Laddar...
Klockor och Urmakeri hos Klockmaster-Stockholm

Seiko 5 förtjänar lite kärlek

Diskussion i 'Kobra Kai' startad av Rolfen, 5 november 2017.

Taggar:
 1. hejsam

  hejsam Guld

  Inlägg:
  3.891
  Seiko SNK063J5, riktigt bra!
  Tror inte de går att köpa nya utanför UAE dock, utan bara begagnade :)
   
  Fixxxer gillar detta.
 2. Kessler

  Kessler Brons

  Inlägg:
  1.328
  Från:
  Stockholm
  Jo lumen är väl oftast grönaktig? Men jag tycker också det ser grått ut när den inte lyser men jag har som sagt väldigt dåligt färgseende.

  Fråga inte varför jag undrar haha...
   
 3. Kaizen

  Kaizen Titan

  Inlägg:
  114
  Från:
  Gaia
 4. Justdix

  Justdix Tantal

  Inlägg:
  602
  Grymt nöjd med denna seiko snxs79
  IMG_20190122_174500.
   
  S.L, Kessler, Ekberget och 3 andra gillar detta.
 5. Ekberget

  Ekberget Tantal

  Inlägg:
  477
  Från:
  Urberget
  20190123_185215.
  Kom på posten idag. Tot 850 pix är galet bra för den kvalitetskänslan. Ska försöka hitta ett 18mm jubilee så får vi se hur det blir
   
  ilstallione, cycleMagnus, Kessler och 1 annan gillar detta.
 6. Sledger

  Sledger Tantal

  Inlägg:
  271
  Det finns väl ingen Seiko 5, SKX eller annan billig Seiko som är gjord i Japan!? Gjorde en hel del efterforskningar för några år sedan och det var då en fråga om vilken marknad modellen såldes på som avgjorde om det fick, eller måste, stå "Made in Japan" på klockan. Är hyfsat säker på att detta inte ändrats. K- och J-modeller är gjorde i samma fabrik av samma maskiner med samma kvalitetskontroll men för olika marknader geografiskt. Säger sig självt att det inte går att tillverka en billig klocka i hyfsat kvalitet i Japan där ALLT är skitdyrt att tillverka. :)
   
 7. Kessler

  Kessler Brons

  Inlägg:
  1.328
  Från:
  Stockholm
  Jodå. Finns en hel del 5or gjorda i Japan?

  K och J har olika andraspråk (förutom engelska) också. Många köper ju hellre en SKXJ än K just pga. tillverkingslandet (även om jag inte tror det är någon skillnad i kvalité)

  https://www.creationwatches.com/products/seiko-japan-82/index-1-3a.html där finns massa 5or "made in Japan" Läs texten där uppe också :) De skickas tom. från Japan till skillnad mot Singapore som deras andra klockor skickas ifrån.
   
  Senast ändrad: 23 januari 2019
 8. Sledger

  Sledger Tantal

  Inlägg:
  271
  Kan nog sätta pengar på att inga Seiko 5 är gjorda i Japan idag. Andraspråket är olika som du säger pga att de är ämnade för olika marknader. J säljs i delar av Asien och Mellanöstern och därav arabiska på de klockorna. K säljs i resten av världen med, oftast, spanska som andraspråk. Att det står "Made in Japan" på J är för att Seiko i Mellanöstern, kan eller måste skriva ut det pga gällande lagar där. Detta har stötts och blötts till förbannelse på wus och alla former av bevis som kommer fram säger att billiga Seiko INTE görs i Japan. En del säger att J- modeller tillverkas med en japan som övervakar produktionen och därför får de sätta "Made in Japan" på de klockorna.
  Jag har en Seiko Sumo som är "Made in Japan" enligt urtavla men skruvar man bort boettlocket så står det "Made in China", och den klockan är ändå ganska mycket dyrare än t ex skx och Seiko 5. Är inte ekonomiskt försvarbart för Seiko att tillverka billiga klockor i Japan. Speciellt inte när de har fullt fungerande fabriker i andra länder som gör det mycket mycket billigare.
   
 9. Kessler

  Kessler Brons

  Inlägg:
  1.328
  Från:
  Stockholm
  Made in Japan = made in Japan. Men precis som med Swiss made behöver inte exakt alla delar vara tillverkade i Japan men det är därifrån det mesta tillverkas och allt sätts ihop och sen skickas ifrån.

