• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Kaffe - Nördnivå

Patrik Sinn

Cartier
2-Faktor
http://uppsalakafferosteri.se/kontakt/index.html
Kolla listan på återförsäljare:)

Tjenare alles,

Har länge druckit espresso men efter brorsan flyttade o tog med sig maskinen så köpte jag mig en egen "halvautomatisk" (?) från Pavoni (äldre variant). Detta har lett till lite funderingar. Det verkar som att jag fått en sån där trycksatt fuskkorg (som @Highvalley nämnde nyligen). Måste jag byta hela filterhandtaget för att ha "the real deal"? För det verkar som att det sitter i handtaget, dvs under korgen. :) Sedan undrar jag lite vad för tampers ni kan tipsa om, eller om någon har en extra o vill sälja!

Var kan man köpa dessa?
 

alexndr

Rolex
2-Faktor
Tjenare alles,
Har länge druckit espresso men efter brorsan flyttade o tog med sig maskinen så köpte jag mig en egen "halvautomatisk" (?) från Pavoni (äldre variant). Detta har lett till lite funderingar. Det verkar som att jag fått en sån där trycksatt fuskkorg (som @Highvalley nämnde nyligen). Måste jag byta hela filterhandtaget för att ha "the real deal"? För det verkar som att det sitter i handtaget, dvs under korgen. :) Sedan undrar jag lite vad för tampers ni kan tipsa om, eller om någon har en extra o vill sälja!

Vilken äldre La Pavoni kör du? Jag körde en La Pavoni Eurobar med "fuskkorg" under en längre tid och trots att det hävdas vara fusk så var jag ändå ganska nöjd med det resultat den levererade. Att ha "the real deal" bara för att pleasa diverse nördar på ett forum är inte alltid rätt väg att gå :D. Om du ändå vill så skall du kunna byta bara portafiltret. Jag testade aldrig själv men jag fick tipset när min trycksatta fuskkorg gick sönder och jag var på jakt efter en ny.
 

SpejsMan

Rolex
Pledge Member
2-Faktor

Tjenare alles,

Har länge druckit espresso men efter brorsan flyttade o tog med sig maskinen så köpte jag mig en egen "halvautomatisk" (?) från Pavoni (äldre variant). Detta har lett till lite funderingar. Det verkar som att jag fått en sån där trycksatt fuskkorg (som @Highvalley nämnde nyligen). Måste jag byta hela filterhandtaget för att ha "the real deal"? För det verkar som att det sitter i handtaget, dvs under korgen. :) Sedan undrar jag lite vad för tampers ni kan tipsa om, eller om någon har en extra o vill sälja!

Var kan man köpa dessa?
Tampern är anpassad efter filterkorgens storlek, så börja med den. Kaffelabbet, baristashoppen, kaffegrossisten och monteriva är förslag på inköpsplatser.
Tänk bara på att en riktig korg kräver en riktig kvarn. Har du en medelmåttig kvarn så kommer nog inte resultatet att bli bättre.
 

Aurum

Harsh but fair
2-Faktor
Tjenare alles,

Har länge druckit espresso men efter brorsan flyttade o tog med sig maskinen så köpte jag mig en egen "halvautomatisk" (?) från Pavoni (äldre variant). Detta har lett till lite funderingar. Det verkar som att jag fått en sån där trycksatt fuskkorg (som @Highvalley nämnde nyligen). Måste jag byta hela filterhandtaget för att ha "the real deal"? För det verkar som att det sitter i handtaget, dvs under korgen. :) Sedan undrar jag lite vad för tampers ni kan tipsa om, eller om någon har en extra o vill sälja!

Var kan man köpa dessa?
Vet inte varför du vill bli av med hjälpventilen men skulle tro att du på de flesta varianterna bara kan förstöra/ta bort ventilen så den släpper igenom fritt ist.
 

Mythos

Omega
Dagens fångst --->
IMG_20191210_185624.jpg
 

Highvalley

Ghetto Living
Friends Of KS
2-Faktor
Tjenare alles,

Har länge druckit espresso men efter brorsan flyttade o tog med sig maskinen så köpte jag mig en egen "halvautomatisk" (?) från Pavoni (äldre variant). Detta har lett till lite funderingar. Det verkar som att jag fått en sån där trycksatt fuskkorg (som @Highvalley nämnde nyligen). Måste jag byta hela filterhandtaget för att ha "the real deal"? För det verkar som att det sitter i handtaget, dvs under korgen. :) Sedan undrar jag lite vad för tampers ni kan tipsa om, eller om någon har en extra o vill sälja!

