• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Grilltråden v2.0

Toftich

Rolex
2-Faktor
Kör lite ribs och kyckling
image.jpg
 

Orco

Cartier
Nu inför denna sommar skall det i handlas ny grill.
Jag står i valet och kvalet när det kommer till vad jag igentligen vill ha så nu behöver jag lite smakråd och tips från er.
Som de ser ut just nu står det mellan en Weber klot och Landmann tunna.
Ser både för och nackdelar i båda men vad tycker ni talar mest för mellan dessa två? Vad ska jag slå till på?
20180510_145955.jpg
 

Aboynamedsue

Patek
2-Faktor
Nu inför denna sommar skall det i handlas ny grill.
Jag står i valet och kvalet när det kommer till vad jag igentligen vill ha så nu behöver jag lite smakråd och tips från er.
Som de ser ut just nu står det mellan en Weber klot och Landmann tunna.
Ser både för och nackdelar i båda men vad tycker ni talar mest för mellan dessa två? Vad ska jag slå till på?
20180510_145955.jpg
Weber håller betydligt högre kvalité.
 

Monk

Panerai
2-Faktor
Nu inför denna sommar skall det i handlas ny grill.
Jag står i valet och kvalet när det kommer till vad jag igentligen vill ha så nu behöver jag lite smakråd och tips från er.
Som de ser ut just nu står det mellan en Weber klot och Landmann tunna.
Ser både för och nackdelar i båda men vad tycker ni talar mest för mellan dessa två? Vad ska jag slå till på?
20180510_145955.jpg
Håller med ovanstående, Weber alla dagar i veckan. Landmann har betydligt sämre motstånd mot rost. Min weber står ute året runt och ser forfarande relativ ny ut, trots att den har 8 år på nacken. Jag har dock bytt galler en gång.
 

Orco

Cartier
Okey då känns det ju som att jag kan stryka Landmann från listan.
När det ändå är på tapeten, kol eller gasol?
Har varit emot gasol länge men känner att jag blir lite mer motiverad av den då föräldrarna har kört gasol dom senaste 4 åren och det känns ju onekligen smidigt och enkelt.
 

frere

Audemars
2-Faktor
Okey då känns det ju som att jag kan stryka Landmann från listan.
När det ändå är på tapeten, kol eller gasol?
Har varit emot gasol länge men känner att jag blir lite mer motiverad av den då föräldrarna har kört gasol dom senaste 4 åren och det känns ju onekligen smidigt och enkelt.
Det beror ju helt på hur du vill grilla. Köttskivor, korv och annat som du kör över direkt värme går ju precis lika bra på vilket som (men klot är helt onödigt eftersom det bara går åt mer kol än i en gammaldags svenssongrill med justerbart galler). Om du däremot är sugen på att grilla bbq sakta länge och rökigt, eller kunna använda grillen som en ugn, är klotgrill det enda vettiga.
 

Orco

Cartier
Det beror ju helt på hur du vill grilla. Köttskivor, korv och annat som du kör över direkt värme går ju precis lika bra på vilket som (men klot är helt onödigt eftersom det bara går åt mer kol än i en gammaldags svenssongrill med justerbart galler). Om du däremot är sugen på att grilla bbq sakta länge och rökigt, eller kunna använda grillen som en ugn, är klotgrill det enda vettiga.
Det är ju just det där med att ev röka och köra riktigt länge som jag vill åt och tänkte att den variant med tunna som har eget rökeri på sidan vore optimalt om man jämnför klot?
Jag vill börja köra stora stycken kött och ribs på låg värme oxh massa rök.
 

frere

Audemars
2-Faktor
Det är ju just det där med att ev röka och köra riktigt länge som jag vill åt och tänkte att den variant med tunna som har eget rökeri på sidan vore optimalt om man jämnför klot?
Jag vill börja köra stora stycken kött och ribs på låg värme oxh massa rök.
Kul, det är den roligaste grillningen! Det funkar bra i en tunna också, men är lättare i ett klot eftersom cirkulationen och värmen blir jämnare. En sån "offset smoker" med glöden bredvid är ju ett riktigt hardcorealternativ men de brukar oftast vara rejält mycket dyrare än den landmann du visar. Undrar om de snikat på mer än rostskyddet i den modellen?
 

meijlinder

Rolex
2-Faktor
Det är ju just det där med att ev röka och köra riktigt länge som jag vill åt och tänkte att den variant med tunna som har eget rökeri på sidan vore optimalt om man jämnför klot?
Jag vill börja köra stora stycken kött och ribs på låg värme oxh massa rök.
Det går att röka i gasolgrill också. Gör ribs regelbundet i min och t.o.m. bringa förra året.
https://klocksnack.se/threads/grilltråden-v2-0.26851/page-20#post-1962118
Det är lite pill, men funkar.
 

