Laddar...
Nymans Ur 1851

Dagens klocka av TiE, torsdag v.8

Diskussion i 'Diskussion' startad av TiE, 19 februari 2015.

 1. TiE
  Trådstartare

  TiE TiE Bomber

  Inlägg:
  4.042
  SJÖÖ SANDSTRÖM

  Min vecka kan ju inte passera utan att åtminstone en dag ägnas åt Sjöö Sandström och vår samling av deras klockor. Tänkte börja med lite av deras historia.

  Alla foton i denna tråd som kommer från Sjöö Sandströms hemsida är lånade med deras tillåtelse.
  Som de flesta här på Klocksnack säkert vet så startades Sjöö Sandström 1986 av Christer Sjöö och Mikael Sandström, två klockfanatiska ingenjörer som då båda var 28 år. Sätet blev Skeppsbron i Stockholm.
  De började tidigt med utvecklingsarbetet med den banbrytande Chronolinken men eftersom detta arbete kom att ta lång tid behövde de komma igång med produktionen av en något enklare klocka. Detta blev Automatic kallad S1 som kom 1993. Här skapades ringen med dess tre nivåer med rund övergång och kronan placerad vid 2'an. Ringens utformning förklarar S&S själva som symboliserande deras plats i världen Stockholm/Sverige/Världen och baktanken är att den skall minska slitaget mot skjortärmen. En design som 1995 tilldelades priset Utmärkt Svensk Form.

  Detta är alltså inledningen till Den klassiska Royal Steel modellen.
  Bild på S1
  s1 (1).png  Och här är Snårtas fina Royal Steel Classic som det går att läsa om i tråden:
  https://klocksnack.se/threads/sjöö-sandström-royal-steel.1081/

  Royal Steel Mårtens.jpg

  1997 var så Sjöö Sandström färdiga med sitt utvecklingsarbete med Chronolink Worldtimer UTC, klockan som kombinerade ett manuellt verk med ett digitalt kvartsur. Manuella verket var från ETA 7001 medan digitaldelen var utvecklat tillsammans med Bofors. Digitaluret doldes bakom manuella klockan som sitter i en öppningsbar del fäst till bakre boetten med ett gångjärn.
  Chronolink etablerade företaget internationellt. Idag finns en av dessa klockor med serienummer 150 på världens förnämsta horologiska museum, Musée International d'Horlogerie i Schweiz.

  chronolink.png


  Mr Chance (som han kallar sig nu) har skrivit en bra recension här, och jag lånar ett par av hans bilder nedan.
  https://klocksnack.se/threads/recension-av-sjöö-sandström-chronolink.12949/

  chronolink öppnad.jpg

  IMG_20140510_141529.jpg

  2001 kom UTC ORC, en digital kvartsklocka som togs fram som officiell klocka för VOLVO OCEAN RACE, där Sjöö Sandström var officiell tidtagare 2001-2002.
  Digitalenheten var även i denna ett Bofors-verk och klockan tillverkades i 300 exemplar.

  utc-orc.png

  2001 lämnade Christer och Mikael Sjöö Sandström bolaget och startade i stället Epoch för att där börja tillverka klockor i ett lägre prisspann.
  VD då var Peter Landgren som fortsatte att leda företaget till 2004.
  Under 2000-talet kom så kronografklockorna med och utan andra tidzonen och även de mindre dammodellerna med kvartsverk.

  Bild på Royal Steel Chronograph.
  collection_royalsteel_chronograph.jpg


  I den större 42 mm klockan sitter automatverket SSG3 som är ett ETA 7750. Klockans ring är densamma som övriga Royal Steelmodeller.

  UTC Extreme modellerna bygger på ETA 7754 Här är ringen slät och skruvad och ger ett tuffare, sportigare uttryck än Royal Steel. Herrmodellen i 44 mm har en extra visare för andra tidzon som anger tiden på ett 24-timmarsindex. Visaren är försedd med S&S timglaslogga.
  Kronografmodellerna har också tillverkats i specialmodeller, en del i extra limiterade utgåver. T ex UTC Black Diamond i 50 ex 2009 med diamanten dolt placerad på boettens baksida, men likaså en variant
  UTC White Diamond i 50 ex.

