• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Någon som hunnit få elräkningen för December

Surt :( skriver dom hur dom kommit fram till det priset? Känns som merparten av din el är inköpt i slutet av förra året då priset var högt. Vad hade du för pris i Nov och Dec?
Verkligen. Läser man rapporten så förklarar de priset med indikationer om höga elpriser för januari och de har köpt 75% till fasta priser. Så de har gjort en väldigt dålig bedömning. Skall byta till rörligt men det är bindningstid att ta med i beaktningen.

Dec låg på 3,28 och Nov 2,26 så inte så långt från spotpriset.
 
Bytte till Tibber från 3e Feb.

Då vi alltid laddar bil på natten så verkar det vara mer fördelaktigt med Tibber i alla fall som det är nu.
Om vi tar gårdagen där vi laddade bilen (där laddningen faktiskt var mer än förbrukningen för hela huset) så blev det rätt förmånligt då spotpriset var bra mycket lägre än rörligt avtal.

Bilen stod för 40.6kwh av totala förbrukningen
Tror även Tibber har rabatt för elbilsladdning om man har en kompatibel laddare (som vi inte har). Men för oss där bilen står för en stor del av vår totala förbrukning så är nog timpris att föredra. Skall utvärdera ett tag och se.

1675845329298.png
 
Senast ändrad:
Bytte till Tibber från 3e Feb.

Då vi alltid laddar bil på natten så verkar det vara mer fördelaktigt med Tibber i alla fall som det är nu.
Om vi tar gårdagen där vi laddade bilen (där laddningen faktiskt var mer än förbrukningen för hela huset) så blev det rätt förmånligt då spotpriset var bra mycket lägre än rörligt avtal.

Bilen stod för 40.6kwh av totala förbrukningen
Tror även Tibber har rabatt för elbilsladdning om man har en kompatibel laddare (som vi inte har). Men för oss där bilen står för en stor del av vår totala förbrukning så är nog timpris att föredra. Skall utvärdera ett tag och se.

1675845329298.png
Tibber verkar bra om man är villig att tänka till. Det du nämner om elbilen verkar ju lovande också. Grannen hävdar att det är halva priset med en kompatibel laddbox, typ Easse.

Vissa värmepumpar går att koppla till Tibber så att den körs när priset är lågt.
 
Tibber verkar bra om man är villig att tänka till. Det du nämner om elbilen verkar ju lovande också. Grannen hävdar att det är halva priset med en kompatibel laddbox, typ Easse.

Vissa värmepumpar går att koppla till Tibber så att den körs när priset är lågt.
Ja en kompis har 50% på elbilsladdningen med Tibber och Easee.

För vår del så tänker vi inte så mycket vad vi gör under dagen, enda är väl att vi förlägger diskmaskin och tvätt till natten.
Vi försöker hålla nere det som går mellan 07-19:00 generellt då vi har effektavigftsmätning dem timmarna på dygnet från nätägaren.

Men inte så att vi inte duschar/badar eller drar ner värmen på dagen eller så, som du ser på grafen så är det inte många kronor mellan 06:00-23:00 för igår i alla fall...

Screenshot_20230208_101523_Tibber.jpg



För i lördags där det verkar varit lite dyrare, var även betydligt kallare
Screenshot_20230208_102325_Tibber.jpg



1675848348114.png
 
Senast ändrad:
  • Like
Reactions: F32
Någon som testat uppkopplad (WiFi) termostat för golvvärme? Reser en del och hade varit smidigt att kunna styra. Kan sätta schema idag på termostaten men ganska omständigt då jag reser oregelbundet.
 
Jag tror jag fått länken härifrån men med risk för att det blir dubbelt lägger jag ut den i alla fall, för den är så viktig. Här är förklaringen varför svenskar betalar så höga el-kostnader och hur naturen tar stryk utan att vi får in pengar för att återställa den.

https://www.epochtimes.se/Kronika-Varfor-ska-Sverige-vara-en-koloni-for-utlandsk-energi-192119


Krönika: Varför ska Sverige vara en koloni för utländsk energi?​

Energi och ekonomi: Utländska intressen skövlar Sverige​







v35-utl.energi-a-16235026-629380-162443969-8087665.png

Nytillverkade vindkraftsblad vid en fabrik i Lianyungang i Kinas östra Jiangsuprovins väntar på att tas i bruk. Foto: AFP via Getty Images
Av Jan Blomgren


01 september 2022
Senast uppdaterad:
08 september 2022




Jan Blomgren: Sverige låter utländska intressen producera och använda energin i landet på mycket förmånliga villkor. Kostnaderna läggs på de svenska elkunderna. Vad är poängen med att frivilligt göra vårt land till en koloni?​

