• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Den stora tråden om Champagne

Zingo

Rolex
Churchill är väl nice.

Skulle gått på standard dock - alla vintage är ju typ för unga iaf. Skulle gått på en Palmer BdB.
SWC är trevlig om än att den skulle behöva vila lite längre. Krug GC kan klivas på om än att den även mår bra av att vila, oklart vilket nr det är.

Pertois är ett annat trevligt budget alternativ även om det är dubbla priset på budget och mindre påslag på dyrare.
 

krämbulle

Alltid sugen på inköp
2-Faktor
SWC är trevlig om än att den skulle behöva vila lite längre. Krug GC kan klivas på om än att den även mår bra av att vila, oklart vilket nr det är.

Pertois är ett annat trevligt budget alternativ även om det är dubbla priset på budget och mindre påslag på dyrare.

Handlade Pertois för första gången i veckan själv. Skall bli kul att testa när det är dags, läst bra om dem iaf. Känns prisvärt på SB.
 

SpejsMan

Rolex
Pledge Member
2-Faktor
Har en Moët från 2003 liggandes och undrar vad ni tror om mognaden?
Jag är absolut ingen kännare utan köpte ett par flaskor för kul skull för 15 år sedan och denna är kvar. Den har förvarats i källare med temp omkring 12 grader +-3 som varmast och kallast, förutom förra sommaren då inte ens en meters stenväggar klarade av att hålla tempen under 18. Roterat den ett kvartsvarv i kvartalet un
Vad tror ni, spara eller poppa?
IMG_20190601_173518.jpg
 

Tapiren

Cartier
Kul!
Vilka gårdar har ni besökt?


Är också intresserad. Åker nog genom Reims på väg hem från Italien i sommar. Även Norra Rhône.


Jag är också nyfiken på vilka gårdar. Några tips kanske? Ska själv ner en runda nu i juni.

Nu, äntligen! Resan med den gamla BMW:n gick bra, den kämpade på genom hela Europa utan att så mycket som misstända en endaste gång. Nu är vi hemma sedan några dagar men då fanns det en del att ta tag i på jobbet så jag har inte hunnit skriva på forumet förrän nu. Hursom; jag är ingen sommelier eller vinkännare, inte på något sätt. Jag ville åka till Champagne en andra gång eftersom jag gillar drycken och regionen, men jag vågar inte alls uttala mig om vilka hus som levererar bra eller dåliga produkter.

Mina spontana reflektioner från mina besök är följande, och eftersom jag bara varit i regionen två gånger är de kanske mest av intresse för den som inte varit där och skapat sig sin egen bild;

-De små husen är nästan alltid bättre än de stora, eller i vart fall mer spännande att besöka. Många av de mindre husen ägs och drivs av en familj och möjligen några säsongare, och har man lite flyt får man komma in och se produktionen, smaka kommande årgångar, sitta och smaka i familjens vardagsrum, vara med vid korkningen osv.

-De stora husen har ju rejäla anläggningar mitt i Reims eller Epernay, det är väldigt seriöst och uppstyrt med guidade turer på flera språk osv. Har man inte varit där tidigare är ett besök på något av dessa kul, men det räcker, sen tycker jag att det ger mer om man fokuserar på de lite mindre husen.

-Även de riktigt små husen brukar vara öppna för besök i princip när som helst (utom på söndagar, så är ALLT stängt, utom möjligen de riktigt stora). På så sätt är ett besök i regionen lite jobbigt, man får vara beredd på att knacka på dörren och nästan bjuda in sig själv, men det har alltid ordnat sig för oss. Någon enstaka person har varit sur eller allmänt konstig, men då är det ju bara att tacka för sig och dra vidare.

-Upplägget för ett besök är ungefär detsamma hos alla mindre producenter, för fem euro eller däromkring får man en provsmakning av en eller några produkter, och om man sedan köper några flaskor brukar de alltid "glömma" bort den avgiften. De lite större producenterna har mer "barer" där man sätter sig ned och får en meny att välja på, men de är också mer hårda på att man betalar enligt prislistan.

