Laddar...
Nymans Ur 1851

Payson

Den nya större mattråden

Diskussion i 'Lifestyle' startad av Joffrey, 5 augusti 2016.

  1. Aurum

    Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

    Inlägg:
    15.098
    Tror bivaxet är problemet utan att själv ha testat, svårt att veta hur det reagerar med oljan. Kanske någon annan som testat? Jobbar själv med gjutjärn och där har du även struktur i stekytan som hjälper oljan att fästa.
     
    Älvkvarn gillar detta.
  2. Älvkvarn

    Älvkvarn Rebel soldier

    Inlägg:
    84
    Funderade ett tag på om jag skulle diska ur den rejält med disk och sedan göra om processen på riktigt igen. Har ju bara stekt i den 2 gånger än.
     
  3. Aurum

    Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

    Inlägg:
    15.098
    Är inte helt lätt att bli av med all beläggning om den är gjord rätt, ugnssjälvrengöring är en variant om pannan klarar temperaturen och sedan finns det mer eller mindre aggressiva metoder.
     
  4. essGunnar

    essGunnar Y-Wing pilot

    Inlägg:
    711
    Från:
    Skåne
    I genomdragsslip/bryne genren så är minosharpen oslagbar. OBHs elektriska är en oduglig produkt som ger sämre resultat, är dyrare och går sönder med blixtens hastighet. "Om du tycker om att det brummar när du bryner dina knivar" är i stort sett det enda meningsfulla säljargument jag kunnat komma på.
    Sen tycker jag personligen det är lite kaka på kaka att ha både en mino och ett keramikbryne, de gör i stort samma jobb. Hellre lägga de pengarna på att lämna in knivarna på slipning oftare (eller köpa en slipsten och lära sig slipa själv om man vill nörda in på det).
     
  5. essGunnar

    essGunnar Y-Wing pilot

    Inlägg:
    711
    Från:
    Skåne
    Kan skriva under på alltsammans här. Masamoton är en fantastisk kniv, Victorinoxen sätter standarden för brödknivar.
    Dock ska man ju vara beredd på att Masamoton är en kolstålskniv och reagerar ganska hårt mot en del, lök tex. Även när man fått upp en hygglig patina. Och jag tycker nog att om man ska få ut riktigt max av en sån kniv så bör man vara sugen på att slipa själv på sten (eller med typ Spyderco).
    (Masamoton i mitten, vackrare kniv får man leta efter)
    IMG_1951.JPG
     
    80s, Simpatico, Henkesson och 3 andra gillar detta.
  6. Kejsaren

    Kejsaren Tie Fighter pilot

    Inlägg:
    3.569
    Från:
    Malmö/Lund. Typ
    Var köper du knivar i skåne? Internet? Var köper man masamoton?
     
  7. essGunnar

    essGunnar Y-Wing pilot

    Inlägg:
    711
    Från:
    Skåne
    Allt det japanska på listen är köpt på nätet. Tex japanesechefknives som är nämnts innan är bra, http://www.chefknivestogo.com/ likaså , bluewayjapan på ebay var bra men har blivit dyrare och har inte lika mycket kul längre. Masamoton är en forumfavorit som rätt ofta är slut i perioder för att sen dyka upp igen.
    I Skåne har du solitt utbud på de vanliga märkena på Cervera, RoyalDesign mf, de vanliga ställenal. Mycket av det roliga är ju dock sånt som inte är så jättekommersiellt på bred marknad (och ingen hit att sälja till flertalet konsumenter då de inte kommer skötas rätt och bara bli källa till besvikelse och reklamationer) och därför begränsat utbud i butik.
     
    Kejsaren gillar detta.
  8. Sledger

    Sledger Stormtrooper

    Inlägg:
    258
    Var i bakartagen idag så det blev ett matbröd på fullkorns dinkel, rågmjöl, linfrön, pumpakärnor, solroskärnor, torkade aprikoser, diverse nötter och sesamfrön. Saftigt och smarrigt.
    20170302_212429.jpg

    Sedan blev det en snabb nötchokladkaka som är jäkligt svår att sluta äta. :)
    20170302_212454.jpg
     
    Joffrey, Sjobedan och The lord gillar detta.
  9. stigge

    stigge Rebel soldier

    Inlägg:
    76
    Invigde deBuyer pannorna i helgen.
    Funderade lite över maträtt där pannorna får jobba lite och valet föll på en Boeuf Bourguignon.:)