Kolonialismen innebar att i första hand europeiska länder skaffade sig landområden i Afrika och Asien med naturtillgångar man saknade i hemlandet. Detta system tvingades på kolonierna i fråga med vapenmakt.
Så länge systemet fungerade var det en förträfflig affär för kolonialmakterna och ett mindre lyckat arrangemang för kolonierna. De senare blev av med sina naturtillgångar till ringa eller ingen ersättning, med begränsade möjligheter att utveckla sina länder.
Nästan alla kolonier avvecklades efter andra världskriget, av det enkla skälet att kolonialmakternas ekonomier blev så hårt ansträngda av kriget att de inte längre orkade att upprätthålla kontrollen över sina kolonier. Nyligen har kolonialismen uppstått i ny tappning, men i en kanske oväntad del av världen, nämligen Sverige. Nej, Sverige har inte blivit en kolonialmakt, vad än förvirrade akademiker vid Södertörns högskola förfäktar. Sverige har blivit en råvarukoloni för andra länder. Märkligt nog har ingen tvingat oss med vapen – vi har etablerat detta system självmant.

Varför är ett statligt kinesiskt kärnkraftsbolag storägare av vindkraft i Sverige?
Den huvudsakliga råvaran andra länder får från kolonin Sverige är elektrisk ström. Det handlar i första hand om två olika system, dels vindkraft, dels serverhallar.
Sverige har genomfört en snabb utbyggnad av vindkraft. Kostnaderna för denna utbyggnad har i hög grad finansierats med elcertifikat, ett system som infördes 2003. Systemet innebär att den som producerar förnybar el får ett certifikat för varje producerad megawatttimme. Elkunderna (i det här fallet elhandelsföretag) är skyldiga att köpa en viss mängd elcertifikat i förhållande till sin totala användning. Därigenom får producenter av förnybar el en extra intäkt förutom själva elförsäljningen. Systemet fick önskad effekt i form av en kraftig utbyggnad av vindkraft 2016–2020. Målet till 2030 uppnåddes redan 2020. Elcertifikat för stöd till ny elproduktion har sedan de infördes kostat i runda tal 50 miljarder kronor.
I dag ägs ungefär 70–80 procent av vindkraften i Sverige av utländska intressen. Därmed har bortåt 40 miljarder av de belopp svenska elkunder tvingats att betala på sina elräkningar gått till att subventionera utländska företags vindkraftverk i Sverige. Den el som produceras går i stor utsträckning på export.
Det är något ironiskt att den enskilt största ägaren av vindkraft i Sverige är det kinesiska statliga kärnkraftsbolaget CGN. Varför i hela fridens dagar skulle ett statligt kinesiskt kärnkraftsbolag bygga vindkraft i Sverige? Det finns flera förklaringar.
Subventionen av byggandet via elcertifikaten är den första. Nästa anledning är att vindkraften kostar stora summor förutom själva vindkraftverket. Vindkraft kräver omfattande utbyggnad av elnätet, och skapar dessutom obalanser i samma elsystem. Kostnaderna för att bygga nät och att stabilisera elnätet är omfattande, ibland nästan lika stora som själva kraftverket. Dessa extra kostnader behöver inte exploatörerna bekosta, utan de läggs på räkningen för elnät. Därmed drabbar dessa kostnader inte den som slutligen använder elen utomlands, utan hela kostnaden tas av svenska elkunder. Svenska kunder subventionerar alltså export av vindkraftsel, både då den byggts och senare då verket producerar.
Detta sker ofta inte i moderbolagets regi, utan man registrerar ett svenskt dotterbolag. Det finns inga lagkrav på att fondera medel för framtida kostnader för avveckling. Det finns rekommendationer, och en del företag fonderar medel i det egna bolaget, men om företaget går i konkurs försvinner medlen. Vill man måla fan på väggen kan man konstatera att det är drömläge för utländska ägare att köra verken så länge det lönar sig, och sedan försätta det svenska dotterbolaget i konkurs. Då kan man skyffla över kostnaderna för rivning och återställande av naturen på de svenska skattebetalarna.
Med risk att bli betraktad som domedagsprofet kan man även konstatera att denna obalans i kostnader riskerar att öka ytterligare med expanderad vindkraft. Vindkraft är i grund och botten en nischteknologi. Eftersom den inte levererar el pålitligt är den inte lämpad för att utgöra basen i ett energisystem. Energin behövs dygnet runt, året runt, och inte vid den begränsade del av tiden vinden behagar blåsa. Eftersom el inte kan lagras i nämnvärd omfattning krävs att det finns annan produktion som kan täcka upp för den majoritet av tiden vindkraftverken levererar under full kapacitet. Denna självklarhet har man dock bortsett från i beslutsfattandet i ett flertal länder i västvärlden, av ideologiska eller politiskt taktiska skäl.
Om vindkraften uppgår till några procent av den totala elförsörjningen är kringkostnaderna begränsade. Vindkraften kan då utnyttja att befintligt elnät oftast är byggt med vissa marginaler, och det krävs inte omfattande förstärkningar av nätet. Likaså är behoven små av teknik för att motverka de obalanser vindkraften skapar.
När man passerat den punkt då redan gjorda investeringar i elsystemet räcker för att hantera vindkraftens opålitliga natur ökar kostnaderna snabbt, och accelererar med ökad installation av vindkraft. Då måste man bygga ny elöverföring, och detta handlar om mycket stora summor.
Få verksamheter i samhället är så väl lämpade för storskalighet som elproduktion med tillhörande överföring. Det finns hos delar av det politiska spektret en felaktig fördom om att småskalighet per definition är bra när det gäller energi. Man svänger sig gärna med begrepp som småskalig och närproducerad och tar för givet att detta med automatik är miljövänligt, vilket är ungefär så långt ifrån sanningen man kan komma när det gäller el.


