• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Kaffe - Nördnivå

Scipio

Patek
2-Faktor
Vad tror ni kunniga on DeLonghi EC685? Känner att det är hög tid att ha en espressomaskin hemma.
http://www.delonghi.com/sv-se/alla-...iner/espresso/dedica-style-ec-685m-0132106138
EC685.M_FRONT_BIANCO.jpg
Var tillverkas den? Ascaso och Gaggia är väl de två vanligaste för enklare men bra espressomaskiner som ska hålla i flera år. Den förstnämnda tillverkas i spanien och den sistnämnda i italien, båda stora espressodrickarländer. Det står inget pris så jag vet inte hur delonghi står sig mot de jag nämnt? De jag nämnt har i alla fall utvecklade serviceverkstäder för det behövs i det långa loppet. Annars tycker jag om att att den gör en espresso på traditionellt vis och inte med hjälp av kapslar.
 

Bagarebergstrom

KS Explorers Club
2-Faktor
Två försök till krämig cappucino.. zoegas espresso, batterivisp och kastrull.. ikea hade ingen skumkanna inne så fick bli en enkel lösning men vart ju inte fint ändå så kunde lika gärna hällt från kastrullen. Gott vart det däremot, kanske lite väl poröst/luftigt skum och inte var det rätt proportinoer heller. Fortsätter jakten på en bra cappu utan att behöva köpa på mig massa nytt.

IMG_20180729_135455.jpg

IMG_20180729_135449.jpg

IMG_20180729_140206.jpg

IMG_20180729_085423.jpg
 

Highvalley

Ghetto Living
Friends Of KS
2-Faktor
Vad tror ni kunniga on DeLonghi EC685? Känner att det är hög tid att ha en espressomaskin hemma.
http://www.delonghi.com/sv-se/alla-...iner/espresso/dedica-style-ec-685m-0132106138
EC685.M_FRONT_BIANCO.jpg
Har ingen erfarenhet av just den men generellt brukar termoblockmaskinerna vara rätt trista. Jag hade hellre letat rätt på en begagnad Rancilio Silvia på Blocket eller liknande. Höjer du budgeten med en femhundring borde det inte dröja då länge innan du hittar ett fint ex.
 

Scipio

Patek
2-Faktor
Har ingen erfarenhet av just den men generellt brukar termoblockmaskinerna vara rätt trista. Jag hade hellre letat rätt på en begagnad Rancilio Silvia på Blocket eller liknande. Höjer du budgeten med en femhundring borde det inte dröja då länge innan du hittar ett fint ex.
Risken finns iofs att den är redo för service, men hittar man en seriös säljare så kanske, annars är Rancilio Silva ett mycket bra val, kanske det bästa.
 

Scipio

Patek
2-Faktor
Två försök till krämig cappucino.. zoegas espresso, batterivisp och kastrull.. ikea hade ingen skumkanna inne så fick bli en enkel lösning men vart ju inte fint ändå så kunde lika gärna hällt från kastrullen. Gott vart det däremot, kanske lite väl poröst/luftigt skum och inte var det rätt proportinoer heller. Fortsätter jakten på en bra cappu utan att behöva köpa på mig massa nytt.

IMG_20180729_135455.jpg

IMG_20180729_135449.jpg

IMG_20180729_140206.jpg

IMG_20180729_085423.jpg
Testa den mjölken som är speciellt framtagen för att skumma mjölk. Jag tror det är ARLAs och brukar finnas i mejerikylen. Där får du en krämigare konsistens. De finns i literförpackning.
 

Bagarebergstrom

KS Explorers Club
2-Faktor
Testa den mjölken som är speciellt framtagen för att skumma mjölk. Jag tror det är ARLAs och brukar finnas i mejerikylen. Där får du en krämigare konsistens. De finns i literförpackning.
Absolut, provar allt tills dess att det blir bra :) men slutar nog i att jag köper en maskin ändå.. rädd för att jag inte kommer använda den så mycket utan att den mest tar plats.
 

Scipio

Patek
2-Faktor
Absolut, provar allt tills dess att det blir bra :) men slutar nog i att jag köper en maskin ändå.. rädd för att jag inte kommer använda den så mycket utan att den mest tar plats.
Köper du det billigaste av maskin, kvarn och kaffebönor, kanske den blir ståendes. Går du upp en nivå på allt och trimmar in malningsgrad, rostningsdatum, tryck, färskt gott kallt vatten och ca 25-30 sekunders genomrinningstid kommer det bli så gott och smakrikt att du inte vill vara utan.
 

