• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Hemmabaren

Det bidde bara en lumumba.
IMG_20210226_200536.jpg
 
Vad är ett bra standardutbud i hemmabaren? Jag har lite virre, gin, rom och vodka. Blandar oftast Negroni, Cosmo och dry martini, men vill vidga mina vyer.
 
Senast ändrad:
Vad är ett bra standardutbud i hemmabaren? Jag har lite virre, gin, rom och vodka. Blandar oftast Negroni, Cosmo och dry martini, men vill vidga mina vyer.
Bourbon och Angostura Bitter!
Old Fashioned är busenkel om du bara kollar en YouTube instruktion eller två. (och jag tror jag har en bra instruktion i denna tråden oxå).
Dessutom är det den bästa cocktailen som finns!
Och varva med Manhattan! Söt vermout har du redan om du brukar blanda Negroni.
Och Whiskey Sour!
 
Lägg till en prisvärd bourbon såsom bulleit. Old fashioned ska egentligen vara på rye men de kan vara lite mer kärva än bourbon att drick rent, så satsa på bourbon i första rum.

Bourbon och Angostura Bitter!
Old Fashioned är busenkel om du bara kollar en YouTube instruktion eller två. (och jag tror jag har en bra instruktion i denna tråden oxå).
Dessutom är det den bästa cocktailen som finns!
Och varva med Manhattan! Söt vermout har du redan om du brukar blanda Negroni.
Och Whiskey Sour!

Jag känner grupptrycket och får väl försöka mig på en old fashioned framöver. Bulleit är god, jag har druckit ett par flaskor rent så den kan vi ha hemma. Angostura verkar vara en nyckel till flera drinkar, så köp känns väl också motiverat antar jag. Jag återkommer om den blir bra, fuckar jag upp lär ni aldrig för höra/se resultatet :bag:
 
Jag känner grupptrycket och får väl försöka mig på en old fashioned framöver. Bulleit är god, jag har druckit ett par flaskor rent så den kan vi ha hemma. Angostura verkar vara en nyckel till flera drinkar, så köp känns väl också motiverat antar jag. Jag återkommer om den blir bra, fuckar jag upp lär ni aldrig för höra/se resultatet :bag:
Inget grupptryck, bara tips. Lycka till!
 
Bourbon och Angostura Bitter!
Old Fashioned är busenkel om du bara kollar en YouTube instruktion eller två. (och jag tror jag har en bra instruktion i denna tråden oxå).
Dessutom är det den bästa cocktailen som finns!
Och varva med Manhattan! Söt vermout har du redan om du brukar blanda Negroni.
Och Whiskey Sour!
Instämmer om Old fashioned men blandar mest boulevardier (byta gin mot bourbon i negroni). En skvätt amaro negro i också ger en angenäm munhåleupplevelse.
 
Jag tänkte prova en espresso Martini idag. Funkar det lika bra utan kaffelikör, sett recept på både och?
 
Jag tänkte prova en espresso Martini idag. Funkar det lika bra utan kaffelikör, sett recept på både och?
Utan att vara expert på just den drinken så skulle jag tro att man får ett hyfsat resultat med lika delar vodka, kall espresso och sockerlag (eller kanske 1/2 del?!?).
Jag menar kaffelikören tillför ju mest sötma... Kaffesmaken kommer ju från espresson.

Bara prova i liten skala först! Lycka till!
 
Jag känner grupptrycket och får väl försöka mig på en old fashioned framöver. Bulleit är god, jag har druckit ett par flaskor rent så den kan vi ha hemma. Angostura verkar vara en nyckel till flera drinkar, så köp känns väl också motiverat antar jag. Jag återkommer om den blir bra, fuckar jag upp lär ni aldrig för höra/se resultatet :bag:

Ok, har gjort två Old Fashioned och jag är inte rakt igenom jätte-imponerad tyvärr, även om båda glider ner.

Nummer 1:
oldw.jpg


Följde receptet, men den känns lite sötsliskig och angosturan bidrar med en touch av hostmedicin. 2 av 5 Invicta Bolt i betyg. Föredrar virren ren om jag måste välja.