v35-utl.energi-b-162752814-9461072.png


Kina energikoloniserar Sverige, då man via Kinas statligt ägda energibolag CGN äger cirka en femtedel av svensk vindkraft. Svenska skattebetalare står för notan. Foto: Kevin Frayer/Getty Images​

Den billigaste lösningen är att ha all elproduktion på ett fåtal platser. Man producerar mycket el vid varje produktionsanläggning och sedan distribueras den ut till användarna i ett system som liknar blodomloppet; först en kraftig ledare som snart grenar upp sig i ett fåtal lite mindre, vilka gradvis grenar ut sig i allt finare grenar. I ett idealt fall innebär detta att kraften flyter enbart i en riktning i varje ledare, från produktion ut till användning.
Om man i stället har många mindre anläggningar utspridda i geografin blir kostnaderna för nätet radikalt högre. I ett sådant system måste man ha ett stort antal lite mindre ledningar, och ledningarna måste dessutom klara transport i båda riktningar.
I ett elsystem har man de största relativa variationerna i de klenaste ledningarna. Eleffekten till ett enstaka hus varierar kraftigt inte bara över året, men även över dygnet. Att starta en tvättmaskin eller spis kan göra stor procentuell skillnad på elanvändning i ett hus, men den totala elanvändningen i hela det område huset ligger i varierar inte lika kraftigt procentuellt eftersom inte alla tvättar och lagar mat samtidigt. Det innebär att ledningen till området inte behöver klara lika stora relativa variationer som ledningen till enstaka hus. Detta gör att mängden metall i ledaren per mängd överförd energi blir större i klenare ledningar.
Dessutom behöver energin kunna röra sig i båda riktningar i många ledare i ett distribuerat system. Det kräver dels kraftigare ledare än vid enkelriktad trafik i ledningarna, dels mer komplicerade styrsystem. Detta leder i sin tur till att den totala mängden naturresurser som behövs för att distribuera el blir större i ett decentraliserat system. Med andra ord, det blir dyrare och har större påverkan på miljön.

Utländska storföretag får skövla svensk natur men slipper betala skatt i Sverige.

