hedbrg
Silver
Just nu kör jag san José bourbonVilka bönor använder du?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se
Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.
Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.
Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!
/Hook & Leben
Just nu kör jag san José bourbonVilka bönor använder du?
Det där låter ganska märkligt. De flesta har det motsatta problemet. Kan det vara så att du mal för grovt och överfyller enkelkorgen så att du får en rimlig bryggtid ändå med den? Väg kaffet några gånger och var lite systematisk så tror jag du får ordning på det. Det hänger en del på vilken korg du har men om det är som jag misstänker och du har original som följer med nyare Rocket så är det nog ingen korg som ställer extra höga krav på användaren. Börja inte kasta pengar på det här innan du har varit systematisk tycker jag. Vill du trots det testa med en annan korg så kan jag varmt rekommendera den här. Jag har kört med den i båda mina E61-maskiner och har upplevt den som lätt att få ett bra resultat med. https://www.kaffecompagniet.se/baristatillbehor/filterkorgar/synesso-filterkorg-l-14-g/Har kommit fram till att göra dubbel espresso är väldigt mycket svårare än att göra en enkel. Känns inte som att det fungerar alls med samma malningsgrad, alternativt att jag måste fylla portafiltret mer i jämförelse med det som är för enkel espresso. Vattnet rinner igenom alldeles för fort. Hur brukar ni förhålla er mellan enkel/dubbel i malningsgrad/mängd osv?
Det är nog som du säger, för brukar ha ganska mycket i när jag gör en singel. Använder Rockets standard-korgar mycket riktigt. Får testa att ställa om till mer finmalet, men kör redan lite finare än vad kvarnen kom på förinställt, så trodde felet fanns på annat håll.Det där låter ganska märkligt. De flesta har det motsatta problemet. Kan det vara så att du mal för grovt och överfyller enkelkorgen så att du får en rimlig bryggtid ändå med den? Väg kaffet några gånger och var lite systematisk så tror jag du får ordning på det. Det hänger en del på vilken korg du har men om det är som jag misstänker och du har original som följer med nyare Rocket så är det nog ingen korg som ställer extra höga krav på användaren. Börja inte kasta pengar på det här innan du har varit systematisk tycker jag. Vill du trots det testa med en annan korg så kan jag varmt rekommendera den här. Jag har kört med den i båda mina E61-maskiner och har upplevt den som lätt att få ett bra resultat med. https://www.kaffecompagniet.se/baristatillbehor/filterkorgar/synesso-filterkorg-l-14-g/
Strunta i hur kvarnen kom om du inte bad leverantören trimma in den till din maskin och kaffe. Det behöver inte vara i närheten av rätt annars. Vad är det för kvarn förresten?Det är nog som du säger, för brukar ha ganska mycket i när jag gör en singel. Använder Rockets standard-korgar mycket riktigt. Får testa att ställa om till mer finmalet, men kör redan lite finare än vad kvarnen kom på förinställt, så trodde felet fanns på annat håll.
Har en Macap R M2M. Blir tyvärr att jag går mycket på känsla då den inte kan ställas in på antal gram. Positivt är dock att det verkligen går att mikrojustera malningsgraden.Strunta i hur kvarnen kom om du inte bad leverantören trimma in den till din maskin och kaffe. Det behöver inte vara i närheten av rätt annars. Vad är det för kvarn förresten?
Komplettera med en bra våg, tex från Hario.Har en Macap R M2M. Blir tyvärr att jag går mycket på känsla då den inte kan ställas in på antal gram. Positivt är dock att det verkligen går att mikrojustera malningsgraden.
vrider man malningsgraden på den gröna bezelen alltså?Bytte bönor och köpte ny kvarn
![]()
.. En bättre kvarn skulle också hjälpa ..
Snyggt!Uppgraderade kvarnen till en Rocket Faustino idag.
![]()
![]()
Första intryck:
Plus:
(+) Stabil pjäs som väger många kilon.
(+) Tydlig, enkel och intuitiv display.
