• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Vegetariska tråden!

En sallad! Röror från Mellanöstern till. Skål!
2B68CB84-2F7C-4461-BE7A-9BAF73CD285A.jpeg
 
Lunch-pasta med körabärstomater, vitt vin och vitlök. Serveras med hembakt foccacia burrata, parmesan och pinjenötter. Te Middag blire linssoppa. Föredrar ni soppan slät eller med bitar?
2668F9E7-9C09-4D88-AAE5-E21F9EDB6126.jpeg
4E245A14-69F8-41AF-AFCC-C1F529C4D0FA.jpeg
B09025E9-A24B-4AAE-B690-4635F38B47BB.jpeg

Apropå bitar, upplever att det optimala är att mixa halva soppan slät och sedan blanda med resten, för en någorlunda heterogen textur med en slät bas. Tycker det fungerar klockrent i soppiga/grytiga rätter som typ dahl!
 
Bortsett från ägget är det veggo. Blandade nytta med nöje och gjorde en nässelsoppa… 🥣
 

Bilagor

  • 29F7CBAA-7E16-43FD-A181-7341B84620B4.jpeg
    29F7CBAA-7E16-43FD-A181-7341B84620B4.jpeg
    557.6 KB · Visningar: 10
Bröd med blåstång! Svingott!
Igår fräste jag blåstång i smör och vitlök. Det blev så bra att jag glömde fota. Tänkte prova en vongole-inspirerad pasta med tång idag. Helt hooked. Att få smak av havet som vegetarian har inte alltid varit så lätt.
08F662C2-0970-407A-A5DC-3939FE98A07D.jpeg
 
Bröd med blåstång! Svingott!
Igår fräste jag blåstång i smör och vitlök. Det blev så bra att jag glömde fota. Tänkte prova en vongole-inspirerad pasta med tång idag. Helt hooked. Att få smak av havet som vegetarian har inte alltid varit så lätt.
08F662C2-0970-407A-A5DC-3939FE98A07D.jpeg
Plockar du själv eller köper du tången?
 
är det någon variant av spätzle?
Skulle skriva i inlägget men uppkopplingen la av.

Nästan, det är seitan. Vetedeg och sen skölja bort all stärkelse. Tillslut (nästan) bara veteproteinet kvar om jag förstår det rätt. Påminner om kyckling lite grann i konsistensen. Har du provat? Marinerat i honung och soja. Åt det i rulle med krusbär, sallad och yoghurtsås. Riktigt gott.

 
Dagens middag var Pasta med rostad brysselkål, brynt smör och hemjord gremolata. Tyvärr inga bilder (ska skärpa mig).

Gremolata:
Ca 1/2 dl lika delar torkad persilja och torkad oregano. Färska örter är ALLTID bäst, men torkade funkar bra om man har framförhållning.
1dl hela (urkärnade) gröna oliver (ta de du tycker om, jag föredrar Cerignola). 1/2 dl vitvinsvinäger och 1msk olivolja. 2st finhackade vitlöksklyftor.
Låt de torkade örterna dra med vinäger i ca 1 timme innan oliver vitlök och olivolja tillsätts. Mixa med stavmixer till grynig konsistens.
*Gremolata kan göras långt i förväg och förvaras i kylskåpet för att användas vid behov. Jag brukar ha en liten burk som håller ca 1 månad i kylen.
Brysselkål:
ca 250g/2p .Halvera brysselkålen och lägg i en skål och vänd i olivolja. Sprid ut på bakplåtspapper på en ugnsplåt och salta med flingsalt. Bakas ca 15 min i 200.C eller tills önskad färg uppnås. Jag brukar aldrig baka längre än 15 min i ugnen men bränner eventuellt ytan med brännare då jag gillar lite krisp i kålen.
Brynt smör:
100g smör bryns enligt konstens regler.
Alltså, smör i kastrull, värme 7 av 9. Vispa med såsvisp tills hasselnötsdoften kommer 🤤 (sila om du råkar gå för långt). Ta omedelbart av värmekällan och häll över pastan då den är avrunnen.
Pasta:
Fiocchi, Strozzapreti, Fusilli, Radiatori eller liknande. Man vill att smöret och gremolatan ska ha något att fästa i tillsammans med finriven parmesan. Spagetti är helt fel, och rörpasta blir för slukande tillsammans med brysselkålen. Möjligen kan Pappardini funka.

