Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se
Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.
Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.
Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!
Efter en del tänkande och diskussioner med @RobinW som även senast slipade mina knivar så de var bättre är lasersvärd. Sinnessjukt bra och håller sig där länge.
Jag råkar fylla år snart och jag hatar det. Men min sambo med familj ska köpa födelsedagspresenter. Nu villhöver jag en ny kniv, som ska byta ut min global g2. Som är min go-to och löser allt från lök till ben.
Något stort. Tänk typ åtminstone 24cn. Rejäl rygg, kolstål eller rostfritt, orientaliskt handtag. Tyngd och inget laser!
Efter en del tänkande och diskussioner med @RobinW som även senast slipade mina knivar så de var bättre är lasersvärd. Sinnessjukt bra och håller sig där länge.
Jag råkar fylla år snart och jag hatar det. Men min sambo med familj ska köpa födelsedagspresenter. Nu villhöver jag en ny kniv, som ska byta ut min global g2. Som är min go-to och löser allt från lök till ben.
Något stort. Tänk typ åtminstone 24cn. Rejäl rygg, kolstål eller rostfritt, orientaliskt handtag. Tyngd och inget laser!
Tjock, tyngd och orientaliskt handtag blir nog inte lätt om man inte kikar på typ deba eller dylikt. Och en deba är en väldigt tjock kniv specialiserad på grov fisk. Så det är inte vad jag tror du behöver.
Tyvärr bör du nog skippa det orientaliska hamdtaget och kika på tyska knivar för att få vikt och tjocklek. Japanerna har ju liksom specialiserat sig på tunna eggar som skär fina snitt snarare än få combos som skall kunna gå igenom kycklingben och sedan garnera sushin....
Vilken otroligt skoj fråga att få en söndagsmorgon @zippan , speciellt som du inte skriver någon budget. Som Robin skrev ovan är ju det japanska ofta lite nättare, men om jag ska försöka något blir det så här:
Bästa svaret är ju såklart att åka till en välrenommerad svensk butik och klämma själv. Jag har hört bra saker om Wakui som ofta säljs av Cleancut, kolla t.ex. den här men den är ju tyvärr inte i lager just nu.
Jag tänkte därför ge tre tips som inte går att postordra från Bromma. Vi börjar med tre miniatyrbilder - klicka för att se dem större.
Från vänster till höger:
Christan Dam 210 mm Guyto. Detta är inte riktigt vad du frågade efter, men det är min tyngsta kniv i sin klass och längd med sina 229 gram, med otrolig känsla av en "workhorse". Nu är ju detta en handgjord i enstyck, men denna kniv får symbolisera att jag tycker du ska överväga att kontakta en av våra duktiga svenska smeder och beställa enligt dina egna önskemål. Just Christian finns tydligen här och här - men det finns ju fler smeder. @RobinW kanske känner någon bra som inte är fullbokad?
JNS Kaeru 240 mm. JNS - Japanese Natural Stones - är en dansk webbutik som har lite specialiserat sig på att leta reda på bra saker från duktiga smeder som han säljer under egna namn. Kaeru-serien är ofta gjorda i rostfritt eller "semi-stainless" och den har jag bild på är den här:
Mitt exemplar väger 216 gram med sina 240 mm... tydlig workhorse utan att vara jättetjock eller jättetung.
Selected Japanese natural sharpening stones Toishi, Handmade by Best Blade smiths Japanese Knives, Razors and Tools
www.japanesenaturalstones.com
Watanabe eller Toyama 240mm. Detta är två olika smeder, men den nu medelålders Watanabe var en gång lärling hos den nu ganska gamle Toyama enligt den officiella historieberättelsen. Deras knivar är därför ofta lika. Så pass lika att många därute tror att bara en av dem faktiskt gör dem och den andra bara sätter sitt namn på dem. Nåväl, 240mm är en rejäl gyuto som sällan är mest hypad, men alltid uppskattad. Mitt exemplar är från Watanabe och väger 235 gram - kärna av kolstål (Aogami) med en rostfri kappa. Notera formen - de är rätt höga fram till nära spetsen, nästan som en stor santoku.
Best kitchen knives sales. A wide variety of professional cutlery. Knives are designed for specific tasks, such as slicing, carving, boning or paring.
www.kitchen-knife.jp
Man köper genom att maila honom och berätta vad man söker och sen får man ett erbjudande. Tänk på att tull och moms tillkommer. Du kan själv välja vilket handtag du vill ha på kniven.
Toyama säljs ibland och numera tyvärr ganska sällan av dansken jag länkade ovan, men ibland får han in några exemplar.
Lite bilder på Santoku, Bunka, Nakiri och min enda Usuba.
