• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

NA-klocka 6: Minerva kronograf cal. 13-20 (ca 1935)

NiklasArvid

Mon Mothma
2-Faktor
I'm a man of simple tastes. I'm always satisfied with the best.
Oscar Wilde


Minerva kronograf cal. 13-20 ca 1935




Här en gammal fin kronograf från Minerva som är det nyaste tillskottet i min samling. Det är en Monopoussoir/Monopusher, dvs samma knapp startar, stoppar och nollställer. Det var så de tidigaste kronograferna fungerade. Den stora nackdelen med det är ju att man inte kan börja en tidtagning, stoppa, och sen fortsätta. Men det är ju enkelt och snyggt

1934 Patenterade Breitling ett armbandsur med två knappar för separat start-stopp. Breitling hade redan ett patent från 1923 för samma sak i fickur.



Minerva startades 1858 av Charles-Yvan Robert och Hyppolite Robert i Villeret. Från början var det en ren ”etablisseur” av klockor, dvs. man monterade klockor från delar som tillverkades av någon annan.(1) Många Schweiziska bönder satt på vintrarna och filade på enskilda delar som de levererade till olika tillverkare. Det var inte förrän 1902, under ledning av Charles-Yvan Roberts söner, Charles-Auguste och Georges-Louis, som Minerva blev en klocktillverkare med egna verkstäder.

Det första armbandsuret från Minerva kom 1909, men bolagets största framgång kom 1923 med kaliber 13-20, som har den klassiska arkitekturen på kronografer från den tiden, och med både kolumnhjulsmekanism, Breguetspiral och 17 juveler! 13 i kalibernamnet står för storleken, diametern är 12 ¾ linjer/lignes.

En linje är ett gammalt längdmått som motsvarar 2.2558mm (läs: https://en.wikipedia.org/wiki/Ligne ), jämför med ”punkt” (som används om typsnitt tex) och som är 0.376mm. Siffran -20 i verksnamnet är bara ett löpnummer, nästa urverk hette 21…

Klockor med 13-20 var en stor framgång och gav Minerva ett rykte som en tillverkare av komplicerade ur av högsta kvalitet.

Efter 1940 kom 13-20 med två knappar som vi är vana att se de mekaniska kronograferna idag. En udda detalj är att till skillnad från de flesta kronografverk där knapparna ligger ungefär 30° från horisontlinjen så sitter Minerva 13-20:s knappar närmare luggarna, vid 37°.

13-20 är en kolumnhjulskronograf där start, stopp och nollställning sker via ett hjul med små ”kolonner” på. Det är den klassiska kopplingsmekanismen, lite mer komplicerad, lite mjukare i användningen.



Nedan mitt kolumnhjul. Knappen matar fram på de kuggarna på nedre delen av hjulet, här är det tre steg mellan varje kolumn start-stop-noll, på en kolumnhjulskrongraf med två knappar är det bara två start-stop, nollställningen sker annorstädes.





Kolumnhjul Omega 321




Breguetspiral (har en fiffig böj på slutet av balansfjädern nära fästet, gör gången exaktare)



För den som verkligen vill lära sig hur det funkar, läs här:

https://www.reddit.com/r/Watches/comments/3l6oy0/technical_how_columnwheel_chronographs_work/


Mekanismens funktion är verkligen sjuukt mjuk och fin. Min Omega 321 känns lite grovhuggen i jämförelse… Stilen på Minervan ger mig lite samma eleganta känsla som dessa dyrgripar.

http://www.hodinkee.com/articles/patek-5170-vs-lange-datograph-vs-vacheron-harmony-review




Min Minerva såg nog ut som på bilden nedan ungefär när den lämnade fabriken på 30-talet. Tavla och visare är bytta till de från en senare ref 1335. Min är ju långt ifrån Waterproof och Shock-absorber. Jag tycker mest att det är en jäkla snygg tavla med mysig patina.



Den har också de tidstypiska längre strecken vid 3,6,9 min på minuträknaren som fanns på 40-50-talet. Långdistans telefonsamtal betalades i 3-minuters intervaller, så det var en märkning som skulle hjälpa bäraren (en betydande person som gjorde internationella affärer kan man förstå) att hålla ordning på kostnaden. Senare ändrades taxa-systemet och märkningen försvann.








Klockan kan möjligen ha militär proveniens, militären brukade i alla fall stämpla boetten med sista siffran i serienumret, det är möjligt att det gjordes civilt också, vet ej. Den har fasta bandstift.





Verkygen till 13-20 finns kvar, Minerva gjorde en serie åt Panerai.




Minerva köptes av Montblanc 2007, eller egentligen av Richemont Group , som äger båda varumärkena. Idag funkar Minerva som leverantör av sjukt fina urverk till Montblancs finaste modeller. Minerva är en verklig manufaktur, de gör egna balansfjädrar tex. Men inga klockor med Minerva på tavlan säljs längre.

13-20-ish Montblanc, monopusher!



https://monochrome-watches.com/hand...lsograph-with-minerva-monopusher-chronograph/


Den har absolut sin plats i lådan som en klassisk fin kronograf! Just hemkommen, nyservad med ny bom, krona och balansaxel!




Tidigare inlägg:

https://klocksnack.se/threads/na-klocka-5-eta-2893-2-gmt-“st-christopher“-2015.47154/

https://klocksnack.se/threads/na-klocka-4-longines-27m-1949.47109/#post-1158640

https://klocksnack.se/threads/na-klocka-3-yachttimer-eta7757-“sui-64”-1990-tal-2010-tal.47057/

https://klocksnack.se/threads/na-klocka-2-jaeger-lecoultre-reverso-1972.47007/

https://klocksnack.se/threads/na-klocka-1-omega-speedmaster-ref-2915-3-1959.46972/

https://klocksnack.se/threads/na-klocka-0-prolog.46970/


Referenser:

Lang, Gerd-R och Reinhard Meis, (1993), Chronograph Wristwatches To Stop Time, Schiffer Publishing


(1)

etablisseur: handlare eller organisationer som satte ihop klockor, köpte mycket delar från finisseurs

finisseur: såna som snyggade till råverk, monterade juveler, balanser etc, köpte råverk från ebauche-fabriker

ebauche: råverk, tillverkare av dessa var ofta inte kända varumärken för allmänheten men levererade till flera olika slutliga tillverkare

Idag har ju ETA en dominerande ställning bland tillverkare av urverk, framför allt balansfjädrar.
Här en låång historia om ETA:
http://swisswatchguy.blogspot.co.uk/


några gamla tillverkarstämplar, ganska tydligt att precis som i bilindustrin har det varit ett stort bortfall av varumärken under andra halvan av 1900-talet!


 

Affe

Una vida loca
2-Faktor
Unnderbart, precis så nördigt man vill ha det, och jäklar vilken trevlig klocka, den hade allt, bra jobbat Nicke ;):D:cool:!!!
 

plattfot

Rolex
Bäst hittills Mr!

Nyfiken - hur mycket mycket av informationssökningen (och tiden du lägger på research) gör du innan köp och hur mycket snubblar du på "post purchase"?
 

Rozzy

E-3PO
2-Faktor
Mycket bra inlägg igen! Spännande och kul att lära sig om Minerva. Vacker klocka, speciellt tavlan och verket. Boetten som är en så kallad cushion-case (kudd form) är en underskattad boett som vi borde se mer av tycker jag. Som du visade har ju VC nyss släppt sin Harmony med den formen samt att Heuer har sin Monza.
Uppskattas mycket med kvalitetsinlägg som detta! Bra bilder dessutom!
 
Senast ändrad:
Topp