Minus:
(-) Hade varit snyggare om hela pjäsen var i krom. Hade matchat min maskin bättre.
(-) På en del av de videos jag sett behöver man inte hålla portafiltret när man maler. Funkar inte med portafiltret till min Mozzafiatto. Rasslar friskt och håller inte portafiltret på plats alls. Kanske är ett annat portafilter till Appartamenton?
(-) Displayen suger åt sig fingeravtryck
Portafilter- korgen för Rocket har ett streck som skall markera "rätt dos". 14-18g för dubbel espresso. Stämmer inge vidare för de (budget) bönor jag kör nu. Jag får köra uppåt säkert 22g för att nå upp till strecket. Olika densitet på olika bönor?
Snyggt!
Olika bönor har olika densitet.
Sedan påverkar åldern, äldre bönor torrare, vilket även vädret för dagen påverkar.
Kör du på exakt vikt kommer därför volym och rinntid variera.
Alla bönor borde gå att få inom den gränsen. Rinntiden ska hållas mellan 20 och 30 sekunder, vilket ger väldigt mycket spelrum. Om tampningen är kostant så varierar du mängden kaffe så det håller sig omkring strecket och malningsgraden så rinntiden blir rätt. Har du för lite kaffe kommer det att bli en väldigt blöt puck, för mycket och kaffet kommer pressas mot spridarsilen i bryggruppen. Några millimeter upp och ner brukar funka är min erfarenhet, men jag är rätt rookie själv med mina 1,5år under bältet.Eftersom 14-18g för en dubbel verkar vedertaget, kan man säga att att bönor som inte kvalar in med tillräcklig volym för den vikten inte anses ”lämpliga” för en ”bra” espresso?
Mitt go-to helgkaffe är Sumatra Gayo från Johan&Nyström.Har ni tips på kaffebönor, ifall man tycker om att dricka sitt kaffe med mjölk? Det behöver inte nödvändigtvis vara specialkaffe.
Tack för tips! Är dessvärre inte särskilt förtjust i fikon.Mitt go-to helgkaffe är Sumatra Gayo från Johan&Nyström.
https://www.baristashopen.se/kaffe/...ayo-mountain-fto-stor-pase-nobelkaffet-20.php
Vad tror ni om, Bourbon Jungle?Har ni tips på kaffebönor, ifall man tycker om att dricka sitt kaffe med mjölk? Det behöver inte nödvändigtvis vara specialkaffe.
Lite för mörkrostat för min smak, men kan säkert bli kanon med mjölk i.Vad tror ni om, Bourbon Jungle?
Grymt! Är inte särskilt bekant med Rockets kvarnar men det borde bli ett rejält lyft mot din gamla. Lösningen med justeringsvredet framme till höger gör att jag misstänker att det är en Eurekakvarn under skalet och de har mycket gott rykte. Mer krom hade du kunnat få för ungefär samma peng om du valt en Eureka Specialita tror jag. Du hade fått större skivor och motor också. Vad gäller portafilterhållaren har jag bara sett den där varianten på Faustino men till en del kvarnar kan man välja en längre hållare med krok för handtaget. Det är ganska vanligt på lite långsammare kvarnar så kolla om det finns som tillbehör. Om strecket i filterkorgen ser ut som det brukar är det snarare för att fjädern i filterhandtaget ska få grepp om korgen än något som är avsett att sikta på. Det är inte fel med budgetbönor men se till att de är någorlunda färska. Det är besvärligt att få ett hyfsat resultat med gamla bönor oavsett hur petig man är. Med reservation för att jag inte vet precis hur stor din korg är, och att jag skulle vilja flytta gränserna för tidsintervallet en gnutta uppåt så är råden nedan från @beardedpeareater utmärkta för att komma till en bra utgångspunkt för vidare finjusteringar.Uppgraderade kvarnen till en Rocket Faustino idag.
![]()
![]()
Första intryck:
Plus:
(+) Stabil pjäs som väger många kilon.