Hittills har vi inte tagit med vilken teknologi som används för att skapa el, bara hur den är placerad geografiskt. Om vi dessutom inför produktion som inte går att planera (läs: vind och sol) ökar kostnaderna för elnätet radikalt. Sådan produktion måste per definition vara distribuerad, eftersom inflödet av energi i form av vind och solljus är väldigt utspritt, och då måste produktionen spridas över stora ytor.
Till detta kommer att varje anläggning bara producerar en begränsad del av tiden vilket ökar antalet anläggningar. Som lök på laxen har vi det faktum att produktionen inte går att planera, och då behövs ytterligare kapacitet i elnätet, eftersom vi på kort varsel kan bli tvungna att skicka el nya och långa sträckor. Som vi sett i exemplet med elanvändning i ett hushåll kontra en stad innebär kraftiga variationer i användning att man behöver mer ledningskapacitet per total mängd överförd el.
OECD har utrett kostnaden för elnätet med dels centraliserad, dels distribuerad elproduktion. Det visade sig att kostnaden för att bygga ett elnät för centraliserad produktion typiskt är ungefär lika stor som kostnaden för att bygga själva elproduktionen. För distribuerad produktion kostade elnäten typiskt tre gånger mer än själva produktionen. Här har vi det huvudsakliga skälet till att utländska investerare gärna bygger vindkraft i Sverige; de betalar bara byggkostnaden för produktionen, medan den högre kostnaden för tillhörande elnät betalas av de svenska nätkunderna.
Nästa koloniala verksamhet utgörs av serverhallar. Regeringen har lockat hit Facebook, Amazon, Google och Microsoft att bygga serverhallar, mot löfte om kraftig rabatt på elskatten. Företagen fick under fjolåret 97 procent rabatt på elskatten. Man kan bara spekulera om varför dessa företag får sådana förmåner. Kan det möjligen handla om att regeringen vill måla upp en bild av att Sverige ligger i den teknologiska framkanten, och är ett attraktivt land att investera i? Man kanske inbillade sig att detta skulle leda till omfattande arbetstillfällen, men detta har i så fall visat sig stanna vid fromma förhoppningar. Det handlar bara om några hundra personer, i stor utsträckning inom bevakning och liknande. De specialiserade högnivåjobben flyger man in utländska experter till.
Det är inte helt lätt att få fram en sammanställning av elanvändningen hos dessa hallar. En sammanvägd bedömning av ett flertal källor ger vid handen att redan i dag drar serverhallar el motsvarande ett kärnkraftsblock, ansökningar motsvarande ett till är godkända, och ansökningar motsvarande ytterligare två är under behandling. Som jämförelse har Sverige i dag totalt sex kärnkraftsblock i drift, vilka tillsammans ger drygt 30 procent av Sveriges el.
Det handlar alltså om så stora mängder el att det påverkar elpriset för alla Sveriges elanvändare. Energiforsk utredde nyligen konsekvenserna på elpriset av nedläggningen av Ringhals två reaktorer, och kom fram till att elpriset under vintern kunde ha varit 30–50 procent lägre om dessa två reaktorer varit i drift. Effekten på priset av att serverhallar drar el motsvarande två reaktorer blir densamma. Utan dessa serverhallar kunde elpriserna ha varit radikalt lägre i landet. Sverige ger alltså skattesubvention till utländska megaföretag, med konsekvensen att svenska medborgare får kraftigt högre elpriser. Det handlar om tiotusentals kronor per år för en genomsnittlig svensk familj. De multinationella jätteföretagen gör enorma vinster på detta, men betalar inte skatt på den vinsten i Sverige.
Sammanfattningsvis: Utländska storföretag får skövla svensk natur för att göra vinster de slipper betala skatt för i Sverige, och Sveriges invånare tvingas att betala dyrt för detta. Regeringen har nyligen offentliggjort planer på att kraftigt öka takten i kolonialiseringen av Sverige, genom massiv exploatering av vindkraft till havs, med ännu högre kostnader för landets invånare. Vad är poängen med att göra Sverige till en koloni för energi?

Jan Blomgren - Professor i tillämpad kärnfysik, författare och debattör
Kontakta skribenten: [email protected]
 
Jag tror jag fått länken härifrån men med risk för att det blir dubbelt lägger jag ut den i alla fall, för den är så viktig. Här är förklaringen varför svenskar betalar så höga el-kostnader och hur naturen tar stryk utan att vi får in pengar för att återställa den.

https://www.epochtimes.se/Kronika-Varfor-ska-Sverige-vara-en-koloni-for-utlandsk-energi-192119


Krönikan innehåller en mängd lögner och faktafel. Orkar inte gå igenom allt men här är ett axplock:

Till och börja med äger kinesiska CGN 6,7% av vindkraften i Sverige, inte en femtedel. Det är inte optimalt att Kina och andra länder äger delar av vår infrastruktur men alternativet, att hindra utländskt kapital att investera i Sverige är ännu värre.

Författaren skriver att exploatörerna kan sätta parkerna i konkurs och att det landar på markägaren att riva och återställa marken, detta är helt enkelt inte sant. Pengar för rivning och återställande efter en vindkraftspark fonderas hos länsstyrelserna innan byggnation, det är en förutsättning för att över huvud taget få tillstånd att uppföra en vindkraftspark. I alla markavtal jag har sett finns det dessutom klausuler för att projektörerna skall avsätta medel även om inte kravet från länsstyrelserna skulle finnas.

Att anläggningarna åker snålskjuts på elnätet stämmer inte heller. Projektörerna som bygger elproducerande anläggningar måste själva bekosta anslutningen till nätägarnas kraftnät. För att transportera el betalas sedan elnätstariffer som elproducenter också står för. Dessa saker är väldigt grundläggande saker som alla som arbetar inom energibranschen känner till.

Sol och vindkraft får idag inga bidrag eller stöd alls, utbyggnaden fortsätter för att det är det mest lönsamma sättet att producera energi.