Var kan man köpa dessa?
Är inte bekant med din maskin så har svårt att ge något bestämt råd. Jag hade varit sugen på att sätta ventilen ur spel om jag visste att jag skulle ha tillgång till bra kaffe som jag malde i en bra kvarn strax innan bryggning. Då stör den mest. Om det däremot fanns några oklarhet kring kaffet jag skulle använda hade jag varit försiktig med att göra någon åtgärd som var svår eller kostsam att återställa. Använder man kaffe som inte är riktigt färskt eller inte är malet optimalt så kan ventilen hjälpa en att få en vettig bryggtid.

Mät innerdiametern på korgen. Vet att jag har en tamper liggande nånstans med något udda mindre mått. Om jag hittar den och det visar sig att den passar din maskin kan du få den.
 

MartinL

Omega
Köpte precis en begagnad helautomat Jura ENA 7 (köpt som repobjekt så inga jätteförhoppningar) och den levererar helt klart drickbar bönjuice. Nu är det ju omöjligt att se det malada kaffet innan bryggning men bilden visar kaffesumpen och detta med kvarnen inställd på finaste malning. Tycker det ser väldigt grovt ut (vanlig matsked på bilden som referens). Någon som vet om man kan justera kvarnen utöver att vrida ringen runt locket?
IMG_20191212_201048.jpg
 

SpejsMan

Rolex
Pledge Member
2-Faktor
Köpte precis en begagnad helautomat Jura ENA 7 (köpt som repobjekt så inga jätteförhoppningar) och den levererar helt klart drickbar bönjuice. Nu är det ju omöjligt att se det malada kaffet innan bryggning men bilden visar kaffesumpen och detta med kvarnen inställd på finaste malning. Tycker det ser väldigt grovt ut (vanlig matsked på bilden som referens). Någon som vet om man kan justera kvarnen utöver att vrida ringen runt locket?
IMG_20191212_201048.jpg
Ser french press-grovt ut. Kan kvarnskivorna vara väldigt nötta?
 

Aurum

Harsh but fair
2-Faktor
Köpte precis en begagnad helautomat Jura ENA 7 (köpt som repobjekt så inga jätteförhoppningar) och den levererar helt klart drickbar bönjuice. Nu är det ju omöjligt att se det malada kaffet innan bryggning men bilden visar kaffesumpen och det med kvarnen inställd på finaste malning. Tycker det ser väldigt grovt ut (vanlig matsked på bilden som referens). Någon som vet om man kan justera kvarnen utöver att vrida ringen runt locket?
IMG_20191212_201048.jpg
Fick inte upp någon bra bild på hur man justerar malgraden, tar den stopp när du justerat den vad du säger är max? Borde gå att skruva ihop skivorna närmare, iaf om man öppnar upp den.
 

MartinL

Omega
Fick inte upp någon bra bild på hur man justerar malgraden, tar den stopp när du justerat den vad du säger är max? Borde gå att skruva ihop skivorna närmare, iaf om man öppnar upp den.
Det är tydligt markerat hur man ställer malgraden och den är på max. Så ja det var mer hur man justerar utöver detta, alltså inget som står i instruktionsboken. Ska skruva lite ovanifrån och se men lutar åt att skruva av sidopaneler så man kommer åt och då kan jag passa på att rengöra bryggruppen ordentligt också.

Edit: skruva ovanifrån=skruva bort plastskyddet som sitter i bönbehållaren och täcker kvarnen.
 

Aurum

Harsh but fair
2-Faktor
Det är tydligt markerat hur man ställer malgraden och den är på max. Så ja det var mer hur man justerar utöver detta, alltså inget som står i instruktionsboken. Ska skruva lite ovanifrån och se men lutar åt att skruva av sidopaneler så man kommer åt och då kan jag passa på att rengöra bryggruppen ordentligt också.

Edit: skruva ovanifrån=skruva bort plastskyddet som sitter i bönbehållaren och täcker kvarnen.
Blev lurad av min halvmanuella Isomac först innan jag insåg att den kunde snurra på hela bönhållaren flera varv. Skruvade nyligen i en motsvarande helautomatisk Delonghi och det mesta var lättåtkomligt när man väl hade maskinen öppen.
 

beardedpeareater

Cartier
2-Faktor
Fick hem min drömmaskin i morse, lite pirrigt, julafton kom tidigt.. Väldigt vacker maskin i toppskiktet av kvalitet, finns små saker som kunde varit bättre (klisterlappar som ikoner bredvid lamporna, och automatisk preinfuse på 1sek) men den är tyst, otroligt välbyggd maskin!
Med en anti burn wand på deras senaste batchar är den underbar.. Ska uppgradera till en bättre filterkorg och trädetaljer så småningom, men just nu går jag på moln.
Moddade till en gummimatta så inte koppvärmaren repas (otroligt pedantisk), blir att hitta ngt tjusigare i ett senare skede.
IMG_20191213_134351.jpg
IMG_20191213_131822.jpg
IMG_20191213_112714.jpg
IMG_20191213_112701.jpg
IMG_20191213_111416.jpg
 