  Här ett par bilder på Chrisse 's exemplar som han beskrivit här: https://klocksnack.se/threads/sjöö-sandström-utc-extreme-white-diamond.4908/

  Chrisse Extreme white diamond.jpg

  Chrisse Extreme white diamond-2.jpg

  En annan spännande specialvariant är denna som Pappi skrivit om på KS
  https://klocksnack.se/threads/fränt-med-finbeater.25435/#post-529790
  UTC Expedition

  UTC Expedition.jpg

  Så kommer vi fram till 2011 och försvarets upphandling av nya klockor till flygvapnets piloter vilket ledde fram till UTC Skydivern's tillkomst.
  En upphandling som Sjöö Sandström vann med denna helt specialframtagna klocka som skulle svara upp mot försvarets kravspec. En klocka som försågs med kvartsverket ETA E20.321 som använts av många andra klocktillverkare genom åren.
  Nu har det skrivits en hel del på klocksnack om detta spännande ur så jag hänvisar till följande trådar:
  @Randell skrev om spännande bakgrundshistoria i https://klocksnack.se/threads/storyn-bakom-sjöö-sandström-utc-skydiver.23634/
  Denke skrev sin recension i:
  https://klocksnack.se/threads/recension-sjöö-sandström-utc-skydiver.25971/
  Jag gjorde en jämförelse mellan Skydivern och Breitlings B-1:a i:
  https://klocksnack.se/threads/en-jämförelse-skydiver-och-breitling.13187/

  Bild skydiver, Denke 's ex
  Skydiver-Denke.jpg

  I och med 2011 lanserades även en annan nyhet då S&S tagit fram sin dykarklocka Landsort. Alla Sjöö Sandströmklockor klarar i dag 100m vattentäthet, vilket i sig är anmärkningsvärt, men nu tog man fram en speciell dykarklocka som klarar Sveriges djupaste djup. Och det är vid Landsort, som mäter 459 m.
  Klockan utvecklades tillsammans med dykare och gjordes i varianter med krona till vänster D1 eller till höger D2 som också hade datumvisning. Dessutom gick D2'an ett tag också att få med andra tidzon, då kallad Worldtimer som hade ringen graverad med 24 timmar. Typsikt för designen var de kraftiga kronskydden och avsaknad av bandhorn. Klockan mäter 44 mm.
  2014 nominerades Landsort D1 i hård konkurrens från internationella tillverkare i European watch of the year, i prisklassen upp till 10 000 GBP där dock vinsten gick till Van der Gang Watches Vlieger

  Bild Landsort D2 på Rikard 's arm
  SS D2 Rikard.jpg

  2006 tog Niclas Valfridsson över VD-rollen vilken han innehade till 2012. Då rekryterades Felix Formark som VD, ett naturligt val då det finns släktband med ägarna, vilket numera medfört att Felix även är delägare i bolaget.
  För vår del blir det inte sämre av att Felix är uppvuxen i Eskilstuna, sådant gillar vi.
  Felix, ägare och medarbetare har nu satsat hårt på att profilera och marknadsföra företaget som ett klockmärke känt för kvalitet och svensk design, på förnyande av produktsortimentet och höjande av märkets status (vilket i och för sig redan är högt), förbättrande av hemsidan och deltagande i sociala medier.
  2013 flyttade man till nya lokaler på Ringvägen vilket medförde förbättrade förutsättningar för att visa upp sig och för produktionen/servicen av klockorna.

