• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Kinesiska klockor

C

China

Guest
Inledning.

Kina har en rik flora av klocktillverkare och varumärken, även att många är okända för oss i Sverige. Det Kina är mest känt för är tyvärr piratkopiering och billiga klockor av varierande kvalité. Vad som är mindre känt är att det finns Kinesiska tillverkare som har allt ifrån billiga och bra klockor för några hundralappar, till exklusiv haute horlogerie för miljonbelopp i sitt sortiment. Ett koncept som skiljer sig ganska mycket från det vi är vana vid, då många kända varumärken profilerat sig med klockor i ett visst segment. Kanske är det en kulturell skillnad, men också ett resultat av att den Kinesiska klockindustrin länge var förstatligad. Att blanda billiga och exklusiva klockor i sortimentet kan tyckas kontraproduktivt, särskilt om man vill slå sig in i lyxsegmentet på den internationella marknaden, men en del Kinesiska tillverkare har lyckats.

Marknadsföring och att bygga starka internationella varumärken, har hittills varit en svaghet hos Kinesiska tillverkare. Men i en del fall är man ganska ointresserade av den internationella marknaden, och taffliga webbsidor som ibland både är svåra att hitta, och inte är uppdaterade, är tyvärr ingen ovanlighet. En orsak är att deras marknad på hemmaplan är enorm, man satsar t.ex. på egna butikskedjor i kombination Tao bao, Kinas motsvarighet till Ebay. Många har inte ens några strategier för att bli kända internationellt, även att det börjar ändra på sig. Sakta men säkert så börjar fler Kinesiska tillverkare hitta ut på internationella mässor och marknadsför sina egna varumärken, tidigare handlade det mest om att erbjuda sina tjänster som legotillverkare.

Och så har vi det här med kvalité, den kan som bekant variera. Men den gamla fördomen om att allt som producerats i Kina är billigt skräp, är just en fördom som kommit på skam. Faktum är att de tillverkare som satsat på kvalité fått ett allt bättre rykte, och många Kinesiska tillverkare är också underleverantörer åt den Schweiziska klockindustrin. Generellt sett så finns det fortfarande ett glapp mellan Kinesisk och Schweizisk produktion både i form av teknik och inte minst kvalitetskontroll av de färdiga produkterna. Ett annat faktum är att Kineserna på senare år tagit ett stort kliv framåt, maskinparkerna uppdateras och kunnandet ökar hos många tillverkare. Det är inte ovanligt att man anlitar både designer och tekniker med lång erfarenhet av produktion från den Schweiziska industrin. Man har dessutom ett rikt kulturarv och en lång tradition av högklassigt hantverk att falla tillbaka på.

Frågan är om man inte redan har nått den brytpunkt där resonemang om Kinesisk produktion jämförd med Japansk och Schweizisk blir en felaktig generalisering. Enl. min mening så ger en jämförelse av klockor inom ett och samma segment ett bättre svar, en jämförelse som är klart intressantare än var klockorna har tillverkats.

Gear Patrol "The Good, the Bad, and the sometimes Knockoff".

http://gearpatrol.com/2014/01/14/opinion-rethinking-made-china/

En sak som utmärker nästan alla Kinesiska klockmärken är att man har en eller flera tourbillon som inte kostar skjortan i sitt sortiment. Faktum är att Kineserna gjort en sak helt rätt när man mutat in marknaden för tourbillon i de lägre prisklasserna. Konkurrensen är obefintlig från Schweizarna som inte kan producera urverken till samma kostnad, då en tourbillon kräver mycket manuellt arbete, och Japanerna har sett på när tåget gick. Oavsett om man tycker att billiga tourbillon minskar exklusiviteten eller att det är positivt att de flesta har möjlighet att kunna köpa en tourbillon, så har Kineserna lyckats med att skapa och dominera ett helt nytt segment på den internationella marknaden.



