Laddar...
Nymans Ur 1851

Payson

Hur finansierar folk sina klockköp?

Diskussion i 'Lifestyle' startad av Schaffenhausen, 12 juni 2017.

 1. Riley

  Riley Stormtrooper

  Inlägg:
  395
  Från:
  Utanför tullarna
  Ja jag tänkte mer för skojs skull
   
  stelah gillar detta.
 2. Kugghjul

  Kugghjul Y-Wing pilot

  Inlägg:
  654
  Det är väl lite som att göra en opinionsundersökning med Trump eller SD bland alternativen. Det har visat sig vara effektivt att fråga:
  "hur tror du dina grannar röstar", för att locka fram korrekta svar.

  Så i detta fallet:
  "hur tror du dina bekanta finansierar sina klockköp?"
   
  Frech gillar detta.
 3. stelah

  stelah Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.653
  Jag tänkte också skoja tillbaka, men jag blev för engagerad med massor av ironi.
   
  Riley gillar detta.
 4. Richie

  Richie AT-ST driver

  Inlägg:
  1.066
  Förmodligen cash eftersom mina bekanta tycker det är vansinne att lägga mer än 5k på en klocka :)
   
 5. mikjon

  mikjon Rebel soldier

  Inlägg:
  156
  Från:
  Vadstena
  Ärligt talat förstår jag inte riktigt problemet, var och en bestämmer väl hur man finansierar sina köp oavsett vad det är. Skit samma om någon lånar till en klocka, ska man ta upp också vilka som lånar till sitt hus. Tycker sådana här trådar har inget värde i sig.
   
  URlakad, Gummo, Ministern och 1 annan gillar detta.
 6. Chuck

  Chuck AT-AT driver

  Inlägg:
  6.148
  Haha 16 sidor dröftandes om avbetalning på klockor
   
  Kairo, Linkan, Gummo och 2 andra gillar detta.
 7. Tobias Eriksson

  Tobias Eriksson X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.095
  Känns som att låndiskussionen främst handlar om att se som nu råkar ha lite pengar och betalt sin Rolex kontant känner sig lite mindre speciella när det visar sig att "vem som" kan fixa samma klocka via lån och helt plötsligt är man inte så speciell längre varpå man måste försvara och försöka häva sig lite ytterligare uppåt på stegen för att särskilja sig.

  Är inne på samma linje som @Guskleto tror jag det var vad gäller hänvisningar till boende osv, visst bolån är i en helt annan liga och bostad måste man ha. Men inte fasen måste man bo vid havet, Östermalm, Djursholm osv ändå tar många av de som gör det lån för att finansiera det.

  Alltså man tar lån till lyxkonsumtion.
   
  Seinfeld, Linkan, rdianat och 9 andra gillar detta.
 8. Pojken från Götet

  Pojken från Götet Y-Wing pilot

  Inlägg:
  637
  Tönt.
   
  Mforce gillar detta.
 9. Bolio

  Bolio Y-Wing pilot

  Inlägg:
  782
  Från:
  Norrland
  För det första tror jag inte att en ej klockinsatt person kan bedöma priset på en Breitling. Sen 1-2% av sin förmögenhet är jag rätt övertygad om att max 1-2% kommer upp till. Läser man runt lite snabbt här så sparar folk och köper sitt dröm ur direkt när sista lönen täcker köpeskildringen.
  I just det fall jag tar upp är det nog snarare så att förmögenheten ligger på nån miljon back om alla lån skulle lösas. Är ju tyvärr en hel del människor som lever efter att, ju mer jag har i lön ju mer lån har jag.
  För visst är det väl lite konstigt att vissa bär rätt dyra ur men måste låna upp på huset för att byta kök. Har man då lån på köket el klockan man har på armen?
   
  B Wooster gillar detta.
 10. NickL

  NickL Y-Wing pilot

  Inlägg:
  614
  Du tycker inte det räcker med världens högsta skatter? Ska man se ner på folk som investerar den lilla delen man får över när man har varit med och betalat för "välfärden"?
  Skärp dig.
   
  Classy_stockholmare gillar detta.
 11. stelah

  stelah Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.653
  Det är en komplicerad värld vi lever i och vi lever alla i våra bubblor, i våra små microvärldar där vi möter människor som bekräftar det vi redan tycker. Det är skönt och bekvämt, bara vi förstår att vi inte ser världen så som den är. Min fråga till @JLC hade som avsikt att just fråga hur brett den boken tog upp samhällets alla delar. Den var inte avsedd att se ner på person. För mig är varje människas heder, civilkurage, integritet och förmåga att se macro och megaperspektiv det viktigaste, annars blir vi robotar. Pengar kan visst få ta sin del, men som mycket annat kan det också utvecklas till ett missbruk som urholkar ens inre. Vi lever i en tid av faktaresistens, filterbubblor och alternativ fakta. Jag vet inte varför du valt Greve Dracula som avatar, men han är knappast symbolen för breda samförståndslösningar. Om Greve Dracula var för eller emot skatter och om han ens betalade skatt låter jag vara osagt, för det vet jag inget om. Det jag vet något om är att om alla kör sitt race och sakna insikt om helheter, går det åt helvete. Vad har du för åsikter kring klockfinansiering för att nu komma tillbaka till ämnet?

