• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Knivtokarnas egen hörna.

bvb

Cartier
2-Faktor
1783F414-A858-4B9E-8B6B-ED6546C5FE8C.jpeg
698929CB-540D-4FC4-9D10-2121F4C1FC41.jpeg


Då var Mr Hinoura, Mr Akifusa och Mr Kashima slipade och striglade. :cigar:

Nakirin är jag riktigt nöjd med. Var lämnade du för slipning?
 

JLSM

Omega
1783F414-A858-4B9E-8B6B-ED6546C5FE8C.jpeg


Nakirin är jag riktigt nöjd med. Var lämnade du för slipning?
Sån där har jag också, grymma knivar. Lämnar mina till knivbrev.

Skickade in en keramisk kniv en gång till Knivbrev men vart super missnöjd. Visst fick man tillbaka den vass men det var inte den eggporren jag hade förväntat mig av proffs. Tror de är mer lämpade för "vanliga" rostfria knivar. Deras PRO tjänst sägs ju vara för knivar över 450kr...skulle vilja ha en tjänst för knivar över 1500kr så man vet att de inte slipas med maskin utan för hand av en slipmästare.

Jag slipar själv med Shapton stenar i 1000,4000 och 8000 grit. Har 220 också men det behövdes inte denna gång.
Någon gång då och då behövs det en professionell grundslipning för att fixa en ny råegg och då lämnar jag in till Cleancut.

Vill köpa en Nakiri härnäst men vill ha ett med lite roligt skaft...
 

essGunnar

Audemars
2-Faktor
Skickade in en keramisk kniv en gång till Knivbrev men vart super missnöjd. Visst fick man tillbaka den vass men det var inte den eggporren jag hade förväntat mig av proffs. Tror de är mer lämpade för "vanliga" rostfria knivar. Deras PRO tjänst sägs ju vara för knivar över 450kr...skulle vilja ha en tjänst för knivar över 1500kr så man vet att de inte slipas med maskin utan för hand av en slipmästare.

Jag slipar själv med Shapton stenar i 1000,4000 och 8000 grit. Har 220 också men det behövdes inte denna gång.
Någon gång då och då behövs det en professionell grundslipning för att fixa en ny råegg och då lämnar jag in till Cleancut.

Vill köpa en Nakiri härnäst men vill ha ett med lite roligt skaft...
Knivbrev skickar keramiskt vidare till nån specialist om jag förstått det rätt, är inte deras vanliga slipare.
En jäkligt duktig slipare som jag kände som jobbat mot både restaurangkök och konsument i många år fick för sig för ett antal år sen när keramikhypen var som störst att han skulle börja ta sig an keramiskt också. Han skaffade utrustning och prövade sig fram länge och väl men gav upp efter X försök att få till en konstant kvalitet. Han var jäkligt frustrerad över att det var en så hopplös uppgift och det slutade med att han aldrig tog emot keramiskt för slipning.
 

blackcoffee

Rolex
2-Faktor
Äntligen lite köksknivar. :)

Är sjäv en sucker för kockknivar av japanskt stuk och tycker att en stund vid slipsternarna är bland det bästa som finns.. meditation med resultat. Ett par tillverkade i västerlandet finns på listen, men favoriten är en 210mm gyuto gjord av Watanabe.

wat-1.JPG
wat-2.JPG
 

essGunnar

Audemars
2-Faktor
Äntligen lite köksknivar. :)

Är sjäv en sucker för kockknivar av japanskt stuk och tycker att en stund vid slipsternarna är bland det bästa som finns.. meditation med resultat. Ett par tillverkade i västerlandet finns på listen, men favoriten är en 210mm gyuto gjord av Watanabe.

wat-1.JPG
wat-2.JPG
Watanabe var han som var stor favorit på amerikanska "In the kitchen"knivforumet för typ 10 år sen väl? Mycket custom och ställde ut på mässor mm.
 

essGunnar

Audemars
2-Faktor
Har inte provat knivbrev själv, men de har ju ett ganska dåligt rykte i olika facebookgrupper. Här är en kommentar:

knivbrev.jpg
Om de har dåligt renommé i FB grupper så tar jag det som ett gott tecken....
Nej men skämt åsido, jag är inte proffsslipare på något sett men så här skulle jag säga. Om man har fantastiska japan-knivar som man själv eller något proffs slipat på sten så kommer man bli besviken på Knivbrev i jämförelse. Om man har Globaler eller vilka andra "vardagsknivar" som man lämnat till nån random slipare/klackbar, farbror som har slipsten i källaren mm mm så gör Knivbrev ett fantastiskt bra jobb i jämförelse.