Jag är övertygad om att vi med tiden får se flera Kinesiska varumärken som blir internationellt accepterade inom både mellanklass, lyxsegment och haute horlogerie. Kineserna har fortfarande en del att lära, inte minst när det gäller marknadsföringen, och att utveckla mer egen design och teknik. Det kommer också att ta tid med att tvätta bort lågprisstämpeln, då många fortfarande är skeptiska till Kinesiska klockor oavsett prisklassen. En väg som en del tillverkare gått, är att lämna en livstidsgaranti på urverket, man står för service och kunden får en ökad trygghet. Positivt för klockköparna, men samtidigt ett tecken på de fördomar som existerar.

Den här tråden är tänkt som en introduktion och översikt av Kinesiska klockor, med andra ord blir det både ris och ros. Tråden kommer att fyllas på när jag får tid och lust.:)

Med det sagt, så börjar vi med Kinas största tillverkare som har en intressant historik.
 
i_r1_c2.jpg



Inledning.

Egentligen så borde Sea-Gull inte behöva någon presentation då man är en av världens största tillverkare av mekaniska urverk, och står för ca 25% av den totala produktionen. Men det är kanske just därför som man är ganska anonyma utanför klockkretsar, då den egna tillverkningen av klockor inte marknadsförs i någon större skala utanför den Asiatiska marknaden. Sea-Gull är också ett ganska bra exempel på hur Kinesiska tillverkare utvecklats i takt med att Kina blivit öppnare då den ekonomiska politiken reformerats, man har gått från en sluten och kontrollerad inhemsk marknad till den globala, en resa som inte har varit utan problem.

Den tidiga produktionen.

I januari 1955 beslutade den Kinesiska regeringen att etablera en klockindustri i norra delen av landet, fyra urmakare i en liten verkstad med mycket begränsade resurser började tillverka Kinas första armbandsur. Urverket var en kopia av Sindaco med fem juveler, och prototypen var klar redan den 24 mars samma år.Det är oklart vilket urverk från Sindaco som kopierades, men det handlade om ett låggradigt verk som Sindaco själva byggt från ébauche på någon av ekonomiserierna med stiftankarverk från Bettlach.

9zAX5TS.jpg


Exempel på ett stiftankarverk från Sindaco.



Urverken var av låg grad och mer eller mindre tillverkade för hand, det framställdes bara ett fåtal exemplar. Den första klockan döptes till Wuxing (5 stjärnor), förmodligen efter urverkets 5 juveler. Det är tveksamt om klockan såldes till allmänheten, snarare handlade det om att utvärdera kompetens inför senare produktion. En ganska blygsam början för vad som senare utvecklade sig till en av världens största tillverkare av mekaniska urverk.





1957 började man bygga Tianjin WuYi Watch Factory, som började produktionen redan under 1958. Klockorna såldes under varumärket WuYi (Första Maj) och urverket 62-A (ST-2) var baserat på FHF 25/28 serien och höll hög kvalité. Man hade köpt ritningar och maskinparken från Fabrique d’Horlogerie de Fontainemelon (FHF). År 1962 flyttade fabriken till en ny plats och döptes Tianjin Watch Factory. Produktionen av Wuyi fortsatte fram till 1971.

WuYi med ST2 urverket.

1jGDJgr.jpg




FHF 28.

DZM6vAS.jpg






Projekt 304.

1961 fick ministeriet för lätt industri i uppdrag att utveckla en ny kronograf för flygvapnet, projekt 304. Minerva Watch Company behövde nytt kapital för att utveckla deras nya caliber Venus 188, och letade efter köpare till maskinparken och produktionsrättigheterna till deras utfasade caliber Venus 175. Sovjet hade redan köpt utrustning för Venus 150 (utvecklades till cal 3017 ” Strela”) och fick erbjudandet först, men avböjde. Däremot så slog Kineserna till på affären.



