• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Kaffe - Nördnivå

Hej!

Fråga till er med Wilfa kvarn.. Jag har en Wilfa och tömmer den helt på bönor & malet kaffe efter varje användning.
Låter ni kaffebönorna ligga kvar i hoppern eller tömmer ni efter varje gång?
Känner att det vore skönt att låta dem ligga men är allergisk mot den oxiderade kaffeböns doften.

Hälsningar från en FD kaffemalare / paketerare på Arvid Nordqvist :)
Nu kör jag inte Wilfa längre men körde uteslutande single dose ur den. Har gått över till rena single dose maskiner nu också.
 
Hej!

Fråga till er med Wilfa kvarn.. Jag har en Wilfa och tömmer den helt på bönor & malet kaffe efter varje användning.
Låter ni kaffebönorna ligga kvar i hoppern eller tömmer ni efter varje gång?
Känner att det vore skönt att låta dem ligga men är allergisk mot den oxiderade kaffeböns doften.

Hälsningar från en FD kaffemalare / paketerare på Arvid Nordqvist :)
Jag kör Wilfan. Slänger endast i dom bönor som ska malas, låter inget ligga. Detta mest för att dosera lättare, och för att jag har en del olika bönor hemma.
Sen håller sig bönorna bättre i försluten påse.
 
Hej!

Fråga till er med Wilfa kvarn.. Jag har en Wilfa och tömmer den helt på bönor & malet kaffe efter varje användning.
Låter ni kaffebönorna ligga kvar i hoppern eller tömmer ni efter varje gång?
Känner att det vore skönt att låta dem ligga men är allergisk mot den oxiderade kaffeböns doften.

Hälsningar från en FD kaffemalare / paketerare på Arvid Nordqvist :)
Väger alltid bönorna och fyller kvarnen med exakt den mängd som ska malas vid varje specifikt tillfälle så ligger aldrig några bönor eller malet kaffe i den.
 
Hej!

Fråga till er med Wilfa kvarn.. Jag har en Wilfa och tömmer den helt på bönor & malet kaffe efter varje användning.
Låter ni kaffebönorna ligga kvar i hoppern eller tömmer ni efter varje gång?
Känner att det vore skönt att låta dem ligga men är allergisk mot den oxiderade kaffeböns doften.

Hälsningar från en FD kaffemalare / paketerare på Arvid Nordqvist :)
Som övriga doserar jag det jag ska ha för stunden.
Utöver oxidering och att man vill kunna byta bönor så är det väldigt svårt att få rätt mängd kaffe om man bara maler på tid.
 
Vilken härlig och god hobby det är med kaffe ☕

Började för några år sedan med en handkvarn och en V60 kanna
IMG_1615.jpeg


För att sedan eskalera till flera sätt att brygga kaffe.
Grymt nöjd med min Fellow Ode v2 😍
IMG_1617.jpeg
 
Dags att införskaffa en espressomaskin tänkte jag. Vart ska man börja? Tänkte något ganska enkelt men något som ska hålla många år framöver. Ska vara manuell eller semi-automatisk tänkte jag (om det nu finns något som heter det?)
Kollat lite på Racilio och Gaggia men de möter inte riktigt sambons krav på utseende...
 
Dags att införskaffa en espressomaskin tänkte jag. Vart ska man börja? Tänkte något ganska enkelt men något som ska hålla många år framöver. Ska vara manuell eller semi-automatisk tänkte jag (om det nu finns något som heter det?)
Kollat lite på Racilio och Gaggia men de möter inte riktigt sambons krav på utseende...
Första frågan blir om du har en kvarn som funkar och vad total budget för kvar plus maskin är? Måste du kunna skumma mjölk?
 
Första frågan blir om du har en kvarn som funkar och vad total budget för kvar plus maskin är? Måste du kunna skumma mjölk?
Har en Wilfa kvarn som kanske inte riktigt håller för espresso så det behöver jag mest troligt så småningom. Mjölkskummare är trevligt men inget måste. Skulle väl säga att budget för maskin och kvarn är runt 15 000 plus minus några tusenlappar.
 