Bagarebergstrom

KS Explorers Club
2-Faktor
Köper du det billigaste av maskin, kvarn och kaffebönor, kanske den blir ståendes. Går du upp en nivå på allt och trimmar in malningsgrad, rostningsdatum, tryck, färskt gott kallt vatten och ca 25-30 sekunders genomrinningstid kommer det bli så gott och smakrikt att du inte vill vara utan.
Ja det är väl tyvärr så.. får bli när jag tagit examen för det låter som att det blir några spänn koppen det dära :) men absolut värt det!
 

Highvalley

Ghetto Living
Friends Of KS
2-Faktor
Risken finns iofs att den är redo för service, men hittar man en seriös säljare så kanske, annars är Rancilio Silva ett mycket bra val, kanske det bästa.
Få maskiner är så lätta att skruva i som Silvia. Har man inte tummen placerad precis mitt i handen kan man utföra de flesta reparationer med ett begränsat sortiment verktyg. Kan man få en demonstration där den blir varm och pumpen genererar ett rimligt tryck behövs det oftast inte mer än några packningar. Den får gärna vara inkopplad i ett uttag med jordfelsbrytare vid test. En del årgångar hade dåliga element som orsakar felström efter en tid.
 

Psykel

Patek
Var tillverkas den? Ascaso och Gaggia är väl de två vanligaste för enklare men bra espressomaskiner som ska hålla i flera år. Den förstnämnda tillverkas i spanien och den sistnämnda i italien, båda stora espressodrickarländer. Det står inget pris så jag vet inte hur delonghi står sig mot de jag nämnt? De jag nämnt har i alla fall utvecklade serviceverkstäder för det behövs i det långa loppet. Annars tycker jag om att att den gör en espresso på traditionellt vis och inte med hjälp av kapslar.
Billigaste jag hittat den för är Webhallen, 1.600kr. Så det är ett rätt lågt pris. Vad rekommenderas för upp till 3.000 ifall jag höjer budgeten dit?
Edit: läst lite fler svar som jag missat... Rancilio Silvia ska vara ett bra val, har jag förstått? Ser ju ändå ut att vara ett överkomligt pris på strax norr om 4.000, så kanske sparar ett tag till och kör en sån istället!
 
Senast ändrad:

Scipio

Patek
2-Faktor
Här verkar en Gaggia + kvarn vara till salu för 3500 kr, men det är i Göteborg. Den verkar vara i ett riktigt bra skick. https://www.blocket.se/goteborg/Espressomaskin_gaggia_classic___kvarn_80220878.htm?ca=11&w=3

En Rancilio silva + kvarn i Borås, men det framgår inte hur använd den är. https://www.blocket.se/alvsborg/Rancilio_Silvia_espressomaskin_skrivare__pall_79704641.htm?ca=11&w=3

Båda går säkert att pruta ner till 3000 kr eller förhandla in att frakt ingår. Personligen skulle jag ha åkt dit och bett dem bjuda på en kopp.
 

Thunell

Panerai
2-Faktor
Är ju iofs den enda espressomaskinen jag har haft, men äger en Rancilio silva och är väldigt nöjd. Ser min uppsättning som instegsmodeller för att se om det är ”något för mig”. Finns antagligen och såklart bättre grejor.

När jag köpte min så höll jag utkik på blocket väldigt mycket och min erfarenhet är att man kan köpa beggade grejor ganska billigt om man har is i magen. Känns som att många köper nytt och fint och gör typ 10 espressos, sedan rinner det ut i sanden och bli stående. Lycka i letandet. Det är kul med kaffe :)


En fråga. Har börjat få lite tankar om att byta min kvarn ( Rancilio Rocky) mot en ny som man kan ställa in på tid, dvs att man får exakt dom grammen kaffe man vill ha efter utsatt tid efter ett knapptryck, istället som jag gör idag, maler - väger - maler - väger.

Någon som har erfarenheter av sådana kvarnar?
 

Scipio

Patek
2-Faktor
Är ju iofs den enda espressomaskinen jag har haft, men äger en Rancilio silva och är väldigt nöjd. Ser min uppsättning som instegsmodeller för att se om det är ”något för mig”. Finns antagligen och såklart bättre grejor.

När jag köpte min så höll jag utkik på blocket väldigt mycket och min erfarenhet är att man kan köpa beggade grejor ganska billigt om man har is i magen. Känns som att många köper nytt och fint och gör typ 10 espressos, sedan rinner det ut i sanden och bli stående. Lycka i letandet. Det är kul med kaffe :)


En fråga. Har börjat få lite tankar om att byta min kvarn ( Rancilio Rocky) mot en ny som man kan ställa in på tid, dvs att man får exakt dom grammen kaffe man vill ha efter utsatt tid efter ett knapptryck, istället som jag gör idag, maler - väger - maler - väger.

