• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Köksknivar

Beställde ett par billigare (relativt sett) knivar därifrån i helgen och fick dem i en kartong utan förpackning och utan packmaterial... bara två knivar med bladskydd av kartong som låg och skramlade i lådan:
PXL_20230131_094455188.jpg


Den packningen imponerade inte riktigt. Å andra sidan verkade de inte ha tagit nån skada mer än minimal böjning av spetsen som var lätt att böja åter. Knivarna i sig är Sabatier K i kolstål, bara för att testa. De var vassa nog att skära sönder min tvättsvamp när jag diskade transportsmörjan av dem men mer har jag inte använt dem. Inte 100% i finishen, bland annat var det lite "negativ mage" närmast bolstret på den stora kniven (men det lär jag slipa bort med användningen) och lite andra finishbrister.

PXL_20230131_094845680.jpg

PXL_20230131_094627921.jpg


Varför köpa sånt här när jag har fin-fint japanskt? För att jag inte provat sånt här förr helt enkelt.

Samma märke, "Sabatier K", har ju också en egen webbshop där de inte bara säljer såna här nya knivar utan också en del vintage och NOS - New Old Stock, knivar baserade på blad de hittat i förråden från förr. Sådana äldre blad kan vara både bättre och sämre än de nya, beroene på om man har tur, sägs det. :)
Ja den packningen lämnade ju lite att önska.
Tror inte speditören heller uppskattat att se det där.
 
Beställde ett par billigare (relativt sett) knivar därifrån i helgen och fick dem i en kartong utan förpackning och utan packmaterial... bara två knivar med bladskydd av kartong som låg och skramlade i lådan:
PXL_20230131_094455188.jpg


Den packningen imponerade inte riktigt. Å andra sidan verkade de inte ha tagit nån skada mer än minimal böjning av spetsen som var lätt att böja åter. Knivarna i sig är Sabatier K i kolstål, bara för att testa. De var vassa nog att skära sönder min tvättsvamp när jag diskade transportsmörjan av dem men mer har jag inte använt dem. Inte 100% i finishen, bland annat var det lite "negativ mage" närmast bolstret på den stora kniven (men det lär jag slipa bort med användningen) och lite andra finishbrister.

PXL_20230131_094845680.jpg

PXL_20230131_094627921.jpg


Varför köpa sånt här när jag har fin-fint japanskt? För att jag inte provat sånt här förr helt enkelt.

Samma märke, "Sabatier K", har ju också en egen webbshop där de inte bara säljer såna här nya knivar utan också en del vintage och NOS - New Old Stock, knivar baserade på blad de hittat i förråden från förr. Sådana äldre blad kan vara både bättre och sämre än de nya, beroene på om man har tur, sägs det. :)
Kul att du fick fina ex! jag använder i princip inte mina andra knivar efter sabatiern, ligger så gött i handen. min 9 tums var dock böjd som en banan när jag fick den, fransk ''handgjord känsla'' i guess.
 
Beställde ett par billigare (relativt sett) knivar därifrån i helgen och fick dem i en kartong utan förpackning och utan packmaterial... bara två knivar med bladskydd av kartong som låg och skramlade i lådan:
PXL_20230131_094455188.jpg


Den packningen imponerade inte riktigt. Å andra sidan verkade de inte ha tagit nån skada mer än minimal böjning av spetsen som var lätt att böja åter. Knivarna i sig är Sabatier K i kolstål, bara för att testa. De var vassa nog att skära sönder min tvättsvamp när jag diskade transportsmörjan av dem men mer har jag inte använt dem. Inte 100% i finishen, bland annat var det lite "negativ mage" närmast bolstret på den stora kniven (men det lär jag slipa bort med användningen) och lite andra finishbrister.

PXL_20230131_094845680.jpg

PXL_20230131_094627921.jpg


Varför köpa sånt här när jag har fin-fint japanskt? För att jag inte provat sånt här förr helt enkelt.

Samma märke, "Sabatier K", har ju också en egen webbshop där de inte bara säljer såna här nya knivar utan också en del vintage och NOS - New Old Stock, knivar baserade på blad de hittat i förråden från förr. Sådana äldre blad kan vara både bättre och sämre än de nya, beroene på om man har tur, sägs det. :)
Bara ett gissel att slipa bort bolstret…
 
Bara ett gissel att slipa bort bolstret…

Jo, det är ju något jag inte ser fram emot. Tur jag har vänner med motoriserade slipverktyg...

Direkt med eggen från butik märks det ju att man är bortskämd med J-knivarnas skärförmåga. Vi får väl se hur det blir när jag slipat lite själv. En annan sak är att rå potatis fastnade SOM TUSAN vid bladet. :)
 
Jo, det är ju något jag inte ser fram emot. Tur jag har vänner med motoriserade slipverktyg...