Man tillverkade flera försöksserier, och under november 1965 så fick man godkänt från industriministeriet och flygvapnet. Urverket betecknades ST3, och I maj året därpå hade 1400 klockor levererats till piloter i PLAAF. ST3 tillverkades bara i några tusen exemplar, och produktionen lades ned 1969.





Sea-Gull tog senare upp tillverkningen med en modernare variant ST19, och lanserade 2005 en nyutgåva av projekt 304. Något förvånande så döptes nyutgåvan till “Tianjian Seagull 1963 Air Force Chronograph Reissue”, förmodligen efter en av testserierna från 1963. Klockan släpptes enbart för den inhemska marknaden, men har blivit en av Sea-Gulls populäraste modeller internationellt.



ST19 blev en storsäljare, både i Sea-Gulls egna modeller och i klockor från tredjepartstillverkare. Tyvärr finns det även kopior, ett ämne som tidigare diskuterats på forumet.

https://klocksnack.se/threads/varning-alla-seagull-1963-med-42mm-boett-är-fake.22009/

Den första helt Kinesiska klockan.

Under 1965 hade fabriken framgångsrikt utvecklat det första 100 % Kinesiskt konstruerade och byggda armbandsuret, Dong Feng (Östanvinden). Urverket ST5 med 19 juveler var tunt, exakt, och av hög kvalité. En något skrymmande automat utvecklades senare, och producerades bara i en liten serie. ST5 uppgraderades senare från 18800bph till 21600bph, under beteckningen ST5-k. En del urverk i ST5 serierna är dekorerade för hand (Sea-Gull Stripes), vilket är ganska anmärkningsvärt.





ST5 var av så hög kvalité att man fick dispens från att tillverka det Kinesiska standardverket ZSH (Tongji). Något som fick en positiv inverkan då man fick spelrum att utveckla andra urverk, medan så gott som hela den övriga industrin fokuserade på ZSH. Mer om ZSH på länken nedan.

https://klocksnack.se/threads/en-introduktion-till-det-kinesiska-standardverket-zsh.5249/

1973 så började man exportera Dong Feng klockor, och den numera välkända Sea-Gull loggan gjorde premiär på urtavlan. Det här var den första Kinesiska klocka som exporterades.



En senare modell med röd Sea-Gull logga.

8hBYX7f.jpg




Framgångar och misslyckanden.

1975 utvecklades ST6, ett urverk ursprungligen avsett för damklockor . Urverket var långt ifrån så robust och exakt som den tidigare ST5, som en följd av den förenklade konstruktionen som var billigare att tillverka. Men ändå ett bra urverk för sin prisklass, verket finns i en rad olika utföranden både som manuellt och automatiskt. ST6 blev en stor exportframgång, en kuriositet är att Rumänska Orex använt ST5 och ST6 i sina klockor.





I slutet 1970-talet utvecklade Tianjin Watch Factory ett urverk av högre kvalitet än föregångaren ST5. Detta var den automatiska ST7 med dag/datum. Verket var en sofistikerad design och mikrometerskalan för regulering avslöjar att det rör sig om ett urverk med höga prestanda. Ekonomiskt så var ST7 en felsatsning. Vid den här tiden var Kina fortfarande ett stängt land, och deras urindustri var inte internationellt känd för så mycket mer än export av billiga mekaniska urverk. Att en utländsk köpare skulle betala lika mycket för en okänd Sea-Gull, som för en Schweizisk klocka i samma prisklass var ganska otroligt. Klockor med ST7 var dessutom väldigt dyra med Kinesiska mått, man skulle kunna säga att Sea-Gull lyckats med att tillverka en exceptionell klocka som inte hade någon marknad.

Sea-Gull klockor såldes i delar av Asien, och under 1977-1978 även i Storbritannien. Men till skillnad från t.ex. Sovjetunionen, så saknade den Kinesiska klockindustrin strategier för export, och Sea-Gull hade ännu inte blivit ett känt namn utanför Asien. ST7 tillverkades inte i mer än ca 3500 exemplar, och produktionen lades snabbt ned.