Någon som har erfarenheter av sådana kvarnar?
Jag visste inte att det fanns sådana kvarnar. Jag lägger en av mina klockor som har sekundvisare bredvid kvarnen och tar tiden så.
 

MasterChief

Rolex
2-Faktor
Köpte espressobryggare tidigare i år men insåg snart att det är ett j**la meck att göra americano till större sällskap... kan tipsa om att komplettera med en presskanna på en liter. Snabbt, enkelt och gott när man inte orkar vara barista en hel kväll. :)

Köpte en Bodum själv. Bild från nätet.

9DE07317-31EB-40F5-A25B-C7496E9ED377.jpeg
 

Scipio

Patek
2-Faktor
Köpte espressobryggare tidigare i år men insåg snart att det är ett j**la meck att göra americano till större sällskap... kan tipsa om att komplettera med en presskanna på en liter. Snabbt, enkelt och gott när man inte orkar vara barista en hel kväll. :)

Köpte en Bodum själv. Bild från nätet.

9DE07317-31EB-40F5-A25B-C7496E9ED377.jpeg
Instämmer till fullo. En espressomaskin är för 1-2 personer, sen blir en pressokanna perfekt. Tyvärr har en espresso och pressokaffe helt olika malningsgrad. Espresson är superfin och presso grövre så det är omständigt att växla mellan dessa.
 

MasterChief

Rolex
2-Faktor
Instämmer till fullo. En espressomaskin är för 1-2 personer, sen blir en pressokanna perfekt. Tyvärr har en espresso och pressokaffe helt olika malningsgrad. Espresson är superfin och presso grövre så det är omständigt att växla mellan dessa.

Sant. Jag brukar kosta på mig att köpa hem lite färdigmalet till middagarna. Fint men fult liksom. ;)
 

Scipio

Patek
2-Faktor
Sant. Jag brukar kosta på mig att köpa hem lite färdigmalet till middagarna. Fint men fult liksom. ;)
Ja, jag tänkte på att det kan vara smidigt att göra så. Drar man sen ner på vänner så blir det inte så ofta. :) Allvarligt talat så får man en bra känsla med tiden. Ju mer man håller på och ändrar malningsgrad desto snabbare hittar man rätt. Jag märke att det var en hantverksskill när jag köpte olika kaffesorter ett tag. Då var det ett j-a skruvande fram och tillbaka, men man lärde sig. Ibland var kaffet slut när man väl hittat rätt inställning iofs.
 
Köpte espressobryggare tidigare i år men insåg snart att det är ett j**la meck att göra americano till större sällskap... kan tipsa om att komplettera med en presskanna på en liter. Snabbt, enkelt och gott när man inte orkar vara barista en hel kväll. :)

Köpte en Bodum själv. Bild från nätet.

9DE07317-31EB-40F5-A25B-C7496E9ED377.jpeg
Pressksnna från Bodum är bra. Kört en i många år. Enda problemet är stt glaskannan går sönder med jämna mellanrum. Inte från normal användning utan att den ramlar ner i diskhon o dyl. Förut hade Åhléns glas som funkade och kostade typ hälften mot Bodum men det har de slutat med tyvärr.
Just nu kör jag 50/50 extra franskrost från Sibyllan och vanlig franskrost från Arvid Nordquist.
 

Scipio

Patek
2-Faktor
Pressksnna från Bodum är bra. Kört en i många år. Enda problemet är stt glaskannan går sönder med jämna mellanrum. Inte från normal användning utan att den ramlar ner i diskhon o dyl. Förut hade Åhléns glas som funkade och kostade typ hälften mot Bodum men det har de slutat med tyvärr.
Just nu kör jag 50/50 extra franskrost från Sibyllan och vanlig franskrost från Arvid Nordquist.
Åhléns tog fram egna presskannor, men de var inte bra. Bättre att betala mer för att få Bodum. Nu har det aldrig hänt, men jag är nojig varje gång jag ska hälla i kokhett vatten i kannan. Jag ställer den alltid På behörigt avstånd. Prova det här kaffet. Det är köpt det på Coop men jag antar att det finns på fler ställen. Det smakar och doftar riktigt bra kaffe. Det finns en espressovariant också, men den har jag druckit upp. Pris ca 200 kr/kg. Inte billigt men väldigt prisvärt. Lite ut över det vanliga skulle jag säga och då har jag druckit en hel del Johan&Nyström single estate från namngivna plantager.
86A0B6AD-4DD5-4F69-97C3-45071620790F.jpeg
 