Direkt med eggen från butik märks det ju att man är bortskämd med J-knivarnas skärförmåga. Vi får väl se hur det blir när jag slipat lite själv. En annan sak är att rå potatis fastnade SOM TUSAN vid bladet. :)
Jag satte en uppånervänd bandslip i tvingen och hade ett vattenbad nära. Kniven blev bra med slipen gav upp 3/4 in arbetet… sedan blev det handfil
 
Fick hem mitt första köp direkt från Japan idag, slog till på en Watanabe pro nakiri 165mm. Efter lite trevlig kommunikation (mailande mitt i natten) Tog japanska posten + postnord en dryg vecka på sig innan kniven var framme.

Dock till mitt förtret upplever jag den lite sne?
Är det enkelt fixat?
0E3B0FC2-B830-4999-A3B5-5D3520DCE7C5.jpeg

Jag har i övrigt inte testat kniven, ser framemot att snattra igenom grönsaker som en riktig samuraj med denna 😎.

CA8E3C6C-C40C-4501-B88D-9681CAFD5C3E.jpeg

CCBCBF8F-EE4F-41F3-B55F-F1162A83A34F.jpeg
 
Fick hem mitt första köp direkt från Japan idag, slog till på en Watanabe pro nakiri 165mm. Efter lite trevlig kommunikation (mailande mitt i natten) Tog japanska posten + postnord en dryg vecka på sig innan kniven var framme.

Dock till mitt förtret upplever jag den lite sne?
Är det enkelt fixat?
0E3B0FC2-B830-4999-A3B5-5D3520DCE7C5.jpeg

Jag har i övrigt inte testat kniven, ser framemot att snattra igenom grönsaker som en riktig samuraj med denna 😎.

CA8E3C6C-C40C-4501-B88D-9681CAFD5C3E.jpeg

CCBCBF8F-EE4F-41F3-B55F-F1162A83A34F.jpeg

Jag gillar att den har en rätt skarp spets. Min Kajibei är mycket rundare i fronten vilket ... säkert är bra på sitt sätt, men det blir ju mindre precist ibland när man använder spetsen:


Kajibei 1.jpg
 
Fick hem mitt första köp direkt från Japan idag, slog till på en Watanabe pro nakiri 165mm. Efter lite trevlig kommunikation (mailande mitt i natten) Tog japanska posten + postnord en dryg vecka på sig innan kniven var framme.

Dock till mitt förtret upplever jag den lite sne?
Är det enkelt fixat?
0E3B0FC2-B830-4999-A3B5-5D3520DCE7C5.jpeg

Jag har i övrigt inte testat kniven, ser framemot att snattra igenom grönsaker som en riktig samuraj med denna 😎.

CA8E3C6C-C40C-4501-B88D-9681CAFD5C3E.jpeg

CCBCBF8F-EE4F-41F3-B55F-F1162A83A34F.jpeg

Den kanske ska vara ”sned”.
 
Mycket möjligt, men tveksamt.

Nu tror jag att jag kanske fokuserade lite fel på din bild. Det finns en del saker som ser lite ”fel” ut.
Det ser ut som att bladet lutar i förhållande till skaft.
Det ser även ut som att slipningen är ”sned”.

Slipningen tror jag är korrekt, men bladet kan vara lite snett i förhållande till handtaget.

Det här såg jag först när jag tittade.

85FECB3A-CD45-4AA2-8890-669A6C62E9C4.jpeg
 
Nu tror jag att jag kanske fokuserade lite fel på din bild. Det finns en del saker som ser lite ”fel” ut.
Det ser ut som att bladet lutar i förhållande till skaft.
Det ser även ut som att slipningen är ”sned”.

Slipningen tror jag är korrekt,
men bladet kan vara lite snett i förhållande till handtaget.

Det här såg jag först när jag tittade.

Choil-shottet tycker jag inte pekar på något fel, lite mer konvext på högersidan och lite rakare på vänstersidan är ju normalt för att stödja "food release" för främst högerhänta. Jag ser samma tendens på mina två gyutos från samma smedja. Såna här bilder kan ju dessutom luras lite med genom kameravinklar, skuggor och om bladet inte är identiskt över hela längden som det är vid hälen.

Handtagets vridning däremot känns lite mindre avsiktlig.
 
Choil-shottet tycker jag inte pekar på något fel, lite mer konvext på högersidan och lite rakare på vänstersidan är ju normalt för att stödja "food release" för främst högerhänta. Jag ser samma tendens på mina två gyutos från samma smedja. Såna här bilder kan ju dessutom luras lite med genom kameravinklar, skuggor och om bladet inte är identiskt över hela längden som det är vid hälen.