  2014 skedde så introduktionen av den nya klockan Royal Capital med urverket caliber 5401 från Vaucher. En klockserie som definitivt gett genklang internationellt för S&S.
  Se tex http://www.ablogtowatch.com/sjoo-sandstrom-royal-capital-luxury-watch-sweden/

  Bild Royal Capital, Molles exemplar
  Molles Royal Capital.jpg

  Här finns @Molles lyckliga inköp av sin Royal Capital i guld: https://klocksnack.se/threads/kungliga-huvudstaden-från-sumpan.31875/#post-701665

  Att vi kan förvänta oss fler varianter på detta tema med urverk från Vaucher är väl ingen dålig gissning. Under tiden har de börjat uppdatera urverken i befintliga klockserier. Först ut blev Royal Steel Classic där man i år byter urverk till Soprod A10-2 och förser klockan med glasbaksida.

  soprod A10-2.jpg
  Caliber reference: SSG7 (Swiss Made A10-2)
  Thickness: 3,60mm
  Energy: Automatic
  Jewels: 25 pcs.
  Frequency: 4 Hz (28.800 v.p.h)
  Power reserve: Min 42h
  Indications: Hour, minute, second and date
  Detta gäller nu både 41 mm och 37 mm modellerna.
  Bild på baksida A10-2

  DÅ SÅ
  När vi nu sprungit igenom delar av Sjöö Sandströms historia så kommer vi till min och hustruns. Den är ju till stora delar redan beskriven tex i denna tråd: https://klocksnack.se/threads/sjöö-sandström-utc-extreme-black-gold-i-eller-att-samla-ss.28851/

  Och med denna samlingsbild:
  vår samling.jpg

  Som sagt. När mitt intresse till slut smittade av sig på frun och hon ville ha alternativ till sin guld-trogen tjänst-Tissot och Bulgari'n hon snott från mig, så började hon tjata om Sjöö Sandström. Tillräckligt prisvärt och exklusivt för att tilltala henne. Och det var en Royal Steel Chronograph 35,5 med vit urtavla och guldsiffror det skulle vara. En sådan fick hon tag på hos Nymans i Västerås och den har verkligen blivit hennes beater.

  DSC_0306.jpg

  Men jag då. Här hade jag gått och puffat för Sjöö Sandström och så hade jag ingen själv. Då kommer vi till deras udda fågel. TONNEAUN. En modell i Royal Steel-programmet som de började tillverka 2004 och som haft ett antal olika urtavlor. Verket var ett ETA 2824 precis som i Classic. Året var 2012 och vi var åter inne på Nymans då de tillsammans med S&S reade ut lite gamla hyllvärmare. Det exemplaret jag föll för hade nummer 400 och var tillverkat 2005. Eftersom den inte längre tillverkas då de slutade med den 2011, efter att ha gjort 500 st, så har den fått stanna kvar.

  009.JPG

  Men jag återkommer till det.
  Nästa Sjöö Sandström blev Skydivern som införskaffades som ett alternativ till Breitlings B-1:a. Den bytte jag gummibandet på, mot ett brunt S&S skinband vilket jag tycker passar bra på den klockan eftersom jag ändå inte badar med den.
  B-1:eek:rna är borta, Skydivern är kvar.

  Historien runt min UTC Extreme Black Gold I har jag också delvis dragit tidigare i trådlänken längre upp.
  Men egentligen hade suget efter något i guld från S&S väckts redan på hösten 2013 då vi besökte deras nya lokaler under ett event. Då fick vi titta på delar av deras utställning av klockor, även sådana som gått ur produktion. Där fanns då en helguld boett kronograf med svart urtavla som var hur läcker som helst, som såldes till det fasila priset av dryga 140 kkr, när det begav sig.

  extreme gold.jpg

  Denna var för mig oöverkomlig, men när alternativet dök upp på Kaplans sommaren därpå, gick det inte att stå emot. Detta med solid guldring är inte så vanligt utan endast ett begränsat antal har gjorts nämligen ca 20 st, så den är tämligen limiterad.