Om vi skall få lägre elpriser i Sverige behövs mer elproduktion, inte mindre. Elmarknaden i Sverige är avreglerad, producenterna bygger det som är lönsamt, alternativet är att det inte händer något alls.

Om denna krönika är så viktig kan man fråga sig varför den publiceras på Epoch Times av alla platser;

"The Epoch Times är emot kommunistpartiet i Kina[26] och ger stöd till högerextrema politiker i Europa[8]. En rapport från 2019 av NBC News visade att Epoch Times var den näst största bidragsgivaren till annonsering på Facebook till stöd för Donald Trump inför presidentvalet 2020.[27][28][29] Moderorganisationen The Epoch Media Groups nyhetssidor och Youtubekanaler har spridit konspirationsteorier som QAnon och vaccinationsmotståndsteorier.[27][30][31]" (wikipedia)
 
Krönikan innehåller en mängd lögner och faktafel. Orkar inte gå igenom allt men här är ett axplock:

Till och börja med äger kinesiska CGN 6,7% av vindkraften i Sverige, inte en femtedel. Det är inte optimalt att Kina och andra länder äger delar av vår infrastruktur men alternativet, att hindra utländskt kapital att investera i Sverige är ännu värre.

Författaren skriver att exploatörerna kan sätta parkerna i konkurs och att det landar på markägaren att riva och återställa marken, detta är helt enkelt inte sant. Pengar för rivning och återställande efter en vindkraftspark fonderas hos länsstyrelserna innan byggnation, det är en förutsättning för att över huvud taget få tillstånd att uppföra en vindkraftspark. I alla markavtal jag har sett finns det dessutom klausuler för att projektörerna skall avsätta medel även om inte kravet från länsstyrelserna skulle finnas.

Att anläggningarna åker snålskjuts på elnätet stämmer inte heller. Projektörerna som bygger elproducerande anläggningar måste själva bekosta anslutningen till nätägarnas kraftnät. För att transportera el betalas sedan elnätstariffer som elproducenter också står för. Dessa saker är väldigt grundläggande saker som alla som arbetar inom energibranschen känner till.

Sol och vindkraft får idag inga bidrag eller stöd alls, utbyggnaden fortsätter för att det är det mest lönsamma sättet att producera energi.

Om vi skall få lägre elpriser i Sverige behövs mer elproduktion, inte mindre. Elmarknaden i Sverige är avreglerad, producenterna bygger det som är lönsamt, alternativet är att det inte händer något alls.

Om denna krönika är så viktig kan man fråga sig varför den publiceras på Epoch Times av alla platser;

"The Epoch Times är emot kommunistpartiet i Kina[26] och ger stöd till högerextrema politiker i Europa[8]. En rapport från 2019 av NBC News visade att Epoch Times var den näst största bidragsgivaren till annonsering på Facebook till stöd för Donald Trump inför presidentvalet 2020.[27][28][29] Moderorganisationen The Epoch Media Groups nyhetssidor och Youtubekanaler har spridit konspirationsteorier som QAnon och vaccinationsmotståndsteorier.[27][30][31]" (wikipedia)
Bra att du ger ett insatt svar. Jag visste inte om Epoch Times ursprung. Möjligen saknar jag i sammanhanget guldmiljardsteorin, konspirationsterorin som sprids av Kina och Ryssland som säger att 1 miljard människor (läs väst) på jorden tillsammans kämpar för att trycka ner andra som inte ingår i den gruppen. I den kampen används varor som en del i ett militärt tänk. Det kommer inte bara vindkraftverk och solceller, det kommer mer som t. ex. Northstream 2 som användes för militärt syfte, Bra att det börjar förstås att det behövs ett säkerhetstänk samtidigt som vi bygger upp vårt energinät. Personligen tror jag att energimarknaden ska regleras.
 
Bra att du ger ett insatt svar. Jag visste inte om Epoch Times ursprung. Möjligen saknar jag i sammanhanget guldmiljardsteorin, konspirationsterorin som sprids av Kina och Ryssland som säger att 1 miljard människor (läs väst) på jorden tillsammans kämpar för att trycka ner andra som inte ingår i den gruppen. I den kampen används varor som en del i ett militärt tänk. Det kommer inte bara vindkraftverk och solceller, det kommer mer som t. ex. Northstream 2 som användes för militärt syfte, Bra att det börjar förstås att det behövs ett säkerhetstänk samtidigt som vi bygger upp vårt energinät. Personligen tror jag att energimarknaden ska regleras.
Personligen tror jag att det är i grunden positivt med en konkurrensutsatt elmarknad, då vinstintresse driver innovation inom alla typer av energiproduktion. Förhoppningsvis kan vi på sikt ha billig både intermittent och planerbar elproduktion.
 
