Laddar...
Nymans Ur 1851

Payson

få pengar att växa.

Diskussion i 'Lifestyle' startad av Widowmaker, 15 juni 2015.

 1. Carlf

  Carlf Rebel soldier

  Inlägg:
  101
  Det beror på vad du menar med "safe". En årsränta på 15% indikerar mycket hög risk och jag personligen skulle hellre stoppa mina pengar i något annat.
   
  spammerstakeahike gillar detta.
 2. Machiavelli

  Machiavelli Rebel soldier

  Inlägg:
  72
  Skrev ett kort PM till dig. Viktigt att läsa på när de kommer till dessa typer utav placeringar är vilka säkerheterna är man får som obligationsinnehavare. Är de aktiepant i underliggande bolag? Är de pant i fastigheterna? Hur ser bolagsstrukturen ut? Vad är LTV (Loan-to-value) ration? Viktigt att gardera sig med bra säkerheter om bakomvarande bolag inte kan fullfölja sina åtaganden. Concent Holding hade liknande placeringar ute förra sommaren som nu blir svåra att betala tillbaka och hela bolaget verkar vara på ruinens kant... Löptiderna på liknande placeringar brukar ligga på mellan 3-24 månader och räntorna brukar vara ca 6-24% på årsbasis. Även viktigt att notera är att vissa obligationer blir noterade vilket innebär att de går att ha på ett ISK konto och inte vanlig depå, vilket blir fördelaktigt sett utifrån skatteperspektiv.
   
  nissehult gillar detta.
 3. DiscoPapa

  DiscoPapa AT-ST driver

  Inlägg:
  1.100
  Blev lite svettig när jag såg att SCA var ner 80% idag men beror väl på bolagsuppdelningen som sker. Antar att man får aktier i något nytt. Någon med koll?
   
 4. B Wooster

  B Wooster Stormtrooper

  Inlägg:
  225
  DiscoPapa gillar detta.
 5. DiscoPapa

  DiscoPapa AT-ST driver

  Inlägg:
  1.100
 6. DonDraper

  DonDraper X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.710
  Första dag för handel av essity är 15 juni så borde vara då!?
   
  DiscoPapa gillar detta.
 7. B Wooster

  B Wooster Stormtrooper

  Inlägg:
  225
  Essity.JPG

  //B
   
  DiscoPapa gillar detta.
 8. spammerstakeahike

  spammerstakeahike Stormtrooper

  Inlägg:
  453
  Förmodligen en skräpobligation med lägsta möjliga rating. 15% låter givetvis lockande men du riskerar kanske att förlora allt också.
   
  B Wooster gillar detta.
 9. Kugghjul

  Kugghjul Y-Wing pilot

  Inlägg:
  654
  En viktig fråga, förstår du fullt ut vad du köper?
   
 10. Öbo

  Öbo Stormtrooper

  Inlägg:
  280
  Från:
  En ö i havet
  Nix. Men jag vet ungefär vad jag lånar ut till. Mina små utsvävningar vad gäller försök till investeringar brukar gå åt helvete så om detta inte funkar så får jag fokusera på att tjäna ihop en mille till för att göra ett nytt försök snart igen... :arghh:
  Skulle inte förvåna mig om jag gråter ut här om ett halvår.
   
 11. Kugghjul

  Kugghjul Y-Wing pilot

  Inlägg:
  654
  Så du har tjänat 1 MSEK, trycker in allt i något du inte förstår, för att få 15% avkastning?
   
  morrism och Mr.Carrera gillar detta.
 12. Kugghjul

  Kugghjul Y-Wing pilot

  Inlägg:
  654
  JaTack, spammerstakeahike och ErikGBG gillar detta.
 13. Bergaren

  Bergaren Y-Wing pilot

  Inlägg:
  611
  Tjena! Någon som har tips på bra böcker om investeringar/aktier? Jag har läst några böcker om "hur man blir rik på aktier" och även lite om börspsykologi. Det har varit lärorikt, men ofta så går dessa böckerna ingenting på djupet. Jag vill gärna ha tips på böcker om specifika strategier och även annat som är utvecklande! :)
   
 14. Bergaren

  Bergaren Y-Wing pilot

  Inlägg:
  611
  Tänkte också höra vad ni använder för nyhetssida eller liknande för att hålla er uppdaterade. Jag scrollar ofta runt på Placera, denna sida känns ofta inte helt objektivt tycker jag.
   
 15. Anden

  Anden Y-Wing pilot

  Inlägg:
  508
  Från:
  Lund
  Dagens Industri?
   
 16. Bergaren

  Bergaren Y-Wing pilot

  Inlägg:
  611
  Detta är väl betaltjänst?
   
 17. Anden

  Anden Y-Wing pilot

  Inlägg:
  508
  Från:
  Lund
  För att kunna användas någorlunda drägligt, ja.
   