Ett annat urverk som aldrig producerades i större serier var ST4, ett verk som under stort hemlighetsmakeri utvecklades under 1960talet. Det rörde sig om ett stämgaffelurverk baserat på Bulova Accutron. Det handlade inte om något samarbete med Bulova, utan man hade kommit över urverket från ett Amerikanskt spionplan som skjutits ner. Den långa utvecklingstiden berodde förmodligen både på tekniska svårigheter och att arbetet periodvis låg nere då projektet var politiskt känsligt. Jag har aldrig sett några officiella siffror på hur många klockor som tillverkades, men ST4 är en raritet som man ser väldigt sällan.








GZK3MQ2.jpg



Kina öppnar dörren mot omvärlden.

I Början av 1980talet så hade den inhemska marknaden för klockor förändrats beroende på att den ekonomiska politiken reformerats i Kina, vilket ledde till mer internationell handel. Analoga kvartsklockor var på toppen av sin popularitet, och utvecklingen gick mot allt tunnare klockor. Det är ingen överdrift att Sea-Gull var akterseglade i likhet med den övriga Kinesiska klockindustrin, som hade problem med att möta den internationella konkurrensen. Man utvecklade två kvarts kalibrar ST9 och ST11, som åtminstone blev något framgångsrika på den inhemska marknaden. 1992 tog man beslutet att helt upphöra med produktion av mekaniska klockor, och Tianjin Sea-Gull Corporation bildades. Sea-Gull samarbetade med ISA mellan 1995-97, sedan beslöt man sig för att satsa på enbart mekaniska urverk. Men Sea-Gull kvarts tillverkas fortfarande i något av dotterbolagen, var nutida produktion sker, och vilka modeller, är för mig okänt.





4XeAbl3.jpg







En strategi som lyckades.

Sea-Gulls strategi för att möta den internationella konkurrensen blev i slutänden att satsa på billiga mekaniska urverk, vilket var kontroversiellt ur ett internationellt perspektiv. Det fanns fortfarande en marknad för klockor med billiga och robusta mekaniska urverk, vilket t.ex. Seiko tidigt hade insett. Sea-Gull fortsatte med att utveckla ST6D, resultatet blev ett mycket billigt men något skört urverk, som gjorde succé bland lågpristillverkarna i Hong Kong.Urverket finns i en rad utföranden med olika komplikationer.





Sea-Gulls strategi att fokusera på stora volymer av billiga urverk fick globala konsekvenser. Billiga mekaniska klockor spelar tveklöst en roll i den mekaniska renässans som följde efter att kvartsen nått sin höjdpunkt. Intresset för mekaniska klockor började öka i väst, inte mainstream som tidigare, utan som en nischad marknad. Däremot så har medaljen en baksida, då piratkopierarna kunde gå in på närmsta snabbgross i Hong Kong och köpa billiga mekaniska urverk i stora kvantiteter. ST6D blev med tiden det vanligaste urverket både i vanlig lågprisproduktion och piratkopior. Under den här perioden så hade även Sea-Gull själva en och annan ”lånad” design, och det förekommer även några s.k homage i den nyare produktionen.

Några fiskmåsar som flörtar lite väl mycket med välkända designer.

lgXzn8w.jpg




Framgångarna i lågprissegmentet gjorde det möjligt för Sea-Gull att expandera och utveckla en rad nya urverk, sedan 2007 står man för ca 25% av de mekaniska urverk som tillverkas i världen, men man sålde inte mer än ca 300.000 klockor under det egna varumärket. Sea-Gull blev börsnoterade under år 2000, och öppnade en filial i Hong Kong under 2003. Man har även köpt upp flera mindre tillverkare och byggt ut sin produktionskapacitet.

Sea-Gull fortsätter att utveckla nya urverk.

