Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se
Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.
Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.
Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!
/Hook & Leben
Mmmmums, den där microtech bobafett!Delar av samlingen.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Då jag undviker skog och natur och helst håller mig inomhus så blir det mest knivar till köket.
Bra pros på Globalknivar gjorde att jag kände mig tvungen att köpa dessa två
Snygga!
När man läser köksknivsnörderier är det tydligen många som ser ned på Global och hävdar att de är svåra att handslipa på ett bra sätt. De två jag lagt på stenarna har inte varit värre än andra rostfria knivar och har gått att få bra skärpa på.![]()
Kanske för att stålet är hårdare än en del andra knivar?
En del knivar är ju väldigt enkla att slipa p.g.a mjukt stål. Dock så får man slipa dom rätt ofta.
I det jag hört är det snarare att stålet är segt i jämförelse med japanska kolstålsknivar som är ju är ännu hårdare. Ofta är det att råeggen sägs vara "grisig att få loss" som jag hört och visst - jämfört med en japansk kolstålskniv krävs lite mer jobb för att bli av med råeggen men "grisigt" är att ta i. Jag tycker att vanlig kniv av IKEA-kvalitet är svårare än Global att få bra
Men när jag slipar själv - en japank kniv av kolstål är så underbart lättjobbad på slipstenarna att man blir salig. Med rätt skärteknik och en bra skärbräda håller eggen rätt OK trots att kniven är hård, tunn och skör... Favoroten på min knivlist är en 21 cm Gyuto från Watanabe-san i "blue steel". Finns under "Professional"-serien här: http://www.kitchen-knife.jp/
Fixar man slipning själv när det kommer till japanska knivar? Lämna till knivbrev är ett sämre alternativ?
Fixar man slipning själv när det kommer till japanska knivar? Lämna till knivbrev är ett sämre alternativ?
Fixar man slipning själv när det kommer till japanska knivar? Lämna till knivbrev är ett sämre alternativ?
1. Att slipa själv är skoj. Finns ingen anledning att betala nån annan för att göra det.
2. Jag har hört mer skit om Knivbrev än jag orkar rapa upp. Jag skulle inte drömma om att lämna en fin kniv till dem. Möjligen nåt billigt från IKEA eller Cervera typ.
Däremot, om man av nån anledning inte vill slipa själv så har jag hört bra saker om t.ex. cleancut.se, speciellt om det rör sig om lite bättre knivar.
Ett par knivbutiker i USA har lagt upp bra instruktioner för den som vill lära sig själv. Den ena är Korin, en butik från New York:
Den andra är Japanese Knife Imports från Los Angeles:
En rolig sak är att "fixa själv" är lite omvänt. De riktigt bra knivarna är mycket lättare att slipa än billigt skit från närmsta hushållsbutik. Extra lätt är rent kolstål, alltså stål som inte är rostfritt. Det slipar sig nästan självt. De knivarna kräver dock lite mer försiktighet vid användningen och rätt underhåll för att inte rosta - men det är värt det.
Som jag tidigare slagit ett slag för i tråden så kan jag varmt rekommendera Wicked Edge. Där har du precis det som du funderar på att bygga.Rent "fulstål" håller ju att dra mot baksidan av ett lerkrus för att skärpas.
Kan bli ruggigt vassa, men lika fort får dom slipas om.
Dom är inte direkt långlivade skulle jag tro.
Själv skulle jag ha lust att bygga en jigg där man kan ställa in vinkeln, bara för att få det perfekt.
Tanken poppar upp var 3:e vecka eller så, men så långt har jag inte haft tid eller ork att ens få det upp på ritbordet.
Som jag tidigare slagit ett slag för i tråden så kan jag varmt rekommendera Wicked Edge. Där har du precis det som du funderar på att bygga.
![]()
En egg som jag slipat på min wicked edge.
Rent "fulstål" håller ju att dra mot baksidan av ett lerkrus för att skärpas.
Kan bli ruggigt vassa, men lika fort får dom slipas om.
Dom är inte direkt långlivade skulle jag tro.
Jag har köpt till vattenstenar till min. Så finns alla möjligheter att spegelpolera eggen om man vill det.Något liknande hade jag tänkt bygga, men med kniven liggandes och då kan man ju bara ta en sida åt gången.