Blanda gremolata och brynt smör med den färdigkokta pastan, tillsätt bryssekålen och blanda runt. Servera med nyriven parmesan och rikligt med nymald svartpeppar :)
Vi tog en trevlig Barolo https://www.systembolaget.se/produkt/vin/barolo-cannubi-9284701/ som varmt rekommenderas till, men allt ifrån vatten till lingondricka lär funka :)
Hittade en bild att låna
IMG_0188.jpeg
 
Senast ändrad:
Dagens middag var Pasta med rostad brysselkål, brynt smör och hemjord gremolata. Tyvärr inga bilder (ska skärpa mig).

Gremolata:
Ca 1/2 dl lika delar torkad persilja och torkad oregano. Färska örter är ALLTID bäst, men torkade funkar bra om man har framförhållning.
1dl hela (urkärnade) gröna oliver (ta de du tycker om, jag föredrar Cerignola). 1/2 dl vitvinsvinäger och 1msk olivolja. 2st finhackade vitlöksklyftor.
Låt de torkade örterna dra med vinäger i ca 1 timme innan oliver vitlök och olivolja tillsätts. Mixa med stavmixer till grynig konsistens.
*Gremolata kan göras långt i förväg och förvaras i kylskåpet för att användas vid behov. Jag brukar ha en liten burk som håller ca 1 månad i kylen.
Brysselkål:
ca 250g/2p .Halvera brysselkålen och lägg i en skål och vänd i olivolja. Sprid ut på bakplåtspapper på en ugnsplåt och salta med flingsalt. Bakas ca 15 min i 200.C eller tills önskad färg uppnås. Jag brukar aldrig baka längre än 15 min i ugnen men bränner eventuellt ytan med brännare då jag gillar lite krisp i kålen.
Brynt smör:
100g smör bryns enligt konstens regler.
Alltså, smör i kastrull, värme 7 av 9. Vispa med såsvisp tills hasselnötsdoften kommer 🤤 (sila om du råkar gå för långt). Ta omedelbart av värmekällan och häll över pastan då den är avrunnen.
Pasta:
Fiocchi, Strozzapreti, Fusilli, Radiatori eller liknande. Man vill att smöret och gremolatan ska ha något att fästa i tillsammans med finriven parmesan. Spagetti är helt fel, och rörpasta blir för slukande tillsammans med brysselkålen. Möjligen kan Pappardini funka.

Blanda gremolata och brynt smör med den färdigkokta pastan, tillsätt bryssekålen och blanda runt. Servera med nyriven parmesan och rikligt med nymald svartpeppar :)
Vi tog en trevlig Barolo https://www.systembolaget.se/produkt/vin/barolo-cannubi-9284701/ som varmt rekommenderas till, men allt ifrån vatten till lingondricka lär funka :)
Hittade en bild att låna
IMG_0188.jpeg
Satan vad trevligt! Den ska jag testa här hemma :)
 
Dagens middag var Pasta med rostad brysselkål, brynt smör och hemjord gremolata. Tyvärr inga bilder (ska skärpa mig).

Gremolata:
Ca 1/2 dl lika delar torkad persilja och torkad oregano. Färska örter är ALLTID bäst, men torkade funkar bra om man har framförhållning.
1dl hela (urkärnade) gröna oliver (ta de du tycker om, jag föredrar Cerignola). 1/2 dl vitvinsvinäger och 1msk olivolja. 2st finhackade vitlöksklyftor.
Låt de torkade örterna dra med vinäger i ca 1 timme innan oliver vitlök och olivolja tillsätts. Mixa med stavmixer till grynig konsistens.
*Gremolata kan göras långt i förväg och förvaras i kylskåpet för att användas vid behov. Jag brukar ha en liten burk som håller ca 1 månad i kylen.
Brysselkål:
ca 250g/2p .Halvera brysselkålen och lägg i en skål och vänd i olivolja. Sprid ut på bakplåtspapper på en ugnsplåt och salta med flingsalt. Bakas ca 15 min i 200.C eller tills önskad färg uppnås. Jag brukar aldrig baka längre än 15 min i ugnen men bränner eventuellt ytan med brännare då jag gillar lite krisp i kålen.
Brynt smör:
100g smör bryns enligt konstens regler.
Alltså, smör i kastrull, värme 7 av 9. Vispa med såsvisp tills hasselnötsdoften kommer 🤤 (sila om du råkar gå för långt). Ta omedelbart av värmekällan och häll över pastan då den är avrunnen.
Pasta:
Fiocchi, Strozzapreti, Fusilli, Radiatori eller liknande. Man vill att smöret och gremolatan ska ha något att fästa i tillsammans med finriven parmesan. Spagetti är helt fel, och rörpasta blir för slukande tillsammans med brysselkålen. Möjligen kan Pappardini funka.

