Jag har kört uteslutande mokabryggare i närmare tio år nu, merparten av tiden på induktionshäll med olika storlekar av Bialetti Venus som varit funktionella på alla sätt och vis. Senaste året har jag dock kört med en 6-koppars Alessi 9090 och tror inte jag kommer gå tillbaka.
Svårt att säga så mycket om kaffet i sig, om det blir någon skillnad är den för subtil för att jag skulle kunna uppfatta det. Det som istället vunnit över mig är kvalitetskänslan i Alessin med metalldelar istället för Bialettins plastkomponenter, den gedignare ventilen, den något snabbare uppkoktiden tack vare den större basytan i förhållande till volymen men framför allt stängningsmetoden som är en låsning utan skruvgängor. Makalöst trevligt. Tycker även att designen som helhet slår Bialettis.
Ska upprepa igen att själva slutprodukten blir likartad så det handlar om estetik och känsla framför allt.
En sexkopparskanna fyller en normal kaffemugg på ca 250 ml vilket är vad jag dricker på en hel dag. En kopp på morgonen, vilket ger en rejäl koffeinkick men sen inget mer under resten av dagen.
Har efter en del testande kommit fram till att min smak av kaffe till mokabryggare (har ej kvarn utan kör färdigmalet) är Passalacquas kaffe som har låg syra, bra malning och en rik och fyllig smak. Föredrar deras blandningar med inslag av Robusta där favoriterna, i ordning, är Cremador, Mehari och Moana (100% Arabica). Cremador och Mehari blir fantastiskt goda! Hedersomnämnande till Kimbo Espresso Napoletano som även den är fin som omväxling.