• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Vegetariska tråden!

Jockinho

Patek
2-Faktor
Det där blev tyvärr inget bra försök.
Formen, utseendet och konsistensen är helt ok. Men smaken är tyvärr för... konstgjord. Som Felix köttbullar gånger hundra.
Nu behöver jag en plan B som heter duga till nästa försök...

Tyckte det blev bra när jag körde, för mig är iof tillbehören viktiga till hamburgare och ger mkt smak. Jag kryddads färsen rejält och grillade dem sedan, bra substitut för kött för mig och frugan när det önskas :)

Barnen, 2- och 5år sa iof blä... :D
 

Kai

Rolex
20180919_204838.jpg
 

LongCon

Miss Softie
2-Faktor
Något bra tips på vegansk glutenfri mat?

Typ någon sorts "biff" man kan göra vore bra istället för kött/kyckling som andra skall få. Eller något helt annat...
 

martin9z9

Omega
Vet inte om detta har bilvit nämnt tidigare men har någon testat Beyond Burger? Vet att Phil's Burger har den.
Vore intressant att höra vad ni tycker! :D
Trevlig helg :)
 

direction

Panerai
2-Faktor
Äntligen har jag hittat ett vegan alternativ till gott smör på mackan. Detta är ett riktigt gott alternativ som smakar som smör (såsom jag kommer ihåg det). Finns på Willys. Låt det inte stå framme för länge bara då det smälter snabbare än vanligt smör.
20181027_141040.jpg
 

frere

Audemars
2-Faktor
Vi ska utöka den köttfria delen av veckan med veganska tisdagar. Är van att laga veg, men det blir rätt ofta ost och ägg som smak- respektive konsistensgivare de dagarna. Någon som har ett grymt veganskt paradrecept att bjuda på? Ej substitutprodukter eller halvfabrikat, gärna lite nytänkande. Krångligt och/eller tidskrävande är helt ok:)
 

Joakim Svensson

Rolex
2-Faktor
Vi ska utöka den köttfria delen av veckan med veganska tisdagar. Är van att laga veg, men det blir rätt ofta ost och ägg som smak- respektive konsistensgivare de dagarna. Någon som har ett grymt veganskt paradrecept att bjuda på? Ej substitutprodukter eller halvfabrikat, gärna lite nytänkande. Krångligt och/eller tidskrävande är helt ok:)
Vi lagar en hel del indiska linsgrytor, dahl och gobi motor t.ex.. testa denna!
http://www.javligtgott.se/gobi-motor-indisk-gryta-med-blomkal-och-artor/
 

Psykel

Patek
Vi ska utöka den köttfria delen av veckan med veganska tisdagar. Är van att laga veg, men det blir rätt ofta ost och ägg som smak- respektive konsistensgivare de dagarna. Någon som har ett grymt veganskt paradrecept att bjuda på? Ej substitutprodukter eller halvfabrikat, gärna lite nytänkande. Krångligt och/eller tidskrävande är helt ok:)
Ett generellt tips är risotto, blir lätt vegansk "av misstag" när jag lagar. Levde med vegan i fyra år, äter själv inte nöt och fläsk (fisk, fågel, vilt äter jag), men blir mycket veganskt av bara farten för mig.
 

Aquaracer2

Ingamay
2-Faktor
Äntligen har jag hittat ett vegan alternativ till gott smör på mackan. Detta är ett riktigt gott alternativ som smakar som smör (såsom jag kommer ihåg det). Finns på Willys. Låt det inte stå framme för länge bara då det smälter snabbare än vanligt smör.
20181027_141040.jpg

Du kan annars bara köra Flora, alt Flora Mjölkfritt eller BreOliv, samtliga är veganska.
 

frere

Audemars
2-Faktor
Vi lagar en hel del indiska linsgrytor, dahl och gobi motor t.ex.. testa denna!
http://www.javligtgott.se/gobi-motor-indisk-gryta-med-blomkal-och-artor/
Ser bra ut! Indiskt överlag är bra tycker jag, god mat som bara råkar vara veg.

Ett generellt tips är risotto, blir lätt vegansk "av misstag" när jag lagar. Levde med vegan i fyra år, äter själv inte nöt och fläsk (fisk, fågel, vilt äter jag), men blir mycket veganskt av bara farten för mig.
Hmm, vet inte? Blir ju betydligt roligare på en lakto-ovo-dag. Åt också mycket veganskt av bara farten för länge sen som ensam student (krossade-tomater-med-örtsalt-veganism) men söker nu lite mer utmaningar. Vill äta vad veganska matnördar äter:)
 

meo_swe

Audemars
Ser bra ut! Indiskt överlag är bra tycker jag, god mat som bara råkar vara veg.