  Extreme Gold I.jpg

  IMG_6737.JPG

  Men på samma event som jag nämnde ovan, hade jag spanat in en Tonneau med en helt underbar tavla. Den ville jag bara ha! Tavlan alltså.
  Frågade Felix om de inte hade någon liggandes, eller så.
  Tiden gick och det verkade inte gå att ordna...
  Tjat och pock från min sida...
  Till slut tröttnade Felix på mig och konstaterade att enda sättet att få tyst på gubben var att ordna tavlan åt mig.
  Jag tänkte att det kunde bli en perfekt 60-års present åt mig själv att byta tavla på Tonneaun och få en klocka som faktiskt inte är så vanlig och jäkligt snygg.
  Lagom i veckan som gick har jag fått hem den och här kommer som avslutning på denna dags tråd en kavalkad av bilder.

  SOM JAG MÅSTE TA SOM TILLÄGG DÅ DET REDAN FINNS MAX 20 BILDER
   
  LordTTK, Hawk100, Godis748 och 39 andra gillar detta.
 2. TiE
  Trådstartare

  TiE TiE Bomber

  Inlägg:
  4.042
  Och här kommer bilderna:
  image.jpg

  DSC_0266.jpg

  DSC_0332.jpg

  DSC_0333.jpg

  DSC_0334.jpg

  DSC_0272.jpg

  DSC_0275.jpg
   
  mackman, bjrn, Utforskaren och 33 andra gillar detta.
 3. Joffrey

  Joffrey Ole Bramserud

  Inlägg:
  4.020
  Från:
  Westeros
  Grymma bilder och mycket fint skrivet! :)
   
  TiE gillar detta.
 4. Pelarn

  Pelarn Ole Bramserud

  Inlägg:
  3.546
  Mycket bra inlägg, har haft förmånen att titta och klämma på dina fina S&S
   
  TiE gillar detta.
 5. joh.jonsson

  joh.jonsson Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  915
  Från:
  Uppsala // Visby
  Snyggt skrivet! Vilket lyft det vart med vita tavlan, mycket bra.
  Minns du pris på S&S alligator bandet till Skydiver?
   
  TiE gillar detta.
 6. CLT

  CLT Hedlund

  Inlägg:
  2.681
  Från:
  Stockholm
  Bra skrivet!
   
  TiE gillar detta.
 7. Niklas

  Niklas Hedlund

  Inlägg:
  2.553
  Från:
  Stockholm
  Supertrevlig artikel!
  Intressant historia som jag verkligen gillade att läsa. Tack!
   
  TiE gillar detta.
 8. Ebbot

  Ebbot Rudi

  Inlägg:
  329
  Från:
  Göteborg
  Riktigt intressant och rolig läsning! Har länge suktat efter en SS Landsort men aldrig slagit till.
  Tack!
   
  TiE gillar detta.
 9. 16610

  16610 Stig Helmers Mamma

  Inlägg:
  11.488
  Kalas bra! Riktigt bra och många fina bilder
   
  TiE gillar detta.
 10. Pistol_Pete

  Pistol_Pete Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  832
  Från:
  Världsmedborgare
  Wow...
  Hur bra som helst, tack för bilderna och dina inlägg!
   
  TiE gillar detta.
 11. Cristian

  Cristian Hedlund

  Inlägg:
  1.916
  Från:
  Tayrona
  Galet! Super post! Intressant historik.
   
  TiE gillar detta.
 12. Snårtas

  Snårtas Hedlund

  Inlägg:
  1.978
  Från:
  Västerort
  Wow vilken genomgång, kommer funka som uppslagsverk för Sjöö Sandström och deras modeller!
  En stor ära att få sin klocka omnämnd. Men jag saknar bilden på dig från wristshot-tävlingen ;)
   
  TiE gillar detta.
 13. Rozzy

  Rozzy E-3PO

  Inlägg:
  6.381
  Från:
  Stockholm
  Bra inlägg! Kul att någon snöar in på SS och beskriver märket.
   
  TiE gillar detta.
 14. Guillbert

  Guillbert Ole Bramserud

  Inlägg:
  3.005
  Bra samling!
   
