• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Kaffe - Nördnivå

Fick hem lite prylar idag.. någon som har tips på vart man kan köpa något gott kaffe till aeropressen? :)
61EAE3ED-46B1-469C-9DEB-1ABC98304846.jpeg
Bra set up!
 
Hallå alla,

Jag och sambon pratar om att skaffa en kaffemaskin till hemmakontoret. Hon har tidigare varit emot tanken (då hon föredrar brygg) men tanken på att kunna göra en trevlig och god cappuccino då och då har fått henne att svänga. :)

Jag har landat i två stycken maskiner som vi väljer mellan - en Sage Barista Express och en Gaggia Classic Pro med en Sage the Smart Grinder Pro som kvarn.

Efter att ha dragit igenom en massa recensioner på YT förstår jag det som att Gaggian ”kräver lite mer” av användaren. Exempelvis faktumet att du själv måste stänga av vattnet när du tycker att din espresso är klar. På Sagen verkar det ju räcka att göra en ordentlig dial in och sedan programmera den till att stängas av efter bestämd tid (även om detta verkar behöva revideras om man byter bönor).

Det är just den här ”manuella” handpåläggningen med Gaggian som gör att min sambo röstar för Sage. Hon säger att hon vill ha något enkelt. Och jag, nördarnas nörd, dras åt Gaggian…

Så, min fråga till er. Hur pass mycket svårare är det att hantera en Gaggia Classic Pro? Någon här som har erfarenhet av båda två och kan uttala sig? Lämpar sig den även för en nybörjare som kanske inte har ett stort intresse?
 
Hallå alla,

Jag och sambon pratar om att skaffa en kaffemaskin till hemmakontoret. Hon har tidigare varit emot tanken (då hon föredrar brygg) men tanken på att kunna göra en trevlig och god cappuccino då och då har fått henne att svänga. :)

Jag har landat i två stycken maskiner som vi väljer mellan - en Sage Barista Express och en Gaggia Classic Pro med en Sage the Smart Grinder Pro som kvarn.

Efter att ha dragit igenom en massa recensioner på YT förstår jag det som att Gaggian ”kräver lite mer” av användaren. Exempelvis faktumet att du själv måste stänga av vattnet när du tycker att din espresso är klar. På Sagen verkar det ju räcka att göra en ordentlig dial in och sedan programmera den till att stängas av efter bestämd tid (även om detta verkar behöva revideras om man byter bönor).

Det är just den här ”manuella” handpåläggningen med Gaggian som gör att min sambo röstar för Sage. Hon säger att hon vill ha något enkelt. Och jag, nördarnas nörd, dras åt Gaggian…

Så, min fråga till er. Hur pass mycket svårare är det att hantera en Gaggia Classic Pro? Någon här som har erfarenhet av båda två och kan uttala sig? Lämpar sig den även för en nybörjare som kanske inte har ett stort intresse?
Kul att ni ska bli med maskin!!
Kanske fel forum att försöka fiska efter röster för ”enkla” lösningar ;)

Jag skulle rösta för möjligheten att själv välja mängden vatten. Oftast brukar man sikta på en ratio på 1:2. Dvs dubbelt så mycket vätsk ut som kaffe in. 14 g kaffe in och 28 g vätska ut. Ibland vill man ha en lite mildare espresso och då kan man låta vattnet rinna lite mer. Lätt att göra en Lungo (1:3) och man kan även börja leka med restretto (1:1).
Kort sagt ger det möjlighet att testa fler saker man kan tycka om!

Generellt är Gaggian en trevlig maskin som många verkligen gillar! Funderar själv på att skaffa en och ställa på landet.
Just det att behöva stänga av den är ganska trevligt.. vad ska du annars göra de 25-30 sekunderna? Springa iväg och svara på ett mail, glömma kaffet och vaska en hel espresso? nej nej… tänk på miljön och tvinga dig själv att spendera 25 sek vid maskinen och stäng av den manuellt. Mindefullnes? Påtvingad pause? Det kan till och med vara bra för en!!
 
