Laddar...

Skicka dyra klockor

Diskussion i 'Diskussion' startad av Tjarnan, 19 mars 2018.

 1. Tjabo

  Tjabo Brons

  Inlägg:
  1.208
  Spännande tråd. Men alltså finns inte ett enda bolag där man kan skicka en klocka, försäkrad till ett värde om exvis 75k? UPS har nämnts, men även motsagts.
  Fick en fråga av en vän som ska skicka en klocka och jag lovade att kolla runt. Men PostNord - nej. DHL - om du är företag. Ev. UPS då?
   
 2. Milanoo

  Milanoo Titan

  Inlägg:
  158
 3. KenKun

  KenKun Diamant

  Vad är en annan sorts klocka? Väggklocka?
   
 4. Milanoo

  Milanoo Titan

  Inlägg:
  158
  Frågan är ju vad ”annan slags klocka” betyder. Ska ringa dem ist så blir det inga missförstånd
   
 5. PANI

  PANI Titan

  Inlägg:
  229
  Snabb fråga som jag tänker jag får svar på snabbare än hos PostNord
  Ska skicka en klocka med värde i veckan
  Behöver klockan paketeras hemma, isf några riktlinjer man behöver följa?
  Annars görs det hos PostNord?
  Tack på förhand
   
 6. JDQ

  JDQ Brons

  Inlägg:
  892
  När jag har skickat värde har jag paketerat de hemma som vanligt.:)
   
  PANI gillar detta.
 7. HSK

  HSK Silver

  Inlägg:
  1.859
  Använd hellre överdrivet mycket skyddsemballage än för lite, en rulle bubbelplast kostar typ 50 spänn på Clas Ohlson och är en billig försäkring. Vira in allting riktigt ordentligt i bubbelplast och/eller wellpapp (som även det finns att köpa på rulle hos CO) och stoppa sedan ner i en skokartong eller annat lämpligt ytteremballage. Tejpa igen och ta med till PN så applicerar de värdetejp och fixar etikett.

  Tillägg: Se till att ha kopia på kvittot/värdering eller liknande om du planerar att skicka med det för att kunna styrka värdet om det kommer bort och tänk på att försäkringen bara gäller upp till 50k, är värdet högre än så utgår ingen ersättning alls. Det lanserades nyligen en ny typ av tilläggstjänst där man kan lägga till försäkring upp till ett högre belopp men jag är osäker på om det gäller klockor.
   
  laketwig gillar detta.
 8. PANI

  PANI Titan

  Inlägg:
  229
  Stort tack för utförligt svar/tips.
  50k har jag koll på och packning låter precis som min grundidé va!
   
 9. Tjabo

  Tjabo Brons

  Inlägg:
  1.208
  Har pratat med alla stora bolag, DHL, Schenker, UPS och PostNord. Ingen tillåter klockor av högre värde.

  Helt galet detta.

  Vad ska man göra om man vill skicka en klocka säkert?
   
 10. Solstickan

  Solstickan Titan Premium

  Inlägg:
  104
  Är väl antagligen lite sent svar, men skickade en speedy i förra veckan och jag tyckte att jag hade paketerat väl, men fick nästintill en utskällning när jag kom till postnords företagscenter.. Där slog de in paketet återigen och paketerade om. Som tidigare nämnde är det viktigaste att du har värdering/kvitto när du skickar :)
   
 11. Pilot00

  Pilot00 Plast

  Inlägg:
  8
  Rekommenderar helt klart blocket paketet
   
 12. Solstickan

  Solstickan Titan Premium

  Inlägg:
  104
  Blocketpaketet? Vad jag kan läsa är Blocketpaketets maxbelopp 5000 + fraktkostnad, eller har du annan info? :)
   
 13. Tjabo

  Tjabo Brons

  Inlägg:
  1.208
  Fortfarande fascinerad över att det inte tycks finnas ett enda sätt att skicka en dyr klocka försäkrad. Pratade med PostNord igen, de bekräftade att över 50k = 0 SEK.
   
