• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

UUNI pizzaugn

Dagens

5C8A63DF-E649-4908-AACA-E625EDEDF894.jpeg
Perfekta kanter, om du frågar mig!
 
Nu har vi börjat köra dubbelpipigt, sänker stressnivån rätt rejält (och tjatet från alla som väntar på pizzor när det är familjemiddag)

Någon som kör med Koda 16? Vinkelbrännare känns ju fiffigt men blev tveksam när jag såg hur stor den är jmf med 12:an.
686963B8-E26B-4C34-9542-88703034C28E.jpeg
 
Pizzalunch idag
DAE57AA6-7A82-4E3C-A55F-F049FFFC6891.jpeg
44673163-F5D1-4410-BEA5-FF47CAF8D9F6.jpeg

mozzarella, san Marzano, nduja och salami

står i valet om jag ska köpa en pizzaugn eller om det här faktiskt duger.
riktigt bra är dom iaf 😁
Dom där ser ju väldigt bra ut för att vara gjorda i ugn.

Skillnaden med en Uuni eller annan pizzaugn är att du får upp tempen ytterligare (jag brukar komma upp i 470C på stenen i min Koda 12) vilket gör att degen beter sig lite annorlunda då pizzan är färdigbakad på typ 60sek. Tycker att konsistensen blir bättre (elastisk utan att vara degig) och sen gör hettan att man får en härlig ”lagom bränd” smak på kanterna.
 
Dom där ser ju väldigt bra ut för att vara gjorda i ugn.

Skillnaden med en Uuni eller annan pizzaugn är att du får upp tempen ytterligare (jag brukar komma upp i 470C på stenen i min Koda 12) vilket gör att degen beter sig lite annorlunda då pizzan är färdigbakad på typ 60sek. Tycker att konsistensen blir bättre (elastisk utan att vara degig) och sen gör hettan att man får en härlig ”lagom bränd” smak på kanterna.
Dom är gjorda på ett gourmetstål. Mycket nöjd med det.
men sen är man ju nördig i allt man gör, med vetskapen att det blir ännu bättre i en uuni, så kommer det nog bli en sån framöver
 
Jag fick installera gasol tuben MEN Ooni Koda 12 stänger av sig själv dvs lagor fortsätter inte utan den dör. Jag testade med att hålla 5, 10, 15, 20, 25, 30 sekunder och längre men ingen framsteg. Testade annan gasoltub men samma sak. Denna som är skaffad för kodi testade på min weber och det funkar kanon så ja - riktigt skit! Mailade Ooni och nu blir det att vänta!
Skacka om att barnen blev besvikna att dem inte fick nån pizza i Ooni utan två timmar senare i elugnen :(

Inte min video men samma problem
 
Senast ändrad:
Jag fick installera gasol tuben MEN Ooni Koda 12 stänger av sig själv dvs lagor fortsätter inte utan den dör. Jag testade med att hålla 5, 10, 15, 20, 25, 30 sekunder och längre men ingen framsteg. Testade annan gasoltub men samma sak. Denna som är skaffad för kodi testade på min weber och det funkar kanon så ja - riktigt skit! Mailade Ooni och nu blir det att vänta!
Skacka om att barnen blev besvikna att dem inte fick nån pizza i Ooni utan två timmar senare i elugnen :(

Inte min video men samma problem
Hade liknande problem i början, höll in knappen osv. Funkade efter några försök
 
Blir nog snart ett köp av en Ooni pizzaugn, gas versionen känns naturligt då jag har gasgrill.

Men ni som har den redan, skulle ni ta en 12" eller 16" om ni fick välja igen? (varför?)
 
Jag fick installera gasol tuben MEN Ooni Koda 12 stänger av sig själv dvs lagor fortsätter inte utan den dör. Jag testade med att hålla 5, 10, 15, 20, 25, 30 sekunder och längre men ingen framsteg. Testade annan gasoltub men samma sak. Denna som är skaffad för kodi testade på min weber och det funkar kanon så ja - riktigt skit! Mailade Ooni och nu blir det att vänta!
Skacka om att barnen blev besvikna att dem inte fick nån pizza i Ooni utan två timmar senare i elugnen :(

Inte min video men samma problem

Kämpat mig igenom deras skruvar, var nära att ge upp men till slut lyckades jag få upp alla och visst var det enkelt när man väl hade full koll på hur det ser ut och att se att någon dumbo som jobbade med att sätta ihop denna ugnen! Själva sensor som ger signal att lågor är igång och som annars stänger av gasflöde var inte alls inkoplad! Lite gymnastik med kopparröret och sen blev det som det skall.
Jag vet, man skall inte pilla själv om man inte vet vad man gör. Jag rekommenderar inte att man gör det bara för att se hur det ser ut men har man köpt någonting så skall det funka! Sen att det tar evigheter för deras kundtjänst att svara och så gör inte saken bättre heller...