 18. Kugghjul

  Kugghjul Y-Wing pilot

  Inlägg:
  654
  Nja, man kan läsa rätt mycket där ändå, prova att gå in på låst artikel och gör ctrl a, ctrl c, och klistra in i wordpad...

  Men det jag verkligen tycker att du skall göra som är att prenumerera på The Economist! Kör både papper och app (inklusive varje artikel inläst).


  Prenumerera på denna minst något år så får du bra koll på världen och ekonomi, även om du inte hinner läsa hela varje vecka.

  gå hit

  economist.com

  klicka

  subscribe

  välj print+digital

  välj subscribe now

  väljs "i am a student" (om du är det?)

  här tycker jag du bör ta 1 år för 1882 kr eller kanske 6 månader 1051 kr. Som allra minst bör du ta 12 veckor för superbilliga 220 kr.

  Notera att om du tar 12 veckor så blir ditt pris därefter högre än om du tagit 1 års eller halvårs prenumerationen direkt, 572 kr per kvartal.

  Economist kommer ju en gång i veckan. Den dagliga ekonomitidningen som gäller i Europa är ju FT, financial times. Där tycker jag att du minst skall ta en provmånad, googla

  financial times trial offer

  ta översta reklamlänken

  Då får jag erbjudande om

  8,48 kr för en månad! (om du får fel land/valuta, jag fick norge, kan du ändra det i drop ner menyn uppe till höger) Detta är jättebilligt! En årsprenumeration kostar annars 12 368 kr!
  https://www.tidningskungen.se/ekonomi-och-naringsliv/financial-times-(europe-ed)-newspaper-(e-paper)-mon-fri-(sweden)

  Denna dagstidning kommer med en dags fördröjning, för de trycker den inte längre i Sverige (gjorde de tidigare). Men om du vill kan du läsa den digitala samma dag, för för 8,65 SEK kan du ta print och digital

  De har även något premiumerbjudande för 1 EUR.

  Man får rätt bra pris om man fortsätter prenumerationen, men vill du snåla ställer du bara ett kalenderlarm och säger upp din prenumeration några dagar innan provveckorna går ut, säg då tydligt att du vill som sista nummer få det du betalt för, dvs fulla 4 veckor, inte döda prenumerationen direkt (något de gjorde för mig).

  Från samma sida som ger priser ovan har du även studentprenumeration, 153,24 EUR för ett år, du kan välja detta en bit ner, men då får du bara digital, inte den tryckta tidningen.

  Du får även lördagsnumret samt magasinet "How To Spend It" som kommer typ en gång i veckan, även om inte har råd med allt de har i den tidningen, så finns det ibland prisvärda tips och den ser rätt bra ut på vardagsrumsbordet... ;-)

  Ibland finns det även erbjudanden hos DI. DI på nätet är inte så bra, men papperstidningen / pdf:en är faktiskt mycket bättre.

  När jag googlar på prova di hittar jag erbjudanden för 149 kr för 8 veckor, då får du allt, dvs "DI Total".

  Varför inte teckna dessa och ha och läsa nu under sommaren?

  Så jag rekommenderar dig alltså:

  The Economist: 1 år för 1882 kr eller kanske 6 månader 1051 kr. Som allra minst bör du ta 12 veckor för superbilliga 220 kr.
  FT, Financial Times, 8,65 SEK kan du ta print och digital! Vad finns det att tveka på där? Blir dyrare om du fortsätter men inte hutlöst dyrt.
  DI Total 8 veckor för 149 kr

  220 + 8,65 + 149 kr, du kommer ju under 500 kr för att få de tre mest relevanta tidningarna! Notera även att The Economist inte bara skriver om ekonomi, utan i sin första del, nästan halva tidningen, går igenom allmänna nyheter i hela världen, och de gör det på ett mycket mer objektivt sätt än Svenska medier. Svenska medier har tyvärr helt snöat in på sin "agendasättande" linje där det viktigaste är att uppfostra befolkningen.

  Dessutom bör du lyssna på podcasts.

  Börja med svenska
  börspodden
  samt
  fill or kill podden
  och komplettera med amerikanska
  https://www.fool.com/podcasts
  där du väljer att lyssna på "money" och "market foolery".
  player fm är en bra podcastapp för android.

  Tro inte att du kan köpa en bok som lär dig en vinnande strategi, som du kan köra till 100%. Du måste själv skaffa dig kunskap och åsikter och utveckla dina egna strategier och ideer.
   
  Johanw gillar detta.
 19. SSL

  SSL Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.874
  Di tycker jag är mer som Aftonbladet. Men det går att läsa Di via unvis.it. Läser bara ekonominyheter via Twitter och bloggar jag följer i Feedly. Till skillnad mot när jag var riktigt färsk o läste allt o tog in alldeles för mycket brus.

  Finns en seriös tråd på Flashback om strategier i fondsparande under fliken Fonder i ämnet Ekonomi.

