Laddar...
Nymans Ur 1851

Payson

få pengar att växa.

Diskussion i 'Lifestyle' startad av Widowmaker, 15 juni 2015.

 1. Frele

  Frele Tantal

  Inlägg:
  255
  Har inspirerats mycket av Rika Tillsammans-bloggen och påbörjade tidigare i år ett sparande hos Lysa med fördelningen 90/10. Nu tänker jag att jag ska påbörja ett sparande till men med 60/40-fördelning och att jag ska göra det själv via Avanza istället. Snittavgiften i min portfölj hos Avanza skulle bli 0,359% medan den hos Lysa skulle bli 0,393%. Med tanke på hur liten skillnaden är i avgift känns Lysa som det givna alternativet eller missar jag något? Är Lysas avgift en snittavgift och är således de ovan nämnda avgifterna ens jämförbara med varandra?
   
 2. Corgi

  Corgi Titan

  Inlägg:
  230
  Från:
  Södern
  Lysa tar aldrig mer än 0,24%, resten är enklast att räkna ut här: https://lysa.se/avgifter/ - eftersom det beror på din fördelning och storlek på kapital.

  För mig hade Lysa varit det givna alternativet pga av bredden av fonder du får tillgång till och att de rebalanserar åt dig. Dessutom har de valt fonder med låg samvariation.
   
  Frele gillar detta.
 3. Frele

  Frele Tantal

  Inlägg:
  255
  Precis vad jag tänkte gällande bredd av fonder samt ombalanseringen, skönt att allt det sköts åt mig :) Finns det någon anledning att inte välja Lysa mer än man kan få lägre avgift och att man kanske vill göra mer själv?
   
 4. Corgi

  Corgi Titan

  Inlägg:
  230
  Från:
  Södern
  Frågar du mig är det korta svaret nej. Dels på grund av att du inte bör förändra något mer än ombalansering i ett långsiktigt sparande. Avanza, med sitt kundfokus och väldigt tillgängliga app, gör det svårare att inte vilja peta bland fonderna. Enda sättet att som svensk medborgare få tillgång till Vanguard-fonderna är via Lysa. De är enormt breda indexfonder till oslagbart lågt pris. Så varför tillhandahåller inga andra banker dessa fonder då? Helt enkelt för att Vanguard inte ger någon kickback till bankerna, dvs en procentsats i vinst till de som förmedlar dem vilket i sin tur gör dem ogynnsamma.

  Ränteportföljer, för övrigt, är lite meckiga att sammanställa. Du kommer i och för sig långt med bara Spiltan och AMF lång (som Lysa också använder) men vill du ha mer bredd och mindre samvariation så är det svårare att konstruera själv. Lysa gör det där åt dig.

  Jag har Avanza eftersom jag tycker det är kul att spekulera i teknik, Asien och enskilda aktier, samt för att köpa stora företag som Amazon och andra vid dippar. Men jag har inga illusioner om att den portföljen någonsin kommer prestera bättre än Lysa på lång sikt. Därför åsidosätter jag bara en bråkdel av kapitalet där, och är beredd att förlora merparten i ett dåligt scenario. :)
   
  spammerstakeahike, Frele och MartinL gillar detta.
 5. Widowmaker
  Trådstartare

  Widowmaker Guld

  Inlägg:
  3.509
  Startade precis ett månadssparande på Lysa. Ska bli kul att se hur det rör på sig, handlar annars enbart via avanza.. Mucho smidigt. Men tänkt vikta om mer emot fonder ist. för aktier och mer ligga långt.
   
  Frele gillar detta.
 6. Frele

  Frele Tantal

  Inlägg:
  255
  Tack för det utförliga svaret :)
   
  Corgi gillar detta.
 7. spammerstakeahike

  spammerstakeahike Guld

  Inlägg:
  3.935
  Jag har också börjat spara lite i Lysa. Fattar inte hur det går runt för dem med den låga avgiften även om kickback till institutioner och banker tas med i beaktandet.
   
 8. Corgi

  Corgi Titan

  Inlägg:
  230
  Från:
  Södern
  Jag tror de har väldigt låga omkostnader avseende personal och upprätthållande av tjänster. På väldigt kort tid har de knutit över en miljard (de närmar väl sig två, tror jag) i förvaltade pengar - egentligen enbart p g a att många anser att de är objektivt bäst. Den lilla avgift de tar blir på det stora helt okej. Jämför man med en bank och ett börsnoterat fondtorg som Avanza rör det sig om helt andra kostnader. Mäkleri, realtidskurser, kod-team, kundtjänst, HR-avdelning, pr-team, ”sparcoacher” och whatnot.
   
  spammerstakeahike gillar detta.
 9. spammerstakeahike

  spammerstakeahike Guld

  Inlägg:
  3.935
  Kul att de växer så det knakar... ska definitivt ha i åtanke att flytta över merparten från Avanza till Lysa.
   
  Corgi gillar detta.
 10. Hoarz

  Hoarz Tantal

  Inlägg:
  288
  Ser ut att vara väldigt lite exponering mot Asien men väldigt mycket mot USA när det kommer till Lysa? Går det inte att öka exponeringen mot Asien?
   
 11. spammerstakeahike

  spammerstakeahike Guld

  Inlägg:
  3.935
  En vanlig globalfond brukar ha den fördelningen.
  Vet inte om du kan välja specifika fonder i Lysa men mkt USA spelar ju ingen roll. Går det taskigt för USA går det taskigt i resten av världen. Om det är risken du försöker minska då.
   