    Instekning av pannorna dagen innan användning. Först diskning med varmt vatten och avtorkning med papper.
    Körde två gånger med en tunt lager olja (rapsolja) där pannorna fick svalna med oljan i och sedan avtorkade med papper.
    Körde på mediumvärme (6/12) ganska länge och penslade sidorna.
    [​IMG]

    Sedan fick det jobba med stekning av alla godskaker till grytan.
    Hade pannorna på runt 7-8 av 12 som max värme. De uppför sig lite som
    gjutjärnspanna och behöver lite tid sig att värmas upp men svalnar snabbare när man t ex tar bort de från värmen.
    [​IMG] [​IMG]
    [​IMG] [​IMG]

    Slutsats: riktigt nöjd med pannorna
     
    The lord, Veratio och Joffrey gillar detta.
  10. Aurum

    Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

    Inlägg:
    15.098
    Ser inte ut som du brände in pannan? Värmde du bara upp oljan lite?
     
  11. stigge

    stigge Rebel soldier

    Inlägg:
    76
    Du tänker på översta bilden?
    Bilden är tagen tidigt men jag brände inte in pannorna så de blev svarta utan körde på mediumvärme i ca20min
    per omång. Det funkade riktigt bra och pannorna fick bra non stick egenskaper ganska direct.
     
    Senast ändrad: 6 mars 2017
  12. Aurum

    Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

    Inlägg:
    15.098
    Alla, man måste över rökpunkten och stanna där tills det slutat ryka. Annars är det meningslöst.
     
  13. stigge

    stigge Rebel soldier

    Inlägg:
    76
    Uppdaterade mitt svar men du han före med citeringen.
    De var inte meningslöst då pannorna fick bra non stick egenskaper direkt och sedan fick de jobba en del via matlagningen som
    även den blir en instekning av pannan.
    Hittade massor av info om hur pannorna ska stekas in och det verkar variera en hel del. Följde tillverkarens info och det
    funkar riktigt bra!
     
  14. Aurum

    Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

    Inlägg:
    15.098
    Måste tyvärr säga att om oljan inte får härda och övergå i fast form är den verklös. Jobbar med detta dagligen. Den ytan du nu nyttjar är den ursprungliga vaxade? ytan. Det du gjorde var att olja in pannan.
     
    Compiss och stigge gillar detta.
  15. stigge

    stigge Rebel soldier

    Inlägg:
    76
    Tack för tipset!
    Pannorna är inte de vaxade Mineral B utan Carbon plus pannorna, utan vax
    Jobbar du som kock?

    Om de inte funkar framöver så får jag bränna in pannorna "ordentligt" framöver. Den
    inoljning/inkörning som de har nu tycker jag gav bra egenskaper men tiden får utvisa
    om det krävs en ordentlig inbränning eller om det funkar att bränna in de mha matlagning.
    Såg flera olika skolor på nätet hur olika personer har gjort med sina pannor.
    Mycket olja, lite olja, ordenligt inbränning, inoljning, koka potatiskal innan, inbränning mha matlagning osv osv.

    Om det inte funkar så är det väl bara att börja om med en ordenligt inbränning, eller?
     
  16. Aurum

    Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

    Inlägg:
    15.098
    Yes, det är bara att rengöra ordentligt och börja om. Det du nu kommer märka är att du kommer få jobba rätt hårt för att hålla den "ren". Den kommer bli mörkare och svartfläckig, mao kommer den sakta men säkert bli inbränd på riktigt om du inte grovrengör den.

    Tillverkar pannor, så blir tusentals inbränningar i veckan!
     
    Compiss och stigge gillar detta.
  17. stigge

    stigge Rebel soldier

    Inlägg:
    76
    Ah, kul med tillverkning av pannor.

    Grovrengörning: hetta upp salt och koka ur den med vatten?

    Lite märkligt att tillverkarens råd är värm upp olja i 5min
    -Vad är visten med deras råd om inbränning om det inte funkar?

    Då du sitter inne på expertkunskap, vilket metod är bäst?
    Pensla på olja eller ha en tunt lager i pannan?
    http://www.kitchenlab.se/koksbloggen/koksredskap/brann-in-kolstalspannan-pa-ratt-satt-sahar-gor-du/
     
  18. Aurum

    Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

    Inlägg:
    15.098
    Redan skrivit det här i tråden, tunt lager linfröolja, tre ggr om man ska nörda till det. Grovrengöring är allt ifrån salt till vilkelslip. Spelar ingen större roll så länge ytan blir ren så inbränningen fäster.
     