Senast ändrad:
Hallå alla,

Jag och sambon pratar om att skaffa en kaffemaskin till hemmakontoret. Hon har tidigare varit emot tanken (då hon föredrar brygg) men tanken på att kunna göra en trevlig och god cappuccino då och då har fått henne att svänga. :)

Jag har landat i två stycken maskiner som vi väljer mellan - en Sage Barista Express och en Gaggia Classic Pro med en Sage the Smart Grinder Pro som kvarn.

Efter att ha dragit igenom en massa recensioner på YT förstår jag det som att Gaggian ”kräver lite mer” av användaren. Exempelvis faktumet att du själv måste stänga av vattnet när du tycker att din espresso är klar. På Sagen verkar det ju räcka att göra en ordentlig dial in och sedan programmera den till att stängas av efter bestämd tid (även om detta verkar behöva revideras om man byter bönor).

Det är just den här ”manuella” handpåläggningen med Gaggian som gör att min sambo röstar för Sage. Hon säger att hon vill ha något enkelt. Och jag, nördarnas nörd, dras åt Gaggian…

Så, min fråga till er. Hur pass mycket svårare är det att hantera en Gaggia Classic Pro? Någon här som har erfarenhet av båda två och kan uttala sig? Lämpar sig den även för en nybörjare som kanske inte har ett stort intresse?

På Sage har du två presets, enkel och dubbel. Du kan sätta tiden för dem hur du vill. En idé är då att ta den ena preseten till en alldeles för lång tid, säg ca 40 sekunder, och då ha möjligheten att stänga av när man vill. För under extraktion så är det bara att trycka på singel eller dubbel igen och den stänger då av vattnet direkt. Då kan du ha singelknappen och sambon dubbelknappen, eller tvärtom. :)
 
Kul att ni ska bli med maskin!!
Kanske fel forum att försöka fiska efter röster för ”enkla” lösningar ;)

Jag skulle rösta för möjligheten att själv välja mängden vatten. Oftast brukar man sikta på en ratio på 1:2. Dvs dubbelt så mycket vätsk ut som kaffe in. 14 g kaffe in och 28 g vätska ut. Ibland vill man ha en lite mildare espresso och då kan man låta vattnet rinna lite mer. Lätt att göra en Lungo (1:3) och man kan även börja leka med restretto (1:1).
Kort sagt ger det möjlighet att testa fler saker man kan tycka om!

Generellt är Gaggian en trevlig maskin som många verkligen gillar! Funderar själv på att skaffa en och ställa på landet.
Just det att behöva stänga av den är ganska trevligt.. vad ska du annars göra de 25-30 sekunderna? Springa iväg och svara på ett mail, glömma kaffet och vaska en hel espresso? nej nej… tänk på miljön och tvinga dig själv att spendera 25 sek vid maskinen och stäng av den manuellt. Mindefullnes? Påtvingad pause? Det kan till och med vara bra för en!!
Haha, misstänkte att nörderi premierades i tråden. :)

Jag håller med om att man troligen ändå inte gör något särskilt under den tiden, utan kan lika gärna stänga av. Det som dock var min reservation var om det blir för svårt att time:a? Om två/tre sekundera åt endera håll gör någon skillnad? För mig som absolut kan stå med en timer varje gång är det inga konstigheter, men blir not lite overkill för min sambo att behöva time:a på sekunden för att få en god kopp.
På Sage har du två presets, enkel och dubbel. Du kan sätta tiden för dem hur du vill. En idé är då att ta den ena preseten till en alldeles för lång tid, säg ca 40 sekunder, och då ha möjligheten att stänga av när man vill. För under extraktion så är det bara att trycka på singel eller dubbel igen och den stänger då av vattnet direkt. Då kan du ha singelknappen och sambon dubbelknappen, eller tvärtom. :)
Det var ju en extremt finurlig tanke! Visst skulle man kunna ställa in den så. Tack för tipset! :)
 
Haha, misstänkte att nörderi premierades i tråden. :)

Jag håller med om att man troligen ändå inte gör något särskilt under den tiden, utan kan lika gärna stänga av. Det som dock var min reservation var om det blir för svårt att time:a? Om två/tre sekundera åt endera håll gör någon skillnad? För mig som absolut kan stå med en timer varje gång är det inga konstigheter, men blir not lite overkill för min sambo att behöva time:a på sekunden för att få en god kopp.