Blanda gremolata och brynt smör med den färdigkokta pastan, tillsätt bryssekålen och blanda runt. Servera med nyriven parmesan och rikligt med nymald svartpeppar :)
Vi tog en trevlig Barolo https://www.systembolaget.se/produkt/vin/barolo-cannubi-9284701/ som varmt rekommenderas till, men allt ifrån vatten till lingondricka lär funka :)
Hittade en bild att låna
IMG_0188.jpeg
Tack för inspirerande nystart på tråden! Trevlig Barolo till onsdagspastan… 😉
 
Pasta e fagioli är en av min favoriträtter. Är inte vegetarian och älskar kött men på något vis är den här fulländad ändå :)
Minst en gång i veckan blir det, det är ingredienser som man alltid har hemma.

Prova själva, en väldigt enkel och billig rätt. Brukar göra något liknande efter det här receptet

 
Senast ändrad:
Dagens middag var gnocchi med kantareller och spenat

Det börjar som det brukar…
IMG_1551.jpeg

Hemrullad gnocchi har jag sparad i frysen.

Fräs upp en panna kantareller med en lök.
Jag kryddar med salt/peppar direkt och tar sedan en rejäl nypa timjan och persilja då svampen nästan är klar.
IMG_1553.jpeg
Då svampen är klar har jag i ca 1msk rosépeppar och berberisbär.
IMG_1554.jpeg
Gnocchin ska kokas i saltat vatten.
IMG_1557.jpeg
Då den flyter upp går den direkt ner i svamppannan tillsammans med 1/2dl crème fraiche och 1dl finriven parmesan.
IMG_1558.jpeg
Rör runt tills osten är utblandad. Tillsätt grovt strimlad spenat och blanda runt.
IMG_1559.jpeg
Serveras med hyvlad parmesan med citron olja och svartpeppar.
IMG_1563.jpeg

Dagen till ära blev det en iskall Birra Moretti till maten 👌🏿😊
 
Dagens middag var gnocchi med kantareller och spenat

Det börjar som det brukar…
IMG_1551.jpeg

Hemrullad gnocchi har jag sparad i frysen.

Fräs upp en panna kantareller med en lök.
Jag kryddar med salt/peppar direkt och tar sedan en rejäl nypa timjan och persilja då svampen nästan är klar.
IMG_1553.jpeg
Då svampen är klar har jag i ca 1msk rosépeppar och berberisbär.
IMG_1554.jpeg
Gnocchin ska kokas i saltat vatten.
IMG_1557.jpeg
Då den flyter upp går den direkt ner i svamppannan tillsammans med 1/2dl crème fraiche och 1dl finriven parmesan.
IMG_1558.jpeg
Rör runt tills osten är utblandad. Tillsätt grovt strimlad spenat och blanda runt.
IMG_1559.jpeg
Serveras med hyvlad parmesan med citron olja och svartpeppar.
IMG_1563.jpeg

Dagen till ära blev det en iskall Birra Moretti till maten 👌🏿😊
Ser grymt gott ut!
 
Idag blir det en favorit i repris kan vi säga.
Drömlåda.
Det är en rätt vi ofta kör på höst/vinter, och jag såg att då jag postade den förra gången i tråden var det november (post #384) Tänk vad tiden går :)
 
Tillbaka
Topp