  koze och Aurum gillar detta.
 14. Investera

  Investera Plast

  Inlägg:
  2
  Från:
  Stockholm
  Hej, Jag är ny på forumet och tycker att det är mycket kloka ord som sägs då alla har bra ideer. Jag har gjort en stor research och kollat upp alla större fraktbolag ink PN och det stämmer max 50K gäller i försäkrat värde för ex frakt utrikes(men gäller INTE klockor) ENLIGT UNDANTAGSLISTAN hos bolagen. Men har ringt upp och kollat med UPS, DHL expess och TNT som faktiskt försäkrar klockfrakten t o m över ett värde på 200K om du är FÖRETAGARE och registrerad kund hos bolaget eller alt få mottagaren som ev har bolag att försäkra försändelsen men då ska det finnas ett kundnummer registrerat hos fraktbolaget. Dessa tre bolag tar 1% i avgift dock och hämtar upp paketet hemma hos dig. Skulle det inte vara en god ide att utnyttja en trogen hederlig vän som har ett bolag och använda dennes kundnummer eller låta denne registrera sig hos fraktbolaget eller att du själv startar upp ett bolag ex enskild firma eller ett HB. Om inte, så finns det inte något säkert sätt att skicka klockor över 50K men ska du ändå skicka ett ur med värde större än 50K så kan du ju skicka ändå med UPS eller DHL express och skriva ex mätinstrument eller silver watch på försändelsen men du är torsk på kapital över 50K om paketet försvinner eller skadas. Jag tror att allt kom med men kommentera gärna. Jag har själv några dyra ur som jag kommer att sälja men har inte beslutat hur en försäljning ska gå till på säkrast sätt i Sverige eller sälja via Chrono24. Tack o hej
   
  Senast ändrad: 9 juli 2019
  Kropoth gillar detta.
 15. CrazyFin

  CrazyFin Plast

  Inlägg:
  3
  Ny på forumet! :nailbiting:

  Jag kan bara instämma med @Investera!

  Jag har i 2 veckors tid ringt runt till DHL (Express), TNT, BRING (som använder UPS för sina utlandsförsändelser), UPS, FedEx men INGEN av dom erbjuder högre försäkring än cirka 5000 USD, dvs runt 50ksek. Notera också att dyrbara klockor är HELT undantagna och får alltså inte ens skickas.... Det har visats tidigare i tråden i inlägg ovan där man ser screenshots från försäkringsvillkoren hos de olika bolagen.

  Jag har dessutom ringt runt till olika försäkringsbolag som erbjuder så kallade transportförsäkringar men dessa är (återigen, precis som @Investera skriver) ENBART tillgängliga för företag.

  Det är därför HANDLARE på t ex Chrono24 och andra liknande online-företag med exklusiva klockor kan skicka med fullvärdesförsäkring för dom har SEPARATA transportförsäkringar.

  Inte ens om jag som privatperson skulle sälja en klocka via t ex Chrono24 eller annan liknande sajt kan försäkra en klocka till fullvärde.

  Hade jag istället skickat t ex ett elektroniskt mätinstrument värt 50 000 SEK så hade det gått bra att skicka med alla ovannämnda bolag och få det fullvärdesförsäkrat för 1% i premie.

  Det finns som sagt två lösningar:

  1. Starta eget AB och skaffa sig fraktkonto hos något av de olika bolagen och teckna transportförsäkring hos fristående försäkringsbolag som t ex IF
  (Läs mer på https://www.if.se/foretag/forsakringar/transportforsakring)

  2. Förlita sig på någon vän/kompis/bekant som driver företag och helst då som redan har en transportförsäkring för att dom t ex håller på med onlinehandel.
   
  Kropoth gillar detta.
 16. Kugghjul

  Kugghjul Brons

  Inlägg:
  986
  Lösningen är som tidigare nämnts att skicka som helt vanligt REK både inom och utom Sverige. Deklarera ett värde på några hundra kronor och skriv felaktigt innehåll. Detta sänker risken till mycket låg nivå, och du kan vara försäkringsbolag själv. Har du inte råd att förlora klockan under frakt borde du kanske inte köpt klockan alls?

  Den som tycker det är kul att betala 1% av värdet till fraktbolag borde köpa lotter, för det man deltar i är ju en väl avvägd betting, där huset alltid vinner i längden.

  Alternativt gör ni som Archie och köper en billig flygbiljett och levererar klockan själva, eller delar på köparens flygbiljett, jag blir dock hellre blåst på distans än får mina tänder inslagna (Paul Thorpe...).

   
  bbits och Aurum gillar detta.
 17. Sjobedan

  Sjobedan Silver

  Inlägg:
  1.783
  Från:
  Skåne
  Om klockan finns i skåne kan jag ställa upp och kolla på den samt evt lösa frakt etc åt dig.
   
