Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se
Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.
Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.
Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!
/Hook & Leben
Ni vet det där med OWG March. På stora köksknivforumet KKF har nån tokig jävel dragit igång en "all rectagle march"-utmaning. Att bara använda fyrkantiga knivar: nakiris, kinesiska grönsakshackor etc.
Lättare för mig som amatör som inte ens använder kniv varje dag (mmm rester), mer utmaning för yrkesmän som jobbar i ett bizzi bizzi krogkök.
Nåväl, så här ser min uppsättning ut:
Från vänster till höger:
Okänd Nakriri, köpt på Facebook för en (relativ) spottstyver. Okänt stål, okänd tillverkare, i behov av uttunning bakom eggen.
Kajibei nakiri 165mm aogami #2, köpt från Cleancut. För priset förvånansvärt bra. Nästan så jag funderar på att komplettera med santokun ur samma serie. Fast den är ju inte fyrkantig.
Shibazi BW343, en tunn kinesisk hacka av typen "mullbärskniv". Köpt för ett par hundringar på Aliexpress för nåt år sedan. Rätt OK i utförandet men hade en hemsk egg när jag fick den. Det enkla stålet var dock lätt att slipa till rakbladsskärpa.
Okänd billig kinesisk hacka, köpt från Aliexpress för 163 kr inklusive frakt och moms. Lite liten och lätt trots att den är rätt tjock. OK egg från fabrik men behöver bli bättre, och tunnas ur lite bakom eggen.
Vi får väl se hur länge jag klarar denna utmaning innan jag plockar fram en kniv med vanlig spets igen. Shibazin funkar dock utmärkt för allt jag provat hittills.
Kul att se Yxtorp i trådenny dum (briljant) tanke som slog mig under en omgång hackning idag: modda Nakrirn så den även kan agera skyffe?!
hackade en massa saker typ en knivbredd långa, hade råvarina liggande i prydliga högar och skulle flytta över till ett fat.
prövade att använda bladet som skopa (tänk isskrap med den trubbiga framsidan) men inte utan besvär. Bladet va lite för tjockt för att det skulle så smidigt. Då slog den briljanta tanken till! borde väll inte va så svårt att slipa första centimetern så det gradvis blir mindre. Inte vass som äggen men inte 2 mm tjock som ryggen.
Skulle jag förstöra kniven eller är jag nått på spåret?
Fantastiskt smidig människa att ha att göra med och ännu mer praktiskt med personlig leverans! Vad har du på ingång?Kul att se Yxtorp i tråden
Jag får besök av smeden på fredag som levererar min andra yxtorp
Sedan jag fick ordning på eggen på den Nakiri jag skaffade, så skulle jag nog kunna tänka mig att köra med endast den i en månad. Väldigt lättarbetad till det mesta i mitt kök. Nu äter ju jag i och för sig inte kött och fisk, så det kanske blir lite "fusk" med en grönsakskniv i ett vegetariskt kökNi vet det där med OWG March. På stora köksknivforumet KKF har nån tokig jävel dragit igång en "all rectagle march"-utmaning. Att bara använda fyrkantiga knivar: nakiris, kinesiska grönsakshackor etc.
Lättare för mig som amatör som inte ens använder kniv varje dag (mmm rester), mer utmaning för yrkesmän som jobbar i ett bizzi bizzi krogkök.
Nåväl, så här ser min uppsättning ut:
Från vänster till höger:
Okänd Nakriri, köpt på Facebook för en (relativ) spottstyver. Okänt stål, okänd tillverkare, i behov av uttunning bakom eggen.
Kajibei nakiri 165mm aogami #2, köpt från Cleancut. För priset förvånansvärt bra. Nästan så jag funderar på att komplettera med santokun ur samma serie. Fast den är ju inte fyrkantig.
Shibazi BW343, en tunn kinesisk hacka av typen "mullbärskniv". Köpt för ett par hundringar på Aliexpress för nåt år sedan. Rätt OK i utförandet men hade en hemsk egg när jag fick den. Det enkla stålet var dock lätt att slipa till rakbladsskärpa.
Okänd billig kinesisk hacka, köpt från Aliexpress för 163 kr inklusive frakt och moms. Lite liten och lätt trots att den är rätt tjock. OK egg från fabrik men behöver bli bättre, och tunnas ur lite bakom eggen.
Vi får väl se hur länge jag klarar denna utmaning innan jag plockar fram en kniv med vanlig spets igen. Shibazin funkar dock utmärkt för allt jag provat hittills.
Verkligen, han är en mycket trevlig människa med hjärtat på rätt ställe.Fantastiskt smidig människa att ha att göra med och ännu mer praktiskt med personlig leverans! Vad har du på ingång?