20210517_101511.jpg


Lilla kopparröret skall vara böjd och mellan dessa två tuber. Glömde ta foto hur det ser ut nu men kan återkomma med det om nån vill se.

Testade ugnen och det funkar prima!
 
Senast ändrad:
Efter ett par år av velande har jag äntligen också skaffat en Ooni. Redan på andra försöket lyckades jag göra pizzor som platsar inom topp 10 av de bästa pizzorna jag ätit i hela mitt liv (på bilden ser ni pizza nummer 2 ever, som inte heller blev allt för dålig). Använde Oonis recept på degen.

Men jag har också ett problem...jag och barnen vill äta pizza var och varannan dag numera, men frun stretar emot. Orsaken är att hon har celiaki och de glutenfria pizzorna vi gjort är inte särskilt bra. Vi har använt Oonis glutenfria recept och två olika glutenfria pizzamjöl (varav ena är Caputo som även Ooni rekommenderar). Har även testat med att förgrädda i ugn då de glutenfria pizzorna annars lätt blir brända före bottnet är klart. Ett problem är att det är svårt att få pizzorna tillräckligt tunna utan att de går sönder. Har någon av er lyckats få till en bra glutenfri deg?
A4C4DC26-F4F5-40CC-A3D3-FA6D232EE8A3.jpeg
 
Nu har vi börjat köra dubbelpipigt, sänker stressnivån rätt rejält (och tjatet från alla som väntar på pizzor när det är familjemiddag)

Någon som kör med Koda 16? Vinkelbrännare känns ju fiffigt men blev tveksam när jag såg hur stor den är jmf med 12:an.

Koda 16 på ingång. Meddelar när jag provbakat och jämför med Pro.

Blir nog snart ett köp av en Ooni pizzaugn, gas versionen känns naturligt då jag har gasgrill.

Men ni som har den redan, skulle ni ta en 12" eller 16" om ni fick välja igen? (varför?)

Tjenare igen, någon (av er eller andra) som har input på om man ska välja 12" eller 16" när man köper första Ooni?
 
Tjenare igen, någon (av er eller andra) som har input på om man ska välja 12" eller 16" när man köper första Ooni?
Jag är Ooni nybörjare (se inlägget ovan) men kan kanske bidra med att jag är rätt nöjd med att ha börjat med 12'' (Ooni Fyra med pellets). Pizzorna blir tillräckligt stora för att göra mig mätt (jag klarar av rätt mycket pizza;) och jag tror att jag tror att jag skulle ha svårt att forma själva degen tll en större pizza än dessa. Övning ger visserligen färdighet, men 12'' känns än så länge som en storlek jag kan hantera utan att det blir hål etc, men jag antar att det är lite svårare att göra större pizzor. Dessutom antar jag att större pizzor är lite svårare att få in i ugnen smidigt, vända dem etc...så jag är glad att jag skaffade en 12a.
 
Har iofs inte fått min Koda 16 ännu, men hade en Pro tidigare. Röstar för 16, detta för att den har en L-formad brännare, och att du kan snabbreglera värmen genom att flytta pizzan närmre / längre från lågan.
fördelen med Koda 12 är att den finns tillgänglig för köp hos Ooni, vilket inte Koda 16 gör.
 
Absolut en 16. Jag har en Koda12a och även använt den större. Man får större utrymme för pizzan i ugnen och kanterna bränns inte lika lätt som i 12an och då har den ju även låga på ena sidan som 12an inte har.
Är det inte enklare att dra ner värme en aning och rotera oftare för att slippa just brända kanter?
 
Jag är Ooni nybörjare (se inlägget ovan) men kan kanske bidra med att jag är rätt nöjd med att ha börjat med 12'' (Ooni Fyra med pellets). Pizzorna blir tillräckligt stora för att göra mig mätt (jag klarar av rätt mycket pizza;) och jag tror att jag tror att jag skulle ha svårt att forma själva degen tll en större pizza än dessa. Övning ger visserligen färdighet, men 12'' känns än så länge som en storlek jag kan hantera utan att det blir hål etc, men jag antar att det är lite svårare att göra större pizzor. Dessutom antar jag att större pizzor är lite svårare att få in i ugnen smidigt, vända dem etc...så jag är glad att jag skaffade en 12a.

Absolut en 16. Jag har en Koda12a och även använt den större. Man får större utrymme för pizzan i ugnen och kanterna bränns inte lika lätt som i 12an och då har den ju även låga på ena sidan som 12an inte har.

Har iofs inte fått min Koda 16 ännu, men hade en Pro tidigare. Röstar för 16, detta för att den har en L-formad brännare, och att du kan snabbreglera värmen genom att flytta pizzan närmre / längre från lågan.
fördelen med Koda 12 är att den finns tillgänglig för köp hos Ooni, vilket inte Koda 16 gör.