Under 1997 utvecklades ST16, en modernare universalbas kaliber. Urverket kan beskrivas som en förenkling och omarbetning av Miyotas 8200 serie, och automatens uppdrag är klart inspirerad av Seiko( Magic Lever). Kalibern reviderades senare till ST17 som finns med en rad olika komplikationer. ST16/17 blev en stor framgång, men den äldre ST6D fasades inte ut som planerat, och tillverkas fortfarande i stora kvantiteter.

DaxwR4Y.jpg




Sedan följer en rad olika urverk som utvecklades i rask takt, allt från t.ex. s.k. kloner av ETA och Unitas verk (omarbetningar av utgångna patent), egenutvecklade tourbillion och den udda ST22 där 2 ST6 automater delar samma verkplatta.

Sea-Gull ST2130 baserad på ETA 2824.





Några jämförelser mellan Sea-Gull ST18, ST21 och Etas motsvarigheter (2824, 2892) på länkarna nedan. ST21 benämns ibland felaktigt som ST24.

http://forum.tz-uk.com/showthread.php?43138-Seagull-movements

http://forums.watchuseek.com/f72/st18-eta-2892-2-review-257999.html#post1877875

Den udda ST22 i en klocka från Alpha.

hFZqFFi.jpg



ST25 som finns i flera olika utföranden och bl.a. används av Timex.

vR4J8im.jpg








ST28 med alarmfunktion, utvecklad från AS 1475.

qv5sG8w.jpg





Den svårfångade ST31, ett urverk som jag aldrig sett någon dokumentation över.

rPk3vAG.jpg




ST36 Unitas baserat fickursverk, finns även i olika skeletterade utföranden.








ST4xx familjen, tunna och ultratunna urverk. Urverken finns både som manuella och med microrotor.





 
i_r1_c2.jpg



Sea-Gull fortsätter att utveckla nya urverk, del 2.

ST80 tourbillon i Blancpain stil. Urverket finns i flera utföranden med olika komplikationer, den första tourbillon som utvecklades av Sea-Gull.








ST82 efterföljaren till ST80 som finns i ett flertal utföranden, bl.a. med automat.






ST8080 dual tourbillon, finns i flera utföranden bl.a. skeletterad.












ST84 en av världens minsta tourbillon anpassad för damklockor. Ej marknadsförd utanför Kina, och förmodligen tillverkad i ett fåtal exemplar. Tyvärr kan jag endast bjuda på en dålig bild från Sea-gulls katalog 2010.




ST90 quarter-repeater, ST91 minute-repeater. Finns i olika utföranden t.ex. ST9150 med evighetskalender.






Made in China or Swiss made?

ST16 förekommer också som "Swiss made", och tillverkaren Claro-Semag hamnade i blåsväder då skarpögda entusiaster på olika forum ifrågasatte om urverket verkligen var tillverkat i Schweiz. Man antydde först att CL888 var deras egen skapelse och tillverkades inhouse. Claro-Semag har heller aldrig visat någon teknisk dokumentation. CL888 förekommer bl.a. i klockor från Zodiac, Jacques Leman, Swiss Legend och Migros.



http://forums.timezone.com/index.php?t=tree&goto=3246972&rid=0

http://forums.watchuseek.com/f71/so-lets-settle-debate-claro-semag-888-movement-299353.html

http://forums.watchuseek.com/f72/cl...a-gull-st16-tear-down-312588.html#post2304866

http://www.clarowatch.com/movements.html

Andra Schweiziska tillverkare som använt ébauche från Sea-Gull är t.ex. TechnoSablier och Valanvron. TechnoSablie SSD3A är baserad på ST6D, och SSDD3 på ST16. Valanvron 24 och 36 är baserade på ST21, och Valanvron 92 på ST18.

Det här är egentligen inget märkligt, utan helt i sin ordning enl. kriterierna för att få kalla ett urverk för "Swiss made". Ungefär samma historia som med ETA:s mekaniska urverk som är en i högsta grad internationell tillverkning. I fallet med Claro-Semag var det snarare slingrande om helt egen tillverkning som var genant, än att CL888 var baserat på ST16.