-Många hus säljer en produkt som heter Ratafia, ett starkvin man tillverkar på resterna från övriga tillverkningen. Ett väldigt sött vin som smakar kanon, köp!

-I många av byarna finns champagnehus nästan överallt, så det finns gott om valmöjligheter och är man inte nöjd med första stoppet är det bara att gå vidare till nästan. Det finns ingen anledning att bara rulla runt i de två större städerna, utan kör runt lite i de små byarna så har ni roligare.

-Nu senast besökte vi bland annat;
www.champagne-henry-bourdelat.fr De hade en ringklocka vid lagret som vi ringde på och min fru sa skämtsamt, "nu kommer de väl åkandes på någon traktor" och det gjorde han bokstavligt talat, lerig som tusan. Han bad om ursäkt för klädseln och visade sitt provrum som var riktigt fräscht, och champagnen smakade riktigt bra, tror vi köpte 12 flaskor till slut.
www.champagne-autreau-lasnot.com Lite mer städat, men väldigt trevliga.

Men det finns hur många som helst som är roliga att besöka, och jag är som sagt inte speciellt duktig på viner så handlar det om vad som är bra och mindre bra smakmässigt vågar jag inte uttala mig, jag vet vad jag gillar men inte så mycket mer :)
 
Senast ändrad:

Zingo

Rolex
Har en Moët från 2003 liggandes och undrar vad ni tror om mognaden?
Jag är absolut ingen kännare utan köpte ett par flaskor för kul skull för 15 år sedan och denna är kvar. Den har förvarats i källare med temp omkring 12 grader +-3 som varmast och kallast, förutom förra sommaren då inte ens en meters stenväggar klarade av att hålla tempen under 18. Roterat den ett kvartsvarv i kvartalet un
Vad tror ni, spara eller poppa?
IMG_20190601_173518.jpg
Poppa! :)
BTW, rotera den ett kvartsvarv i kvartalet? :confused:
 

SpejsMan

Rolex
Pledge Member
2-Faktor
Poppa! :)
BTW, rotera den ett kvartsvarv i kvartalet? :confused:
Något jag läste på nån puristsida för runt 15 år sedan. Kommer inte ihåg om det var för att hålla korken fuktig eller öka sedimentets kontakt med vinet, men jag har snurrat på när jag kommit ihåg det.

Då blir det poppnig till bröllopsdagen i sommar. Borde jag ställa den upp i kyla ett långt tag innan likt en ofiltrerad öl, eller är det bättre attlåta den förbli liggande?
Kanske något som man ska skita i?
 

Tapiren

Cartier
Något jag läste på nån puristsida för runt 15 år sedan. Kommer inte ihåg om det var för att hålla korken fuktig eller öka sedimentets kontakt med vinet, men jag har snurrat på när jag kommit ihåg det.

Då blir det poppnig till bröllopsdagen i sommar. Borde jag ställa den upp i kyla ett långt tag innan likt en ofiltrerad öl, eller är det bättre attlåta den förbli liggande?
Kanske något som man ska skita i?
Det låter som en sammanblandning av hur vinet hanteras under andra jäsningen, först jäser vinet i tank men därefter buteljeras det och jäser på flaska en tid innan det tappas upp på den ”riktiga” flaskan. Under denna andra jäsning förvaras flaskan med halsen lutad nedåt så att jästen samlas i korken. Då brukar man också rotera flaskorna för att underlätta detta.
 