Det var ju en extremt finurlig tanke! Visst skulle man kunna ställa in den så. Tack för tipset! :)
Njaa.. så exakt är det inte. Kaffet ändrar sig varje dag och beter sig lite annorlunda så att mäta tiden med 0.1 sek upplösning är ingen poäng. man Måste anstränga sig om man ska få nått odrickbart!
Man hittar ganska snabbt vad som funkar och inte. Personligen gillar jag att inga koppar blir EXAKT lika dana (som kapslar) utan man märker att det finns en mänsklig marginal i det hela.

Båda maskinerna är fullt kapabla och trevliga. Mycket är också hur man vill att bänken ska se ut.
 
Haha, misstänkte att nörderi premierades i tråden. :)

Jag håller med om att man troligen ändå inte gör något särskilt under den tiden, utan kan lika gärna stänga av. Det som dock var min reservation var om det blir för svårt att time:a? Om två/tre sekundera åt endera håll gör någon skillnad? För mig som absolut kan stå med en timer varje gång är det inga konstigheter, men blir not lite overkill för min sambo att behöva time:a på sekunden för att få en god kopp.

Det var ju en extremt finurlig tanke! Visst skulle man kunna ställa in den så. Tack för tipset! :)
Man lär sig snabbt hur full koppen ska bli.
Jag ställde in en våg under koppen i början för att lära mig rätt volym, men man kan ju väga efteråt, eller mäta, för att få in det i minnet.
 
Detta ser ut att bli min nästa maskin. Har tidigare varit ganska svårt att hitta avskalade maskiner utan ångfunktion. Denna prickar in det mesta rätt för min del. E61 bryggrupp, separat vattentank i glas så det fungerar även på trånga utrymmen, PID OCH den fina nyheten att kunna ställa bryggtrycket med ett vred på maskinen. Äntligen slippa öppna upp maskinen för att justera övertrycksventilen.

ECM Puristika (bilder lånade från internetz)
ecm-puristika-eureka-mignon-xl-chrom.jpg

ECM-Puristika-3.jpg
 
Jag har modifierat det här WDT för att kunna laserskäras i 1,5mm plywood. Finns det intresse så kan jag beställa hem ett gäng och även nålar till det och skicka ut till er som är intresserade. Beroende på hur många som är intresserade så borde det inte bli mer än 200:- för allt inklusive frakt.
Skriv ett PM om ni är intresserade, vill ni ha mer info så skriv här i tråden.
 
Detta ser ut att bli min nästa maskin. Har tidigare varit ganska svårt att hitta avskalade maskiner utan ångfunktion. Denna prickar in det mesta rätt för min del. E61 bryggrupp, separat vattentank i glas så det fungerar även på trånga utrymmen, PID OCH den fina nyheten att kunna ställa bryggtrycket med ett vred på maskinen. Äntligen slippa öppna upp maskinen för att justera övertrycksventilen.

ECM Puristika (bilder lånade från internetz)
ecm-puristika-eureka-mignon-xl-chrom.jpg

ECM-Puristika-3.jpg
Den där va ju riktigt kul!! bra hittat! Man blir ju sugen att skaffa en till maskin nu..
 
Senast ändrad:
Det blev denna setupen som min första espresso-rig. Riktigt nöjd än så länge, haft lite problem med att pucken fastnar i grupphuvudet men en grövre malningsgrad och lite mer bönor verkar ha löst det.

Har även kompletterat med en IMS basket, lite sugen på ett naket portafilter, några tips på något vettigt sådant?

Nu skulle jag behöva era tips på trevliga bönor till min espresso!

14C70BA8-B894-45EF-AFA0-03DD2D96280B.jpeg
 
Det blev denna setupen som min första espresso-rig. Riktigt nöjd än så länge, haft lite problem med att pucken fastnar i grupphuvudet men en grövre malningsgrad och lite mer bönor verkar ha löst det.

Har även kompletterat med en IMS basket, lite sugen på ett naket portafilter, några tips på något vettigt sådant?

Nu skulle jag behöva era tips på trevliga bönor till min espresso!

14C70BA8-B894-45EF-AFA0-03DD2D96280B.jpeg
Bra setu!!
 