Tack för svar!

Antar att det funkar finfint att baka 12" pizzor i 16" Koda oxå(?) Så om det nu är svårt att göra en större pizza rent degutbakningsmässigt så borde man ändå ha en fördel av temperaturreglering och mer yta att slidea runt sin lilla pizza på i en 16" Koda.

Finns det ngn nackdel med Koda 16 då? Tar det längre tid att få den varm t.ex.? Eller blir den inte lika varm? Eller håller temp dåligt eller liknande saker?
 
Tack för svar!

Antar att det funkar finfint att baka 12" pizzor i 16" Koda oxå(?) Så om det nu är svårt att göra en större pizza rent degutbakningsmässigt så borde man ändå ha en fördel av temperaturreglering och mer yta att slidea runt sin lilla pizza på i en 16" Koda.

Finns det ngn nackdel med Koda 16 då? Tar det längre tid att få den varm t.ex.? Eller blir den inte lika varm? Eller håller temp dåligt eller liknande saker?
Jag gör alltid ungefär samma storlek på pizzan dvs inte så stor och då en den betydligt lättare att hangera. Spelar altså ingen roll ifall jag kört pizzan i en 12 eller 16.
 
Jag gör alltid ungefär samma storlek på pizzan dvs inte så stor och då en den betydligt lättare att hangera. Spelar altså ingen roll ifall jag kört pizzan i en 12 eller 16.
Tack, tänker mig att det är enklare att hantera en liten pizza i en stor ugn, att man får mer "svängutrymme"?
 
Tjenare igen, någon (av er eller andra) som har input på om man ska välja 12" eller 16" när man köper första Ooni?
Jag håller också med om att du bör skaffa en 16. Jag har en 16 men har inte provat någon annan. Dock går det väldigt fort att grädda pizzorna och man behöver rotera ofta. Jag kör inte på full värme men typ 70%. De första 40 sekunderna händer inte så mycket, sen börjar kanten närmst brännaren att svullna upp snabbt. Då måste jag börja rotera pizzan så att den inte bränns. När jag roterat och fått fin kant runt om flyttar jag ut den och låter den bakas lite till så att den inte ska bli degig någon stans. Trots att jag flyttat ut pizza nästan till kanten så måste jag rotera emellanåt för att inte bränna kanten. Jag är övertygad om att du enklare får ett bra resultat i koda 16.

Jag använder Mastios recept på deg som hon kallar The One. Blir grymt bra!


6BF62F7E-5A21-413C-8585-C5E513D9EF95.jpeg
F94EEEDC-3E46-4D65-A3FC-FCB2C03A6959.jpeg
AE2FEC37-6A14-475F-B239-18CFAACDA262.jpeg
 
@johpe

har en 12’a, och skulle nog hellre ta en 16 nu. Som sägs ovan, större yta för variera temp genom att flytta pizzan, samt enklare att rotera pizzan i en större ugn
 
Efter ett par år av velande har jag äntligen också skaffat en Ooni. Redan på andra försöket lyckades jag göra pizzor som platsar inom topp 10 av de bästa pizzorna jag ätit i hela mitt liv (på bilden ser ni pizza nummer 2 ever, som inte heller blev allt för dålig). Använde Oonis recept på degen.

Men jag har också ett problem...jag och barnen vill äta pizza var och varannan dag numera, men frun stretar emot. Orsaken är att hon har celiaki och de glutenfria pizzorna vi gjort är inte särskilt bra. Vi har använt Oonis glutenfria recept och två olika glutenfria pizzamjöl (varav ena är Caputo som även Ooni rekommenderar). Har även testat med att förgrädda i ugn då de glutenfria pizzorna annars lätt blir brända före bottnet är klart. Ett problem är att det är svårt att få pizzorna tillräckligt tunna utan att de går sönder. Har någon av er lyckats få till en bra glutenfri deg?
A4C4DC26-F4F5-40CC-A3D3-FA6D232EE8A3.jpeg

Jag försöker också göra glutenfria pizzor. Har inte lyckats speciellt bra, ibland rent av uselt faktiskt. Nöjde mig ett tag med att köpa färdig glutenfri deg, den kändes ok några gånger men svår att få till lagom gräddad ändå

Testade nytt recept idag på glutenfri deg som blev bäst hittills. Som vanligt blir bottnarna inte speciellt tunna, men resultatet blev bäst hittills, nästan lite luftigt känsla faktiskt. Fortfarande lite att lära får att få till riktigt bra glutenfri pizza, men det går framåt. Receptet jag använde var detta: https://www.grillkung.se/sidor/recept/den-baestaste-glutenfria-pizzadegen

Fler bra tips - anyone?
 
Senast ändrad:
  • Like
Reactions: mmh
Tillbaka
Topp