Hmm, vet inte? Blir ju betydligt roligare på en lakto-ovo-dag. Åt också mycket veganskt av bara farten för länge sen som ensam student (krossade-tomater-med-örtsalt-veganism) men söker nu lite mer utmaningar. Vill äta vad veganska matnördar äter:)
Ett het tips är Att göra Beef Rendang, men byta ut köttet mot motsvarande mängd med Young Jackfruit.

Indisk mat är kung när du lagar helveg. Annars är ju typ wok med Tofu en bra hit!
Jag ska försöka leta lite i mina kokböcker och återkomma!
 

frere

Audemars
2-Faktor
Ett het tips är Att göra Beef Rendang, men byta ut köttet mot motsvarande mängd med Young Jackfruit.

Indisk mat är kung när du lagar helveg. Annars är ju typ wok med Tofu en bra hit!
Jag ska försöka leta lite i mina kokböcker och återkomma!
Schysst! Jackfrukt är jag nyfiken på, hittade ett recept på ”pulled” nånstans som jag tycker lät kul. Gillar tofu överlag. Tänkte även försöka hitta tempeh nånstans.
 

Psykel

Patek
Ser bra ut! Indiskt överlag är bra tycker jag, god mat som bara råkar vara veg.


Hmm, vet inte? Blir ju betydligt roligare på en lakto-ovo-dag. Åt också mycket veganskt av bara farten för länge sen som ensam student (krossade-tomater-med-örtsalt-veganism) men söker nu lite mer utmaningar. Vill äta vad veganska matnördar äter:)
Vill du ha ett biffalternativ så rekommenderar jag att göra bönbiffar. Ta valfri tetra med bönor eller kikärtor, mixa till en smet och tillsätt maizena till önskad konsistens. Nåt som jag siktat på är att man ska kunna trycka ner en sked i smeten utan att en massa fastnar på den när man drar ut den. Medan du blandar ner maizena så smaksätter du med valfria kryddor, vitlök eller vad du nu kan tänkas vilja ha i. Stek i smör. Gott och enkelt!
Vill du ha nåt ännu enklare, men fortfarande gott - stek en portabello! Utmärkt till klassiska pommes och bea! Rydbergs bea är vegansk, kan vara bra att veta. Tror alla deras såser är, men bäst att kolla ingredienserna.
 

Chuck

Patek
2-Faktor
Håller på med en högrevs gryta puttrar på några timmar till. Men får reda på att en av gästerna inte äter rött kött. Tänkte spetsa grytan med nått annat för hennes skull.

Är de bara o slänga i en bit kyckling i slutet eller har ni andra tips?
 

BarbaBaba

Patek
2-Faktor
Det var ett tag sedan, så här kommer "Drömlådan".
Att den heter drömlåda är min frus påfund, jag vaknade en morgon och var tvungen att skriva ner ett recept jag lagat i sömnen, konstigare saker har hänt :p
Den är väldigt praktisk då det är en "allt i ett" låda. Man kan absolut ha både sallad och bröd till om man vill. Receptet är för 4port och tar under 1h från start till mål.
En stor purjolök
2dl gröna linser
1,5dl Basmati-ris
2,5dl vispgrädde
1 buljongtärning
3dl riven ost (jag brukar blanda Gratängost och Västerbottenost)
Grillkrydda, Paprika-pulver eller Cayennepeppar.
IMG_0518.jpg

Koka linserna i 6dl vatten i ca 30min med en buljongtärning.
IMG_0513.jpg

Skiva purjon i cm stora skivor och förväll i saltat vatten tills den blir lite mjuk (3-4min), häll av vattnet och lägg i en bunke.
IMG_0512.jpg

Koka riset samtidigt som du börjar koka linserna.
Ta linserna och blanda med purjolöken i bunken. Krydda med grillkrydda.
IMG_0514.jpg


Lägg upp ris i botten på en ugnsfast form.
IMG_0515.jpg

Strö över halva mängden ost, lägg över lins och purjolöken, strö över resten av osten och häll över grädden.
IMG_0516.jpg
Avsluta med paprika-pulver eller cayennepeppar (paprika för färgen eller cayenne för färg+smak)
IMG_0517.jpg

Gräddas ca 15 minuter i 200C tills osten får trevlig färg. Då alla ingredienser redan är klara är det i princip bara färgen på osten och att grädden ska koka in som gäller. Både ris och purjo har en förmåga att sluka saltet med grädde, så salt & peppar på bordet kan vara att föredra.
Smaklig spis :)
 

Spincini

Rolex
2-Faktor
Det var ett tag sedan, så här kommer "Drömlådan".
Att den heter drömlåda är min frus påfund, jag vaknade en morgon och var tvungen att skriva ner ett recept jag lagat i sömnen, konstigare saker har hänt :p
Den är väldigt praktisk då det är en "allt i ett" låda. Man kan absolut ha både sallad och bröd till om man vill. Receptet är för 4port och tar under 1h från start till mål.
En stor purjolök
2dl gröna linser
1,5dl Basmati-ris
2,5dl vispgrädde
1 buljongtärning
3dl riven ost (jag brukar blanda Gratängost och Västerbottenost)
Grillkrydda, Paprika-pulver eller Cayennepeppar.
IMG_0518.jpg

