Laddar...

Bad sound kills good music, Hi-Fi & dylikt.

Diskussion i 'Lifestyle' startad av WiktorK, 11 december 2014.

 1. Calvin

  Calvin KS Explorers Club

  Inlägg:
  170
  Från:
  Skåne
  Hej! Tänk, jag anade att detta skulle bubbla upp igen förr eller senare :)
  Jag är absolut inte någon vetenskapsman, inte ens naturvetare. Jag har däremot jobbat med filmproduktion från tiden då man var tvungen att filma på film för att få ett ok resultat, via den förfärliga DV-eran och nu när det finns en uppsjö av högupplösta digitala cinema-kameror att använda. Jag omger mig med många renodlade tekniker som inte gör annat än skärskådar pixlar, färgrymder och codecs dagarna i ända (och definitivt hade kunnat förklara detta bättre) och de delar definitivt min uppfattning.
  Nej - tabellen jag bifogade tidigare är inte så vetenskapligt utformad. Här är en länk till en artikel som förklarar det hela på ett lite djupare plan och med snyggare grafik:
  https://www.rgb.com/display-size-resolution-and-ideal-viewing-distance
  Och vill man läsa mer om hur det mänskliga ögat fungerar vad gäller upplösning osv så tycker jag i det här fallet att wikipedia är väldigt uttömmande (och det är denna vetenskap ovanstående tabeller bygger på:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Visual_acuity

  Nå - varför upplever man då att det blir bättre när man switchar mellan HD och 4K på Youtube? I detta fallet så är det helt enkelt ett resultat av att man laddar ned en betydligt större mängd data - en 4K-stream över nätet har helt enkelt väldigt mycket högre bitrate än en HD-stream och blir därför skarpare. Men - det hade den blivit på en HD-TV också.
  Det finns tester (hittar dock inte länken nu) där man jämfört en okomprimerad HD signal med en okomprimerad 4K signal och det är inte möjligt att se någon skillnad. Adderar man dock en liten aning midtone detail till HD signalen så upplevs den som skarpare av samtliga.
  I inspelningssammanhang är det dock naturligtvis toppen att kunna att filma med högre upplösning så att man i efterproduktionen har fler pixlar att jobba med när man tex. skall tracka, keya etc - och såklart möjligheten att croppa bilden utan någon större kvalitetsförlust.
  Såklart är det i filmvärlden precis som i stillbildsvärlden INTE så att det alltid är den kameran med högst upplösning som är bäst.

  Hur som helst så tycker jag absolut att alla skall göra det som funkar bäst för dem, vill man vara en early adopter och köpa en 8K TV så skall man göra det och vill man köra sin TV med inställningar som förstör filmupplevelsen (som fejkad HDR, "motion smoothing" osv) så skall man göra det. Det skadar dock inte att veta varför man gör det man gör och att jämföra äpplen med äpplen istället för päron :)

  Med detta önskar jag alla en fortsatt fin midsommarhelg!
   
  Niclas och Nissenutz gillar detta.
 2. Nissenutz

  Nissenutz Diamant Premium

  Inlägg:
  8.174
  Från:
  Södermanland
  De där med motionflow vill jag tyvärr inte vara utan nu när jag har det. Sony har möjlighet att justera i 5 steg eller Av. Jag har min på 3.

  Ställer man den på max blir de lite väl skumt. Men nu när jag vant mig vid en lagom förskönad bild kan jag knappt kolla utan det. Känns som allt man kollar på laggar annars nu.

  Så jag är helt enkelt förstörd :p
   
  Calvin gillar detta.
 3. Nissenutz

  Nissenutz Diamant Premium

  Inlägg:
  8.174
  Från:
  Södermanland
 4. jamesfranco

  jamesfranco Titan

  Inlägg:
  77
  Efter att ha kört B&W i många år (senast CM7 som bara står och funderar på att kränga iväg för några tusen..) så bytte vi ut allt till B&O. Och i vardagsrummet så har vi ett par Beolab 8000 kopplade till en chromecast audio. Men vill gärna kunna spela vinyl så behöver hitta en bättre lösning. Är det någon som har tips? Vill helst ha något så litet som möjligt som går att höja/sänka volym + som sagt koppla in vinylspelare till.
   
 5. ante_77

  ante_77 Tantal

  Inlägg:
  351
  Hmm. Jag har skalat ner väldigt mycket på allt. Jag kör Naim Unitiqute och Neat Iota. En helt galet bra kombo.
  Gissar dock att man skulle behöva Riaa steg till något sådant och att du säkert vill köra med dina B&O

  Men det låter intressant. Hoppas någon kommer med vettigt svar, då det verkar intressant.
   
  jamesfranco gillar detta.
 6. jamesfranco

  jamesfranco Titan

  Inlägg:
  77
  Hoppas också! Det trevliga med Beolab 8000 är att dom är aktiva (som de flesta b&o -högtalarna) så det borde ju inte behövas stora prylar för att få till det.
   
 7. Lolle

  Lolle Brons Premium

  Inlägg:
  791
  Från:
  Jämtland
  Beolab 8000 lär vara enklast att koppla via ett litet RIIA steg som kopplas in till phonoutgången på dina högtalare. Såvida du inte har en skivspelare som har inbyggt steg för då kan du koppla in dem direkt, ljudet styr du via dina aktiva högtalare och steget bara förstärker signalen.
   
  jamesfranco gillar detta.
 8. Stefan S

  Stefan S Guld

  Inlägg:
  4.289
  Från:
  Göteborgstrakten
  Valfritt försteg med phono-ingång (RIAA) gör ju det jobbet. En låda. Finns mängder, nytt eller begagnat.
   
  jamesfranco gillar detta.
 9. Pete11

  Pete11 Guld

  Inlägg:
  4.026
  Från:
  Stockholm
  Du kan ju skaffa en skivspelare med inbyggd RIAA, typ Rega Planar 1 plus:
  https://www.referenceaudio.se/produkter/visa/stereo/vinyl-2/vinylspelare/rega-planar-1-plus
  Men du behöver nog en preamp för att kunna reglera volymen till dina Beolab 8000 och dessutom ha din chromecast audio inkopplad samtidigt.
  Ett alternativ är en Pro-Ject Pre Box S som har två ingångar:
  https://www.referenceaudio.se/produkter/visa/stereo/stereoforsteg-2/stereoforsteg/pro-ject-pre-box-s

  Kanske inte den optimala lösningen, men du kommer undan ganska billigt med något sådant.
   
  jamesfranco gillar detta.
 10. Pete11

  Pete11 Guld

  Inlägg:
  4.026
  Från:
  Stockholm
  Det är bara en phono in per Beolab 8000 så vill man kunna koppla in mer än en ljudkälla och reglera volymen så behöver man nog en preamp emellan. Vill man minimera antalet stora boxar så är nog en liten preamp samt en skivspelare med integrerat RIAA en bra idé.
   
  jamesfranco gillar detta.
 11. jamesfranco

  jamesfranco Titan

  Inlägg:
  77
  Tack för alla svar! Ska kika på preamp och vad som har RIAA. Tänkt att det är tokigt med ett steg till aktiva högtalare.

  Gillar Reference audio, bra erfarenheter därifrån. Dock så har jag hifi-klubben närmare så går nog in och kollar vad de har.