  Nedan är ett svar från en som mailade Seiko och frågade om J vs K. Borde gå att se vad det står om du zoomar in.
  Screenshot_20190124-123005.
   
  Heinrich.a gillar detta.
 10. Ekberget

  Ekberget Tantal

  Inlägg:
  477
  Från:
  Urberget
  Det står ju i stort sett att bara någon del av klockan är gjord i japan så kan de skriva så. Typ tavlan. För vilka delar det gäller är ju "hemligt". Japaner är sneeky
   
 11. Ekberget

  Ekberget Tantal

  Inlägg:
  477
  Från:
  Urberget
  Köpte ett jubilee på bukten. Ändlänkarna va alldeles för små så fick använda original som turligt nog lirade med nya bandet.
  Med jubileelänkar: 20190131_171130.
  Med 5ans original:
  20190131_181221.
  Mkt nöjd!
   
  Kottmossa och Kessler gillar detta.
 12. Kessler

  Kessler Brons

  Inlägg:
  1.328
  Från:
  Stockholm
  Isf. kan de skriva så på varenda klocka och ha en enda del från Japan men det gör man inte. Det finns regler och även om de är hemliga med det så ska det inte spela någon roll om det är en Seiko, Grand Seiko eller Seiko 5. Alltså finns det massvis med 5or tillverkade i Japan som också skickas därifrån, har för mig det var frågan? :)

  Här finns mer info: https://www.jcwa.or.jp/en/

  OnT: Jag kör min första Seiko på armen idag :)
  IMG_20190131_192942.
   
  Kottmossa, Ekberget och MaBr gillar detta.
 13. Ekberget

  Ekberget Tantal

  Inlägg:
  477
  Från:
  Urberget
  Haha ja det va nog frågan. Rörigt det där :)
  Snygg5a! Den där är några år va?? Tror jag ska börja en liten egen samling 5or. Billigt o bra :)
   
 14. Kessler

  Kessler Brons

  Inlägg:
  1.328
  Från:
  Stockholm
  Nej inte ens ett år :) Köpt i slutet av februari förra året. SNK 357.
  Ja det finns så sjukt många fina 5or. Har haft funderingar på att bara ha en samling 5or haha. Tycker dock inte om 7S26, mina har dålig gångreserv och håller tiden sådär.
   
 15. Ekberget

  Ekberget Tantal

  Inlägg:
  477
  Från:
  Urberget
  Snygg iaf. Tyckte den såg lite retro ut!
  Inte använt min så mycket än men lär bli mer nu när jag fått på jubileet. Mätte upp den över 4-5 dagar med snitt på +8spd. Har kanske flyt med mitt ex. Har precis köpt en gen1 samurai som har ett 7s35. Antar det är samma verk fast utan dagkomplikation. Ska bli kul o se hur det presterar. Den ör dessutom 14 år gammal :)
   
  Kessler gillar detta.
 16. Sledger

  Sledger Tantal

  Inlägg:
  271
  Det finns vintage 5or som är tillverkade i Japan men absolut ingen alls idag. Märkningen "Made in Japan" kan inte användas hur som helst baserat på vad japanska lagar och regler säger. I så fall skulle de kunna skriva om reglerna så allt som tillverkas av japanska företag, oavsett var fabrik finns, kan märkas "Made in Japan". Det som avgör om de får märka deras produkter på detta sätt är om marknaden produkten är ämnad för tillåter märkningen. Återigen, J-modeller är ämnade för vissa delar av asien och mellanöstern, därav arabiskt dag/datumhjul, samt att J har kortare länk. K-modellen är menad för Europa och andra länder med, oftast, spanskt dag/datumhjul och längre länk. Skillnad på längd av länk har att göra med att vi generellt har grövre armar här i Europa. Du kan inte köpa en J i Europa, om du bortser från gråhandlare, förutom på de dyrare modellerna då tillräckligt mycket av klockorna görs i Japan för att få märkningen även här. De billigare får inte säljas här pga gällande lagar. Tror du Seiko tycker att mellanöstern är en viktigare marknad och därför förtjänar finare klockor och därför görs dessa i Japan? Finns ingen logik i detta tankesätt överhuvudtaget. :)
   
 17. hammermountain

  hammermountain Brons

  Inlägg:
  756
  Plockade lite spontant upp en 5a när jag var o letade Marlin. Diggar den hårt - i alla fall efter det att länken lades undan. Känns liksom husmanskost på ett bra sätt.
  D1A5A7CC-95CD-464C-AF1E-C7CCD023BBD2.
   