Koka linserna i 6dl vatten i ca 30min med en buljongtärning.
IMG_0513.jpg

Skiva purjon i cm stora skivor och förväll i saltat vatten tills den blir lite mjuk (3-4min), häll av vattnet och lägg i en bunke.
IMG_0512.jpg

Koka riset samtidigt som du börjar koka linserna.
Ta linserna och blanda med purjolöken i bunken. Krydda med grillkrydda.
IMG_0514.jpg


Lägg upp ris i botten på en ugnsfast form.
IMG_0515.jpg

Strö över halva mängden ost, lägg över lins och purjolöken, strö över resten av osten och häll över grädden.
IMG_0516.jpg
Avsluta med paprika-pulver eller cayennepeppar (paprika för färgen eller cayenne för färg+smak)
IMG_0517.jpg

Gräddas ca 15 minuter i 200C tills osten får trevlig färg. Då alla ingredienser redan är klara är det i princip bara färgen på osten och att grädden ska koka in som gäller. Både ris och purjo har en förmåga att sluka saltet med grädde, så salt & peppar på bordet kan vara att föredra.
Smaklig spis :)
Det receptet ska jag prova:)
 

BarbaBaba

Patek
2-Faktor
Många känner säkert igen Raggmunk eller Brunabönor och Fläsk på tisdagar. Det här är en vegetarisk motsvarighet...
Linser á lá Brunabönor med Grekpotatis
2pers
7st ägg stora potatisar
2dl Gröna linser (blötlagda ca 3h innan)
1 Rödlök
1msk 12% ättika
2msk ljus sirap
1msk honung
1 buljongtärning
1dl toppredning (1dl vatten+1msk vetemjöl utvispat)
Om man inte blötlägger linserna ett par timmar innan får man lägga till ca 15 minuter koktid.
IMG_0543.jpg

Lägg linserna i en traktörpanna och häll vatten tills linserna är täckta, tillsätt en buljongtärning. Om dom inte är blötlagda kan man behöva tillsätta vatten medans dom kokar klart.
IMG_0538.jpg

Skiva rödlöken i ca 5mm strimlor och stek mjuk i olja, när den blivit mjuk ringlar man sirapen över och ställer pannan åt sidan.
IMG_0540.jpg

Dela potatisen i halvor och skiva i ca 5mm skivor. Jag behåller skalet på och använder gärna mjölig potatis då jag gillar en krispig yta men lite mjuk konsistens inuti.
IMG_0539.jpg

När linserna blivit mjuka, häll över rödlöken i den pannan och tillsätt honung och ättikan. Blanda runt och rör ner toppredningen. Lägg på ett lock. Fyll pannan där rödlöken tidigare stektes med potatisen och slå på rikligt med olja. Potatisen ska i det närmsta friteras.
IMG_0541.jpg

Jag kör grillkrydda i riklig mängd på potatisen medans den steks/friteras. Den är färdig då man känner att den fått en krispig yta.
IMG_0542.jpg

Jag skulle säga att det tar under 45 minuter att laga.
Smaklig spis :)
 

Johe

Omega
Testade den där linsgratängen ovan och den var kanon!

Tänkte bjuda på ett recept jag slängt ihop själv som tack, det brukar gå hem även hos de mest inbitna veg-skeptikerna.

1. Koka någon rolig pasta, 400g. Se bild för exempel.
DSC_1068.JPG

2. Hacka en gul lök och någon slanta upp lite starkare variant av vegetarisk korv (brukar köra ett paket Astrid och Apornas Hot Chorizo själv). Stek tills det får färg och strö på lite salt och svartpeppar.
DSC_1070.JPG

3. Blanda ihop en matlagningsgrädde och en förpackning creme fraiche smaksatt med Paprika & Chili. Kan ta lite salt & peppar i denna med.
DSC_1069.JPG

4. När pastan kokat klart, häll av vattnet och häll tillbaks den i kastrullen igen. Blanda in korv och lök samt gräddblandnimgen i pastan, rör runt så allt blandas bra.
DSC_1071.JPG

5. Häll allt i en ugnsfast form, strö en förpackning riven västerbottenost på, eller någon mildare om man föredrar det.
DSC_1072.JPG

6. In i ugnen på 225 grader i ca 15 min, till osten fått färg. Låt den svalna 10 min innan servering då allt blir skållhett.
DSC_1073.JPG

Räcker till 4-5 pers och är nästan ännu godare att värma upp dagen efter!
 
Topp