• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Den nya större mattråden

Joffrey

Vacheron
2-Faktor
Från gästspel för en dryg vecka sen; renfilé med mandelpotatispuré, svartvinbärssky, karljohanssvamppulver, crudite på vit sparris, rivet karljohanssvampssmör och oxalis :)
8512C653-E7B5-41A5-A5BB-F75165536A9D.jpeg
 

Fantomen

Omega
Premiär för min sous vide/cirkulator. Oxfilén och sparrisen fick götta till sig i vattenbadet. Blev galet gott. Supermört kött. 58 grader i 90 min. Brynt smör till sparrisen som fick gå ca 20 min i 80-gradigt bad. Hemmagjord pommes och aioli och stark chilisås på det. Gudomligt. Frugan stod för den kulinariska efterrätten.
FB996821-D523-4033-BBCB-9FAA9E08A881.jpeg
988E5D01-1218-4CCC-A122-6FB0FB9D9E8A.jpeg
65DA3611-3025-4130-A39F-8CDC717BD4D9.jpeg
E1AB8F29-E002-48B9-8D2C-0569C4FF2852.jpeg
21F91417-31D0-42F4-9F6C-751BBD2DA6A9.jpeg
CE02D12A-3762-44B0-8B55-A752B2999CD9.jpeg
4A3203D6-FE06-4F3C-AD00-BA2F58C3390A.jpeg

5A493B8F-4E95-445A-B22D-67A1CA8F67EF.jpeg

6947FBBF-F081-4587-A524-0931F4326F6B.jpeg
 

ZQT

The Banker
2-Faktor
Premiär för min sous vide/cirkulator. Oxfilén och sparrisen fick götta till sig i vattenbadet. Blev galet gott. Supermört kött. 58 grader i 90 min. Brynt smör till sparrisen som fick gå ca 20 min i 80-gradigt bad. Hemmagjord pommes och aioli och stark chilisås på det. Gudomligt. Frugan stod för den kulinariska efterrätten.
FB996821-D523-4033-BBCB-9FAA9E08A881.jpeg
988E5D01-1218-4CCC-A122-6FB0FB9D9E8A.jpeg
65DA3611-3025-4130-A39F-8CDC717BD4D9.jpeg
E1AB8F29-E002-48B9-8D2C-0569C4FF2852.jpeg
21F91417-31D0-42F4-9F6C-751BBD2DA6A9.jpeg
CE02D12A-3762-44B0-8B55-A752B2999CD9.jpeg
4A3203D6-FE06-4F3C-AD00-BA2F58C3390A.jpeg

5A493B8F-4E95-445A-B22D-67A1CA8F67EF.jpeg

6947FBBF-F081-4587-A524-0931F4326F6B.jpeg
Riktigt schysst stekyta på köttet. Hur körde du där?
 

Oew

Rolex
Premiär för min sous vide/cirkulator. Oxfilén och sparrisen fick götta till sig i vattenbadet. Blev galet gott. Supermört kött. 58 grader i 90 min. Brynt smör till sparrisen som fick gå ca 20 min i 80-gradigt bad. Hemmagjord pommes och aioli och stark chilisås på det. Gudomligt. Frugan stod för den kulinariska efterrätten.
FB996821-D523-4033-BBCB-9FAA9E08A881.jpeg
988E5D01-1218-4CCC-A122-6FB0FB9D9E8A.jpeg
65DA3611-3025-4130-A39F-8CDC717BD4D9.jpeg
E1AB8F29-E002-48B9-8D2C-0569C4FF2852.jpeg
21F91417-31D0-42F4-9F6C-751BBD2DA6A9.jpeg
CE02D12A-3762-44B0-8B55-A752B2999CD9.jpeg
4A3203D6-FE06-4F3C-AD00-BA2F58C3390A.jpeg

5A493B8F-4E95-445A-B22D-67A1CA8F67EF.jpeg

6947FBBF-F081-4587-A524-0931F4326F6B.jpeg
Ser schysst ut, men kör utan smör nästa gång, mycket bättre smak!
 

Hexagon

KS Picasso
2-Faktor
Varför smör? Har ni så hög temp som man har/borde ha så bränner ni bara smöret.
Kör olja och smör*. Ska jag bara steka för ytan som vi pratade om ovan, så hinner det inte brännas innan jag är klar. Måste gå väldigt fort. Men man har ju absolut lyckats bränna smöret några gånger under försöken.

Steker jag från grunden kör jag såklart också lägre temperatur, får samma yta efter längre stekning.

Edit: På frågan varför smör, så vet jag inte egentligen. Tycker smör är godare rent allmänt, och att jag får finare yta än med olja. Säkert bara inbillning.
 

Oew

Rolex
Kör olja och smör*. Ska jag bara steka för ytan som vi pratade om ovan, så hinner det inte brännas innan jag är klar. Måste gå väldigt fort. Men man har ju absolut lyckats bränna smöret några gånger under försöken.

Steker jag från grunden kör jag såklart också lägre temperatur, får samma yta efter längre stekning.

Edit: På frågan varför smör, så vet jag inte egentligen. Tycker smör är godare rent allmänt, och att jag får finare yta än med olja. Säkert bara inbillning.
Smöret bränns oavsett om du har olja eller inte. Jag brukar börja steka utan något på, sen när jag vänder den lägger jag i lite talg, vitlök och ev timjan.
 