Mer om kriterierna för "Swiss made" på länken nedan.

https://klocksnack.se/threads/kommer-lagstiftningen-om-”swiss-made”-att-ändras.7555/


Sea-Gull i blåsväder?

Under Baselworld 2008 blev Sea-Gull anklagade för att ha plagierat tekniken i deras dubbla tourbillion, men det visade sig vara en falsk anklagelse. I citatet nedan från Europa Star 2010 kommenterar Jian Wang(VD) händelsen. Artikeln är även läsvärd då man diskuterar kring nya modeller och Sea-Gulls roll på marknaden.

ES: During BaselWorld 2008, Sea-Gullwas the victim of a small scandal. Would you care to comment on that?
J.W.: Two men from a then-independent brand, which has since been acquired by the Richemont Group [Roger Dubuis] came to our stand and rudely accused us of having violated a part of their patent in the creation of our double tourbillon. We were distraught because of the suddenness of the complaint and the problem of communication. We immediately hired a local attorney to represent Sea-Gull in order to negotiate between the accuser and the arbitrage council. That night, we had our China-registered patent as well as the many plans of the calibre sent to us in Switzerland. A 70 year-old master watchmaker, formerly with IWC, was the expert in the case. After having leafed through the documents and having examined the watches for seven minutes, he declared, "There is absolutely no similarity between the two systems." Later, the elder gentleman congratulated us for our double tourbillon and added, "Sea-Gullis becoming the main competitor to the Swiss watch industry." This was also the first time, since the opening up of China that a Chinese company had won a foreign legal proceeding against a foreign company. This created shockwaves that travelled across China and the World Intellectual Property Organization.

http://www.europastar.com/magazine/highlights/1004082674-tianjin-sea-gull-watch.html

2011 var det dags igen, en juvelerare anklagade Sea-Gull för att ha plagierat deras manschettknappar med tourbillion. Efter en granskning visade det sig att det var Sea-Gull som blivit plagierade, då deras manschettknappar var patenterade i både Schweiz och Kina.



http://www.chinadaily.com.cn/cndy/2011-04/13/content_12314680.htm

Omega hävdade att " co-axial" var skyddat under Omegas varumärke och att Sea-Gull gjorde varumärkesintrång genom att "co-axial" användes på skyltar i Sea-Gulls monter under Baselworld 2012. Sea-Gull plockade bort skyltarna, men dagen efter kom beskedet att det inte rörde sig om något varumärkesintrång.

http://www.chinaipr.gov.cn/casesarticle/cases/casetrademark/201203/1284016_1.html

http://www.chinadaily.com.cn/m/tianjin2011/2012-03/28/content_14944178.htm

2012 hade Sea-Gull ca 400 egna patent, och det lär ha ökat sedan dess. Visst har Sea-Gull gamla skelett i garderoben, som ST4 och en del designplankningar, men det var å andra sidan egentligen ett annat företag som opererade på mer eller mindre statliga direktiv. Att man kunnat visa upp patent och hävda sig i tvister, är ett tecken på att man utvecklats och anpassat sig till de internationella regelverken. Många Kinesiska företag har fortfarande problem med att anpassa sig till den internationella arenan, och jag skulle nog säga att Sea-Gull trots ett brokigt förflutet är ett gott föredöme.

Mer om Sea-Gull.