Handtagets vridning däremot känns lite mindre avsiktlig.

Ja, att slipningen inte är symmetrisk är nog inget fel. Det var det jag trodde syftades på vid inlägget.
 
Idag har stenen fått gå varm. Slipade upp 2st knivar åt syrran, 6st åt morsan och när jag kom hem var stenarna ju fuktiga så brände av 3st gamla som låg långt ner i en låda innan jag lägger undan dom och passade på att lätt hona upp de 3 som används dagligen.

Så 11 slöa knivar plus putsat upp 3 redan vassa :)

Såå om man nu är ganska nöjd med en kombinerad sten på 1000/3000 men vill bättra på. Vilken sten vill jag ha då och en strigel, de vill man väl ha?

Kör med denna idag så fortsätter ju gärna om de finns finare sten i samma storlek. Alternativt nån sten som kommer med nått som gör håller den på plats.

Fyller år hyfsat snart så är bra med en önskelista att delge :p
 
Senast ändrad:
Idag har stenen fått gå varm. Slipade upp 2st knivar åt syrran, 6st åt morsan och när jag kom hem var stenarna ju fuktiga så brände av 3st gamla som låg långt ner i en låda innan jag lägger undan dom och passade på att lätt hona upp de 3 som används dagligen.

Så 11 slöa knivar plus putsat upp 3 redan vassa :)

Såå om man nu är ganska nöjd med en kombinerad sten på 1000/3000 men vill bättra på. Vilken sten vill jag ha då och en strigel, de vill man väl ha?

Kör med denna idag så fortsätter ju gärna om de finns finare sten i samma storlek. Alternativt nån sten som kommer med nått som gör håller den på plats.

Fyller år hyfsat snart så är bra med en önskelista att delge :p
Shapton kommer i lådor med gummifötter som går att att ha som stenhållare. Annars är ju en stenhållare för 400kr också en bra födelsedagspresent så är du inte så låst längre.
PXL_20230205_075203242.jpg

Sen finns det säkert bättre sten än dessa.
Jag är absolut rookie, men tycker dessa funkar fint.
 
Den här stenen verkar ju vara av ungefär samma typ som de jag har idag. Semi-soaker och ser ut att komma med nått som gör att den kommer upp lite från bänken.


Är det ett vettigt komplement? Eller finns de nått annat som troligen passar en nybörjare bättre?

Och vilken strigel?
 
Senast ändrad:
Shapton kommer i lådor med gummifötter som går att att ha som stenhållare. Annars är ju en stenhållare för 400kr också en bra födelsedagspresent så är du inte så låst längre.
PXL_20230205_075203242.jpg

Sen finns det säkert bättre sten än dessa.
Jag är absolut rookie, men tycker dessa funkar fint.

Efter fem-sex år med andra stenar provade jag nyss Shapton Professional 2000 vilken på forumen beskrivs som "lika snabb som andra 1000-stenar men fint resultat som en 2000-sten"... sägs funka bra som avslutning för "vanliga rostfria" knivar och en bra bas för finare knivar innan man går på högre grit. Efter en enda slipsession håller jag med om det som sagts, det var trevligt att slipa på. Lådan funkade bra som stenhållare också, precis som det sagts. Jag har dock inte provat finare stenar i samma serie än.


Den här stenen verkar ju vara av ungefär samma typ som de jag har idag. Semi-soaker och ser ut att komma med nått som gör att den kommer upp lite från bänken.


Är det ett vettigt komplement? Eller finns de nått annat som troligen passar en nybörjare bättre?

Om jag fattar rätt är det i första hand något finkornigare än den du har som du söker, för sista skärpa och polish?

På Suehiro är det ofta deras 5000-sten, kallad "rika", som oftast pratas om på forumen. Har inte provat själv.

Annars tycker jag Shapton Glass 6000 kanske kan vara något för @Nissenutz att överväga, men den kräver ju en hållare för att komma upp från underlaget. Denna har jag provat, jag har en liten uppsättning av dessa (500,2000,4000,6000) och det är hårt, distinkt, välfungerande och litet och smidigt för när man ska ta med kittet till andra ställen för slipning. 100% splash&go. Det finns en anledning till att de är populära.

En sten jag hade som var superfin och den raka motsatsen till Shapton Glass var Kitayama 8000. När man väl jobbade upp lite lera var den närmast som ... kräm. Mjuk. Följsam. Otroligt finkornig. Helt, helt annan känsla än hårda stenar. Jag ångrar lite att jag sålde den, men så finkornigt var nästan för finkornigt för vanligt köksbruk känns det som. Skulle jag köpa idag skulle jag köpa motsvarande idag skulle jag köpa 4000-stenen (verkar kallas Kitayama 4000 hos Cleancut och Imanish Tamago hos Whetstone.fi - jag tror det är samma sten med olika namn).
 