Har en Wilfa kvarn som kanske inte riktigt håller för espresso så det behöver jag mest troligt så småningom. Mjölkskummare är trevligt men inget måste. Skulle väl säga att budget för maskin och kvarn är runt 15 000 plus minus några tusenlappar.
Skulle säga att du behöver ny kvarn för att det ska bli riktigt bra isåfall. Jag kör med en Cafelat Robot + 1Zpresso J-Max, helt manuellt alltså. Om det verkar intressant så är den kombon väldigt trevlig.
Kvarnen kan rekommenderas oavsett.
ECM Puristika är ett bra alternativ om mjölk inte behöver skummas, 12795 hos Kaffecompaagniet. En DF64 till det tar dig lite lite utanför budget men är ett bra val för elektrisk kvarn alternativt en DF54, fördel med 64 är att det finns fler skivor till den om du vill byta senare. Eureka Mignon är också ett alternativ men den finns i så många varianter nu så jag har tappat kollen och där är vissa inte heller 64mm.

Om Puristikan ser intressant ut hade jag mailat/ringt/tagit mig till Kaffecompagniet och frågat vad de tror på för kvarn till den. De är sjukt trevliga, väldigt hjälpsamma och kunniga :)
 
Skulle säga att du behöver ny kvarn för att det ska bli riktigt bra isåfall. Jag kör med en Cafelat Robot + 1Zpresso J-Max, helt manuellt alltså. Om det verkar intressant så är den kombon väldigt trevlig.
Kvarnen kan rekommenderas oavsett.
ECM Puristika är ett bra alternativ om mjölk inte behöver skummas, 12795 hos Kaffecompaagniet. En DF64 till det tar dig lite lite utanför budget men är ett bra val för elektrisk kvarn alternativt en DF54, fördel med 64 är att det finns fler skivor till den om du vill byta senare. Eureka Mignon är också ett alternativ men den finns i så många varianter nu så jag har tappat kollen och där är vissa inte heller 64mm.

Om Puristikan ser intressant ut hade jag mailat/ringt/tagit mig till Kaffecompagniet och frågat vad de tror på för kvarn till den. De är sjukt trevliga, väldigt hjälpsamma och kunniga :)
Mycket bra tips som jag ska kolla in. Tror jag vill ha automatisk kvarn då det känns lite enklare. Helt manuellt kanske blir lite överkurs.
 
Någon
Mycket bra tips som jag ska kolla in. Tror jag vill ha automatisk kvarn då det känns lite enklare. Helt manuellt kanske blir lite överkurs.
Manuell kvarn fungerar bra till mörkrost, alltså mer klassiska espressobönor. Tänker du köra mer ljusrosa blir handkvarn jobbigt.
Jag köpt en Timemore 064S på deras kickstarter som är väldigt trevlig, men där springer det över budget med en Puristika.

Lelit Mara X kan vara bra alternativ på espressomaskin också.
 
Någon

Manuell kvarn fungerar bra till mörkrost, alltså mer klassiska espressobönor. Tänker du köra mer ljusrosa blir handkvarn jobbigt.
Jag köpt en Timemore 064S på deras kickstarter som är väldigt trevlig, men där springer det över budget med en Puristika.

Lelit Mara X kan vara bra alternativ på espressomaskin ocks

Någon

Manuell kvarn fungerar bra till mörkrost, alltså mer klassiska espressobönor. Tänker du köra mer ljusrosa blir handkvarn jobbigt.
Jag köpt en Timemore 064S på deras kickstarter som är väldigt trevlig, men där springer det över budget med en Puristika.

Lelit Mara X kan vara bra alternativ på espressomaskin också.
Blir nog mest mörkrost till en början. Kollat lite på Lelit Anita med inbyggd kvarn som såg ganska smidig ut. Det är verkligen en djungel det här så vill ha en maskin som är ganska enkel med inte allt för mycket inställningar tror jag...
 
Blir nog mest mörkrost till en början. Kollat lite på Lelit Anita med inbyggd kvarn som såg ganska smidig ut. Det är verkligen en djungel det här så vill ha en maskin som är ganska enkel med inte allt för mycket inställningar tror jag...
Om du vill att den ska hålla många år hade jag undvikit med inbyggd kvarn av två anledningar egentligen. Dels att du inte har möjlighet att uppgradera kvarnen om du blir mer intresserad eller tvärtom, maskinen. Men också för att, och nu generaliserar jag, flera enheter i en tenderar att inte vara lika bra som separata och svårare att reparera.
 
Tillbaka
Topp