 18. CrazyFin

  CrazyFin Plast

  Inlägg:
  3
  He he men i det här fallet är det ju jag som skickar MIN klocka och står för risken att den försvinner på vägen. Då handlar det ju om min risk på 100ksek så den vill jag definitivt försäkra. ;-)

  Ja det är väl det som är affärsidén för försäkringsbolag? Varför skulle dom ta betalt på ett sånt sätt så att dom i långa loppet förlorar pengar på sin försäkringsverksamhet?
  Jag antar att du inte resonerar så med din villa/bostadrätt, bil, båt, sjukvård, dvs att du skippar att försäkra din egendom med motiveringen att "ingen idé att betala en försäkringspremie eftersom ´huset´ändå vinner i längden"?

  Jag tittar just nu på ett tredje alternativ som är att få någon av firmorna som t ex Chrono24, Chronext, Monacowatch med flera att agera som "intermediary broker" mot en provision. Det skulle innebära att

  1. Köparen betalar in beloppet för klockan (på samma sätt som deposittjänsten på Chrono24)
  2. Jag (som då själv hittar en köpare) skickar klockan till företaget med DERAS försäkrade transporttjänster. Klockan kommer till dom för autentisering, funktionstest och äkthetskontroll.
  3. Företaget skickar klockan till köparen och återigen med deras egen transporttjänst med fullvärdesförsäkringen.
  4. Köparen tar emot klockan och vet då att den har varit kontrollerad och testad hos "brokern" (som ju skulle kunna vara Chrono24) och godkänner köpet.
  5. Brokern sätter in pengarna på mitt konto inom 7 dagar (på samma sätt som Chrono24 gör)

  För detta skulle brokern ta 5-10% i "commission". Klart bra affärsidé och jag hittar ingen som erbjuder detta. Chrono24 har ju deposittjänsten där köparen deponerar beloppet i förväg men vad händer om jag skickar min klocka till köparen (oavsett om den är försäkrad eller inte) och sen säger köparen att han har fått en replica och returnerar sin replica till mig och behåller min klocka OCH pengarna....

  Med en "intermediary broker" där man skickar klockan först till företaget för kontroll så skulle affären kunna genomföras ännu mer säkert. Självklart blir det en dyrare lösning som inte lönar sig för klockor med lägre värde. Det skulle dock bli bättre betalt än att sälja klockan direkt till t ex Chronext eller Monacowatch som ger mig ett pris som ligger i snitt 25% under än vad jag får från köparen om jag säljer den själv. Jag skulle kunna tänka mig att betala 5-10% för en sån "brokertjänst".
   
 19. Aurum

  Aurum Harsh but fair

  Inlägg:
  24.856
  Gäller bara att tänka lite sunt och väga kostnaden mot risken. Just försäkring för att skicka klockor tycker jag är för dyrt, snålar ofta om jag litar på köparen. Samma med sakförsäkring på klockor, den är för dyr så kör utan. Bilen är även den utan försäkring. För mig är inte säkerheten och lugnet en försäkring ger värt kostnaden.
   
 20. Tjabo

  Tjabo Brons

  Inlägg:
  1.208
  Jag förstår inte det fetade och understrukna? Innan jag svarar kanske du kan förtydliga vad du menar?
   
 21. SWC

  SWC Tantal Premium

  Inlägg:
  416
 22. karimalasi

  karimalasi Plast

  Inlägg:
  20
  Från:
  Malmö
  Värdefrakt vore att föredra. Kostar lite mer men värt det.
   
 23. CrazyFin

  CrazyFin Plast

  Inlägg:
  3
  Värdefrakt funkar men maxvärdet för paketet är då 50ksek.
  Skall du t ex skicka en Rolex Daytona för 125-200ksek så funkar det inte... :-(

  Enda möjligheten då är att ha en egen firma och skaffa fraktkonto hos t ex DHL. Då kan man köpa tilläggsförsäkring för 1% i premium.

  Som privatperson är du hänvisad till PostNords Värdefrakt men som sagt, då är maxbeloppet 50ksek.
  https://www.postnord.se/skicka-forsandelser/brev-och-vykort/varde
  Paketet skall då lämnas in över disk på ett så kallat PostNord Företagscenter.
   
Mollstedt