Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se
Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.
Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.
Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!
/Hook & Leben
Jag har varit med om något liknande. Var tvungen trycka in från båda håll. Tror jag körde ultraljudstvätten och sen varmt vatten för å få skit och loctite att lossna och mjukna. Alternativt (utöver) lägg även ner i ett bad med babyolja över natten för att få stiften att lättare lossna.Någon som har erfarenhet av att få bort länkar på ett bracelet som har nå konstiga springbars istället för vanliga man trycker eller skruvar ut. Har försökt trycka från båda hålen samtidigt men funkar ej. Det är en original länk för seiko 5717.
![]()
Den här är av någon liknande konstruktion. En liten springbar, och som du säger så trycker man från båda hållen, sen får man vika upp dom yttersta länkbitarna för att dra ut stiftet ur dom mittre. Pilligt och omständigt men med lite tålamod så ska det gå!Någon som har erfarenhet av att få bort länkar på ett bracelet som har nå konstiga springbars istället för vanliga man trycker eller skruvar ut. Har försökt trycka från båda hålen samtidigt men funkar ej. Det är en original länk för seiko 5717.
![]()
Ser ut att vara samma konstruktion som på vanliga bandstift då?Den här är av någon liknande konstruktion. En liten springbar, och som du säger så trycker man från båda hållen, sen får man vika upp dom yttersta länkbitarna för att dra ut stiftet ur dom mittre. Pilligt och omständigt men med lite tålamod så ska det gå!
![]()
Sen kan nog gammal smuts ställa till det också
Ja precis, en kort variant. Det här är en omegalänk, vet dock inte vad den hör hemma på för klockaSer ut att vara samma konstruktion som på vanliga bandstift då?
Intressant! För att sätta det hela i lite perspektiv, så är 2.29 µSv alltså lika med 0.00229 mSv. Den kosmiska bakgrundsstrålningen (beroende på vilken höjd man befinner sig) är mellan 0,3 mSv och 1mSv per år. En vanlig lungröntgen ger dig en stråldos på ca 0.1 mSv och en CT (datortomografi) av bröstkorgen ca 5 mSv.Tänkvärt om man jobbar med Radiumklockor...
Tycker det är lite synd att de har räknat på att man har skrapat av färg under tiden man jobbat med klockan, hade vart intressant och se värden utan det arbetet.
Enligt rapporten skulle man få en dos av 0.229 mrem av att jobba med en radioaktiv klocka som amatör, dvs 2.29 µSv.
Nackdel för arbete på urverk är väl arbetshöjd på mikroskopet. Men det funkar ju kanon att montera på svarven eller liknande. Och är väl det du tänkt använda det till som jag förstått det?Lite stökigt på arbetsbänken men fick testat min nya digital mikroskop set up här också som jag blev nöjd med. Kommer funka kanonbra tillfälligt tills verkstan är färdigbyggd då det blir inskaffande av ett riktigt stereo mikroskop.
![]()
![]()
Ja precis, det är bara tillfälligt på arbetsbänken tanken är att det ska sitta på svarvarna sen.Nackdel för arbete på urverk är väl arbetshöjd på mikroskopet. Men det funkar ju kanon att montera på svarven eller liknande. Och är väl det du tänkt använda det till som jag förstått det?![]()
Grymmt jobbatHej! Tänkte dela med mig lite av ett projekt denna helg. Har servat en IWC Mk 11 från troligen 1948-1953 nånting.
![]()
![]()
Jag börjar med att montera av baklock och magnetsköld. Fasta bandstift så kan inte ta av läderremmen.
![]()
![]()
![]()
![]()
Som ni ser är den issued till brittiska militären. Fick denna infon:
Mk 11, the "air chronometer" Beställd på tuffa spec fr British ministry of defence. Den skulle vara lättläst, exakt, antimagnetisk (pga cockpitmiljön), robust och lättservad. IWC vann upphandlingen. Ngr tusen klockor levererades mellan 1948 och 1953. De kallades regelbundet in för service och rotation. Klockan utrangerades helt först på 80-talet. En civil variant såldes på 70-talet. Alla IWCs pilotmodeller har denna som mamma. På 60talet kallades alla in och all radium ersättes med Tritium.
Inuti sitter ett IWC cal 89:
![]()
Väldigt vackert verk med omväxlande perlage och geneva stripes.
Jag montera ur verket ur boetten och tar av verkringen, tavla och visare. Sen timhjul och minutrör innan den sätts på plats i en verkhållare.
![]()
![]()
![]()
![]()
Sen monteras verket ner som dom flesta andra manuella verk utan datum. Men några saker fångar mitt öga.
![]()
Mest uppenbara är ju dom fina linjerna/formerna på alla bryggor. Egna bryggor för gånghjul och fjärdehjul också.
Vid bryggan för sekundpinnen kan man se dom fina borstningarna i olika riktningar som skapat geneva stripes mönstret.
![]()
Fjädern som håller sekundpinnen stabil är också lite special med en fasning i tappen. Lite skitigt här men smart lösning.
![]()
Trumman har också en fin form och borstning:
![]()
Innan trumman togs ur verket kan man också se en lite annorlunda lösning för klicken:
![]()
balansen är en blånerad s.k brequet over coil.
![]()
Sen rengör jag hela verket och boett/baklock. Försiktigt då jag inte kan få bort läderremmen.
Här är alla delar och jag vevar in fjädern igen med en fjädervinda.
![]()
![]()
När fjäderhusbommen ska monteras har jag nyligen skaffat ett verktyg för det. Verkligen värt då det är mycket enklare nu att göra det utan att riskera slinta med korntången.
![]()
![]()
Monterat verket och det går fint och smidigt. Tog några bilder på gånghaken med. På engelska kallas det Black Polish. Delen är blankpolerad så väl att den reflekterar allt ljus i samma riktning. Och upplevs nästan svart i vissa vinklar.
![]()
![]()
![]()
![]()
Grym klocka är det, well done IWC och grattis @Gärdinge för en fantastiskt fin klockatack för förtroendet
![]()
Blev testa guldplätering idag.
Komihåg säkerheten, kemhandskar (tjocka) med iso 374-1, gasmask med abek1 filter, skydd för ögonen. Bra ventilation med fläkt. Tar det säkra före det osäkra men guldvätskan är stabil (bunden i Kaliumcyanid) men man får vara försiktig
Först avfettning och sedan en aktivator. Aktivatorn ska ta bort oxider från ytan inför plätering. Sedan lade på ett lager nickel och sedan guld. All plätering skedde med "tampon plätering", man använder en stav som är pläterad med platinum för guldpläteringen sedan är ett fodrat tyg över staven. Sen doppar man staven i vätskan man ska plätera med och stryker över föremålet.
Boetten är kopplad mot den lilla tvingen, svart kabel (-), röd (+) är kopplad mot staven som sedan har vätskan.
Tog inte så många bilder men iaf![]()
Riktigt snygg! Vad heter modellen?Då var den klar, Omega deville
![]()
TackRiktigt snygg! Vad heter modellen?