  Bifogade filer:

  Kottmossa, Kessler, rgladh och 1 annan gillar detta.
 18. Kessler

  Kessler Brons

  Inlägg:
  1.328
  Från:
  Stockholm
  Den där ser ut att kosta typ 10x mer än jag antar att den gjorde.

  Någon som har tips på bra 18mm länk som passar för övrigt? Hittar mest 20 och 22mm anpassade till Seiko. Helst med solida ändlänkar också. Men är väl inte värt då de är billiga och länken lär kosta lika mycket om inte mer än klockan. De flesta 5or blir snyggare på nato/Zulu eller läder men skulle ju vara kul att ha någon på länk, men tyvärr är ju originallänken för dålig.
   
  Senast ändrad: 5 februari 2019
  hammermountain gillar detta.
 19. Ekberget

  Ekberget Tantal

  Inlägg:
  477
  Från:
  Urberget
  Tycker folk köper svindyra länkar o delar till sina skx hela tiden så varför inte. Svårt dock o hitta nått eftersom varenda modell 5 har olika mått.
   
 20. Nickhanhar

  Nickhanhar Titan Premium

  Inlägg:
  153
  Från:
  Tierp
  Seiko 5 SNKL15K1 20190113_135100. kommet alltid älska denna klocka, köpte den till min sambo och den fick henne ur parfymklocka träsket :woot:
   
  Kottmossa, Ekberget och Kessler gillar detta.
 21. Kessler

  Kessler Brons

  Inlägg:
  1.328
  Från:
  Stockholm
  Sant. Mjo men jag tänkte deras 36-37mm. Den botten finns med massa olika tavlor. Men är svårare att hitta 18mm länkar än 20 tex. sen vill man ju ha en som sitter bra på just den. Tänkte att det borde ju finnas massa olika länkar egentligen med tanke på hur många såna klockor det finns. SNK 809 var iaf. förut den mest sålda klockan på Amazon. Den kommer förvisso oftast på nylonband men borde ju finnas en stor andrahandsmarknad för länkar till Seiko 5 då de flesta ogillar originallänken.
   
 22. kuma-kun

  kuma-kun Brons

  Inlägg:
  1.127
  Håller inte med dig gällande japaner.
   
  parasec gillar detta.
 23. ilstallione

  ilstallione Titan

  Inlägg:
  103
  Riktigt snygg klocka, armbandet sitter perfekt. Precis som någon annan skriver ser den ut att kostar betydligt mer än den gör.
   
  hammermountain gillar detta.
 24. Ekberget

  Ekberget Tantal

  Inlägg:
  477
  Från:
  Urberget
  Vaddå? Japaner är jäkligt sneaky. De säger Hai till allt. Även om de inte vet. Det är oartigt att inte veta... haha
   
 25. Ekberget

  Ekberget Tantal

  Inlägg:
  477
  Från:
  Urberget
  809 är ju i militärstuk.
  Jag tror att de flesta som ogillar länken byter till läder. 5orna passar otroligt bra för det :) själv köpte jag en länk från bukten och modifierade lite. Kan du kika på lite längre bak i tråden
   
 26. Mrbuick

  Mrbuick Plast

  Inlägg:
  35
  Från:
  Jämtland
  Har en seiko 5 military som jag tycker bra om
   

  Bifogade filer:

  engst gillar detta.
 27. Mrbuick

  Mrbuick Plast

  Inlägg:
  35
  Från:
  Jämtland
  Är en snzg13 om nån tycker det är kul
   
  engst gillar detta.
 28. dammsugarpåse

  dammsugarpåse Titan

  Inlägg:
  103
  Riktigt bra med de banden. Ref på den?
   
 29. hammermountain

  hammermountain Brons

  Inlägg:
  756
  Tack! Tycker det funkar grymt bra med den lite grövre zulun. SNKE53K :)
   
 30. Virrjet

  Virrjet Titan

  Inlägg:
  100
  Från:
  Stockholm
  Något här som "de-shieldat"? Hur blev resultatet isf? Gillar många av modellerna men har riktigt svårt för 5an