    Compiss och stigge gillar detta.
  19. stigge

    stigge Rebel soldier

    Inlägg:
    76
    Vinkelslip :D

    Alltid kul att har kontakt med proffs inom sitt område.
    Känns som det är lika bra att följa dina råd när du sitter på expertkunskap som tillverkare av pannor.
    Blir till att steka in det ordentligt.

    Varför linfröolja? Levde I tron att det inte ska hettas upp? Det är väl visserligen mer för att näringsämnen
    påverkas av upphettningen
     
  20. Aurum

    Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

    Inlägg:
    15.098
    Ugnens självrengöring är en annan kul variant av grovrengöring.

    Ingen olja eller fett mår bra av att värmas upp över rökpunkten om den ska förtäras. Då frigörs de fruktade fria radikalerna. Detta är däremot ingen större fara när man bränner in iom att man inte ska äta beläggningen. Linfröolja bildar helt enkelt det hårdaste lagret när den härdar av de ätbara fetten.
     
    Veratio, stigge och ErikGBG gillar detta.
  21. stigge

    stigge Rebel soldier

    Inlägg:
    76
    Lika bra att följa @Aurum råd
    Har man proffs på området så har man :)

    Kanterna får inte samma värme och blir lite kladdigare trots hög värme (10/12)
    Har bara kört ena pannan. Började med värme 6/12 för att sedan höja upp till 10/12 för att undvika att pannan slår sig.

    Work in progress
    [​IMG]

    Färdiga resultatet
    [​IMG]

    Vad kan jag förbättra?
    Mitten ser lite ut som den flagnat lite?
    Gissar att det är enklare med gasolbrännare för att få till kanterna då man kan vinka pannan lite för att få bättre värme.
     
  22. Aurum

    Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

    Inlägg:
    15.098
    Det är lite svårt att bränna in kolstål om man jämför med gjutjärnet, det enda jag kan tänka är att det blev liite mycket olja. Är mao inte riktigt säker.
     
  23. stigge

    stigge Rebel soldier

    Inlägg:
    76
    Tack för info!
    Gissar oxå på lite för mycket olja
    Får se hur den presterar framöver :)
     
    Aurum gillar detta.
  24. 16610

    16610 Rebel Commander

    Inlägg:
    11.419
    Är det någon Göteborgare som kan tipsa om restaurang i Götet?

    Centralt, kött å fisk och inga konstigheter :)
     
  25. Simpatico

    Simpatico X-Wing Pilot

    Inlägg:
    1.943
    Från:
    Skåne men bor i GBG.
    Mcgregor, ErikGBG, 16610 och 1 annan gillar detta.
  26. Joffrey
    Trådstartare

    Joffrey Tie Fighter pilot

    Inlägg:
    4.018
    Från:
    Westeros
    Kometen är klassiskt och riktigt schysst, deras schnitzel är magiskt bra :)
     
    Mcgregor, Simpatico och 16610 gillar detta.
  27. 16610

    16610 Rebel Commander

    Inlägg:
    11.419
    Kometen var tyvärr fullbokad när vi kunde :(men ska kolla den andra restaurangen, tack för tipsen
     
  28. stigge

    stigge Rebel soldier

    Inlägg:
    76
    Sent svar kanske men jag har uppskattat Fiskekrogen och Sjömagasinet när jag har vart i Göteborg.
    Det var visserligen ett tag sedan men tror att det står sig fortfarande
     
    16610 och ErikGBG gillar detta.
  29. stigge

    stigge Rebel soldier

    Inlägg:
    76
    Ville testa deBuyer pannan efter korrekt inbränning.
    80-talet knackade på anmälde sig för uppgiften :)
    Coeur de filet provençale
    (blev nyfiken på historiken och det är en rätt ifrån 40-talet och dessutom skapat i Sverige av Julius Carlsson, enligt det allvetande internet)
    Men, det är fortfarande gott.
    Fett, Kolhydrater och Protein tillsammans med ett gott vin...måste vara någon form av LCHF diet...tror den kallas för "Fredagskväll" :D
    deBuyer pannan fungera riktigt bra efter inbränningen.
    [​IMG] [​IMG]
     
    80s, Mcgregor, zippan och 3 andra gillar detta.
  30. Joffrey
    Trådstartare

    Joffrey Tie Fighter pilot

    Inlägg:
    4.018
    Från:
    Westeros
    Moules med hemkokt fond, serverat med vitlöksbröd gjort på surdegsbaguette. Förbannat gott :)
    IMG_5390.JPG
     
    Mcgregor, The lord, Kejsaren och 6 andra gillar detta.