Laddar...
Nymans Ur 1851

Payson

få pengar att växa.

Diskussion i 'Lifestyle' startad av Widowmaker, 15 juni 2015.

 1. atco

  atco Titan

  Inlägg:
  150
  Vad är det för fonder? Är det övervägande svenskt i fonderna så kanske du ska kolla på utländska aktier för lite riskspridning?
   
 2. Azaz

  Azaz Brons Premium

  Inlägg:
  1.277
  Jag har i min fondportfölj ganska bra spridning globalt. Mycket indexfonder, utländska aktier kanske kan vara en god idé att pynta lite i
   
 3. atco

  atco Titan

  Inlägg:
  150
  Du verkar ju vara inne på investmentbolag så lite Berkshire och Svolder kanske? Tänk på att inte handla med för små summor i utländska aktier då courtaget blir rätt dyrt...
   
  Azaz och MartinL gillar detta.
 4. PeterYavuz

  PeterYavuz Titan

  Inlägg:
  240
  Provar med ett långskott.

  Är det någon här som gått yrkestrafik utbildningen och har kvar studiematerialet kvar??

  Funderar på starta budfirma.

  /Peter
   
 5. Empa

  Empa Silver

  Inlägg:
  1.579
  Någon som är insatt i förvaltning av pengar under ett år, ska ev. sälja huset och kommer få en del kapital löst som kommer ligga ett år ungefär innan det ska in i nästa hus.
  Vill gärna se att det växer litegrann, men gärna så liten risk som möjligt.
  Sparkonto med ränta?
   
 6. hampusg

  hampusg Tantal Friends Of KS

  Inlägg:
  693
  Tror det är det enda säkra alternativet. Skulle vara om man tar typ 10-20% i fonder? Vad tror ni andra?

  Sen bara för att vara lite petig, med dagens inflation så minskar värdet med 2%, har du pengarna på ett sparkonto med ränta så minskar du förlusten snarare än att pengarna ökar
   
  Empa gillar detta.
 7. aximand

  aximand Brons

  Inlägg:
  1.130
  Stoppa in pengar i breda fonder under ett år är inte superriskabelt. Finns så klart risker med det också, men vill du ha någon avkastning att tala om är nog fonder det som har bäst risk/reward.
   
  Empa gillar detta.
 8. Strindberg

  Strindberg Platina

  Inlägg:
  4.811
  Från:
  Hälsingland
  Jag har ganska dålig "omvärdskoll", men guld/SEK över tid vet jag en del om. Jobbar med guldinköp, och priset har gått stadigt uppåt hela detta året. Guldpriset har gått ned lite grann sista två månaderna, men kronan har ji fortsatt fucka upp priserna här.

  Har man annan valuta "liggade" kan det kanske vara något, men jag tror ändå att man ska vänta till sommaren (endast magkänsla).
   
  beardedpeareater och Erik1 gillar detta.
 9. MartinL

  MartinL Titan

  Inlägg:
  174
  Låg risk under så kort period ger i princip bara sparkonto med ränta. Aktieexponering (fonder) på bara ett år skulle jag säga innebär ett ganska stort risktagande.
   
  Sushi, Ninen79, cycleMagnus och 8 andra gillar detta.
 10. Erik1

  Erik1 Platina

  Inlägg:
  4.872
  Från:
  Stockholm
  Fler som valutadiversifierar? Tankar? Hur gör ni?

  Jag har precis öppnat valutakonton i € och US $, har lite sedan tidigare på PayPal och ränteplaceringar+ETFer i euro/yen osv.

  Känns som att den långsiktiga trenden, utöver riksbankens historia sen 70-talet med devalvering av valutan, är fortsatt ned.
  [​IMG]
  Euro (ecu) per 100 svenska kronor sedan 1970.
   