Senast ändrad:
Efter fem-sex år med andra stenar provade jag nyss Shapton Professional 2000 vilken på forumen beskrivs som "lika snabb som andra 1000-stenar men fint resultat som en 2000-sten"... sägs funka bra som avslutning för "vanliga rostfria" knivar och en bra bas för finare knivar innan man går på högre grit. Efter en enda slipsession håller jag med om det som sagts, det var trevligt att slipa på. Lådan funkade bra som stenhållare också, precis som det sagts. Jag har dock inte provat finare stenar i samma serie än.




Om jag fattar rätt är det i första hand något finkornigare än den du har som du söker, för sista skärpa och polish?

På Suehiro är det ofta deras 5000-sten, kallad "rika", som oftast pratas om på forumen. Har inte provat själv.

Annars tycker jag Shapton Glass 6000 kanske kan vara något för @Nissenutz att överväga, men den kräver ju en hållare för att komma upp från underlaget. Denna har jag provat, jag har en liten uppsättning av dessa (500,2000,4000,6000) och det är hårt, distinkt, välfungerande och litet och smidigt för när man ska ta med kittet till andra ställen för slipning. 100% splash&go. Det finns en anledning till att de är populära.

En sten jag hade som var superfin och den raka motsatsen till Shapton Glass var Kitayama 8000. När man väl jobbade upp lite lera var den närmast som ... kräm. Mjuk. Följsam. Otroligt finkornig. Helt, helt annan känsla än hårda stenar. Jag ångrar lite att jag sålde den, men så finkornigt var nästan för finkornigt för vanligt köksbruk känns det som. Skulle jag köpa idag skulle jag köpa motsvarande idag skulle jag köpa 4000-stenen (verkar kallas Kitayama 4000 hos Cleancut och Imanish Tamago hos Whetstone.fi - jag tror det är samma sten med olika namn).
Stämmer!

Jag får till en skärpa som lätt filear både A4 papper och tomater med de jag har nu. Så det jag är ute efter är helt enkelt lite extra lyx.

Gillar att jobba på den stenen jag har idag så är ute efter nått finare i samma stil. Gillar tanken med Shapton kommer i en låda för förvaring samt kan nyttja för att komma upp lite.

Så denna lockar och känns som en vettig födelsedagspresent att önska sig.
 
Sen vill jag väl kanske lägga till att det inte borde vara något krav med ännu finare stenar.

För "vanliga knivar" brukar det ju anses bortkastat att gå över kanske 1000 eller 2000 grit. Stålet är inte bra nog för det.

För finknivar där stålet klarar det har det två potentiella nackdelar, dels att man ju genom att slipa ännu fler pass med samma kniv ökar risken för att vingla och sabba eggen man gjort så man får börja om, dels kan det bli "för fint"... olika eggar passar ju för olika råvaror. De extremt finslipade är ofta mer nåt för t.ex. att skiva fisk och de där man stannar tidigare får lite mer "bett" där slipreporna gör det lättare att börja ta sig genom t.ex. tomatskinn och andra liknande ytor.

Sägs det. Jag kan inte säga att jag har slipat mycket nog för att märka skillnaden stort. Så är jag amatör även på matlagning.
 
Så denna lockar och känns som en vettig födelsedagspresent att önska sig.

Den där säljs av Japanese Knife Company i Stockholm också, för den som vill köpa i Sverige eller i butik.
 
Den där säljs av Japanese Knife Company i Stockholm också, för den som vill köpa i Sverige eller i butik.
Efter att ha sökt runt lite är nog en 8000 sten overkill. Egentligen är säkert mer än den kombinerade 1000/3000 stenen jag har idag overkill men vore kul med det där lilla sista.

Denna ligger väl till i pris och så men efter lite googling och läst omdömen verkar den inte speciellt poppis. Vad har man för andra alternativ kring 5-6000 grit?

Eller ska man inte överanalysera så jävla mycket och bara testa?
 
Snarare ett test på att jag får kniven vass över hela eggen.

Jo, jag ville bara vara lite skoj. Själv testar jag under slipningen med en kombination av fingrar, naglar, rakning och skära tunt papper - och när jag är färdig, på de råvaror jag vill skära. Det senare visar ju om man både har gjort rätt finhet / bett för ytan på det man vill skära (tomatskinn?) och om det känns bra bakom eggen också eller om det börjar bli dags att tunna ut lite.

Det är ju svårt att se med skärpedjupet, men det ser ganska jämnt ut. Kan du möjligen använda nån sorts jigg för att vässa den där? Typ en Edge Pro eller liknande?
 
Tillbaka
Topp