De flesta klagomål jag sett på deras arbete baseras på orealistiska förväntningar på ett sliperi. Att man tex lämnar in en svårt chippad kniv där sliparen måste ta bort en hel del material för att återskapa en egg men ägaren accepterar inte att formen på kniven ändrats. Plus den klassiska faktorn att folk inte har en grundförståelse för att en knivegg inte håller "nyskick" nån längre period om man inte underhåller och bryner den regelbundet, särskilt om det är typ en 53HRC Fiskars-kniv. Egg är färskvara.
 

Gäspande_Skorpan

KS Explorers Club
2-Faktor
Om de har dåligt renommé i FB grupper så tar jag det som ett gott tecken....
Nej men skämt åsido, jag är inte proffsslipare på något sett men så här skulle jag säga. Om man har fantastiska japan-knivar som man själv eller något proffs slipat på sten så kommer man bli besviken på Knivbrev i jämförelse. Om man har Globaler eller vilka andra "vardagsknivar" som man lämnat till nån random slipare/klackbar, farbror som har slipsten i källaren mm mm så gör Knivbrev ett fantastiskt bra jobb i jämförelse.

De flesta klagomål jag sett på deras arbete baseras på orealistiska förväntningar på ett sliperi. Att man tex lämnar in en svårt chippad kniv där sliparen måste ta bort en hel del material för att återskapa en egg men ägaren accepterar inte att formen på kniven ändrats. Plus den klassiska faktorn att folk inte har en grundförståelse för att en knivegg inte håller "nyskick" nån längre period om man inte underhåller och bryner den regelbundet, särskilt om det är typ en 53HRC Fiskars-kniv. Egg är färskvara.
En egg är som ett ägg, det håller ett tag men till slut måste man göra något av det.
 

mlundstrom

Cartier
2-Faktor
Blev slipningen bra?

Jag har ett par yaxell också, men denna är bättre tycker jag.
Samma här, har några Yaxell - men speciellt till grönsaker är den här mycket skönare att jobba med. Handtaget är grymt bekvämt. För mig blev slipningen kalas. Enkelt hanterat av Knivbrev. Självklart kan inte alla bli nöjda med ett sånt företag, de slipar vansinnigt många knivar varje dag :).
 
  • Like
Reactions: bvb

Kson

Patek
2-Faktor
Har länge varit sugen på att köpa min första kniv.
Har kollat lite på Böker finns det andra alternativ? Tycker priser är okej men har knappt någon kunskap om knivar.
Screenshot_20181127-194747_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20181127-184716_Samsung Internet.jpg
 

Sumo

Omega
Har länge varit sugen på att köpa min första kniv.
Har kollat lite på Böker finns det andra alternativ? Tycker priser är okej men har knappt någon kunskap om knivar.
Personligen så gillar jag lite mer modern design med enhandsöppning och hade hellre köpt Spyderco, Zero Tolerance, Benchmade eller liknande.
Men om du vill ha det lite mer old school så titta på Great Eastern Cutlery eller Northwoods.
 

MAz_666

Rolex
Har länge varit sugen på att köpa min första kniv.
Har kollat lite på Böker finns det andra alternativ? Tycker priser är okej men har knappt någon kunskap om knivar.
Screenshot_20181127-194747_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20181127-184716_Samsung Internet.jpg
Enig med ovan. Jag skulle personligen inte köpa en old-school "vanlig" fällkniv för nära/dryga tusen. Själv skulle jag välja en lite mer åt de "taktiska" och tåliga slitvargarna så som Ka-Bar, Walther, Smith & Wesson, Kershaw eller t.ex. MTech - eller de bra förslagen som Hr. Sumo ger ovan..
 

LongCon

Miss Softie
2-Faktor
Har länge varit sugen på att köpa min första kniv.
Har kollat lite på Böker finns det andra alternativ? Tycker priser är okej men har knappt någon kunskap om knivar.
Screenshot_20181127-194747_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20181127-184716_Samsung Internet.jpg
Köp det du gå igång på! Har själv en Böker Kwaiken flipper av modernare snitt och tycker att den är väldigt cool. Med det sagt går jag även igång på traditionella knivar. Har funderat på att byta den mot en Bark River fastbladare som får anses vara traditionell. Nedan ser du min Böker tidigare i tråden.
https://klocksnack.se/threads/knivtokarnas-egen-hörna.12689/page-51#post-1812861
 

Veratio

Cartier
Har länge varit sugen på att köpa min första kniv.
Har kollat lite på Böker finns det andra alternativ? Tycker priser är okej men har knappt någon kunskap om knivar.
Screenshot_20181127-194747_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20181127-184716_Samsung Internet.jpg

Den första snygg! Har en Böker, bra kvalité för priset. Skulle kollat upp priserna i Tyskland på Böker, iaf förut var det billigare att köpa därifrån.

Titta på en Fällkniven GP också. Bör väl gå att hitta för drygt 1 500 begagnad tänker jag . Old school och snygg på riktigt.
 
Topp