 11. Empa

  Empa Silver

  Inlägg:
  1.579
  @hampusg @aximand @MartinL
  Tack för era svar, pratade med en bekant som jobbar med finans och han rekommenderade samma, ett sparkonto med ränta.
  Men vi var på banken idag och bankkvinnan sa att det var ett icke problem för vi lägger in de pengarna i byggkrediten, så vi får mindre kredit och med det mindre ränta så det borde vi tjäna mest på. Så det känns bra.
   
  zeke_varg, MartinL, hampusg och 1 annan gillar detta.
 12. aximand

  aximand Brons

  Inlägg:
  1.130
  Ungefär 65-75% av mina pengar är i EUR, USD eller NOK i olika typer av tillgångsslag - både ETFer, aktier och ren valuta. Äger även lite CHF genom Schweiz-listade aktier.
  Har inte superstort förtroende för Riksbanken tyvärr och tror att vi kommer gå över till Eur på lång sikt, vilket i alla fall ger en botten i kronkursen...
  @Empa Gött att höra! Låter som att det löste sig bra! :)
   
  Erik1 gillar detta.
 13. Erik1

  Erik1 Platina

  Inlägg:
  4.872
  Från:
  Stockholm
  Låter vettigt, hur får du till valutaexponeringen? Handelsbanken var notoriskt ohjälpsamma gällande valutakonton så jag fick byta bank. SEB gick utan problem så jag är jäkligt nöjd, tog 1 dag innan kontona var tillgängliga.
   
 14. Azaz

  Azaz Brons Premium

  Inlägg:
  1.277
  Någon som testat aktieinvest?
   
 15. aximand

  aximand Brons

  Inlägg:
  1.130
  Jag äger aktier och ETFer som är listade i USD/EUR/CHF - det enda som var "dyrare" än vanligt var att handla akter listade i Schweiz då man måste ringa mäklardisken på Avanza för det. Sen har jag ett valutakonto i SEB för EUR utöver det. Kostade 500 att öppna men det kostar inget när det väl är startat.
   
  Erik1 gillar detta.
 16. Erik1

  Erik1 Platina

  Inlägg:
  4.872
  Från:
  Stockholm
  Ah, samma här. Har både euro och usd hos SEB nu. Tänkte ha lite på PayPal med i Yen och Pund.
   
 17. Riffraff

  Riffraff Tantal

  Inlägg:
  359
  Anser man att svenska samhället håller på att krackelera så är det bättre att lägga foliehattspengarna på aktier som ligger i linje med ens uppfattning istället (Securitas, Loomis etc.) .

  Det gjorde jag för ett antal år sedan och det har varit en mycket god affär. Synen och trendlinjen är intakt så har alla innehaven kvar, förutom Axis (kameraövervakning) som köptes ut från börsen och var en strålande affär.
   
 18. Erik1

  Erik1 Platina

  Inlägg:
  4.872
  Från:
  Stockholm
  Man kan ju även placera sina pengar utanför Sverige. Tror jag kommer köra liknande Hernhag för mitt pensionsspar. Lägger på nån global indexfond och småbolagsfond.
  fondportfoljen.
   
  dempha gillar detta.
 19. Riffraff

  Riffraff Tantal

  Inlägg:
  359
  Bra tips men....... ganska dyr?. Har koll på ett antal av kandidaterna och det är ju inga låga förvaltningskostnader på dem (föredrar absolut DNB Teknologi framför Robur ny teknik, särskilt när de två beprövade förvaltarna lämnat) . Nu är jag inte anhängare av "låg förvaltningskostnad über alles" men ändå, en central punkt när man ska välja fonder.

  Men det är säkert bra, vem är jag att argumentera mot Hernhag :happyhappy:
   
  Machiavelli gillar detta.
 20. Erik1

  Erik1 Platina

  Inlägg:
  4.872
  Från:
  Stockholm
  Det har du rätt i, frågan är vilken fond som kan ge exponeringen emot marknaderna billigare med likvärdig avkastning. Men delvis därför jag kommer att komplettera med billigare globala indexfonder etc.
   
 21. Riffraff

  Riffraff Tantal

  Inlägg:
  359
  Mjo det är frågan. Ledig helg, lite fondspecial tidningar och köra historiska jämförelser hos t. ex. Avanza. Slutligen kanske man landar i exakt samma val som Hernhag. Med undantag då för att jag själv skulle välja DNB Teknologi.

  En annan faktor är ju att man verkligen ska sätta sin tilltro att dessa megatrender kommer överprestera gentemot index eller t. ex. investmentbolagen (Spiltan globalfond som presterat bättre än index i historiska simulationer) till den vida grad att nån extra procentenhet inte ger dig en lägre avkastning i slutändan. Låt säga en placeringshorisont på 10-15 år och med 3.04% (Tundra) i förvaltningsavgift då jäklar krävs det att den överpresterar kraftigt i perioder gentemot investmentbolagen och Spiltans 0.5% i avgift.