SpejsMan

Rolex
Pledge Member
2-Faktor
Fick hem min drömmaskin i morse, lite pirrigt, julafton kom tidigt.. Väldigt vacker maskin i toppskiktet av kvalitet, finns små saker som kunde varit bättre (klisterlappar som ikoner bredvid lamporna, och automatisk preinfuse på 1sek) men den är tyst, otroligt välbyggd maskin!
Med en anti burn wand på deras senaste batchar är den underbar.. Ska uppgradera till en bättre filterkorg och trädetaljer så småningom, men just nu går jag på moln.
Moddade till en gummimatta så inte koppvärmaren repas (otroligt pedantisk), blir att hitta ngt tjusigare i ett senare skede.
IMG_20191213_134351.jpg
IMG_20191213_131822.jpg
IMG_20191213_112714.jpg
IMG_20191213_112701.jpg
IMG_20191213_111416.jpg
Magisk maskin.
Kanske kolla med en plåtslagare om de kan skära ut en passande bit i rostfritt att lägga på som slityta?
 

Gnomon

Cartier
Köpte precis en begagnad helautomat Jura ENA 7 (köpt som repobjekt så inga jätteförhoppningar) och den levererar helt klart drickbar bönjuice. Nu är det ju omöjligt att se det malada kaffet innan bryggning men bilden visar kaffesumpen och detta med kvarnen inställd på finaste malning. Tycker det ser väldigt grovt ut (vanlig matsked på bilden som referens). Någon som vet om man kan justera kvarnen utöver att vrida ringen runt locket?
IMG_20191212_201048.jpg

Jag meckade med en Jura för något år sedan, tyvärr så havererade kvarnen efter att jag bytt alla packningar så den ligger nu i källaren.
Jag har tyvärr förträngt hur den fungerade men det är ganska kladdiga processer när den skall tömma sumpen efter bryggning.
Jag skulle inte våga ändra malningsgrad utöver vad som kan justeras.
Det som händer med de icke keramiska kvarnarna äör att det blir beläggningar av böna på dem som kleggar igen och minskar effekten.

jag bifogar en bild på sump från kontorets toppoftheline Jura, oklart vilken malningsgrad. (matsked)
IMG_0843.jpg
 

Arvis

Cartier
2-Faktor
Fick hem min drömmaskin i morse, lite pirrigt, julafton kom tidigt.. Väldigt vacker maskin i toppskiktet av kvalitet, finns små saker som kunde varit bättre (klisterlappar som ikoner bredvid lamporna, och automatisk preinfuse på 1sek) men den är tyst, otroligt välbyggd maskin!
Med en anti burn wand på deras senaste batchar är den underbar.. Ska uppgradera till en bättre filterkorg och trädetaljer så småningom, men just nu går jag på moln.
Moddade till en gummimatta så inte koppvärmaren repas (otroligt pedantisk), blir att hitta ngt tjusigare i ett senare skede.
IMG_20191213_134351.jpg
IMG_20191213_131822.jpg
IMG_20191213_112714.jpg
IMG_20191213_112701.jpg
IMG_20191213_111416.jpg
Satan i gatan! :greedy: Jämfört med din tidigare Rocket, berätta.
 

Rholm

Cartier
Fick hem min drömmaskin i morse, lite pirrigt, julafton kom tidigt.. Väldigt vacker maskin i toppskiktet av kvalitet, finns små saker som kunde varit bättre (klisterlappar som ikoner bredvid lamporna, och automatisk preinfuse på 1sek) men den är tyst, otroligt välbyggd maskin!
Med en anti burn wand på deras senaste batchar är den underbar.. Ska uppgradera till en bättre filterkorg och trädetaljer så småningom, men just nu går jag på moln.
Moddade till en gummimatta så inte koppvärmaren repas (otroligt pedantisk), blir att hitta ngt tjusigare i ett senare skede.
IMG_20191213_134351.jpg
IMG_20191213_131822.jpg
IMG_20191213_112714.jpg
IMG_20191213_112701.jpg
IMG_20191213_111416.jpg

Grattis...hade storasystern förut. En tidlös ikon.....
 

beardedpeareater

Cartier
2-Faktor
Satan i gatan! :greedy: Jämfört med din tidigare Rocket, berätta.
Linean är ju stor och tung,tar mer plats än rocketen, men upplevs ändå inte som bulkig.
det är som natt och tag på ljudnivån pga rotationspumpen vs vibrationspumpen, denna väcker man ingen med..
ångarmen blir det att vänja sig vid, mjölken är klar på typ 5 sec.. så de är en jävla fjutt, men jag tror boilern för ånga är runt 3L så de är förstårligt!
 