Faktiskt lite förvånad över att Bunkan inte hade mera kurva men det är en Moritaka och de gör alltid väldigt raka eggar (även på deras gyutos)
Från vänster övre bilden:
Okänd gammal nakiri 165 (en häst på kanjin)
Moritaka migaki AS 165
Watanabo PRO 180
Moritaka KU 180 bunka
Kiya usuba lefty 150 (jag försökte lära mig katsuramuki för ett gäng år sedan)
Från vänster undre bilden:
Wakui kU santoku 180
Hiromoto AS Santoku 165 (hädangången serie som var ett kap. En av mina första japanska knivar)
Moritaka KU 180 bunka
Lite bilder på Santoku, Bunka, Nakiri och min enda Usuba.
Faktiskt lite förvånad över att Bunkan inte hade mera kurva men det är en Moritaka och de gör alltid väldigt raka eggar (även på deras gyutos)
Från vänster övre bilden:
Okänd gammal nakiri 165 (en häst på kanjin)
Moritaka migaki AS 165
Watanabo PRO 180
Moritaka KU 180 bunka
Kiya usuba lefty 150 (jag försökte lära mig katsuramuki för ett gäng år sedan)
Från vänster undre bilden:
Wakui kU santoku 180
Hiromoto AS Santoku 165 (hädangången serie som var ett kap. En av mina första japanska knivar)
Moritaka KU 180 bunka
Det är samma bunka, har bara en. Lutningen är säkert olika beroende på knivmakare.
Det finns ju gyutos/sujis med K-tip också Om du vill kika på ett alternativ
Det är samma bunka, har bara en. Lutningen är säkert olika beroende på knivmakare.
Det finns ju gyutos/sujis med K-tip också Om du vill kika på ett alternativ
Tjock, tyngd och orientaliskt handtag blir nog inte lätt om man inte kikar på typ deba eller dylikt. Och en deba är en väldigt tjock kniv specialiserad på grov fisk. Så det är inte vad jag tror du behöver.
Tyvärr bör du nog skippa det orientaliska hamdtaget och kika på tyska knivar för att få vikt och tjocklek. Japanerna har ju liksom specialiserat sig på tunna eggar som skär fina snitt snarare än få combos som skall kunna gå igenom kycklingben och sedan garnera sushin....
Vilken otroligt skoj fråga att få en söndagsmorgon @zippan , speciellt som du inte skriver någon budget. Som Robin skrev ovan är ju det japanska ofta lite nättare, men om jag ska försöka något blir det så här:
Bästa svaret är ju såklart att åka till en välrenommerad svensk butik och klämma själv. Jag har hört bra saker om Wakui som ofta säljs av Cleancut, kolla t.ex. den här men den är ju tyvärr inte i lager just nu.
Jag tänkte därför ge tre tips som inte går att postordra från Bromma. Vi börjar med tre miniatyrbilder - klicka för att se dem större.
Från vänster till höger:
Christan Dam 210 mm Guyto. Detta är inte riktigt vad du frågade efter, men det är min tyngsta kniv i sin klass och längd med sina 229 gram, med otrolig känsla av en "workhorse". Nu är ju detta en handgjord i enstyck, men denna kniv får symbolisera att jag tycker du ska överväga att kontakta en av våra duktiga svenska smeder och beställa enligt dina egna önskemål. Just Christian finns tydligen här och här - men det finns ju fler smeder. @RobinW kanske känner någon bra som inte är fullbokad?
JNS Kaeru 240 mm. JNS - Japanese Natural Stones - är en dansk webbutik som har lite specialiserat sig på att leta reda på bra saker från duktiga smeder som han säljer under egna namn. Kaeru-serien är ofta gjorda i rostfritt eller "semi-stainless" och den har jag bild på är den här:
Mitt exemplar väger 216 gram med sina 240 mm... tydlig workhorse utan att vara jättetjock eller jättetung.
Selected Japanese natural sharpening stones Toishi, Handmade by Best Blade smiths Japanese Knives, Razors and Tools
www.japanesenaturalstones.com
Watanabe eller Toyama 240mm. Detta är två olika smeder, men den nu medelålders Watanabe var en gång lärling hos den nu ganska gamle Toyama enligt den officiella historieberättelsen. Deras knivar är därför ofta lika. Så pass lika att många därute tror att bara en av dem faktiskt gör dem och den andra bara sätter sitt namn på dem. Nåväl, 240mm är en rejäl gyuto som sällan är mest hypad, men alltid uppskattad. Mitt exemplar är från Watanabe och väger 235 gram - kärna av kolstål (Aogami) med en rostfri kappa. Notera formen - de är rätt höga fram till nära spetsen, nästan som en stor santoku.
Best kitchen knives sales. A wide variety of professional cutlery. Knives are designed for specific tasks, such as slicing, carving, boning or paring.
www.kitchen-knife.jp
Man köper genom att maila honom och berätta vad man söker och sen får man ett erbjudande. Tänk på att tull och moms tillkommer. Du kan själv välja vilket handtag du vill ha på kniven.