Avslutningsvis så är Sea-Gull en tillverkare som vi säkert kommer att få se mycket nya modeller från i framtiden. Sammanfattningsvis så handlar det om klockor av hög kvalité som alltmer börjar hitta ut på den internationella marknaden. Deras billiga urverk ligger fortfarande snäppet under t.ex. ETA, men det pågår ständigt uppgraderingar och utveckling av nya urverk. Om man kommer att få ett större internationellt genombrott återstår att se, det här med marknadsföring har hittills inte varit deras starka sida. Å andra sidan så ligger fokus på tillverkningen av urverk, och försäljningen av klockor under det egna varumärket är väldigt blygsam vid en jämförelse. Men intresset bland entusiaster har ökat på senare år, vilket inte minst speglats i prishöjningar både på vintage och nya klockor. Fortfarande så är Sea-Gull lite av en "dark horse" utanför klockkretsar, men det kan ändra på sig.

Sea-Gulls officiella webbsidor.

http://www.tjseagull.com/

http://www.sea-gullmall.cn/

http://www.usseagull.com/index.asp

http://www.baselworld.com/en-US/The-Show/OnlineCatalogue.aspx?me=124544


Recensioner från WUS av olika Sea-Gull.

http://forums.watchuseek.com/f72/sea-gull-m199s-review-199591.html

http://forums.watchuseek.com/f67/sea-gull-m201s-review-new-st1812-movement-937088.html

http://forums.watchuseek.com/f67/sea-gull-m185s-review-648128.html

http://forums.watchuseek.com/f100/sea-gull-m177s-review-603438.html

http://forums.watchuseek.com/f67/sea-gull-m182skg-pictures-267215.html


Sea-Gull Dragon King.



http://forums.watchuseek.com/f72/ye...on-dive-watch-series-dragon-king~-723262.html
 



Longio tillhör de relativt nya varumärken som siktar både på den inhemska och internationella marknaden, företaget etablerades i Hong Kong 1995. Namnet är en omskrivning av de Kinesiska orden "Lun Chau", som betyder "vacker bro". Mi Changhong som grundade företaget är också chefsdesigner. All tillverkning sker inte inhouse, och man använder mer eller mindre omarbetade urverk från bl.a. Sea-Gull, Eta och Technotime.

Longio har lyckats med egna designer som blivit populära internationellt, och man tillverkar även åt flera andra varumärken. Vilka Longio tillverkar åt vill man inte kommentera, men efter att Longios THELAMON lanserades så har det dykt upp en del snarlika dykare. Det här med legotillverkning bakom kulisserna är typiskt för Kineserna, och att tillverka en av sina populäraste modeller åt andra varumärken skulle vara otänkbart för många etablerade västerländska manufakturer. Å andra sidan är det inte så underligt då företaget vid starten sysslade med OEM/ODM tillverkning, och det dröjde till 2009 innan man lanserade klockor under sitt eget varumärke.

3dLE3tg.jpg




Mythos är en klocka i vit jade som är ett mycket svårarbetat material. Tillverkningen av boett och armband tog två hantverksmästare 7 månader och det gick åt 2.68 kg jade. Hittills så är det här den enda klocka i världen som tillverkats i högkvalitativ vit jade, och som grädde på moset är den bestyckad med enTT791.50 tourbillon från Schweiziska Technotime. Urtavlan är tillverkad i svart emalj och dekorerad med en traditionell Kinesisk Fenix i 18k guld. Prislappen är för mig okänd, men förmodligen astronomisk. Andra exklusiva klockor är National Beauty och Saluzi, tillverkade i serier om 18 exemplar.



http://www.longiowatch.com/mchart.aspx

Thelamon som är den mest kända modellen, finns både som tourbillon och automat.





http://www.longiowatch.com/producttype.aspx?type=Telamon1&typeid=25&id=12

En recension av THELAMON.
http://www.ablogtowatch.com/longio-telamon-tourbillon-1000m-diver-watch-review/

Andra aktuella modeller är Asmara, X-racer och Volcan.







http://www.longiowatch.com/

Four Beauties, med handgjorda urtavlor i traditionell stil.