 12. Hoarz

  Hoarz Tantal

  Inlägg:
  288
  Nä försöker inte minska risken. Snarare öka potentialen.
   
  spammerstakeahike gillar detta.
 13. Corgi

  Corgi Titan

  Inlägg:
  230
  Från:
  Södern
  Du kan se det som att de försöker efterlikna index som typ FTSE All World och liknande med sin portfölj, och det går väldigt lätt med Vanguard. Det är med andra ord ingen ovanlig exponering åt något håll. De har via XACT en 20% exponering mot Sverige, vilket heller inte är särskilt konstigt eller skapar en betydande avvikelse.
   
 14. Corgi

  Corgi Titan

  Inlägg:
  230
  Från:
  Södern
  Jag gillar också Asien på sikt. Men jag ser det som ett riskabelt bet eftersom den marknaden är extremt volatil. Jag sitter och väntar på nästa dipp för att köpa in mig mer i Tencent (alternativt Naspers), Alibaba och så bevakar jag TME och TAL EG. Roligare än en asienfond om man ändå vill spela det spelet, om du frågar mig. ;)
   
 15. Frele

  Frele Tantal

  Inlägg:
  255
  Kikar man på allabolag.se ser det onekligen ut som att det inte gått så bra för Lysa de senaste åren https://www.allabolag.se/5590280821/lysa-ab
  Finns dock inget resultat för 2018 så kurvan kanske numer pekar uppåt.
   
 16. spammerstakeahike

  spammerstakeahike Guld

  Inlägg:
  3.935
  Oj inga roliga siffror där. Men de visste nog att det är svårt att tjäna pengar på deras koncept så långsiktighet är något de har med i beräkningarna. Har för mig att jag läst nån artikel om just detta.
   
  Frele gillar detta.
 17. Corgi

  Corgi Titan

  Inlägg:
  230
  Från:
  Södern
  Kan det varit detta du läst? Sista citatet. :) https://www.breakit.se/artikel/7142/lysas-aktierobot-ska-plocka-miljarder-fran-svenska-storbanker

  Tycker inte siffrorna sticker ut för ett företag som bygger för framtiden. De är backade av väldigt tunga aktörer dessutom. Skulle en börskrasch inträffa har de gott om likviditet.
   
  Frele och spammerstakeahike gillar detta.
 18. spammerstakeahike

  spammerstakeahike Guld

  Inlägg:
  3.935
  Frele gillar detta.
 19. Frele

  Frele Tantal

  Inlägg:
  255
  Corgi gillar detta.
 20. Corgi

  Corgi Titan

  Inlägg:
  230
  Från:
  Södern
  Absolut. Jag skulle säga att det är just den typ av osäkerhet som sådana siffror skapar, tillsammans med den stordriftsfördel många upplever med Avanza t ex, som gör att företag som Lysa inte sticker som en rymdraket de första åren. Den version av trygghet som folk i allmänhet prenumererar på är inte alltid den mest förnuftiga. :)
   
  spammerstakeahike gillar detta.
 21. Erik1

  Erik1 Platina

  Inlägg:
  4.756
  Från:
  Stockholm
 22. Bikinigubben

  Bikinigubben Brons

  Inlägg:
  925
  Kört strategin 12 månader nu och sharpe på 1.39 och låg standardavvikelse
  Screenshot 2019-08-13 at 08.41.12. Screenshot 2019-08-13 at 08.43.10.
   
  TobiasD, Hatom, spammerstakeahike och 2 andra gillar detta.
 23. beardedpeareater

  beardedpeareater Tantal

  Inlägg:
  347
  Från:
  Rätt sida av stan.
  Gräv ner en tusenlapp och vattna?
   
 24. Bergaren

  Bergaren Brons

  Inlägg:
  963
  Någon som har koll på hur man lätt kan få fram sina totala avgifter på fonder på avanza? Verkar inte vara redovisat någonstans.
   
 25. bluetrain

  bluetrain Tantal

  Inlägg:
  332
  Från:
  Syd
  https://www.svd.se/ny-skracksiffra-for-riksbanken-kan-tvingas-sanka-rantan

  Tur vi har så skickliga nationalekonomer i riksbanksdirektionen som kan lotsa svensk ekonomi rätt i en osäker tid. Skulle en lågkonjunktur, mot förmodan naturligtvis, komma är det ju bara att sänka räntan ännu mer. "Sky" is the limit sas. Så den bästa investeringen givet risken måste vara att ha stora bolån eller dyl då vi snart får betalt ett par % på insatt, erhm, lån. Spännande tider!
   
  Torsten, Erik1 och daniel_se gillar detta.
 26. Notorious Niklas

  Notorious Niklas Tantal

  Inlägg:
  666
  Nollor...
   
 27. daniel_se

  daniel_se Titan

  Inlägg:
  72
  Från:
  Stockholm
  Skarmavbild-2015-10-28-kl.-17.11.49.
   
  Erik1 gillar detta.
 28. Stup

  Stup Titan

  Inlägg:
  165
  Torsten, Erik1 och daniel_se gillar detta.
 29. Bikinigubben

  Bikinigubben Brons

  Inlägg:
  925
  Erik1 och daniel_se gillar detta.
 30. Erik1

  Erik1 Platina

  Inlägg:
  4.756
  Från:
  Stockholm