Toyama säljs ibland och numera tyvärr ganska sällan av dansken jag länkade ovan, men ibland får han in några exemplar.
Först, jag tog fram min Watanabe 240mm igen och efter middagsmaten hamnade den på knivlisten igen istället för i lådan. Uuunderbar kniv. Synd att jag inte hade mer mat att laga ikväll.
Sen... nu har jag fastnat med den här webbsidan uppe och försöker låta bli trycka på köpknappen:
Först, jag tog fram min Watanabe 240mm igen och efter middagsmaten hamnade den på knivlisten igen istället för i lådan. Uuunderbar kniv. Synd att jag inte hade mer mat att laga ikväll.
Sen... nu har jag fastnat med den här webbsidan uppe och försöker låta bli trycka på köpknappen:
En iakttagelse i största allmänhet angående @zippan ide om att hitta en japansk kniv som funkar till allt.
Workhorse för mig innebär lite mer tyngd och ofta lite större höjd samt ett tjockare mittparti. Jag har flera men har egentligen aldrig fallit pladask för dem.
MEN en större tyngd innebär inte nödvändigtvis att eggen och materialet bakom är biffigt utan kan ändå vara supertunnt och därmed är kniven sannolikt olämplig för benkontakt (visst man kan alltid stöta i när man trimmar mm och det går bra). Detta speciellt om stålet är hårt härdat eller sprött.
Så jag återkommer nog till att om han vill kunna dela kycklingben mm så satsa antingen på 2 japanska en (hankotsu, honesuki, deba) och en tunn gyuto eller handla en tysk mjukare kniv med lite kött bakom eggen...
Detta sagt så har vi ju olika smak, önskemål och budget...
En iakttagelse i största allmänhet angående @zippan ide om att hitta en japansk kniv som funkar till allt.
Workhorse för mig innebär lite mer tyngd och ofta lite större höjd samt ett tjockare mittparti. Jag har flera men har egentligen aldrig fallit pladask för dem.
MEN en större tyngd innebär inte nödvändigtvis att eggen och materialet bakom är biffigt utan kan ändå varavara supertunnt och därmed är kniven sannolikt olämplig för benkontakt (visst man kan alltid stöta i när man trimmar mm och det går bra). Detta speciellt om stålet är hårt härdat eller sprött.
Så jag återkommer nog till att om han vill kunna dela kycklingben mm så satsa antingen på 2 japanska en (hankotsu, honesuki, deba) och en tunn gyuto eller handla en tysk mjukare kniv med lite kött bakom eggen...
Detta sagt så har vi ju olika smak, önskemål och budget...
Nu sitter Bunkan på listen, redo för kökstjänst
Av listen åkte lilla 13cm Moritaka Ko-santoku samt Yoshimune Nakirin på 165mm.
Det är på inget sätt permanent, men jag tänker att i deras frånvaro blir Bunkan tvungen att tas i bruk vid många tillfällen. Utvärderingen blir förhoppningsvis mer gediget utförd på så vis Jag och eller frun lagar mat varje dag hemma, och vi är inte köttätare. Jag tänker att jag borde kunna klara mig med färre knivar på listen av den anledningen, återstår att se…
Nu har jag kört min nya Bunka dagligen sedan jag fick den. Den är givetvis inte 100%, men skulle säkert kunna agera OKG för någon med lägre ställda krav
Nu har jag kört min nya Bunka dagligen sedan jag fick den. Den är givetvis inte 100%, men skulle säkert kunna agera OKG för någon med lägre ställda krav
Jag orkar inte hänga på fler forum än detta men skulle någon knivtok här tycka att de har för många bunka i storleksordningen 17-18cm kan man ju med fördel lägga upp en bild här och fresta lite.
Drar till Tokyo om några veckor. Om någon har tips på bra knivar så vore det riktigt välkommet. Är inte alls aficionado som de flesta i tråden men har lite blandad kompott i 2000-3000 klassen nu och är ute efter ett par bra all round och fiskfilekniv i samma prisklass.
Drar till Tokyo om några veckor. Om någon har tips på bra knivar så vore det riktigt välkommet. Är inte alls aficionado som de flesta i tråden men har lite blandad kompott i 2000-3000 klassen nu och är ute efter ett par bra all round och fiskfilekniv i samma prisklass.
Gör debut i denna tråd - ska till Japan i December och tänkte införskaffa mig en upp till möjligtvis tre köksknivar, då jag är en väldigt ambitiös och nördig hobbykock men aldrig haft budget nog att bli allt för nördig på knivfronten som student. Men, nu känner jag att det är dags! Har noll...
klocksnack.se
TLDR: gå runt i Kappabashi tills du hittar något du gillar.
Lägg också märke till att de japanska fiskfiléknivarna är motsatsen till de svenska, riktigt tjocka och inte flexibla alls. Googla på "deba".