• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Köksknivar

Trevligt intresse! Nakiri är skoj.

Standardrekommendationen för Nakiri brukar vara Watanabes pro-serie men den är i en annan prisklass. ;)

På de du sett ut noterar jag att alla tre är (tror jag) lite mer åt det tunnare bladets håll - Laser - i motsats till de lite grövre - Workhorse - som är motsatsen.

Jag har inte provat nån nakiri av just de modellerna men min erfarenhet av båda "märkena" är god. Bra grejor helt enkelt. Jag har uppfattat Tsunehisa som lite mer av en fabrik eller "varumärke" som kan vara tillverkade av olika smedjor och manufakturer medans Shiro Kamo är ju en mer berömd smed i eget namn. Shiro Kamo har nog dock lite anställt folk så skillanden är nog inte så stor.

Kolstål = glädje.

På samma tema finns också Kajibei som finns i både vitt stål och blått stål med damascusmönster:


Denna senare har jag och gillar skarpt. Också lite mer laser-betonad men inte den tunnaste av dem. Glider genom tjocka hårda morötter som smör.

Min recension på KKF här, där någon fyller på även om den billigare varianten i vitt stål:

Tack för input, får fnula vidare på det där! Kikade på din rekommendation också, men vad som avskräckte mig lite var bolstret i plast. En struntsak i sammanhanget, men kände att det drog ner helhetsintrycket en bit för mig personligen.
Får kanske åka iväg till Bromma och klämma lite...
 
Köpte en enligt bifogad kniv till mig själv och min bror för 5 år sedan från knivmarknaden i Tokyo. Min bror blev dock bestulen på sin i korridorköket på den tiden, så jag tänkte ge honom en ny i födelsedagspresent.

Vet någon vad detta är?
 

Bilagor

  • 5016507E-FF63-44EB-9B59-AD0DC6FD4CC0.jpeg
    5016507E-FF63-44EB-9B59-AD0DC6FD4CC0.jpeg
    422.8 KB · Visningar: 26
  • 16352816-61DE-474E-9EBC-FA11F11CFECB.jpeg
    16352816-61DE-474E-9EBC-FA11F11CFECB.jpeg
    618.7 KB · Visningar: 26
Köpte denna från cleancut nyligen och fick hem idag. Inte ska väl skaftet vara sprucket på detta vis?


Har redan mailat cleancut med samma bilder. Den är tänkt att ge bort som en studentpresent då min kusin önskade sig Orrefors knivar (antagligen nått knivset för att flytta hemifrån). Tänker att även en icke knivtok bör uppskatta en riktig japansk kniv istället för nått annat :)
20230517_191841.jpg
20230517_192404.jpg
20230517_192411.jpg
 
Köpte denna från cleancut nyligen och fick hem idag. Inte ska väl skaftet vara sprucket på detta vis?


Har redan mailat cleancut med samma bilder. Den är tänkt att ge bort som en studentpresent då min kusin önskade sig Orrefors knivar (antagligen nått knivset för att flytta hemifrån). Tänker att även en icke knivtok bör uppskatta en riktig japansk kniv istället för nått annat :)
20230517_191841.jpg
20230517_192404.jpg
20230517_192411.jpg
Nej. Skicka bilderna till cc så får du byta kniv eller handtag
 
Nej. Skicka bilderna till cc så får du byta kniv eller handtag
Fick svar av cleancut nyss, ska bli intressant om de vill kräva mig på returfrakt i det här fallet. Jag tycker inte det iom att på produktbilderna är ju skaftet såklart fint och fritt från sprickor.

Deras svar:

Det är väldigt vanligt förekommande på denna skaftkonstruktion, och det är inte ett fel i sig.
Skaftet har en plasthylsa som håller ihop skaftet. Enligt designen ska bladets tånge slås in i skaftet och pressa isär trät så att det spänner mot plasthylsan. Eftersom det är tänkt att trät runt tången ska expandera är det mycket vanligt att det uppstår sprickor. Det är dock skyddad av reklamationsrätten i 3 år och hittills har vi inte haft en enda reklamation pga av detta.

Du kan såklart lägga i lite plastiskt trä i gliporna om du inte vill att de visuella sprickorna ska finnas kvar. Om du hellre vill byta till en annan kniv går det såklart bra det ock så.
 