Zingo

Rolex
Svartpeppar, flingsalt, smör, rapsolja och hög värme. Ca 45 sekunder på ovan- och undersidan.
Tips, kör kortare tid och vänd det oftare. Nu blev det ”genomstekt” ett par mm. Petites, i strävan på perfektion.

Att ha smör i när den badar är en vattendelare, föredrar utan. Testa, rekommenderas.

Edit: såg gott ut. :)
 

Hexagon

KS Picasso
2-Faktor
Smöret bränns oavsett om du har olja eller inte. Jag brukar börja steka utan något på, sen när jag vänder den lägger jag i lite talg, vitlök och ev timjan.
Jo det vet jag :) menade inte att oljan skulle ändra smörets brännpunkt. Bara att jag oftast kör lite olja i också.
Ditt lät rätt bra, måste testa. Hur blir ytan på första stekta sidan?
 
  • Like
Reactions: Oew

Hexagon

KS Picasso
2-Faktor
Den blir minst lika bra, är ju temperaturen som ger ytan, ösningen är bara för smaken :)
Vart köper du talget i Sthlm om man får fråga? :)

Edit: eller du kanske tar från bitarna kött du köpt och gör eget?*. (Kör bil så jag har inte fullt fokus atm, haha).
 
Senast ändrad:

Oew

Rolex
Vart köper du talget i Sthlm om man får fråga? :)

Edit: eller du kanske tar från bitarna kött du köpt och gör eget?*. (Kör bil så jag har inte fullt fokus atm, haha).
Finns på rätt många ställen nu, handlar mest på ica esplanad och hemköp ötorg och det finns på båda, tror det finns på de flesta hemköp. Brukar stå vid köttet/såserna. Har testat gjort eget någon gång men är för lat för att göra så hela tiden :)
 

Veratio

Cartier
@ZQT @Fantomen

Är nog benägen att hålla med ZQT här. Hög temperatur bränner smöret, blir otäck smak från det. Det är stor skillnad på bränt smör och brynt smör.

Men för enkelhetens skull brukar jag ibland steka på medelvärme i smör, speciellt större köttbitar där det inte spelar någon roll om det blir 2-3 mm brun kant. Kör man lammytterfilé eller flankstek steker jag bara i olja.
 

Hexagon

KS Picasso
2-Faktor
@ZQT @Fantomen

Är nog benägen att hålla med ZQT här. Hög temperatur bränner smöret, blir otäck smak från det. Det är stor skillnad på bränt smör och brynt smör.

Men för enkelhetens skull brukar jag ibland steka på medelvärme i smör, speciellt större köttbitar där det inte spelar någon roll om det blir 2-3 mm brun kant. Kör man lammytterfilé eller flankstek steker jag bara i olja.
Jag får absolut inget bränt smör eller bränd smak. Bränt smör är det värsta jag vet. Må ju hända att mitt högsta läge på min spis från typ 80talet inte motsvarar ens i närheten av högsta värmen ni har på era spisar tex. Således kanske jag har på lägre temp än jag tror. Men varmt äre helt klart.
 

ZQT

The Banker
2-Faktor
Jag får absolut inget bränt smör eller bränd smak. Bränt smör är det värsta jag vet. Må ju hända att mitt högsta läge på min spis från typ 80talet inte motsvarar ens i närheten av högsta värmen ni har på era spisar tex. Således kanske jag har på lägre temp än jag tror. Men varmt äre helt klart.
Jag har gasspis och gjutjärn så min brukar bli rätt varm hehe
 

Hexagon

KS Picasso
2-Faktor
Jag har gasspis och gjutjärn så min brukar bli rätt varm hehe
Haha ja då är din panna garanterat bra mycket varmare än min. Hade vart kul (eller inte) att veta hur varm min panna/spis faktiskt blir, den är gode sliten. Säkert är mitt högsta i klass med ett mellanläge på en modern.
 

Joffrey

Vacheron
2-Faktor
Jag tycker bästa sätter för bra yta är att köra enligt gamla skolan, svinhet olja, i med kött som är hårt saltat, kör i 2 min tills man fått en bra yta, flippa köttet, ta i smör och ös köttet med smöret så ytan friteras av fettet men hålls i rörelse så att inte mjökproteinet bränner :)
 

Mattiasss

Omega
Mycket salt och peppar, gjutjärnspanna med smör på absolut högsta värmen brukar få liknande resultat för mig.

Svartpeppar, flingsalt, smör, rapsolja och hög värme. Ca 45 sekunder på ovan- och undersidan.

Varför smör? Har ni så hög temp som man har/borde ha så bränner ni bara smöret.

Smöret bränns oavsett om du har olja eller inte. Jag brukar börja steka utan något på, sen när jag vänder den lägger jag i lite talg, vitlök och ev timjan.

Testa att köra ghee (https://www.halsasomlivsstil.com/gor-din-egen-ghee-klarifierat-smor/) , tål mycket hög värme och smakar väldigt bra. Enkelt att göra själv också.
 

Birkhel

Rolex
2-Faktor
Även för en som inte är förtjust i quorn och sojafärs vanligtvis? (Dvs den frysta på påse som jag testat göra tacos på)
Ja, det tycker jag. visst, det smakar ju samma som annan sojafärs, men de är enklare att få en bra stekyta på den här om man t.ex gör burgare. Då får man lite annan textur på det hela. Blev riktigt positivt överraskad första gången jag provade den här färsen :)
 
Topp