Dom verkar dock inte ha så jättefina slipstenar och 10 grader är väl då 20 grader (om det inte är 5+5 grader)
Nåja, kanske finns andra stenar än dom jag hittade
Jag har köpt till vattenstenar till min. Så finns alla möjligheter att spegelpolera eggen om man vill det.
Sen finns det inte ngn mening med och typ inget stål som håller en egg om man slipar den till 10 grader o mindre. De riktigt kvalitativa stålen jag har i olika knivar (zdp-189, m390, s90v, hap40 o.s.v) brukar jag som mest ta ner till 12-13 grader.
Jag har köpt till vattenstenar till min. Så finns alla möjligheter att spegelpolera eggen om man vill det.
Sen finns det inte ngn mening med och typ inget stål som håller en egg om man slipar den till 10 grader o mindre. De riktigt kvalitativa stålen jag har i olika knivar (zdp-189, m390, s90v, hap40 o.s.v) brukar jag som mest ta ner till 12-13 grader.
Jag tror, enligt WickedEdge själva, att själva leden gör att stenen följer bladets kurva ganska perfekt och därför blir det samma grad antal längs hela bladet.Ja, men jag tänkte mest på om det är 10grader per sida, då är man på 20 grader.
Efter några videos på tuben så verkar det som att det är 10 grader (5+5) och det räcker gott och väl.
Dock är jag inte enig om deras geometriska tillämpning och att ställa graderna beror på hur högt upp eggen går (även om det nu är petitesser)
Tan*10grader infinner sig på olika längder från ”origo” vilket är leden som stången sitter fast i.
Om man mäter rakt ovanför den leden och längst ut mot knivspetsen, så får man olika vinklar och i tillägg så är koncerns form avgörande.
Petitesser som sagt, men den är inte perfekt.
Eller tänker jag fel så här sent på kvällen?
Måste glo på youtube
Egentligen både vanliga knivar och köksknivar. Man kan lägga en mikroegg med WickedEdge systemet oxå om man vill, men jag har faktiskt aldrig brytt mig om det eller känt behovet av det. Köksknivar i riktigt bra stål brukar jag helt enkelt ta till ca 12-13 grader och vara nöjd. Knivar med skräpstål brukar jag lägga runt 25 grader för att de ska hålla eggen över huvud taget.Snackar du kökskniv eller annat?
I köksknivarnas värld är det ju inte helt ovanligt att köra primäreggen ganska spetsigt och sen lägga på en sista "mikroegg" som är betydligt trubbigare, kanske 30 grader men bara hårfint längst ut. Ger en egg som i det mesta beter sig som den riktigt spetsiga eggen men håller bättre.
Jag tror, enligt WickedEdge själva, att själva leden gör att stenen följer bladets kurva ganska perfekt och därför blir det samma grad antal längs hela bladet.
Yes att montera högre eller lägre förändrar absolut vinkeln, det är därför man har en vinkelkub som man mäter vinkeln med på båda sidor innan man börjar slipa så man får rätt på det.För att förklara grovt hur jag tänker så kan man ta ett enormt exempel.
1. Montera kniven 1m upp i stativet eller montera kniven väldigt lågt nere. så får du en helt annan vinkel än den som är angiven.
Ju längre ut från origo du kommer så bör vinkeln bli mindre....vilket kompenseras någon så länge inte kniven är spikrak.
Man kan ju räkna ut skillnaden och jag gissar på att den inte blir stor. Dock är det en avvikelse.
Det samma uppstår om du sätter en kinesisk "yxa" i stativet eller en filékniv. Dessa två får inte samma gradantal då kniveggen ligger olika långt ifrån origo.
Petitesser som sagt, men dock avvikelse. Asbergaren i mig får problem.
EDIT:
Förklaring i Paint
Yes att montera högre eller lägre förändrar absolut vinkeln, det är därför man har en vinkelkub som man mäter vinkeln med på båda sidor innan man börjar slipa så man får rätt på det.
![]()
Sen ändras oxå vinkeln frammåt spetsen eller bakåt klacken på kniven, men det kompenseras av knivens kurva oftast och detta är väldigt marginellt och inget du märker om det inte är i väldigt extrema fall.
Jopp, så är det när man nördar ner sig. Men vinkelkuben är riktigt bra, snabb o smidig att använda.Som sagt. Petitesser, men vetskapen om att man inte bara kan ställa in gradantalet gör att jag får klåda.
SåklartPlockade upp en Northwoods som låg och skräpade på K&S, nyaste släppet -Signal Jack!
![]()
![]()
![]()