  Lite funderingar bara, kommer säkert plocka in någon av de fonderna själv i portföljen om de har Hernhags stamp of approval :). Tack för tipset!
   
  Erik1 gillar detta.
 22. Punkt

  Punkt Titan

  Inlägg:
  98
  Edit.
   
  Senast ändrad: 12 juni 2019
  dempha, Moorflax och Erik1 gillar detta.
 23. Punkt

  Punkt Titan

  Inlägg:
  98
  Angående PPM finns det även risker många inte tänker på. Det är att grundvalet AP7 är belånat, åtminstonde finns mandat att belåna. För folk som är ointresserad av sin ekonomi är det skitsamma vid tuffare tider. Men har du ett intresse och brukar kolla din PPM så finns risken att du säljer bort dig då belåning är kul när det går upp men mindre kul när börserna rasar. Värt att tänka på. Viktigt att känna sig själv och veta vad man är bekväm med. Bara en heads up.
   
  Erik1 gillar detta.
 24. Erik1

  Erik1 Platina

  Inlägg:
  4.872
  Från:
  Stockholm
  Även risken med att AP-fond pengarna i framtiden kan användas för politiska syften och inte att maximera avkastningen. Ligger ju i ropet hos vissa opinionsbildare. Kan väl bli trångt i dörren om många vill ut samtidigt i ett sådant läge?

  Har själv kvar mitt hos AP7 för tillfället men ska ta tag i det där. Dock är ju AP-fonderna i grunden bra och billiga.
   
 25. Punkt

  Punkt Titan

  Inlägg:
  98
  Så är det.
  Det mesta är billigt och rabatterat i PPM. Så det är trevligt. Har inget emot AP-fonderna och ligger man kvar lär det säkert sluta bra. Men med tiden och intresset så försöker man hitta andra vägar framåt.
   
  Erik1 gillar detta.
 26. Öbo

  Öbo Brons

  Inlägg:
  1.342
  Från:
  En ö i havet
  Jag har precis börjat använda tjänsten Sigmastocks. Får se hur de levererar. Eftersom jag tyvärr saknar intresse för att placera pengar så känns det som en enkel väg att gå, istället för att som tidigare typ stoppa in överbliven deg på sparkonto med praktiskt taget nollränta. Tillsammans med depå hos Nordnet så funkar tjänsten sjukt smidigt - när det är dags att köpa så poppar Nordnet upp i samma fönster och det är bara att klicka köp på de rekommenderade aktierna varje månad.
  Som sagt var - jag får väl ge det ett par år och se vad det ger. Det känns på nåt vis bättre än att betala en massa avgifter till någon fond eller bank.
   
 27. Punkt

  Punkt Titan

  Inlägg:
  98
  Edit.
   
  Senast ändrad: 12 juni 2019
  Riffraff och Erik1 gillar detta.
 28. Punkt

  Punkt Titan

  Inlägg:
  98
  Edit.
   
  Senast ändrad: 12 juni 2019
  Erik1 gillar detta.
 29. Punkt

  Punkt Titan

  Inlägg:
  98
  Dual Momentum är det jag kör här med skillnaden att jag även har med svenska småbolag.
   
  Senast ändrad: 12 juni 2019
 30. Erik1

  Erik1 Platina

  Inlägg:
  4.872
  Från:
  Stockholm
  Spenderat söndagen med att sätta ihop mina portföljer, varit lite hattigt på sistone så nu ska det ordnas upp.

  Basen är iprincip rika tillsammans portföljen bara att jag stoppat in lite krypto och råvaror. Pensionssparet är baserat på Hernhags portfölj men kompletterat med indexfonder och motsvarande med lägre avgifter, fortfarande lite hög snittavgift men tror det är en bra sammansättning. Kommer även ha en separat Hedgefond portfölj med samt en för lek där jag tänkt prova på att handla lite mer aktivt med småsummor för att lära mig mer helt enkelt.

  Quattro stagione
  Skärmklipp 2019-05-26 17.41.28. Skärmklipp 2019-05-26 17.41.36. Skärmklipp 2019-05-26 17.41.40.


  Pensionssparet
  Skärmklipp 2019-05-26 17.41.48.

  Tankar? :)
   
  FC St. Pauli och B Wooster gillar detta.