Longio tillhör de Kinesiska varumärken som lagt en del krut på att synas internationellt, man finns med på Baselworld och Top Marques Monaco. Förra året tävlade man i Grand Prix d'Horlogerie de Genève, med klockor i 3 olika klasser. Det blev inga priser den här gången, men att bli accepterade och tävla mot kända storheter i eliten är en bedrift i sig.

http://www.baselworld.com/The-Show/OnlineCatalogue.aspx?me=124039

http://www.topmarquesmonaco.com/en/exhibitors/watches/58_Longio

http://www.gphg.org/watches/en/grand-prix-dhorlogerie-de-geneve/2013/PAR
 
Förklaring till datumet på tråden: Den här tråden låg i en annan forumdel innan, där China fick jobba ihop tråden, därav tidigare datum.

Nu ska jag själv läsa tråden... TACK, China.
 
Fantastiskt inlägg! Har gett mig en helt ny syn på kinesiska märken och tillverkare.
 
H E L V E T E vilket mastodontinlägg! Fantastiskt på alla vis. Tack China!!!!
 
Tack så mycket för inläggen, nu har jag sysselsatt mig en stund och samtidigt upptäckt ett nytt märke :)
 
Fantastisk tråd! Tack China!! Ska läsa detta ordentligt när det regnar någon dag. Men lite hann jag ögna texten.

Från början trodde jag att de billiga Kinesiska Tourbillionerna var falska, eller i alla fall inte riktiga Tourbillioner. Men för ett år sedan började jag inse att det kanske inte var så. Denna post bekräftar detta.

När jag var i Kina en gång blev jag erbjuden att köpa en kinesisk klocka med Tourbillion för en billig peng. Då jag trodde att själva Tourbillionen var falsk blev det ingen affär. Men en fundering jag har är om det finns falska kinesiska klockor? För jag tror jag fick erbjudandet att betala ca 5000 för en.
 
Fantastisk tråd och djävligt intressant läsning i det tämligen ointressanta Rolexbruset på detta forum! :)

Nu måste jag passa på att ställa en fråga vet du China (eller någon annan) något om den Dong Feng reproduktion som finns?

Jag har varit lite sugen på den då jag tycker den är snygg, den skall tydligen ha ett ST2130, 28800 bph, urverk.

Här är en bild på den Dong Feng jag har sett:

image.jpg
 
Fantastisk tråd! Tack China!! Ska läsa detta ordentligt när det regnar någon dag. Men lite hann jag ögna texten.

Från början trodde jag att de billiga Kinesiska Tourbillionerna var falska, eller i alla fall inte riktiga Tourbillioner. Men för ett år sedan började jag inse att det kanske inte var så. Denna post bekräftar detta.

När jag var i Kina en gång blev jag erbjuden att köpa en kinesisk klocka med Tourbillion för en billig peng. Då jag trodde att själva Tourbillionen var falsk blev det ingen affär. Men en fundering jag har är om det finns falska kinesiska klockor? För jag tror jag fick erbjudandet att betala ca 5000 för en.

Det förekommer en del klockor i s.k. "tourbillon style", men det rör sig om urverk med öppen balans, ibland beskrivs klockorna som tourbillon av mindre seriösa säljare. Det har dykt upp riktigt billiga tourbillon för ett par tusenlappar, men man ska inte förväxla dessa med t.ex. exklusiva tourbillon från Sea-Gull. Du får ha lite tålamod, jag kommer att beta av det här ämnet framöver.:)
 
Fantastisk tråd och djävligt intressant läsning i det tämligen ointressanta Rolexbruset på detta forum! :)

Nu måste jag passa på att ställa en fråga vet du China (eller någon annan) något om den Dong Feng reproduktion som finns?

Jag har varit lite sugen på den då jag tycker den är snygg, den skall tydligen ha ett ST2130, 28800 bph, urverk.

Här är en bild på den Dong Feng jag har sett:

image.jpg

Det är en officiell utgåva från Sea-Gull, som man gav ut 2013.

Boett 38 x 11mm, väger 53 gram, safirglas, och urverket är mycket riktigt ett ST2130.
 
Tillbaka
Topp