Men tillbaka på hästen:)

Provade en till, denna gång med med lagrad rom istället för virre och jag minskade dessutom sockerlagen, då rom är sötare. 3 av 5 välruckade Timex Marlin i betyg, då smaken dels blev mer komplex, samt att den konstigt nog kändes mindre söt. Jag upplevde att allt klickade bättre här. Kan funka riktigt bra till cigarr, så denna kommer jag att prova igen.

Nummer 2
old r.jpg
 
Ok, har gjort två Old Fashioned och jag är inte rakt igenom jätte-imponerad tyvärr, även om båda glider ner.

Nummer 1:
oldw.jpg


Följde receptet, men den känns lite sötsliskig och angosturan bidrar med en touch av hostmedicin. 2 av 5 Invicta Bolt i betyg. Föredrar virren ren om jag måste välja.

Men tillbaka på hästen:)

Provade en till, denna gång med med lagrad rom istället för virre och jag minskade dessutom sockerlagen, då rom är sötare. 3 av 5 välruckade Timex Marlin i betyg, då smaken dels blev mer komplex, samt att den konstigt nog kändes mindre söt. Jag upplevde att allt klickade bättre här. Kan funka riktigt bra till cigarr, så denna kommer jag att prova igen.

Nummer 2
old r.jpg
Nyckeln till att lyckas med Old fashioned är att hitta balansen mellan sötma och bitters. Det finns inget facit som passar alla, utan det gäller att hitta den balans som man sjäv gillar. Jag brukar säga att en bra start är en sockerbit och två stänk bitters. Vad är då ett stänk? Jo, det är att vända upp och ner på flaskan och skaka en gång. Hur mycket som kommer kan variera oerhört mellan olika sorter som finns i olika flaskor, men jag betraktar Angosuras flaskor som standard.

Sedan kan man addera socker eller bitters beroende på sin personliga smak. Själv föredrar jag en sockerbit och tre stänk bitters.

Ett annat tips är att använda agavesirap istället för socker. Jag gör så uteslutande sedan 2013, främst av bekvämlighetsskäl. Det går oerhört mycket smidigare att klämma ut en liten klick sirap än att röra tills sockerbiten löser upp sig. Agavesirap är tillräckligt neutral för att inte förvränga smakbilden.

Dessutom kan Old fashioned göras av vilken spritsort som helst. Jag anser att det bara är meningsfullt att göra den av ekfatslagrad sprit som smakar gott, det vill säga whiskey, tequila, rom eller cognac. Mina absoluta favoriter är bourbon och tequila reposado. Jag föredrar reposado framför añejo då den förstnämnda är fruktigare, vilket passar bra i en old fashioned. Gör absolut inte Old fashioned av billig tequila som inte är gjord av äkta agave, eller av någon annan billig skräpsprit heller, för den delen. Tequila Old fashioned gör sig väldigt bra med ett limeskal, tycker jag.

Det finns också mängder av olika bitters att testa. Jag rekommender de från The bitter truth, som finns att beställa på systembolaget. Mina favoriter är Orange (all time favourite), Lemon, Chocolate, Creole och Jerry Thomas. Några av dessa passar i Old fashioned, andra lämpar sig bättre för andra cocktails. The bitter truth har tidigare haft ett travel kit med fem flaskor på 5 cl som är perfekt för nybörjaren, men jag vet inte om det går att få tag på längre.

Så om du inte blivit förtjust i Old fashioned ännu kanske du inte har hittat den balans som passar dig, eller så har du använt fel sorts sprit. Vi har ju alla olika smak, och det är naturligtvis inte så att alla måste älska Old fashioned, men min erfarenhet (och jag har bjudit många vänner och kolleger på cocktails) är att om man gillar ekfatslagrad sprit rent så gillar man också Old fashioned.