  Edit: Jag såg att du var emot lån.
   
 12. Kugghjul

  Kugghjul Y-Wing pilot

  Inlägg:
  654
  Max 1-2 % av förmögenheten är min bedömning av vad icke-WIS:ar och icke-posörer köper klockor för. En student köper en DW för 1000 kr har kanske 100 000 i förmögenhet. En framgångsrik småföretagare köper sig den där datejusten han alltid velat ha, 50 000 kr, 5 MSEK i förmögenhet. För posörer, och oss här på klocksnack, handlar det ju om helt andra procent

  Det är inte många som kan värdera en Breitling, nej. Men det är här guldklockor, och då icke vitt guld-guldklockor, kommer in. Guld är ett material som nästan finns i människans DNA, alla vill ha det, alla vet att det är värdefullt.
  Att då trycka upp en guldklocka, då helst även med guldmetallarmband, i ansiktet på några som har låga löner, är väl ett tydligt sätt att synliggöra en rangordning?
  De vet utan att fråga att klockan är värd några av deras månadslöner, själva har de kanske 0 kr på kontot i slutet av månaden.
  Att jag inte tror på att detta är det bästa sättet att bygga ett företag, är en annan diskussion.
   
 13. Kugghjul

  Kugghjul Y-Wing pilot

  Inlägg:
  654
  se nedan!
  Fint exempel på en äkta södermalmsk filterbubbla! (Jag förstår att du är ironisk!)
   
 14. stelah

  stelah Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.653
  Det är bara verklighetens alla sidor, vilja att söka ny kunskap och nyfikenhet som kan förflytta våra trögflytande fördomar. Ja, jag var ironisk till 100%. Livet blir enkelt om man blundar och ständigt läser samma bok.

  Den här filmen om Hans Rosling är en bra början mot att se världen som den är. Han kämpade för att verkligheten skulle vara en bas för bra beslut och för att alla skulle ha tillgång till den.
  https://www.svtplay.se/video/56351/roslings-varld/roslings-varld-avsnitt-1?start=auto

  Nu är vi verkligen djupt inne i klockfinansiering, nästan så man går bort sig och tror det är OT.
   
  Senast ändrad: 17 juni 2017
  Kugghjul och Gummo gillar detta.
 15. NickL

  NickL Y-Wing pilot

  Inlägg:
  614
  Om du tycker 10% i investering är mycket så lever du över din gräns.
  Handla lyxkonsumption med andras pengar är inte min grej. Det eskalerar lätt och plöstligt är du med i ett avsnitt av lyxfällan.
   
 16. GordonG

  GordonG Y-Wing pilot

  Inlägg:
  727
  Från:
  Caracas
  Du är ute och cyklar med ditt 1-2% snack. Tror du på fullaste allvar att de flesta studenter som bär DW har en förmögenhet på 100 papp?

  Snarare är de allra flesta studenter skuldsatta o_O
   
  Seinfeld, coal, Frech och 5 andra gillar detta.
 17. stelah

  stelah Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.653
  Nu tror jag du svarade på någon annans inlägg. Jag har aldrig diskuterat någon gräns.

  Du har en viktigt poäng kring överkonsumtion. Vet man med sig att man ligger i riskzonen för att lyxkonsumtion har en benägenhet att eskalera, måste man vara mer försiktig än andra. Personligen är jag åt andra hållet. Jag läser på, sätter in mig ordentligt, överväger risker innan jag fattar beslut. Jag kan förstå den andra sidan som handlar mer spontant för det är roligare, just då men inte sen, när verkligheten kommer ifatt. Man har sällan råd två gånger så det måste hålla på första.
   
 18. alfgren

  alfgren X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.152
  2% av nettoförmögenheten i klockor? Måste jag visa för min fru, jävlar vad det ska handlas!
   
  ErikGBG, Frech, B Wooster och 2 andra gillar detta.
 19. B Wooster

  B Wooster Stormtrooper

  Inlägg:
  225
  Också missat. Enligt en snabb beräkning ligger jag bara på ca 0,375%! Jag ligger efter!!!

  //B
   
 20. TCB

  TCB Stormtrooper

  Inlägg:
  212
  Från:
  Stockholm
  En del människor kan ha bra inkomst men vara totalt oförmögna att spara och planera sin ekonomi. Oavsett hur mycket det kommer in varje månad så är det tomt lagom till nästa löning. För dessa är "tvångssparade" med exemplevis amortering på bostaden som dras via autogiro varje månaden god idé. Att köpa en klocka som håller värdet på avbetalning behöver inte heller vara fel, kanske rent av deras enda chans att någonsin köpa en, trots att "pengarna egentligen finns".
   
  rdianat och Götlaborg gillar detta.
 21. Buffi

  Buffi Stormtrooper

  Inlägg:
  480
  Byta kök innebär ju inte sällan en värdeökning nära på renoveringskonstnaden dock.