Personligen tror jag att det är i grunden positivt med en konkurrensutsatt elmarknad, då vinstintresse driver innovation inom alla typer av energiproduktion. Förhoppningsvis kan vi på sikt ha billig både intermittent och planerbar elproduktion.
Under normala affärsomständigheter hade jag hållt med dig. Vi måste planera så att framtida oförutsedda förändringar utifrån inte drabbar oss så hårt.
 
Kanske fel tråd men någon som har fått rätsida på elstödet för bostadsrättsföreningar dvs ej privatpersoner, trodde det var klart men när kommer det betalas ut?
 
Prognoserna för denna vinter verkar vara betydligt lägre än förra året men oförutsedda händelser i omvärlden och ogynnsamt väder kan såklart ändra på det.

Men nu kan man binda elen till fast pris på 110öre/kwh i 6månader i område 3 dvs över vinterhalvåret, vilket inte är jättebilligt historiskt men iaf skönt att veta att man då inte behöver betala 450öre någon dag. Någon med bättre spåkula som kan sia om man ska binda eller fortsätta med timpris?

Förbrukar ca 6500kwh där laddning av elbil står för ca 2500kwh och uppvärmning med lvp står för kanske 2000kwh och alltså då endast vintermånaderna, timpris är bra för laddning då det nästan varje dag kan göras till billigt pris på natten men uppvärmningen sker ju jämnt över alla timmar och där passar ett fast pris bättre.
 
Prognoserna för denna vinter verkar vara betydligt lägre än förra året men oförutsedda händelser i omvärlden och ogynnsamt väder kan såklart ändra på det.

Men nu kan man binda elen till fast pris på 110öre/kwh i 6månader i område 3 dvs över vinterhalvåret, vilket inte är jättebilligt historiskt men iaf skönt att veta att man då inte behöver betala 450öre någon dag. Någon med bättre spåkula som kan sia om man ska binda eller fortsätta med timpris?

Förbrukar ca 6500kwh där laddning av elbil står för ca 2500kwh och uppvärmning med lvp står för kanske 2000kwh och alltså då endast vintermånaderna, timpris är bra för laddning då det nästan varje dag kan göras till billigt pris på natten men uppvärmningen sker ju jämnt över alla timmar och där passar ett fast pris bättre.
Skaffa Tibber och kör deras smartladdning med 50% prisgaranti annars? Jag tycker det låter högt med 110 öre/kWh i 6 mån, men det är väl lite som att ha rörligt eller binda lånet, alla resonerar olika så klart. Sen kan du förresten kika på om du vill köra denna på LVP:n där hemma :)
 
Prognoserna för denna vinter verkar vara betydligt lägre än förra året men oförutsedda händelser i omvärlden och ogynnsamt väder kan såklart ändra på det.

Men nu kan man binda elen till fast pris på 110öre/kwh i 6månader i område 3 dvs över vinterhalvåret, vilket inte är jättebilligt historiskt men iaf skönt att veta att man då inte behöver betala 450öre någon dag. Någon med bättre spåkula som kan sia om man ska binda eller fortsätta med timpris?

Förbrukar ca 6500kwh där laddning av elbil står för ca 2500kwh och uppvärmning med lvp står för kanske 2000kwh och alltså då endast vintermånaderna, timpris är bra för laddning då det nästan varje dag kan göras till billigt pris på natten men uppvärmningen sker ju jämnt över alla timmar och där passar ett fast pris bättre.
Vi flyttade till hus under semestern och valde att låsa på 130 öre/kwh under första året, mest för att veta vart man landar. Såhär i efterhand kanske det var dumt men vi gjorde det för att ha full koll på utgifterna.
 
Skaffa Tibber och kör deras smartladdning med 50% prisgaranti annars? Jag tycker det låter högt med 110 öre/kWh i 6 mån, men det är väl lite som att ha rörligt eller binda lånet, alla resonerar olika så klart. Sen kan du förresten kika på om du vill köra denna på LVP:n där hemma :)
Jag är inte insatt i Tibber men menar du att de har 50% lägre pris än spotpriset när man laddar bilen? Har redan nu timpris och laddar bilen de billigaste timmarna.

Både laddboxen och luftvrämepumpen går att schemalägga och styra från app så det har jag redan möjlighet till, menade mest att det inte är så stor poäng att schemastyra värmen utifrån timpriset. Inte så kul att ha 25 grader när det är billigt och 15 när det är dyrt :D

110öre/kwh inklusive allt är ju ca 70öre i spotpris så frågan är ju om spotpriset kommer snitta under 70öre i vinter.
 