Fick svar av cleancut nyss, ska bli intressant om de vill kräva mig på returfrakt i det här fallet. Jag tycker inte det iom att på produktbilderna är ju skaftet såklart fint och fritt från sprickor.

Deras svar:

Det är väldigt vanligt förekommande på denna skaftkonstruktion, och det är inte ett fel i sig.
Skaftet har en plasthylsa som håller ihop skaftet. Enligt designen ska bladets tånge slås in i skaftet och pressa isär trät så att det spänner mot plasthylsan. Eftersom det är tänkt att trät runt tången ska expandera är det mycket vanligt att det uppstår sprickor. Det är dock skyddad av reklamationsrätten i 3 år och hittills har vi inte haft en enda reklamation pga av detta.

Du kan såklart lägga i lite plastiskt trä i gliporna om du inte vill att de visuella sprickorna ska finnas kvar. Om du hellre vill byta till en annan kniv går det såklart bra det ock så.
Jag har rätt många knivar och inga utom de absolut billigaste har någonsin haft liknande och då i mindre omfattning.
Man skall hetta upp tangen och låta den ”bränna” in sin form och då skall det inte behöva spricka.

Men visst, man kan sätta lite bivax eller lim i det men det skall inte behövas på en ny kniv.
 
Jag har rätt många knivar och inga utom de absolut billigaste har någonsin haft liknande och då i mindre omfattning.
Man skall hetta upp tangen och låta den ”bränna” in sin form och då skall det inte behöva spricka.

Men visst, man kan sätta lite bivax eller lim i det men det skall inte behövas på en ny kniv.
Nu var det tydligen så att detta var sista exet så finns ingen likadan att byta till.

De frågar vad jag vill byta till. Tanken med denna är en hyfsat allround kniv i lagom pris och storlek till studentpresent. Fördel att den såklart ser lite fräck ut.

Jag vet inte riktigt vad jag skulle välja ur deras sortiment annars för 800kr. Utbudet där är inte så stort.
 
Nu var det tydligen så att detta var sista exet så finns ingen likadan att byta till.

De frågar vad jag vill byta till. Tanken med denna är en hyfsat allround kniv i lagom pris och storlek till studentpresent. Fördel att den såklart ser lite fräck ut.

Jag vet inte riktigt vad jag skulle välja ur deras sortiment annars för 800kr. Utbudet där är inte så stort.
Citerar mig själv. Har nu frågat CC om jag får byta till detta rakt av
 
Jag försöker hitta stålet i den med trasigt handtag men länken är klippt.
Generellt tycker jag den ”nya” är lite tråkigare i designen (smaksak) men kanske enklare för en ny till knivvårlden att t äta till sig. Den typen av blanka hamrades sidor kan se exklusiva eller billiga ut, skillnaden är hårfin. Men igen, smak.

Vg1 är iaf en lite enklare släkting till vg10. Helt ok men budget

Kan de byta handtag?
 
Jag försöker hitta stålet i den med trasigt handtag men länken är klippt.
Generellt tycker jag den ”nya” är lite tråkigare i designen (smaksak) men kanske enklare för en ny till knivvårlden att t äta till sig. Den typen av blanka hamrades sidor kan se exklusiva eller billiga ut, skillnaden är hårfin. Men igen, smak.

Vg1 är iaf en lite enklare släkting till vg10. Helt ok men budget

Kan de byta handtag?
Jag tycker också den jag har hemma är fräckare och det är synd att de tagit bort den från hemsidan då jag inte heller kom ihåg vad som stod.

Jag misstänker att CC vill göra det enklaste möjliga och om de går slippa få tillbaka ett sista ex av en kniv som dessutom har tydliga sprickor men vi får se vad de säger. Jag har till den 10e på mig för då ska en kniv ges bort.

Om de skulle kunna rabatterna den med sprucket handtag kanske jag behåller den själv och köper den andra till present.
 
Räknas yaxells super gou som en riktigt fin kniv-serie?

Räknas av vem?