Jag har precis upptäckt denna tråd idag. Idag gör jag inga cocktails, men räkna med att jag postar olika kreationer i framtiden. Hittills har jag missbrukat tråden om Seiko cockail time och Gin & tonic-tråden för att posta olika cocktails. Kul att det nu finns en dedikerat tråd för detta.
 
Senast ändrad:
Nyckeln till att lyckas med Old fashioned är att hitta balansen mellan sötma och bitters. Det finns inget facit som passar alla, utan det gäller att hitta den balans som man sjäv gillar. Jag brukar säga att en bra start är en sockerbit och två stänk bitters. Vad är då ett stänk? Jo, det är att vända upp och ner på flaskan och skaka en gång. Hur mycket som kommer kan variera oerhört mellan olika sorter som finns i olika flaskor, men jag betraktar Angosuras flaskor som standard.

Sedan kan man addera socker eller bitters beroende på sin personliga smak. Själv föredrar jag en sockerbit och tre stänk bitters.

Ett annat tips är att använda agavesirap istället för socker. Jag gör så uteslutande sedan 2013, främst av bekvämlighetsskäl. Det går oerhört mycket smidigare att klämma ut en liten klick sirap än att röra tills sockerbiten löser upp sig. Agavesirap är tillräckligt neutral för att inte förvränga smakbilden.

Dessutom kan Old fashioned göras av vilken spritsort som helst. Jag anser att det bara är meningsfullt att göra den av ekfatslagrad sprit som smakar gott, det vill säga whiskey, tequila, rom eller cognac. Mina absoluta favoriter är bourbon och tequila reposado. Jag föredrar reposado framför añejo då den förstnämnda är fruktigare, vilket passar bra i en old fashioned. Gör absolut inte Old fashioned av billig tequila som inte är gjord av äkta agave, eller av någon annan billig skräpsprit heller, för den delen. Tequila Old fashioned gör sig väldigt bra med ett limeskal, tycker jag.

Det finns också mängder av olika bitters att testa. Jag rekommender de från The bitter truth, som finns att beställa på systembolaget. Mina favoriter är Orange (all time favourite), Lemon, Chocolate, Creole och Jerry Thomas. Några av dessa passar i Old fashioned, andra lämpar sig bättre för andra cocktails. The bitter truth har tidigare haft ett travel kit med fem flaskor på 5 cl som är perfekt för nybörjaren, men jag vet inte om det går att få tag på längre.

Så om du inte blivit förtjust i Old fashioned ännu kanske du inte har hittat den balans som passar dig, eller så har du använt fel sorts sprit. Vi har ju alla olika smak, och det är naturligtvis inte så att alla måste älska Old fashioned, men min erfarenhet (och jag har bjudit många vänner och kolleger på cocktails) är att om man gillar ekfatslagrad sprit rent så gillar man också Old fashioned.

Jag har precis upptäckt denna tråd idag. Idag gör jag inga cocktails, men räkna med att jag postar olika kreationer i framtiden. Hittills har jag missbrukat tråden om Seiko cockail time och Gin & tonic-tråden för att posta olika cocktails. Kul att det nu finns en dedikerat tråd för detta.
Tack för svaret. Jag har nog som du säger inte hittat balansen än, måste få ner sötman bara så tror jag att det löser sig. Ska fortsätta med experimenterandet med angosturan idag, tänkte prova mig på en Manhattan efter lunch. Vill lära mig lite drinkar som kan funka när man sitter ute i vår med en cigarr.
 
Old Fashioned engagerar... Bra där!
Får nog bli en ikväll. Tyvärr är min Rye slut, men jag tycker en bra bourbon funkar lika bra! Ta lite extra bitters bara!
 
Pornstar martini!
5 cl vaniljvodka
3 cl färskpressad citronjuice
3 cl sockerlag (rörsocker)
1 passionsfrukt I drinken och en halv som dekoration.
En shot torrt mousserande vid sidan.
 

Bilagor

  • 20210305_175714.jpg
    20210305_175714.jpg
    431.1 KB · Visningar: 15
  • 20210305_175621.jpg
    20210305_175621.jpg
    529 KB · Visningar: 15
Tillbaka
Topp