Senast ändrad:

krämbulle

Alltid sugen på inköp
2-Faktor
Åhléns tog fram egna presskannor, men de var inte bra. Bättre att betala mer för att få Bodum. Nu har det aldrig hänt, men jag är nojig varje gång jag ska hälla i kokhett vatten i kannan. Jag ställer den alltid På behörigt avstånd. Prova det här kaffet. Det är köpt det på Coop men jag antar att det finns på fler ställen. Det smakar och doftar riktigt bra kaffe. Det finns en espressovariant också, men den har jag druckit upp. Pris ca 200 kr/kg. Inte billigt men väldigt prisvärt. Lite ut över det vanliga skulle jag säga och då har jag druckit en hel del Johan&Nyström single estate från namngivna plantager.
86A0B6AD-4DD5-4F69-97C3-45071620790F.jpeg

Det är bra!

Köpt det direkt från Löfbergs i deras ’fabrikscafé’.

Just nu rullar J&N ’la Bomba’ hos mig - klassiker som inte gör bort sig tycker jag.
 
Åhléns tog fram egna presskannor, men de var inte bra. Bättre att betala mer för att få Bodum. Nu har det aldrig hänt, men jag är nojig varje gång jag ska hälla i kokhett vatten i kannan. Jag ställer den alltid På behörigt avstånd. Prova det här kaffet. Det är köpt det på Coop men jag antar att det finns på fler ställen. Det smakar och doftar riktigt bra kaffe. Det finns en espressovariant också, men den har jag druckit upp. Pris ca 200 kr/kg. Inte billigt men väldigt prisvärt. Lite ut över det vanliga skulle jag säga och då har jag druckit en hel del Johan&Nyström single estate från namngivna plantager.
86A0B6AD-4DD5-4F69-97C3-45071620790F.jpeg
Förtydligar att ingen kanna varken Bodum eller Åhléns har gått sönder av kokande vatten. Utan enbart när den typ har stå på tork och vält ner i diskhon alt golvet och spruckigt.
Är en sucker för mörkrost. Sibyllans franskrost och extra franskrost är favoriter. Extra är så hårt rostat att man i princip kan smula sönder bönerna med handen. Blir dock lite väl hårt att enbart köra dessa så att blanda med t ex Arvid N franskrost (som är betydligt mindre rostad än Sibyllans franska) brukar bli bra.
 

Highvalley

Ghetto Living
Friends Of KS
2-Faktor
Förtydligar att ingen kanna varken Bodum eller Åhléns har gått sönder av kokande vatten. Utan enbart när den typ har stå på tork och vält ner i diskhon alt golvet och spruckigt.
Är en sucker för mörkrost. Sibyllans franskrost och extra franskrost är favoriter. Extra är så hårt rostat att man i princip kan smula sönder bönerna med handen. Blir dock lite väl hårt att enbart köra dessa så att blanda med t ex Arvid N franskrost (som är betydligt mindre rostad än Sibyllans franska) brukar bli bra.
Det finns kannor utan glas från några märken. Jag har en Tiamo men jag förutsätter att Bodums också är bra. Gissar att den senare kan vara att föredra på grund av att reservdelarna är lättillgängliga.
 
Det finns kannor utan glas från några märken. Jag har en Tiamo men jag förutsätter att Bodums också är bra. Gissar att den senare kan vara att föredra på grund av att reservdelarna är lättillgängliga.
Inträffar inte jätteofta typ vart annat år. När senaste glaset gick sönder funderade jag på att gå över till en termosmodell för att skydda glaset men också hålla värmen bättre. Orken att kolla upp en bra modell infann sig dock inte så jag släntrianköpte en ny glaskanna från Bodum och kör på så länge den håller.
 

Scipio

Patek
2-Faktor
Förtydligar att ingen kanna varken Bodum eller Åhléns har gått sönder av kokande vatten. Utan enbart när den typ har stå på tork och vält ner i diskhon alt golvet och spruckigt.
Är en sucker för mörkrost. Sibyllans franskrost och extra franskrost är favoriter. Extra är så hårt rostat att man i princip kan smula sönder bönerna med handen. Blir dock lite väl hårt att enbart köra dessa så att blanda med t ex Arvid N franskrost (som är betydligt mindre rostad än Sibyllans franska) brukar bli bra.
Jag tror inte att kannan kan spricka bara för att man häller kokhett vatten i den. Möjligen om det redan finns en spricka i glaset, annars tål glaset värmen. Det är mest en nojig grej. Har du inte provat att rosta själv? Då kan du få extra extra och troligen ett rökigt kök. Jag har gått igenom Sibyllans alla sorter. Jag tror den heter diplomat, den som jag tyckte bäst om.
 
Topp