  TiE gillar detta.
 15. SLEEPY

  SLEEPY Algy

  Inlägg:
  161
  Från:
  Stockholm
  Tack för intressant läsning.

  Royal Steel S1 är supernice!

  M
   
  TiE gillar detta.
 16. demondave

  demondave Gullan

  Inlägg:
  1.333
  Fan vet om du inte just överträffade vintage-Breitlinginlägget! Gissar att Sjöö Sandströms användare kommer le skönt när dom läser monsterposten, snyggt jobbat TiE

  Hoppas det är rätt användare som pingas ;) Sjöö Sandström
   
  Sjöö Sandström och TiE gillar detta.
 17. Matts

  Matts Hedlund

  Inlägg:
  2.340
  Från:
  Stockholm
  Nu väntar vi bara på vad som kommer från SS nästa år, eller hur Tobbe;)
   
  TiE gillar detta.
 18. StarMan

  StarMan Stig H Olsson

  Inlägg:
  6.422
  Tacl för historielektionen i S&S, väldigt intressant och speciellt trevligt att de är aktiva här på forumet. Bra jobbat TiE
   
  TiE gillar detta.
 19. Blomzan

  Blomzan Liftwaffe

  Inlägg:
  25
  Från:
  Gävle
  Trevlig läsning
   
  TiE gillar detta.
 20. acce1999

  acce1999 Ole Bramserud

  Inlägg:
  4.917
  Härligt inlägg! Minns hur jag spanade in den där första modellen på NK en gång i tiden... :)

  Min tanke då: "En svensk Rolex Datejust." Det var en komplimang då, som nu.

  A
   
  TiE gillar detta.
 21. Sjöö Sandström

  Sjöö Sandström Företag Forumsponsor

  Inlägg:
  148
  Från:
  Stockholm
  Härlig läsning TiE ! Tack! :)
   
  Strindberg och TiE gillar detta.
 22. aleks

  aleks Grga Pitic

  Inlägg:
  3.995
  Trevligt inlägg Tobbe!
   
  TiE gillar detta.
 23. Weasel

  Weasel IG-88 Moderator

  Inlägg:
  5.491
  Från:
  Orten
  Tack Tobbe!
  Väldigt läsvärt inlägg, märks att du är engagerad i märket, kul med den röda tråden av Sjöö i din samling:)
   
  TiE gillar detta.
 24. nissehult

  nissehult Ole Bramserud

  Inlägg:
  4.283
  Bra läsning igen, tackar. Den där Black Gold... Hade den inte haft ett datumfönster på sniskan så hade den varit näst intill perfekt.

  Vad är det för dimensioner på Tonneaun?
   
  TiE gillar detta.
 25. Simpatico

  Simpatico Hedlund

  Inlägg:
  1.984
  Från:
  Skåne men bor i GBG.
  Underbart inlägg, tack och bock.
  Väldigt intressant inlägg, får ta tag i läsa på lite om märket.
   
  TiE gillar detta.
 26. theargonaut

  theargonaut Stig Helmers Mamma

  Inlägg:
  10.233
  Från:
  Sthlm
  Tack för intressant läsning återigen!
   
  TiE gillar detta.
 27. TiE
  Trådstartare

  TiE TiE Bomber

  Inlägg:
  4.042
  Mäter jag så är den 34 bred och 40 hög
   
  nissehult gillar detta.
 28. svesam

  svesam Hedlund

  Inlägg:
  2.538
  Från:
  Höga Kusten
  Utmärkt, tackar!!
   
  TiE gillar detta.
 29. DonDraper

  DonDraper Hedlund

  Inlägg:
  2.756
  Mycket fint! Tavlan till tonneaun är underbar, bra tjatat! :)
   
  TiE gillar detta.
 30. JoberMan

  JoberMan Politruk

  Inlägg:
  3.381
  Från:
  Minsk, Vitryssland
  Kanonpost. Tack för att du tar dig tid.
   
  TiE gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield