• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Knivtokarnas egen hörna.

Master Sugai har lärt honom väl. Och intressant nog är hans pedagogik bättre tycker jag. De gånger jag träffat Master Sugai har jag tyckt att det är svårt att avgöra om han nästan retas med mig eller om han bara försöker ”save face” åt mig...

Sist jag var i det stora äpplet hade jag tänkt gå förbi Korin för att se butiken i verkligheten, men jag tog mig aldrig så långt söderut på Manhattan.

Däremot var jag längre söderut i Brooklyn i den lilla specialistbutiken "Tools for working wood" där jag köpte striglar av hästarsel. Som jag pinsamt nog knappt har använt än.

https://toolsforworkingwood.com/store/item/MS-HORSEST

Jag undrar fortfarande lite varför jag köpte två stycken.. men de kommer säkert till användning snart. :D
 
Senast ändrad:
Den här var cool! En kund som beställt en S1z, älskar verkligen formgivningen på bladet. Ser riktigt bra ut. Härlig gedigen känsla i dessa knivar! :)
P1140408.JPG
 
Tog lite bilder då jag tänkte lägga ut en annons här på KS och se om intresset för Northwoods finns, var inte helt nöjd med bildkvalitén så jag valde att avvakta med annonsen. Nu när jag tittar på bilderna inser jag att det kommer bli svårt att släppa dessa.. Förbannat trevliga knivar även om jag föredrar wharncliffe blad.

IMG_0472.jpeg


IMG_0478.jpeg


Så dom får stanna en stund till.. tror jag.. suck.
IMG_0462.jpeg


IMG_0464.jpeg
 
Någon som har koll på om Wüsthofs knivar är något att ha?

Tex detta set:

https://bagarenochkocken.se/kokskni...c-knivset-3-delar-kockkniv-brodkniv-skalkniv/

Jag har fått uppfattningen att Wüsthof är helt OK, och på rea ganska prisvärda men jag har inte provat själv faktiskt men jag har en kniv som verkar mycket lik i egenskaperna från tillverkaren Zwilling. Stålet sägs vara riktigt bra när det gäller att motstå rost och tålighet mot annan misshandel men det är inte det hårdaste därute så den som verkligen vill ha toppskärpa får kanske bryna och vässa dem lite oftare än saker i ett hårdare men lite ömtåligare stål.

Om du kombinerar med en keramisk brynstav och lite kunskap och du är hemma. Kunskap kommer här:


Vettigt set också, de tre knivtyperna (stor, liten, brödsåg) täcker väl mer än 90% av det man behöver över ett år, för de flesta i alla fall. :)
 
Approå den där Wüsthof-kniven så slår det mig att det faktiskt är samma stål i knivarna i IKEAs 365+-serie. En uppsättning av dessa i samma storlekar kostar en tredjedel av Wüsthof även på rea. Jag har en ganska lik sådan trippel i köket och den har fungerat mycket bra för mig, men då har jag slipat ned de icke-tandade knivarna så att de är lite tunnare bakom eggen vilket gör att de upplevs som vassare i vissa råvaror men inte har lika bra hållbarhet eftersom de är vekare helt enkelt. De håller ändå riktigt bra, speciellt med tanke på att de kommer fram när jag inte vill vara så försiktig med knivarna, t.ex. när jag kan riskera att hugga i ben, nåt halvfruset eller om jag använder plastskärbräda...

IKEAs knivar har ju dock en helt annan estetik och jag tror Wüsthofen är lite trevligare och säkrare att hålla i med sitt handtag om händerna är lite våta och kladdiga av matlagningen. Det tycks mig också som att Wüsthofen har lite annan profil, lite mer "mage" när IKEA-kniven är lite plattare. Det är en ren smaksak, och bara lite sned kamera vid fotograferingen ger ju lätt en annan uppfattning om profilen.

En annan sak som skiljer för mig som slipar själv på våtstenar är att Wüsthofen verkar ha ett klasiskt bolster, den bredare delen vid hälen på bladet. Det gör den lite säkrare vid användningen och kanske lite stabilare i sidled, men det gör det ofta lite svårare att komma åt att slipa bra, åtminstone för en amatör som mig. :)

Om du vill gå upp ett steg i skärkänsla skulle jag titta på detta set som är på rea hos Cleancut:
https://www.cleancut.se/butik/rea/rea2/knivset2013-08-22-12-27-052013-08-22-12-27-05-9-detail

Lite mer pengar, lite ömtåligare, lite vassare. Och saknar brödkniv. Och du vill ha en skärbräda som är snäll mot knivarna.

Om du istället vill gå ned ett steg i pris tycker jag att IKEA 365+-knivarna faktiskt är riktigt trevliga. Victorinox motsvarande brukar också rekommenderas i den lägre prisskalan och finns med handtag i både greppvänlig plast och lite snyggare trä. Varumärket "Frosts" från Morakniv har med sina greppvänliga plasthandtag en yrkesmässig funktionalitet som är svårslagen, men kanske inte så snygga i ett väldesignat kök. Min favoritleverantör av det mer yrkesmässiga är Öqvist: http://www.oqvist.se/knivar-tillbehor/

Så länge du undviker kockknivarnas dödssynder så blir nog Wüsthof-settet utmärkt. Dödssynderna är som säkert bekant:
  • Att diska dem i diskmaskin
  • Att skära mot hårt underlag som t.ex. diskbänken eller en "skärbräda" av marmor
  • Att skicka dem till Knivbrev
 
[QUOTE="blackcoffee”
Dödssynderna är som säkert bekant:
  • Att diska dem i diskmaskin
  • Att skära mot hårt underlag som t.ex. diskbänken eller en "skärbräda" av marmor
  • Att skicka dem till Knivbrev
[/QUOTE]

Helt rätt. Speciellt den sista.

jag skulle gått på något japanskt och köpte en bra kockkniv med planare eggkurva. Lagt alla pengarna på den och sedan köpt en victorinox skalkniv och brödkniv. Vill man gå ännu mera budget på brödkniven så är KN på loppis svårslaget.
Då har du pengar till en riktigt bra kockkniv
 
jag skulle gått på något japanskt och köpte en bra kockkniv med planare eggkurva. Lagt alla pengarna på den och sedan köpt en victorinox skalkniv och brödkniv. Vill man gå ännu mera budget på brödkniven så är KN på loppis svårslaget.
Då har du pengar till en riktigt bra kockkniv

På ett sätt håller jag med dig. Men ... det är inte för alla. Om budget är 1500 spänn och du lägger 300 på övrigt så har du 1200 kvar till kockkniven. De flesta lite seriösare japaner kostar mer än så. Och den ska de hanteras och skötas. Även om den som köper den gör allt som ska göras så kan det komma andra familjemedlemmar eller gäster som hanterar den på ett sätt som den inte klarar. Och ibland vill man helt enkelt ha en vanlig lite oömmare kniv, som funkar som folk är vana vid. Att hela knivsettet ser likadant ut är värt en del för vissa.

Sen ska man slipa och då lägger man ännu mer pengar på utrustning och sen sitter man där tre år senare och funderar på vilken natursten man ska köpa... kaninhålet är djupt. :)

Så visserligen älskar jag mina knivar i japansk tradition (även när de är handgjorda av en svensk eller amerikansk smed) men ... det är inte för alla, i alla fall inte som enda kniv.
 
Råd sökes!
Söker efter en kniv att ha i fickan till vardags. När det behövs kompletteras den med en S1 eller Mora.
Kniven på fotot har varit bra och löst de man behöver en kniv till 90% av tiden dvs öppna emballage, skära av rep etc. Bra egenskaper har varit liten, lätt, billig, enkel att öppna med en hand och clipset som gjort den smidig att ha i fickan.
Har börjat tappa skruvarna till clipset och när jag äntligen fick tag på nya lossnade de också efter en vecka trots superlim.
Vad ska jag köpa istället?
Vad tycker ni om Benchmade Bailout? Finns det något annat lämpligt från dem?
8237E8EE-81C9-479B-B0D9-D2F9DFC56CB3.jpeg
 
Råd sökes!
Söker efter en kniv att ha i fickan till vardags. När det behövs kompletteras den med en S1 eller Mora.
Kniven på fotot har varit bra och löst de man behöver en kniv till 90% av tiden dvs öppna emballage, skära av rep etc. Bra egenskaper har varit liten, lätt, billig, enkel att öppna med en hand och clipset som gjort den smidig att ha i fickan.
Har börjat tappa skruvarna till clipset och när jag äntligen fick tag på nya lossnade de också efter en vecka trots superlim.
Vad ska jag köpa istället?
Vad tycker ni om Benchmade Bailout? Finns det något annat lämpligt från dem?
8237E8EE-81C9-479B-B0D9-D2F9DFC56CB3.jpeg
Om du har pengarna så köp en Spyderco Techno. Perfekt storlek som fickkniv enligt min mening, snygg och med grym kvalitet!
 
Råd sökes!
Söker efter en kniv att ha i fickan till vardags. När det behövs kompletteras den med en S1 eller Mora.
Kniven på fotot har varit bra och löst de man behöver en kniv till 90% av tiden dvs öppna emballage, skära av rep etc. Bra egenskaper har varit liten, lätt, billig, enkel att öppna med en hand och clipset som gjort den smidig att ha i fickan.
Har börjat tappa skruvarna till clipset och när jag äntligen fick tag på nya lossnade de också efter en vecka trots superlim.
Vad ska jag köpa istället?
Vad tycker ni om Benchmade Bailout? Finns det något annat lämpligt från dem?
8237E8EE-81C9-479B-B0D9-D2F9DFC56CB3.jpeg
Benchmade bugout är ju sjukt poppis för tillfället. Hypas kanske lite väl av vissa men alla verkar happy. Själv gillar jag mini griptilian om jag ska välja från benchmade
 
Approå den där Wüsthof-kniven så slår det mig att det faktiskt är samma stål i knivarna i IKEAs 365+-serie. En uppsättning av dessa i samma storlekar kostar en tredjedel av Wüsthof även på rea. Jag har en ganska lik sådan trippel i köket och den har fungerat mycket bra för mig, men då har jag slipat ned de icke-tandade knivarna så att de är lite tunnare bakom eggen vilket gör att de upplevs som vassare i vissa råvaror men inte har lika bra hållbarhet eftersom de är vekare helt enkelt. De håller ändå riktigt bra, speciellt med tanke på att de kommer fram när jag inte vill vara så försiktig med knivarna, t.ex. när jag kan riskera att hugga i ben, nåt halvfruset eller om jag använder plastskärbräda...

IKEAs knivar har ju dock en helt annan estetik och jag tror Wüsthofen är lite trevligare och säkrare att hålla i med sitt handtag om händerna är lite våta och kladdiga av matlagningen. Det tycks mig också som att Wüsthofen har lite annan profil, lite mer "mage" när IKEA-kniven är lite plattare. Det är en ren smaksak, och bara lite sned kamera vid fotograferingen ger ju lätt en annan uppfattning om profilen.

En annan sak som skiljer för mig som slipar själv på våtstenar är att Wüsthofen verkar ha ett klasiskt bolster, den bredare delen vid hälen på bladet. Det gör den lite säkrare vid användningen och kanske lite stabilare i sidled, men det gör det ofta lite svårare att komma åt att slipa bra, åtminstone för en amatör som mig. :)

Om du vill gå upp ett steg i skärkänsla skulle jag titta på detta set som är på rea hos Cleancut:
https://www.cleancut.se/butik/rea/rea2/knivset2013-08-22-12-27-052013-08-22-12-27-05-9-detail

Lite mer pengar, lite ömtåligare, lite vassare. Och saknar brödkniv. Och du vill ha en skärbräda som är snäll mot knivarna.

Om du istället vill gå ned ett steg i pris tycker jag att IKEA 365+-knivarna faktiskt är riktigt trevliga. Victorinox motsvarande brukar också rekommenderas i den lägre prisskalan och finns med handtag i både greppvänlig plast och lite snyggare trä. Varumärket "Frosts" från Morakniv har med sina greppvänliga plasthandtag en yrkesmässig funktionalitet som är svårslagen, men kanske inte så snygga i ett väldesignat kök. Min favoritleverantör av det mer yrkesmässiga är Öqvist: http://www.oqvist.se/knivar-tillbehor/

Så länge du undviker kockknivarnas dödssynder så blir nog Wüsthof-settet utmärkt. Dödssynderna är som säkert bekant:
  • Att diska dem i diskmaskin
  • Att skära mot hårt underlag som t.ex. diskbänken eller en "skärbräda" av marmor
  • Att skicka dem till Knivbrev

Tack för tips. Det är till syster som bakar och lagar mycket mat från grunden. Inser att julen kom för tidigt....i år också :) Så det kommer inte hinnas med att beställa på nätet. Får ta en tur in till stan och se vad jag hittar.
 
Fanken, inläggen jag skrev här i morse och de vanliga köksknivar knivar jag slipade åt en kompis igår fick mig sugen att slipa mer. Jag ska nog försöka ge mig på att köra riktigt vass vinkel på en av japanerna nån gång under julhelgen... för den där sköna känslan när en rå morot känns som ljummet smör.

Och finns det nån anledning att inte titta på att plocka hem en Misono Dragon från Koki nu när han har julrea? OK, jag vet jag vet.. jag har fler knivar än jag använder redan. :)
 
Fanken, inläggen jag skrev här i morse och de vanliga köksknivar knivar jag slipade åt en kompis igår fick mig sugen att slipa mer. Jag ska nog försöka ge mig på att köra riktigt vass vinkel på en av japanerna nån gång under julhelgen... för den där sköna känslan när en rå morot känns som ljummet smör.

Och finns det nån anledning att inte titta på att plocka hem en Misono Dragon från Koki nu när han har julrea? OK, jag vet jag vet.. jag har fler knivar än jag använder redan. :)

Enda anledningen att avstå Misono dragons är att de har yo-handtag. Jag har en Wa-konverterad 240 gyuto och en 270 suji under ombyggnad.
Dock skall man veta att de ändrat från ”stämplad” kanji till etsad för ett par år sedan.
Jag har köpt begagnade av den gamla versionen.
sedan är sujin väldigt flexig också.
 
Enda anledningen att avstå Misono dragons är att de har yo-handtag. Jag har en Wa-konverterad 240 gyuto och en 270 suji under ombyggnad.
Dock skall man veta att de ändrat från ”stämplad” kanji till etsad för ett par år sedan.
Jag har köpt begagnade av den gamla versionen.
sedan är sujin väldigt flexig också.

Jag har bara en Suji och den används väldigt sällan. 210-längden som lockar mig mest har dessutom en blomma och inte en drake, trist nog. Köpte en 240-Guyto och 150-petty för ett år sen men jag sålde dem eftersom de kändes för stora. Och för petty känns rostfritt bättre. Men en 210-Guyto vore skoj.
 
Pallares Solsona, kolstol, olivträ. Ett och ett halvt års flitigt användade senare.
Nu vs Då
6CE25DB3-043A-4311-95C5-AAB0F78EA0A7.jpeg

2F9D1D74-E165-4701-A6C6-5EE5D60805FD.jpeg


Edit: För de som undrar innebär flitigt användande, in order of importance;
- Fruktkniv till barnens frukt
- Ostkniv
- Matkniv för picknick
- Kökskniv
- Paketöppning
- Täljning
För det är alltid någon som undrar vad en använder en fällkniv till... :D
 
Senast ändrad:
Pallares Solsona, kolstol, olivträ. Ett och ett halvt års flitigt användade senare.
Nu vs Då
6CE25DB3-043A-4311-95C5-AAB0F78EA0A7.jpeg

2F9D1D74-E165-4701-A6C6-5EE5D60805FD.jpeg


Edit: För de som undrar innebär flitigt användande, in order of importance;
- Fruktkniv till barnens frukt
- Ostkniv
- Matkniv för picknick
- Kökskniv
- Paketöppning
- Täljning
För det är alltid någon som undrar vad en använder en fällkniv till... :D
Ha, ha, sista raden...så sant! Finns ju till och med de som undrar detsamma om klockor...:shifty: :meh:
 
Tillbaka
Topp