  För stategier i aktier finns http://www.tradevenue.se/Investerarfysikern
   
 20. SSL

  SSL Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.874
  Följer bloggar och Twitterpersoner. Inga nyhetssidor längre. Försöker även hitta intressanta människor som kanske investerar på ett sätt som inte passar mig, men då lär jag mig mer än bara mitt sätt att investera. Obligationspodden/bloggen är ett ex.

  Edit: dagligen menas. Självklart är jag inne på di, svd, affärsvärlden då o då. Och ibland (ofta) länkas artiklar till deras sidor i twitterflödet. Men jag har inte sidorna som bokmärke/app/tidning längre.
   
 21. SSL

  SSL Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.874
  Fler.
  Obligationspodden
  Lyxfällan (senaste om aktier/fonder)
  Sparpodden
  Pratapengar
  Investpodden
  På riktigt
  Kapitalet
  25 minuter
  Björnfällan
  Di Förnuft & Känsla
  Svd Börsplus

  Poddar om ekonomi, inte just om strategier.
   
 22. Bergaren

  Bergaren Y-Wing pilot

  Inlägg:
  611
  Snyggt @Kugghjul ! Bra tips! Ska verkligen kolla in. Men jag måste förtydliga att jag inte är intresserad av aktieanalyser eller några analyser av marknaden. Jag tror inte att man ska lyssna så mycket på detta. Jag menar, ifall analytikerna hade vetat så hade de ju redan varit ekonomiskt klart för alla av dem, vilket det inte är. Jag tror även att det kan öka rikserna från att jag frångår min strategi.

  Jag tänker mig nyheter som T. ex att Ola Rollen blev misstänkt för insiderbrott eller att någon har lagt ett bud på hexagon. Och andra nyheter som kan påverka mig. Det kanske är bäst att läsa kvartalsrapporter, årsredovisning och pressmedelanden för företagen istället. Pressmedelanden kommer väl ut nästan dagligen?

  Men jag ska absolut dra igång en prenumeration på Financial times och 8 veckor DI för att testa.

  Jag vill dock även läsa fler böcker på temat också. Någon som har motiverade/lärorika böcker på temat att tipsa om?
   
 23. Bergaren

  Bergaren Y-Wing pilot

  Inlägg:
  611
  Tack så mycket! Jag har lyssnat en del på pratapengar, men ska kolla in de andra också. Är DI och Svd poddarna grattis?
   
 24. Bergaren

  Bergaren Y-Wing pilot

  Inlägg:
  611
  Jag vill egentligen inte lära mig någon strategi. Har redan en som jag har lovat mig själv att hålla fast vid. :)
   
  Jimpa gillar detta.
 25. Carlf

  Carlf Rebel soldier

  Inlägg:
  101
  Beror på din kunskapsnivå och om du orkar läsa engelska. I min bokhylla finns bl a:

  Jonas Bernhardsson - Tradingguiden (inte så mycket trading utan bra grundläggande terminologi)
  Burton Gordon Malkiel - A random walk on Wall Street
  Peter Lynch - One up on Wall Street
  Benjamin Graham - The Intelligent investor
   
  Bergaren gillar detta.
 26. SSL

  SSL Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.874
  Alla är gratis o finns i iTunes bibliotek/podcaster. Använder själv Pocket Casts som i sin tur använder itunes bibliotek. Jag har Android.
   
  Senast ändrad: 17 juni 2017
  Bergaren gillar detta.
 27. SSL

  SSL Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.874
  Trodde du ville läsa mer om strategier.

  Ett annat tips är att testa Storytel (2v gratis) och lyssna på deras ekonomiutbud. Finns en del intressant där.
   
 28. Knugen

  Knugen Y-Wing pilot

  Inlägg:
  758
  Från:
  Göteborg
  Vad är din strategi som du är så rädd att frångå om du läser vad olika analytiker tycker? För bolagen du planerade att ta in i din portfölj, som du skrev om två sidor bak, är ju direkt kopierade av vad just en analytiker rekommenderade.
  Var inte rädd för att kritiskt läsa om vad olika analytiker tycker om bolag, både de som är positiva och negativa till dem, men se självklart till att bilda dig sedan en egen uppfattning.

  För övrigt så rekommenderar jag boken "Börsens psykologi" av Lars-Erik Boström
   
 29. Oscaro

  Oscaro X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.003
  Financial Times'!
   
  Bergaren gillar detta.
 30. Bergaren

  Bergaren Y-Wing pilot

  Inlägg:
  611
  Jag planerar att långsiktigt äga investmentbolag och även köra en del av sparandet i indexfonder. Det är ju detta som har visat sig fungera bäst. Kortsiktiga affärer kanske kan fungera för proffs, men inte för mig. Jag tror att analyser av olika slag bara kommer att göra mig sugen på att frångå min strategi, för att hänga på trendiga aktier osv. Jag gillar buffets citat: "Om du inte kan tänka dig att äga en aktie i 10 år så ska du inte äga den i 10 sekunder heller."

  Tack för tips, jag har dock redan läst "Börsens psykologi" den var väldigt bra tycker jag!