Prognoserna för denna vinter verkar vara betydligt lägre än förra året men oförutsedda händelser i omvärlden och ogynnsamt väder kan såklart ändra på det.

Men nu kan man binda elen till fast pris på 110öre/kwh i 6månader i område 3 dvs över vinterhalvåret, vilket inte är jättebilligt historiskt men iaf skönt att veta att man då inte behöver betala 450öre någon dag. Någon med bättre spåkula som kan sia om man ska binda eller fortsätta med timpris?

Förbrukar ca 6500kwh där laddning av elbil står för ca 2500kwh och uppvärmning med lvp står för kanske 2000kwh och alltså då endast vintermånaderna, timpris är bra för laddning då det nästan varje dag kan göras till billigt pris på natten men uppvärmningen sker ju jämnt över alla timmar och där passar ett fast pris bättre.

Jag hade nog räknat lite på det. Så spontant tror jag det blir dyrare med fast, men det är en gissning utan något belägg
 
Jag är inte insatt i Tibber men menar du att de har 50% lägre pris än spotpriset när man laddar bilen? Har redan nu timpris och laddar bilen de billigaste timmarna.

Både laddboxen och luftvrämepumpen går att schemalägga och styra från app så det har jag redan möjlighet till, menade mest att det inte är så stor poäng att schemastyra värmen utifrån timpriset. Inte så kul att ha 25 grader när det är billigt och 15 när det är dyrt :D

110öre/kwh inklusive allt är ju ca 70öre i spotpris så frågan är ju om spotpriset kommer snitta under 70öre i vinter.
Yes, läs mer här: https://tibber.com/se/smartladdning
Vi har två Tesla här hemma, under september laddade vi 815 kWh för 168 kr.
IMG_7565.png
 
Prognoserna för denna vinter verkar vara betydligt lägre än förra året men oförutsedda händelser i omvärlden och ogynnsamt väder kan såklart ändra på det.

Men nu kan man binda elen till fast pris på 110öre/kwh i 6månader i område 3 dvs över vinterhalvåret, vilket inte är jättebilligt historiskt men iaf skönt att veta att man då inte behöver betala 450öre någon dag. Någon med bättre spåkula som kan sia om man ska binda eller fortsätta med timpris?

Förbrukar ca 6500kwh där laddning av elbil står för ca 2500kwh och uppvärmning med lvp står för kanske 2000kwh och alltså då endast vintermånaderna, timpris är bra för laddning då det nästan varje dag kan göras till billigt pris på natten men uppvärmningen sker ju jämnt över alla timmar och där passar ett fast pris bättre.
Jag har ingen erfarenhet av timpris, har alltid kört vanligt rörligt som hittills kapat de värsta pristopparna.. uppvärmningen står ändå för den största delen av förbrukningen och den är svår att styra efter elpriset.
Jag fortsätter med det vi haft sen tidigare men du som laddar elbil och har blygsamma uppvärmningskostnader borde nog titta på Tibber
 
Yes, läs mer här: https://tibber.com/se/smartladdning
Vi har två Tesla här hemma, under september laddade vi 815 kWh för 168 kr.
IMG_7565.png
Ser inte om min laddbox (Halo) fungerar tillsammans med detta eller inte, och är du säker att Tibber står för de 50% lägre kostnaderna och inte bara är så att de väljer de billigaste timmarna och laddar då precis som jag redan gör fast manuellt?
Jag har nog heller inte betalat mer än 20öre per kwh i september för min laddning, spotpriset har ju varit nästan 0kr hela månaden på natten.
 
I vintras var laddning av bil en väldigt stor post på vår elräkning. Körde då rörligt, bytte till Tibber i februari och skall bli intressant och se vad kostnaden blir i år. Har inte någon box som är kompatibel med Tibber så får inte ta del av det nedsatta priset.

Tror timpris kan vara vägen fram om man har elbil och har ett effektivt hus. Vi har har effektavgift fram till 19 på vardagar så vi laddar inte bilen innan dess ändå.

Screenshot_20231004_180343_Tibber.jpg
 
Senast ändrad:
Ser inte om min laddbox (Halo) fungerar tillsammans med detta eller inte, och är du säker att Tibber står för de 50% lägre kostnaderna och inte bara är så att de väljer de billigaste timmarna och laddar då precis som jag redan gör fast manuellt?
Jag har nog heller inte betalat mer än 20öre per kwh i september för min laddning, spotpriset har ju varit nästan 0kr hela månaden på natten.
Bara läsa igenom deras avtal :) Deras smartladdning fungerar kanon och det är skönt att slippa tänka så mycket, bara skicka i laddaren när man kommer hem så löser den resten.
 