  Typ alla banker har det ju väldigt enkelt att sätta in automatiska överföringar till ISK investeringar nu för tiden, så är ju rätt vettigt att sätta upp automatiskt sparande för alla, inte bara folk som har sämre koll på sin ekonomi. Väldigt smidigt, och ger nog bättre resultat på sikt än att amortera på huslån som ju ligger på bara runt 1% nu typ...
   
 22. Psykel

  Psykel Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.736
  Jag bor i hyresrätt och är skuldfri och äger ingen bil, så finns ingen jätterisk för stora oförutsedda utgifter. Lägger in några tusenlappar, allt mellan 1.000-5.000, på sparkontot varje månad (har ingen skyhög lön direkt). Dock så känner jag att jag vill ha en buffert på sparkontot.
  Nu har jag inte köpt nån klocka som kostat mer än runt 5.000 (hittills i år har jag köpt en massa vintage för under tusenlappen), men skulle jag exempelvis köpa mig en Rolex Datejust (vilket jag ändå har som nån form av plan) för omkring 22.000, så vill jag nog helst ha kanske iallafall 15.000 kvar på sparkontot. Egentligen mest bara så jag inte står helt pank om jag skulle hitta nåt annat jag vill ha! :D
   
  Kejsaren och alfgren gillar detta.
 23. Sjobedan

  Sjobedan X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.539
  Från:
  Malmö.
  Klocka på avbetalning hade lockat om jag hade förstått mig på aktier. Men som det är nu så får en klocka max kosta 50% av vad jag totalt har sparat/tillgängligt.
   
  ClubSY gillar detta.
 24. TCB

  TCB Stormtrooper

  Inlägg:
  212
  Från:
  Stockholm
  Det har du absolut en poäng i. Jag tror dock att man måste ha aktier och affärer som ett intresse för att nå framgång. Något som absolut inte alla har. Att på några decenniers sikt bo i en obelånad bostad är en trygghet.
   
 25. daveid

  daveid Stormtrooper

  Inlägg:
  391
  En klocka är för mig i slutet av dagen endast en klocka även om det betyder mer för mig än för många andra. Att låna till materiella ting är otänkbart för mig, de två grejerna jag skulle kunna tänka mig att låna till är lägenhet (och eventuellt bil men hellre en lite billigare bil eller leasing i så fall). Skulle säga att max 10% (okej, kanske upp till 20% om det är en riiiiiiktigt nice klocka) av det jag har tillgängligt känns rimligt att lägga på en klocka för mig. Men jag förstår att vissa är villiga att lägga mer av sina pengar på en klocka som lätt kan säljas i framtiden om pengar skulle behövas.
   
 26. Kugghjul

  Kugghjul Y-Wing pilot

  Inlägg:
  654
  Jag vill bara lägga till att i kulturer där de haft mer krig och oro i närtid, så tenderar man att lägga större tyngd vid dyra objekt som är lätta att ta med. Då kanske det är mindre stigma mot att låna till klockor? Jämfört med ett hus, vars beständighet och fixa plats ses som ett plus i sverige, ses kanske som en belastning på andra ställen.
   
  stelah gillar detta.
 27. Kugghjul

  Kugghjul Y-Wing pilot

  Inlägg:
  654
  Ni har säkert rätt, men... Hur sjukt är inte det egentligen? Ur både ekonomisk och miljömässig synvinkel. Slänga ut lätt daterade men fullt fungerande saker. Tecken på bubbla i bostadssektorn.
   
 28. Bernardo01

  Bernardo01 Rebel soldier

  Inlägg:
  173
  Från:
  Nordvästra Skåne
  Jobba, jobba och jobba! Det som blir över efter alla räkningar sparar jag sedan köper jag en klocka för pengarna. Ser det mer som en investering och kul grej.
   
  Schaffenhausen gillar detta.
 29. Eric Jajjamensan P

  Eric Jajjamensan P Sektledare

  Inlägg:
  2.733
  Från:
  Spexeryd
  Ja, jag skriker iaf som en kärring när jag ser sista raden på Paypal. Sedan säljer jag allt som inte är fastskruvat under några ångestfyllda dagar. Beter mig ungefär som en heroinist. När pengarna är i balans svär jag; aldrig mer. Följes av några veckors stiltje. Läst åter från början.
   
  AndersM, Davvan, Mforce och 1 annan gillar detta.
 30. xmb216bc

  xmb216bc Y-Wing pilot

  Inlägg:
  641
  Från:
  Framsidan
  Har just sålt huset, vad ska man hitta på?
  Göra nåt smart eller ngt mindre smart, fast roligare:D
   
  stelah gillar detta.