SpejsMan

Rolex
Pledge Member
2-Faktor
Det låter som en sammanblandning av hur vinet hanteras under andra jäsningen, först jäser vinet i tank men därefter buteljeras det och jäser på flaska en tid innan det tappas upp på den ”riktiga” flaskan. Under denna andra jäsning förvaras flaskan med halsen lutad nedåt så att jästen samlas i korken. Då brukar man också rotera flaskorna för att underlätta detta.
Haha. Säkert jag som blandat ihop saker då :banghead:
 

chff

Cartier
Nu, äntligen! Resan med den gamla BMW:n gick bra, den kämpade på genom hela Europa utan att så mycket som misstända en endaste gång. Nu är vi hemma sedan några dagar men då fanns det en del att ta tag i på jobbet så jag har inte hunnit skriva på forumet förrän nu. Hursom; jag är ingen sommelier eller vinkännare, inte på något sätt. Jag ville åka till Champagne en andra gång eftersom jag gillar drycken och regionen, men jag vågar inte alls uttala mig om vilka hus som levererar bra eller dåliga produkter.

Mina spontana reflektioner från mina besök är följande, och eftersom jag bara varit i regionen två gånger är de kanske mest av intresse för den som inte varit där och skapat sig sin egen bild;

-De små husen är nästan alltid bättre än de stora, eller i vart fall mer spännande att besöka. Många av de mindre husen ägs och drivs av en familj och möjligen några säsongare, och har man lite flyt får man komma in och se produktionen, smaka kommande årgångar, sitta och smaka i familjens vardagsrum, vara med vid korkningen osv.

-De stora husen har ju rejäla anläggningar mitt i Reims eller Epernay, det är väldigt seriöst och uppstyrt med guidade turer på flera språk osv. Har man inte varit där tidigare är ett besök på något av dessa kul, men det räcker, sen tycker jag att det ger mer om man fokuserar på de lite mindre husen.

-Även de riktigt små husen brukar vara öppna för besök i princip när som helst (utom på söndagar, så är ALLT stängt, utom möjligen de riktigt stora). På så sätt är ett besök i regionen lite jobbigt, man får vara beredd på att knacka på dörren och nästan bjuda in sig själv, men det har alltid ordnat sig för oss. Någon enstaka person har varit sur eller allmänt konstig, men då är det ju bara att tacka för sig och dra vidare.

-Upplägget för ett besök är ungefär detsamma hos alla mindre producenter, för fem euro eller däromkring får man en provsmakning av en eller några produkter, och om man sedan köper några flaskor brukar de alltid "glömma" bort den avgiften. De lite större producenterna har mer "barer" där man sätter sig ned och får en meny att välja på, men de är också mer hårda på att man betalar enligt prislistan.

-Många hus säljer en produkt som heter Ratafia, ett starkvin man tillverkar på resterna från övriga tillverkningen. Ett väldigt sött vin som smakar kanon, köp!

-I många av byarna finns champagnehus nästan överallt, så det finns gott om valmöjligheter och är man inte nöjd med första stoppet är det bara att gå vidare till nästan. Det finns ingen anledning att bara rulla runt i de två större städerna, utan kör runt lite i de små byarna så har ni roligare.

-Nu senast besökte vi bland annat;
www.champagne-henry-bourdelat.fr De hade en ringklocka vid lagret som vi ringde på och min fru sa skämtsamt, "nu kommer de väl åkandes på någon traktor" och det gjorde han bokstavligt talat, lerig som tusan. Han bad om ursäkt för klädseln och visade sitt provrum som var riktigt fräscht, och champagnen smakade riktigt bra, tror vi köpte 12 flaskor till slut.
www.champagne-autreau-lasnot.com Lite mer städat, men väldigt trevliga.

Men det finns hur många som helst som är roliga att besöka, och jag är som sagt inte speciellt duktig på viner så handlar det om vad som är bra och mindre bra smakmässigt vågar jag inte uttala mig, jag vet vad jag gillar men inte så mycket mer :)

Spännande!
Ska bila i Frankrike och kör ner nu på torsdag, blir några dagar i champagne. Första gången jag är där, några fler tips? :)
Behöver all hjälp jag kan få för att få ut så mycket som möjligt av dagarna vi är där.
 