Det är bara att skaffa kamin om ni vill kunna fortsätta köpa klockor.
IMG_6831.jpeg

Har redan kamin. Bytt gammal elpanna mot bergvärme, tilläggsisolerat vinden, bytt till ftx-ventilation (återvinning av värme).

Kvar å göra: tilläggsisolera hela fasaden (tilläggsisolerat en halv sida då jag bytte panel, skall byta andra halvan av den sidan nästa år), sätta upp solceller på taket (kanske nästa år) samt byta några gamla fönster. Inte mycket pengar kvar till klockor... Men gäller ju bara och prioritera!

Kör timdebitering. Laddar elbil på natten samt kör diskmaskin på natten.

Har beställt en Ngenic Tune, tror iofs inte jag kommer spara så mycket med den, köper den mest för komforten.

Sänka värmen på vintern är en rätt billig optimering.
 
Bara läsa igenom deras avtal :) Deras smartladdning fungerar kanon och det är skönt att slippa tänka så mycket, bara skicka i laddaren när man kommer hem så löser den resten.
Hittar verkligen ingen information om min laddbox stöds eller ej, samt hur prissättningen på smart laddning fungerar i praktiken. Vad har de för påslag, de skriver inte ut något och de jag kan läsa mig till andra skriver är den ca 10 öre per kwh?

Säg att spotpriset är 50öre på natten när jag laddar, då betalar jag alltså 50öre - 50% som de står för + 10öre påslag + moms = ca 44öre / kwh totalt. Betyder de alltså att de tar mindre betalt för elen än de köper in den för, det låter ju osannolikt.

Jag har bara schemalagt min laddbox att ladda mellan 02-04 varje natt vilket typ99% av dagarna på året är de billigaste timmarna så det är inte direkt något extra jobb.
 
Hittar verkligen ingen information om min laddbox stöds eller ej, samt hur prissättningen på smart laddning fungerar i praktiken. Vad har de för påslag, de skriver inte ut något och de jag kan läsa mig till andra skriver är den ca 10 öre per kwh?

Säg att spotpriset är 50öre på natten när jag laddar, då betalar jag alltså 50öre - 50% som de står för + 10öre påslag + moms = ca 44öre / kwh totalt. Betyder de alltså att de tar mindre betalt för elen än de köper in den för, det låter ju osannolikt.

Jag har bara schemalagt min laddbox att ladda mellan 02-04 varje natt vilket typ99% av dagarna på året är de billigaste timmarna så det är inte direkt något extra jobb.
Förut var det Easee och Zaptec som man fick nedsatt. Verkar som att det Zaptec och Wallbox numer (Easee säljs väl inte för tillfället)mao de som de själva säljer via deras webbshop.

Men tror även om bilen har en API som tillåter att Tibber att prata med den så kan man få smartladdningnen den vägen med.
Screenshot_20231004_195437_Samsung Internet.jpg


Screenshot_20231004_210217_Samsung Internet.jpg
 
Senast ändrad:
Hittar verkligen ingen information om min laddbox stöds eller ej, samt hur prissättningen på smart laddning fungerar i praktiken. Vad har de för påslag, de skriver inte ut något och de jag kan läsa mig till andra skriver är den ca 10 öre per kwh?

Säg att spotpriset är 50öre på natten när jag laddar, då betalar jag alltså 50öre - 50% som de står för + 10öre påslag + moms = ca 44öre / kwh totalt. Betyder de alltså att de tar mindre betalt för elen än de köper in den för, det låter ju osannolikt.

Jag har bara schemalagt min laddbox att ladda mellan 02-04 varje natt vilket typ99% av dagarna på året är de billigaste timmarna så det är inte direkt något extra jobb.
Avseende din laddbox, där får du nog kolla om de har stöd för den som en s.k ”power up”.

Sett till deras priser och affärsmodell, kika runt här: https://support.tibber.com/sv/articles/4406583-elpriset-hos-tibber

Jag kan t om vara så transparent att jag delar senaste fakturan här :) Där ser du även färre kWh på elbilsladdning, än bilden jag postade tidigare. Detta är då en vän laddade bilen här så jag pausade smartladdningen
IMG_7567.jpeg

Resten får du nog prata med själva Tibber, hoppas det hjälpt dig någorlunda iaf!
 
Som @TerryTee försöker påtala är det 50% rabatt med smartladdning. Kört Tibber 14 månader nu och varenda räkning har de rakat av 50% på laddningen. Vad har du för elbil @hejsam ??
Vi precis som @TerryTee kör tesla. Och även teslan i sig är kompatibel med Tibber. Så hade nu inte vår laddbox stötts av Tibber (vilket den gör) så hade teslans uppkoppling/synk mot Tibber räckt ändå
 
Tillbaka
Topp