Yaxell är väl bland den absoluta toppen i sådant som säljs i vanliga köksbutiker, och specarna med pulverstål etc är ju bra. Utseende, ergonomi, geometri och profil är ju mer smaksaker. De jag har provat i handen har jag tyckt haft balansen långt bak men jag har faktiskt aldrig använt någon i matlagningen så hur bra den är i praktiken vågar jag inte säga.

Recensioner på nätet på nördforum är väl inte översvallande, kolla t.ex. här:

Utvalda citat:
It looks amazing but the grind is sub par to any jknife you get in the price range. The cladding will also make you panic when you sharpen, and you will probably want to thin this out if the box.

The Gou is nice to look at, and it is good as long as you don’t try other knives... Then you will realize that it is an OK knife but no more - for a price tag which, well, makes you expect more.

Det där är ju skrivet av folk som slipar själva och som använder mer handgjorda japanska knivar i vanliga fall. Jämfört med Wusthof och Sabatier lär Yaxellen vara mycket bra ur lådan.
 
Gjorde ett mycket trevligt besök hos en av våra duktiga svenska smeder, Tobias Heldqvist i hans smedja i Sösdala i östra Skåne. Hade väntat länge på min kniv och passade på att hämta den personligen och samtidigt snacka lite knivar med Tobias som verkligen vet vad han sysslar med. Grymt imponerad av hans hantverk och känsla för detaljer. Som så många andra duktiga smeder är han uppbokad långt framöver. Det mesta av hans knivar hamnar utomlands, mycket till usa tydligen.

IMG_0988.jpeg
IMG_4004.jpeg
IMG_3986.jpeg
IMG_3994.jpeg
IMG_3988.jpeg


Kniven som jag beställde är en klassiskt petty på 16 cm i smidd finish, stålet är kolstål som hette chefscut. Valnöt och myskoxhorn i skaftet.
Tunn och fin, bra balans och tyngd.
 
NU FÅR DET VARA NOG! :shifty::rage::bawling:
Svurit åt den förbannade brödkniven från Porsche 301 nu i snart 20 år. FY FAN!
idioterna har ju gjort tänderna åt fel håll!
det som möter brödets hårda skorpa är en mjuk fin rundad tand istället för en effektiv spets. GALENSKAP! Den ska bytas!

Vad har KS för samlad erfarenhet av brödknivar? Pris är sekundärt Men tänker men 1000-3000 isch.. med vettiga tänder..
 
NU FÅR DET VARA NOG! :shifty::rage::bawling:
Svurit åt den förbannade brödkniven från Porsche 301 nu i snart 20 år. FY FAN!
idioterna har ju gjort tänderna åt fel håll!
det som möter brödets hårda skorpa är en mjuk fin rundad tand istället för en effektiv spets. GALENSKAP! Den ska bytas!

Vad har KS för samlad erfarenhet av brödknivar? Pris är sekundärt Men tänker men 1000-3000 isch.. med vettiga tänder..
Victorinox 26cm
 
NU FÅR DET VARA NOG! :shifty::rage::bawling:
Svurit åt den förbannade brödkniven från Porsche 301 nu i snart 20 år. FY FAN!
idioterna har ju gjort tänderna åt fel håll!
det som möter brödets hårda skorpa är en mjuk fin rundad tand istället för en effektiv spets. GALENSKAP! Den ska bytas!

Vad har KS för samlad erfarenhet av brödknivar? Pris är sekundärt Men tänker men 1000-3000 isch.. med vettiga tänder..
Håller med @EmmiiLL , finns egentligen två standardsvar. Victorinoxen och lyxvarianten Güde . Tycker egentligen det är svårt att motivera nåt annat än Victorinox, det finns en anledning till att det är den du hittar på 95% av alla hyggliga hotellfrukost-bufféer i världen.
 
Jag har en gude och en sådan här
https://www.chefknivestogo.com/toitkbrkn.html

Guden excellerar på stenhårda surdegsskorpor men river sönder den mjuka delen. Tojiron slinter på hårda skorpor men river inte sönder brödet.

Aldrig kan man få allt....

Värt att notera är att victorinox har varianter som liknar båda eggarna ovan om jag minns rätt. Den ena kallades brödkniv och den andra konditorskniv om jag minns rätt men det var längesedan
 
Jag tycker också den jag har hemma är fräckare och det är synd att de tagit bort den från hemsidan då jag inte heller kom ihåg vad som stod.