Tapiren

Cartier
Ja, det gjorde vi för ett tag sedan, vi ska bo på airbnb i Les Mesneux, har bil med mig så vi kan ta oss runt överallt.

Rilly la montagne är trevligt, liksom Chouilly, Avize, och Cramant. Söndagar är det mesta nog ganska stängt men annars tycker jag det duger med att köra runt, men var beredda på att det tar längre tid än man tror, vägarna är inte direkt dåliga men inte direkt unikt bra heller.

Ni bor ju nära Reims, är ni sugna på marockansk mat finns Le Riad som är bra, och det här stället är trevligt (bar); https://www.tripadvisor.se/Restaura..._Bar_by_Le_Vintage-Reims_Marne_Grand_Est.html
 

chff

Cartier
Rilly la montagne är trevligt, liksom Chouilly, Avize, och Cramant. Söndagar är det mesta nog ganska stängt men annars tycker jag det duger med att köra runt, men var beredda på att det tar längre tid än man tror, vägarna är inte direkt dåliga men inte direkt unikt bra heller.

Ni bor ju nära Reims, är ni sugna på marockansk mat finns Le Riad som är bra, och det här stället är trevligt (bar); https://www.tripadvisor.se/Restaura..._Bar_by_Le_Vintage-Reims_Marne_Grand_Est.html

Oj! Tackar ödmjukast för detta.
Jag har på ett annat forum fått höra "köp på dig alla 2008 du ser". Men om man vill köpa för att dricka nu, vilket hus/vilken gård har trevlig standardchampagne? Söker lite tips i prisklasser från lågt till 1000kr/flaska som jag kan ha som lite underlag ifall vi hamnar i en champagnebutik. Kan även tänka mig lagra några flaskor men om jag förstår det rätt så är lagring aldrig dåligt för någon champagne.
 

thomastheswede

Audemars
Håller med, helt unikt vin. :) Har du druckit Substance?
Yes, testat det mesta från Selosse under många år, nu har smärtgränsen dock passerats prismässigt för de flesta varianterna då man får dricka det man har i hyllorna...

Första Initial jag köpte kostade typ 425kr, VO var en hunka upp och Substance kanske låg på 900. Det var tider det!
 

MR-WJ

Omega
Yes, testat det mesta från Selosse under många år, nu har smärtgränsen dock passerats prismässigt för de flesta varianterna då man får dricka det man har i hyllorna...

Första Initial jag köpte kostade typ 425kr, VO var en hunka upp och Substance kanske låg på 900. Det var tider det!

Hur är Substancen om man jämför med Initial? :)
 

thomastheswede

Audemars
Hur är Substancen om man jämför med Initial? :)
En helt annan upplevelse. V.O. är en mer komplex och tyngre champagne än Initial. Substance tar allt ett antal nivåer högre. Superkomplex och med ganska mycket oxiderade toner. Den består ju av alla årgångar de producerat sedan 1986 (!).

Körde en Selosseprovning med en intresserad vän förra året som efter VO tyckte att nu finns det ingen bättre champagne i världen. Efter Substance tyckte han att I och VO var ”helt ok”.
 
Senast ändrad:

Raste

Cartier
Pledge Member
En helt annan upplevelse. V.O. är en mer komplex och tyngre chapagne än Initial. Substance tar allt ett antal nivåer högre. Superkomplex och med ganska mycket oxiderade toner. Den består ju av alla årgångar de producerat sedan 1986 (!).

Körde en Selosseprovning med en intresserad vän förra året som efter VO tyckte att nu finns det ingen bättre champagne i världen. Efter Substance tyckte han att I och VO var ”helt ok”.
Du vet vad detta innebär va @MR-WJ ? En av dina Substance kommer behöva ryka inom kort :cool:
 

Gräsanden

Cartier
2-Faktor
Håller på att testa lite blandad champagne i prisklassen 300-600kr, men faller tillbaka till att jag gillar Pol Roger (vanliga). Tips på någon i den stilen som jag kanske kan ta ”tronen” :)
 
Topp