Superkul att ha gjort ”hela” kniven själv . Fick du välja formen själv eller gjorde alla samma typ av kniv?För ett tag sedan fick jag tag på min första kniv från Fredrik Spåre och i samband med detta noterade jag att han kör kurser i knivsmide och jag blev fascinerad av det hela. Till slut tog jag mod till mig och anmälde mig. Det hela tog plats i en bruksmiljö i närheten av Örebro där han har sin smedja.
Väl i smedjan efter en kort säkerhetsgenomgång blev vi tilldelade varsin liten metallbit på 80x40x8 mm eller så, som vi sen började bearbeta. Här syns de liggandes på ett städ:
Efter lite bankande och svett:
Framåt eftermiddagens slut såg det istället ut så här:
Om nån verkligen är intresserad kan jag beskriva det hela i mer detalj, men i grunden så har jag nu själv bearbetat och bankat den lilla metallbiten till det blad ni ser. Jag värmde i ässjan, jag pressade i hydraulpress och framförallt bankade med en maskinhammare. Jag etsade bladet för att få fram mönstret och jag fäste själv skaftet.
Det Fredrik gjorde förutom instruktionerna var att han förberett råmaterialet i din damaskus-form, han gjorde själv de slipande moment på roterande manicker som behövdes (slipning, polering) och han hade förberett skaftet från början. Resten gjorde alltså jag. Inklusive att leka med att stoppa in och plocka ut bladet ur ässja och ugn (900 grader, du kan lita på mig!) och att banka med manuell och maskinell hammare.
Stålet som ger det fantastiska mönstret började alltså genom att en sandwich av totalt hundra lager av två olika stålplåtar från Uddeholm (26c3 och 15n20) som sen bearbetats ned till den 7mm tjocka råbiten jag började med. Genom mitt eget bankande med maskinhammaren uppstod sen det ojämna mönster man ser när man tittar nära:
OK, det kom inte automatiskt - först fick man etsa bladet. De två stålsorterna var av lite olika legeringar som reagerar olika på etsningen i järnklorid vilket fick mönstret att framträda.
Detta var otroligt fascinerande. Framförallt att banka på den varma stålbiten med maskinhammaren och se hur stålet betedde sig nästan som en mjuk deg under bearbetningen.
Ni som är lite nördar på sånt här, jag rekommenderar STARKT detta som en upplevelse. Dessutom fick jag ju en kniv som minne från dagen.
Superkul att ha gjort ”hela” kniven själv . Fick du välja formen själv eller gjorde alla samma typ av kniv?
Fasen va kul! Får man fråga vad kalaset kostar i runda slängar?För ett tag sedan fick jag tag på min första kniv från Fredrik Spåre och i samband med detta noterade jag att han kör kurser i knivsmide och jag blev fascinerad av det hela. Till slut tog jag mod till mig och anmälde mig. Det hela tog plats i en bruksmiljö i närheten av Örebro där han har sin smedja.
Väl i smedjan efter en kort säkerhetsgenomgång blev vi tilldelade varsin liten metallbit på 80x40x8 mm eller så, som vi sen började bearbeta. Här syns de liggandes på ett städ:
Efter lite bankande och svett:
Framåt eftermiddagens slut såg det istället ut så här:
Om nån verkligen är intresserad kan jag beskriva det hela i mer detalj, men i grunden så har jag nu själv bearbetat och bankat den lilla metallbiten till det blad ni ser. Jag värmde i ässjan, jag pressade i hydraulpress och framförallt bankade med en maskinhammare. Jag etsade bladet för att få fram mönstret och jag fäste själv skaftet.
Det Fredrik gjorde förutom instruktionerna var att han förberett råmaterialet i din damaskus-form, han gjorde själv de slipande moment på roterande manicker som behövdes (slipning, polering) och han hade förberett skaftet från början. Resten gjorde alltså jag. Inklusive att leka med att stoppa in och plocka ut bladet ur ässja och ugn (900 grader, du kan lita på mig!) och att banka med manuell och maskinell hammare.
Stålet som ger det fantastiska mönstret började alltså genom att en sandwich av totalt hundra lager av två olika stålplåtar från Uddeholm (26c3 och 15n20) som sen bearbetats ned till den 7mm tjocka råbiten jag började med. Genom mitt eget bankande med maskinhammaren uppstod sen det ojämna mönster man ser när man tittar nära:
OK, det kom inte automatiskt - först fick man etsa bladet. De två stålsorterna var av lite olika legeringar som reagerar olika på etsningen i järnklorid vilket fick mönstret att framträda.