(+) Tydlig, enkel och intuitiv display.
Minus:
(-) Hade varit snyggare om hela pjäsen var i krom. Hade matchat min maskin bättre.
(-) På en del av de videos jag sett behöver man inte hålla portafiltret när man maler. Funkar inte med portafiltret till min Mozzafiatto. Rasslar friskt och håller inte portafiltret på plats alls. Kanske är ett annat portafilter till Appartamenton?
(-) Displayen suger åt sig fingeravtryck
Portafilter- korgen för Rocket har ett streck som skall markera "rätt dos". 14-18g för dubbel espresso. Stämmer inge vidare för de (budget) bönor jag kör nu. Jag får köra uppåt säkert 22g för att nå upp till strecket. Olika densitet på olika bönor?
Gör så här, Mal 18g i filtret, tampa, brygg, ta tid. mellan 20-30 sekunder för 1:2 ratio
rinner det för snabbt, mal finare men mät fortfarande 18g i filtret och gör om hela proceduren tills du får den bryggtid det bör vara.
Grymt! Är inte särskilt bekant med Rockets kvarnar men det borde bli ett rejält lyft mot din gamla. Lösningen med justeringsvredet framme till höger gör att jag misstänker att det är en Eurekakvarn under skalet och de har mycket gott rykte. Mer krom hade du kunnat få för ungefär samma peng om du valt en Eureka Specialita tror jag. Du hade fått större skivor och motor också. Vad gäller portafilterhållaren har jag bara sett den där varianten på Faustino men till en del kvarnar kan man välja en längre hållare med krok för handtaget. Det är ganska vanligt på lite långsammare kvarnar så kolla om det finns som tillbehör. Om strecket i filterkorgen ser ut som det brukar är det snarare för att fjädern i filterhandtaget ska få grepp om korgen än något som är avsett att sikta på. Det är inte fel med budgetbönor men se till att de är någorlunda färska. Det är besvärligt att få ett hyfsat resultat med gamla bönor oavsett hur petig man är. Med reservation för att jag inte vet precis hur stor din korg är, och att jag skulle vilja flytta gränserna för tidsintervallet en gnutta uppåt så är råden nedan från @beardedpeareater utmärkta för att komma till en bra utgångspunkt för vidare finjusteringar.
Där ser man. Jag har aldrig hört talas om något liknande streck. Gissar att det är något påhitt från marknadsavdelningen. Kör på vikt tills du blivit mer rutinerad tycker jag. Det kanske är lite besvärligt men du borde kunna sluta med det när du fått tio ett bra resultat. Jag väger aldrig hemma. Har gjort det när jag sålde sånt här och t ex skulle ställa in en kvarn åt en kund för att sänka inlärningströskeln lite. Köp bättre kaffe också om du är osäker på kvalitén. Det är en förhållandevis billig last ändå.Jag är något av en manual - bitare"Rocket Espresso filter baskets have a reference line inside them, that the grounds, once tamped, should be level with."
Jag har följt råden och jag tycker resultatet blir lite "vekt". Kan väl bero på bönorna kan jag tänka.
Jag tror du har helt rätt i att det bara är en kant för låsringen. Dock har jag även hört Monteriva tipsa om att försöka hålla sig runt strecket. Tror dock bara det är en ren tillfällighet att strecket har hamnat i ungefär samma nivå som spridarsilen.Där ser man. Jag har aldrig hört talas om något liknande streck. Gissar att det är något påhitt från marknadsavdelningen. Kör på vikt tills du blivit mer rutinerad tycker jag. Det kanske är lite besvärligt men du borde kunna sluta med det när du fått tio ett bra resultat. Jag väger aldrig hemma. Har gjort det när jag sålde sånt här och t ex skulle ställa in en kvarn åt en kund för att sänka inlärningströskeln lite. Köp bättre kaffe också om du är osäker på kvalitén. Det är en förhållandevis billig last ändå.![]()
Det är fint, dricker inte med mjölk dock.Vad tror ni om, Bourbon Jungle?