Det blev denna setupen som min första espresso-rig. Riktigt nöjd än så länge, haft lite problem med att pucken fastnar i grupphuvudet men en grövre malningsgrad och lite mer bönor verkar ha löst det.

Har även kompletterat med en IMS basket, lite sugen på ett naket portafilter, några tips på något vettigt sådant?

Nu skulle jag behöva era tips på trevliga bönor till min espresso!

14C70BA8-B894-45EF-AFA0-03DD2D96280B.jpeg

Om pucken fastnar i grupphuvudet så har du troligtvis för mycket kaffe i filtret så kaffet ligger emot. Finns det ett streck invändigt i filtret så är det markering för dosering. Dra tillbaka 1-2 gram så blir det nog bra.

Gaggias original öppna portafilter om du vill ha samma stuk som det andra. -> https://www.kaffecompagniet.se/till...outs/oppet-portafilter-gaggia-original-103033
 
Det blev denna setupen som min första espresso-rig. Riktigt nöjd än så länge, haft lite problem med att pucken fastnar i grupphuvudet men en grövre malningsgrad och lite mer bönor verkar ha löst det.

Har även kompletterat med en IMS basket, lite sugen på ett naket portafilter, några tips på något vettigt sådant?

Nu skulle jag behöva era tips på trevliga bönor till min espresso!

14C70BA8-B894-45EF-AFA0-03DD2D96280B.jpeg

Om pucken fastnar i grupphuvudet så har du troligtvis för mycket kaffe i filtret så kaffet ligger emot. Finns det ett streck invändigt i filtret så är det markering för dosering. Dra tillbaka 1-2 gram så blir det nog bra.

Gaggias original öppna portafilter om du vill ha samma stuk som det andra. -> https://www.kaffecompagniet.se/till...outs/oppet-portafilter-gaggia-original-103033
Köper man inte IMS- korgarna för en specifik vikt? Kan ju va en bra vägledning.
brukar finnas en QR-kod på dom där man kan se info och prestanda om korgen..
 
Om pucken fastnar i grupphuvudet så har du troligtvis för mycket kaffe i filtret så kaffet ligger emot. Finns det ett streck invändigt i filtret så är det markering för dosering. Dra tillbaka 1-2 gram så blir det nog bra.

Gaggias original öppna portafilter om du vill ha samma stuk som det andra. -> https://www.kaffecompagniet.se/till...outs/oppet-portafilter-gaggia-original-103033

Köper man inte IMS- korgarna för en specifik vikt? Kan ju va en bra vägledning.
brukar finnas en QR-kod på dom där man kan se info och prestanda om korgen..

IMS korgen är specad 18gr.

Jag testade det du skrev ner till 16gr @Sledger, fastnade fortfarande, antagligen för malningsgraden blev för fin annars rann det igenom för snabbt. Nu maler jag grövre och kör 19gr och det fastnar inte längre, nån gång blir pucken lite väl blöt. Bönan är Lavazza Rossa, som varit öppen ett bra tag. nu. Kan det ha med det att göra?
 
IMS korgen är specad 18gr.

Jag testade det du skrev ner till 16gr @Sledger, fastnade fortfarande, antagligen för malningsgraden blev för fin annars rann det igenom för snabbt. Nu maler jag grövre och kör 19gr och det fastnar inte längre, nån gång blir pucken lite väl blöt. Bönan är Lavazza Rossa, som varit öppen ett bra tag. nu. Kan det ha med det att göra?
Märkligt.. har du rengjort plattan i grupphuvudet som sprider vattnet? Tänkte om det bli nån form av vakum där uppe som inte blir vid grövre malning. Göra rent den och låta luften komma från det hållet.
svårt att tänka mig att åldern på bönorna spelar in. låter du handtaget sitta en stund eller tar du bort den direkt? varit med om att pucken fastnar i korgen om jag inte slår ut den direkt (löses dock snabbt att trycka igenom 2sec vatten för att den ska lossna)
 