Detta var otroligt fascinerande. Framförallt att banka på den varma stålbiten med maskinhammaren och se hur stålet betedde sig nästan som en mjuk deg under bearbetningen.
Ni som är lite nördar på sånt här, jag rekommenderar STARKT detta som en upplevelse. Dessutom fick jag ju en kniv som minne från dagen.
Fasen va kul! Får man fråga vad kalaset kostar i runda slängar?
Snyggt jobbat också
Coolers! Detta ska jag önska mig till nästa år när jag fyller 35Tack!
Detta kostade 5000 kr. Helstålskursen (dvs utan damascus) är just nu listad för 3800 kr på hans webbsida (på sidan står priserna ex moms så bli inte lurad av det). De färdiga knivar han lägger upp på webbsidan verkar ligga på ungefär samma pris, dvs man kan se det som att kniven man gör kostar det angivna priset och kursen är nästan gratis?
Jäklar va kul!! Och snyggt!För ett tag sedan fick jag tag på min första kniv från Fredrik Spåre och i samband med detta noterade jag att han kör kurser i knivsmide och jag blev fascinerad av det hela. Till slut tog jag mod till mig och anmälde mig. Det hela tog plats i en bruksmiljö i närheten av Örebro där han har sin smedja.
Väl i smedjan efter en kort säkerhetsgenomgång blev vi tilldelade varsin liten metallbit på 80x40x8 mm eller så, som vi sen började bearbeta. Här syns de liggandes på ett städ:
Efter lite bankande och svett:
Framåt eftermiddagens slut såg det istället ut så här:
Om nån verkligen är intresserad kan jag beskriva det hela i mer detalj, men i grunden så har jag nu själv bearbetat och bankat den lilla metallbiten till det blad ni ser. Jag värmde i ässjan, jag pressade i hydraulpress och framförallt bankade med en maskinhammare. Jag etsade bladet för att få fram mönstret och jag fäste själv skaftet.
Det Fredrik gjorde förutom instruktionerna var att han förberett råmaterialet i din damaskus-form, han gjorde själv de slipande moment på roterande manicker som behövdes (slipning, polering) och han hade förberett skaftet från början. Resten gjorde alltså jag. Inklusive att leka med att stoppa in och plocka ut bladet ur ässja och ugn (900 grader, du kan lita på mig!) och att banka med manuell och maskinell hammare.
Stålet som ger det fantastiska mönstret började alltså genom att en sandwich av totalt hundra lager av två olika stålplåtar från Uddeholm (26c3 och 15n20) som sen bearbetats ned till den 7mm tjocka råbiten jag började med. Genom mitt eget bankande med maskinhammaren uppstod sen det ojämna mönster man ser när man tittar nära:
OK, det kom inte automatiskt - först fick man etsa bladet. De två stålsorterna var av lite olika legeringar som reagerar olika på etsningen i järnklorid vilket fick mönstret att framträda.
Detta var otroligt fascinerande. Framförallt att banka på den varma stålbiten med maskinhammaren och se hur stålet betedde sig nästan som en mjuk deg under bearbetningen.
Ni som är lite nördar på sånt här, jag rekommenderar STARKT detta som en upplevelse. Dessutom fick jag ju en kniv som minne från dagen.
Tack!Jäklar va kul!! Och snyggt!
precis anmälde jag mig till en liknade kurs hos Isa smedjan i Blekinge och är löjligt taggad!
Precis som du säger.. deras knivar brukar ju gå på typ samma pris och då är det ju jäkligt kul att få gjort den själv också!Tack!
Skoj med bokningen! Skriv gärna nåt här när du gjort det.
Du skall inte oroa dig så mycket för kolstål. Skär, lämna inte blöt efter skärandet, diska och torka.
Mina två arbetshästar.
Global + Yaxell Zen Santoku.
Jag har hört väldigt mycket om Shiro Kamo, hur är dessa? Kolstål låter trevligt men i och med risk för rost är man lite fundersam =)
Hallojs!
Sjukt sugen på en nakiri av klassiskt snitt och spanar på dessa hos Cleancut. Tankar kring dessa modeller? Fördelar/nackdelar med respektive? Budget omkring 1500 +/- nån hundring.
Gav min tre knivar jag använder en vända på min 3000 och sedan 6000 sten samt avsluta med strigel. Fasen vilken fröjd det är att använda dom efter detta igen.När den här tråden ändå återvaknade: JNS har just nu rea på 240mm Gyuto i sitt eget märke Kaeru:
Kaeru Kasumi Stainless Gyuto 240mm
Selected Japanese natural sharpening stones Toishi, Handmade by Best Blade smiths Japanese Knives, Razors and Toolswww.japanesenaturalstones.com