Visst känns Certina DS som en sådan där modell som alltid funnits?!
Oavsett om du går in på diskussionsdelen och frågar efter en bra första instegsklocka, eller kliver in i vintagedelen och besöker ”mögliga dykare tråden”, så dyker dem upp.
Med en modellserie spretig som ett plockepinn, och med modeller som sträcker sig från lövtunna förgyllda dressare, till tunga 1000m dykare. Då kan man ju verkligen fråga sig vad DS förkortningen betyder.
Vad står då DS för?
Allting började i mitten på 50-talet, då en grupp ingenjörer i Grenchen, ledda av chefsingenjör Phillip Kurth fick i uppdrag att ta fram en klocka till det kommande 70 års jubileet av Certina.
Beställningen löd: Klockan ska vara ”Åtråvärd, modig och självklart enkel i sitt designspråk, designen ska också medföra att klockan ska vara så oförstörbar som möjligt och lämpa sig för alla sorters aktiviteter och sporter”
Det ställdes således inga låga krav på ingenjörerna
men efter år av experimenterande med olika material, designer och sammansättningar, kom man 1958 till slut fram med ett resultat. Resultatet var första generationens Certina DS.
DS står för Double Security och innebär inte enbart att klockan har har en balans med stötskydd (Incabloc), utan även att hela verket hänger i en fristående gummiupphängning, och det helt utan någon fast kontaktpunkt till boetten. Klockan förseddes även med extra packningar vid kronan och boettlocket (med dubbla tjockleken mot ett standard boettlock) och ett extra tjockt hesalitglas. Den här nya klockan skulle klara tapp från 6 meters höjd och boetten var specificerad att klara ett tryck på 200m djup.
1960 besteg ett team av Schweiziska äventyrare toppen av Himalaya, alla i expeditionen bar varsin Certina DS.
Så, nu efter en liten introduktion kommer vi till min klocka.
Ett riktigt sorgligt exemplar köpt till ett till skicket sett förhållandevis dyrt pris. Klockan var i ett icke fungerande skick, verket skramlade omkring löst i boetten och den saknade sekundvisare (alla dessa problem var dock väntade).
Det fick bli att riva verket, rengöra och olja. Där bakom ser ni DS-gummipackningen som hela verket sitter fast med.
Mycket bättre
Verket saknade en klammer och den skruv som fäster verket i den yttre metallringen som sedan vilar mot gummiringen, där låg felet i varför verket skramlade omkring löst i boetten. Jag hade tur och hittade en klammer och passande skruv i ett reservdelsverk jag hade liggandes i skrotlådan.
Här några timmar senare kommer nu slutresultatet.
Klockan är från 1958-1960 och är den första refen av Certina DS 5601-012 (automat utan datum)
Andra referenser från samma år är 5101-013 (manuell utan datum) och 5601-003 (automat med datum)
Klockan kom i flera olika tavelutföranden och jag har letat ett tag innan jag hittade det här exemplaret med min favorittavla.
Det som särskiljer min ref mot senare (1960 och framåt) är 1. dauphne-visare, där senare DS istället har visare av mer modernt stuk.
2. verket (In-house cal 25-45) som är Certinas första automatverk med rotor som snurrar 360 grader. Från och med 1960 kom de med ett nyare uppdaterat verk (klassiska 25-651).
3. Boettlocket som de första 2 åren inte pryddes av den välkända sköldpaddan, i stället är locket platt med fasning i två steg. Boetten är tillverkad tillsammans med Huguenin Fréres som även tillverkat boetterna till flera tidiga Omega Speedmaster (gäller även DS-boetter efter 1960).
4. Insidan av boettlocket där texten ”Patent Pending” visar att patentet för DS- gummiupphängningen är under pågående, senare referenser från och med 1960 har istället patentnummret (346825) utskrivet direkt istället för "PENDING".
Så klockan är lite tilltuffsad, men jag gillar den skarpt. Boetten mäter 36 x 45.5 utan kronan och funkar perfekt som vardags-dress-beater.
Nu ska jag bara leta rätt på en sekundvisare och en ny krona så är den färdig.
Text och vissa bilder kommer först och främst från
http://www.vintagecertinas.ch/en/dseng.html
Men även från
http://extern.peoplecheck.de/link.php?q=philipp+kurth&url=http://www.wristchronology.com/certina-ds-legacy/
Tack för titten och för att ni orkat läsa så här långt, här kommer lite sköna reklambilder på klockan.