Märkligt.. har du rengjort plattan i grupphuvudet som sprider vattnet? Tänkte om det bli nån form av vakum där uppe som inte blir vid grövre malning. Göra rent den och låta luften komma från det hållet.
svårt att tänka mig att åldern på bönorna spelar in. låter du handtaget sitta en stund eller tar du bort den direkt? varit med om att pucken fastnar i korgen om jag inte slår ut den direkt (löses dock snabbt att trycka igenom 2sec vatten för att den ska lossna)

Har aldrig plockat isär och rengjort del för del men bakspolar då och då. Kanske borde testa det? Handtaget tar jag av direkt efter jag fått bort kopp och våg.
Kör jag 16-18gr och malningsgrad därefter fastnar pucken. 19gr har funkat bra. Alltid kring 25-28sek ut, 1:2 ratio.
 
Har aldrig plockat isär och rengjort del för del men bakspolar då och då. Kanske borde testa det? Handtaget tar jag av direkt efter jag fått bort kopp och våg.
Kör jag 16-18gr och malningsgrad därefter fastnar pucken. 19gr har funkat bra. Alltid kring 25-28sek ut, 1:2 ratio.
Ingen aning om det funkar med alltid nått att pröva. I värsta fall hjälp det, annars har du bara en lite renare maskin :)

Hade vart intressant att pröva med en 20g korg också iofs.
Annars låter det som att allt går rätt till.
 
Har aldrig plockat isär och rengjort del för del men bakspolar då och då. Kanske borde testa det? Handtaget tar jag av direkt efter jag fått bort kopp och våg.
Kör jag 16-18gr och malningsgrad därefter fastnar pucken. 19gr har funkat bra. Alltid kring 25-28sek ut, 1:2 ratio.
Är det trycksatt porta kan ju det göra att pucken sugs fast. Fast nu tror jag inte classic har det längre va?
 
Direkt från Colombia. Landets kändaste kaffemärke. Ska bli intressant att smaka. Är Fuerte=Strong... Vanligtvis inte det jag gillar, får väl se.

20220203_150656.JPG
 
Det är stor glädje hemma nu. Profitec Pro 500 och en Mahlkönig x54 Home. Kul att tagit klivit in i espressovärlden något ytterligare!
DFBF3472-D564-412A-9401-AAB7EA017A62.jpeg
Grymt! Trots att jag bara har erfarenheter av äldre modeller från respektive märke vågar jag påstå att du gjort två mycket bra val. Kul också att se någon som inte bränner budgeten med kaffemaskinen och snålar på kvarnen. Jag tror att du fördelat pengarna ganska optimalt. :)
 
Grymt! Trots att jag bara har erfarenheter av äldre modeller från respektive märke vågar jag påstå att du gjort två mycket bra val. Kul också att se någon som inte bränner budgeten med kaffemaskinen och snålar på kvarnen. Jag tror att du fördelat pengarna ganska optimalt. :)
Tack! Ja, jag tror det också. Är väldigt nöjd än så länge! Otroligt bra maskiner. Dock så byter jag kaffesort rätt ofta, så det enda jag kan känna är att jag kanske skulle haft en singeldoskvarn för den sakens skull även om detta funkar toppen också!
 
Är absolut ingen erfaren kaffedrickare men det här är bra skit!


6078D75A-887A-4026-9F3D-F30FD417B8D9.jpeg


En fråga. Jag älskar små (men starka) italienska espressos. Tänkte köpa La bomba på J&N men blev avrådd att köpa den när jag berättade att jag tänkte använda Aeropress. Är det någon som har tips om en liknande böna som går bra med AP?
 
Är absolut ingen erfaren kaffedrickare men det här är bra skit!


6078D75A-887A-4026-9F3D-F30FD417B8D9.jpeg


En fråga. Jag älskar små (men starka) italienska espressos. Tänkte köpa La bomba på J&N men blev avrådd att köpa den när jag berättade att jag tänkte använda Aeropress. Är det någon som har tips om en liknande böna som går bra med AP?

Menar du att du vill ha som en liten espressoliknande dryck ur din aeropress? Rulla la bomba! Finns egentligen inget som heter att en specifik böna är dålig för en specifik bryggmetod, bara personlig preferens. Skulle gissa att en välextraherad AP med la bomba i ganska små volymer skulle passa dig :)
 
Tillbaka
Topp