Nu, äntligen! Resan med den gamla BMW:n gick bra, den kämpade på genom hela Europa utan att så mycket som misstända en endaste gång. Nu är vi hemma sedan några dagar men då fanns det en del att ta tag i på jobbet så jag har inte hunnit skriva på forumet förrän nu. Hursom; jag är ingen sommelier eller vinkännare, inte på något sätt. Jag ville åka till Champagne en andra gång eftersom jag gillar drycken och regionen, men jag vågar inte alls uttala mig om vilka hus som levererar bra eller dåliga produkter.
Mina spontana reflektioner från mina besök är följande, och eftersom jag bara varit i regionen två gånger är de kanske mest av intresse för den som inte varit där och skapat sig sin egen bild;
-De små husen är nästan alltid bättre än de stora, eller i vart fall mer spännande att besöka. Många av de mindre husen ägs och drivs av en familj och möjligen några säsongare, och har man lite flyt får man komma in och se produktionen, smaka kommande årgångar, sitta och smaka i familjens vardagsrum, vara med vid korkningen osv.
-De stora husen har ju rejäla anläggningar mitt i Reims eller Epernay, det är väldigt seriöst och uppstyrt med guidade turer på flera språk osv. Har man inte varit där tidigare är ett besök på något av dessa kul, men det räcker, sen tycker jag att det ger mer om man fokuserar på de lite mindre husen.
-Även de riktigt små husen brukar vara öppna för besök i princip när som helst (utom på söndagar, så är ALLT stängt, utom möjligen de riktigt stora). På så sätt är ett besök i regionen lite jobbigt, man får vara beredd på att knacka på dörren och nästan bjuda in sig själv, men det har alltid ordnat sig för oss. Någon enstaka person har varit sur eller allmänt konstig, men då är det ju bara att tacka för sig och dra vidare.
-Upplägget för ett besök är ungefär detsamma hos alla mindre producenter, för fem euro eller däromkring får man en provsmakning av en eller några produkter, och om man sedan köper några flaskor brukar de alltid "glömma" bort den avgiften. De lite större producenterna har mer "barer" där man sätter sig ned och får en meny att välja på, men de är också mer hårda på att man betalar enligt prislistan.
-Många hus säljer en produkt som heter Ratafia, ett starkvin man tillverkar på resterna från övriga tillverkningen. Ett väldigt sött vin som smakar kanon, köp!
-I många av byarna finns champagnehus nästan överallt, så det finns gott om valmöjligheter och är man inte nöjd med första stoppet är det bara att gå vidare till nästan. Det finns ingen anledning att bara rulla runt i de två större städerna, utan kör runt lite i de små byarna så har ni roligare.
-Nu senast besökte vi bland annat;
www.champagne-henry-bourdelat.fr De hade en ringklocka vid lagret som vi ringde på och min fru sa skämtsamt, "nu kommer de väl åkandes på någon traktor" och det gjorde han bokstavligt talat, lerig som tusan. Han bad om ursäkt för klädseln och visade sitt provrum som var riktigt fräscht, och champagnen smakade riktigt bra, tror vi köpte 12 flaskor till slut.
www.champagne-autreau-lasnot.com Lite mer städat, men väldigt trevliga.
Men det finns hur många som helst som är roliga att besöka, och jag är som sagt inte speciellt duktig på viner så handlar det om vad som är bra och mindre bra smakmässigt vågar jag inte uttala mig, jag vet vad jag gillar men inte så mycket mer