Jag misstänker att CC vill göra det enklaste möjliga och om de går slippa få tillbaka ett sista ex av en kniv som dessutom har tydliga sprickor men vi får se vad de säger. Jag har till den 10e på mig för då ska en kniv ges bort.

Om de skulle kunna rabatterna den med sprucket handtag kanske jag behåller den själv och köper den andra till present.
Man vill ju ha en hel kniv då den är ny, där håller jag med dig.
Men i just detta fall, och då skaften är gjorda för att enkelt kunna bytas då dom slits fortare än kniven, så skulle jag antingen fylla sprickorna med lite superlim eller fråga om du kan få ett nytt skaft. För visst säljer cleancut lösa skaft fortfarande?
 
Ì
Man vill ju ha en hel kniv då den är ny, där håller jag med dig.
Men i just detta fall, och då skaften är gjorda för att enkelt kunna bytas då dom slits fortare än kniven, så skulle jag antingen fylla sprickorna med lite superlim eller fråga om du kan få ett nytt skaft. För visst säljer cleancut lösa skaft fortfarande?
Fylla med bivax eller smältlim är mindre "permanenta" lösningar....
 
Knifewear, en kanadensisk butik, postade precis en liten film som visar hur det går till i smedjan hos Moritaka Hamono:

Moritaka har ju varit väldigt diskuterade i kvalitetssammanhang, men jag har haft 7 stycken tror jag och de har alla varit ok. Och de har en sak gemensamt, de blir kusligt vassa på ett aggressivt sätt, de liksom anfaller tomater även när eggen är polerad till 12k...

Jag gillar dem. Och Akiko, som jag beställt från (yepp, jag är så gammal att mina är beställda direkt från dem många år före de såldes i västerländska butiker) var ett sant nöje att göra affärer med!
 
Man vill ju ha en hel kniv då den är ny, där håller jag med dig.
Men i just detta fall, och då skaften är gjorda för att enkelt kunna bytas då dom slits fortare än kniven, så skulle jag antingen fylla sprickorna med lite superlim eller fråga om du kan få ett nytt skaft. För visst säljer cleancut lösa skaft fortfarande?
Den är redan bytt och givits bort i present :)
 
Ì

Fylla med bivax eller smältlim är mindre "permanenta" lösningar....
Jag har sett på några av mina att dom också har små sprickor innanför bolstret, men även om det är stiligt med buffelhorn och magnolia (eller annat exotiskt trä) tycker jag dessa skaft är förbrukningsdelar. Lite som kopplingen på bilen... Några droppar superlim (CA) behöver inte bli så permanent om man inte vill, det är lösligt med aceton :)
 
Jag har sett på några av mina att dom också har små sprickor innanför bolstret, men även om det är stiligt med buffelhorn och magnolia (eller annat exotiskt trä) tycker jag dessa skaft är förbrukningsdelar. Lite som kopplingen på bilen... Några droppar superlim (CA) behöver inte bli så permanent om man inte vill, det är lösligt med aceton :)
Hade kniven varit för mig hade jag behållit. Den var frän och sjukt lätt.

Blev denna att ge bort istället.
20230530_203942.jpg
 
Jag måste slå ett slag för min nya kompis i köket. Den tyska frukost/brunch/alltiallo kniven "Buckelmesser".
tafel-ol-alu.jpg

Det är alltså en vass, något längre än vad man förväntar sig, smörkniv. Den skivar gurkan eller tomaten, den brer smöret och får det ur asken även om det är hårt. Den skivar salamin och frukostfrallan. Helt enkelt en "kniven för hela frukosten". Tack vare att den saknar spets så är den harmlös nog att ha med sig på picknick i den offentliga parken. Att jag totalt missat dess existens, trots att den tydligen har en ca 150 år gammal historia, gör att jag känner mig lite nykär ;) Jag skaffade även Opinels variant, där eggen närmast skaftet är tandad, som en present till en kollega.
fca4c9de-5937-403f-8e48-4662c8562a3e_1200x1200_fill.jpg

Det finns lyxigare varianter med damast och exotiska träslag för oss knivnördar också 😜
 
Tillbaka
Topp