MartinL

Omega
Jag meckade med en Jura för något år sedan, tyvärr så havererade kvarnen efter att jag bytt alla packningar så den ligger nu i källaren.
Jag har tyvärr förträngt hur den fungerade men det är ganska kladdiga processer när den skall tömma sumpen efter bryggning.
Jag skulle inte våga ändra malningsgrad utöver vad som kan justeras.
Det som händer med de icke keramiska kvarnarna äör att det blir beläggningar av böna på dem som kleggar igen och minskar effekten.

jag bifogar en bild på sump från kontorets toppoftheline Jura, oklart vilken malningsgrad. (matsked)
IMG_0843.jpg
Ser typ lika grovt ut som mitt. Märkligt, det ska ju vara till espresso. Ska testa och se om jag kan justera kvarnen, är lite sugen på att skruva isär och göra rent bryggruppen ordentligt i alla fall.
 

Arvis

Cartier
2-Faktor
Linean är ju stor och tung,tar mer plats än rocketen, men upplevs ändå inte som bulkig.
det är som natt och tag på ljudnivån pga rotationspumpen vs vibrationspumpen, denna väcker man ingen med..
ångarmen blir det att vänja sig vid, mjölken är klar på typ 5 sec.. så de är en jävla fjutt, men jag tror boilern för ånga är runt 3L så de är förstårligt!
Ja, pumpen gör ju stor skillnad såklart! Trodde det var vibrationspump i Appartamenton också. Grattis till den nya!
 

Mythos

Omega
Testade min nyinköpta kvarn imorse för första gången med en nyöppnad påse bönor ifrån Johan & Nyström (Ethiopia Guji). Kvarnen är en Wilfa WSCG2 med en inställd malningsgrad "O:et i Aeropress" på kvarnen.

Min kaffebryggare är en Moccamaster KB952 AO också den nyinköpt. I samband med bryggningen använde jag 486g vatten (0,5 liter) och 30g hela kaffebönor. Jag ställde in filterhållaren på Moccamastern på det halvöppna läget för att sakta ner droppintervallen för att ge en längre bryggtid. Jag vart inte helt nöjd med bryggningen, det blev lite för vattnigt och smaklöst.

Vilken bryggtid ska jag sträva efter utifrån den andel vatten och kaffemängd som jag använder? Ska jag ändra malningsgrad, i så fall till vilken grad? Tips tas tacksamt emot.
 

SpejsMan

Rolex
Pledge Member
2-Faktor
Testade min nyinköpta kvarn imorse för första gången med en nyöppnad påse bönor ifrån Johan & Nyström (Ethiopia Guji). Kvarnen är en Wilfa WSCG2 med en inställd malningsgrad "O:et i Aeropress" på kvarnen.

Min kaffebryggare är en Moccamaster KB952 AO också den nyinköpt. I samband med bryggningen använde jag 486g vatten (0,5 liter) och 30g hela kaffebönor. Jag ställde in filterhållaren på Moccamastern på det halvöppna läget för att sakta ner droppintervallen för att ge en längre bryggtid. Jag vart inte helt nöjd med bryggningen, det blev lite för vattnigt och smaklöst.

Vilken bryggtid ska jag sträva efter utifrån den andel vatten och kaffemängd som jag använder? Ska jag ändra malningsgrad, i så fall till vilken grad? Tips tas tacksamt emot.
Jag tycker att du ska hålla doseringen som du har den, kanske kliva upp max 2-3g, men mala finare. Graderingen på den kvarnen är verkligen gripen ur luften. Jag kör just nu J&N Sumatra Gayo och kvarnen inställd på sista S:et i Aeropress. Den med lilla strecket under. Blooma kaffet kan även hjälpa dig få fram lite mer smak.
 

Mythos

Omega
Jag tycker att du ska hålla doseringen som du har den, kanske kliva upp max 2-3g, men mala finare. Graderingen på den kvarnen är verkligen gripen ur luften. Jag kör just nu J&N Sumatra Gayo och kvarnen inställd på sista S:et i Aeropress. Den med lilla strecket under. Blooma kaffet kan även hjälpa dig få fram lite mer smak.
Tack för tips, ska testa imorrn bitti.
 
Topp