Orco

Cartier
Kul, det är den roligaste grillningen! Det funkar bra i en tunna också, men är lättare i ett klot eftersom cirkulationen och värmen blir jämnare. En sån "offset smoker" med glöden bredvid är ju ett riktigt hardcorealternativ men de brukar oftast vara rejält mycket dyrare än den landmann du visar. Undrar om de snikat på mer än rostskyddet i den modellen?
Ja jag känner ju att det är på tiden att jag kostar på mig något ordentligt då jag ändå grillar en hel del som det är idag.
Att köra slow smoke i klotgrill har jag funderat över. Är det någon separat behållare man har då med vätska och virke som får brinna eller hur fungerar de?
Jag har ju sett att det finns flertal varianter på att röka och köra länge med låg värme men inte riktigt kännt att klotgrillarna tagit det bättre strået eller är det kanske vanesak?
 

frere

Audemars
2-Faktor
Ja jag känner ju att det är på tiden att jag kostar på mig något ordentligt då jag ändå grillar en hel del som det är idag.
Att köra slow smoke i klotgrill har jag funderat över. Är det någon separat behållare man har då med vätska och virke som får brinna eller hur fungerar de?
Jag har ju sett att det finns flertal varianter på att röka och köra länge med låg värme men inte riktigt kännt att klotgrillarna tagit det bättre strået eller är det kanske vanesak?
Knepet är bara att köra indirekt med förvånansvärt lite briketter åt gången för att hålla ned värmen, och så nån näve rökspån (eller ännu hellre lite grövre bitar av fruktträd) direkt på glöden. Grillar man i flera timmar så får man fylla på mer i omgångar så skorstenständare är ett måste. Jag tycker att det är det enklaste sättet, men i början är det lite knepigt att få till temperaturen. Man tar gärna för mycket kol och så står man där med en för varm grill. Just den biten är enklare i en smoker där mer går att reglera.
 

Orco

Cartier
Knepet är bara att köra indirekt med förvånansvärt lite briketter åt gången för att hålla ned värmen, och så nån näve rökspån (eller ännu hellre lite grövre bitar av fruktträd) direkt på glöden. Grillar man i flera timmar så får man fylla på mer i omgångar så skorstenständare är ett måste. Jag tycker att det är det enklaste sättet, men i början är det lite knepigt att få till temperaturen. Man tar gärna för mycket kol och så står man där med en för varm grill. Just den biten är enklare i en smoker där mer går att reglera.
Ja det känns ju onekligen som att det krävs lite mer handpåläggning än om man har röken sidmonterad på tunna. Grova spån av fruktträd har jag god tillgång till så det är inga problem:) prisklassen jag kollar i är 2000:- känns det rätt eller kan jag komma undan billigare eller bör jag kosta på ännu mer?
 

frere

Audemars
2-Faktor
Ja det känns ju onekligen som att det krävs lite mer handpåläggning än om man har röken sidmonterad på tunna. Grova spån av fruktträd har jag god tillgång till så det är inga problem:) prisklassen jag kollar i är 2000:- känns det rätt eller kan jag komma undan billigare eller bör jag kosta på ännu mer?
2000 räcker ju till ett finfint weberklot eller en helt vanlig tunna. Däremot får man nog lite tråkigare varianter av smokers eller gasolgrillar (som jag inte vet just någonting om).
Det går att röka i gasolgrill också. Gör ribs regelbundet i min och t.o.m. bringa förra året.
https://klocksnack.se/threads/grilltråden-v2-0.26851/page-20#post-1962118
Det är lite pill, men funkar.
Coolt! Temperaturstabiliteten borde ju kunna bli riktigt bra med gasol så varför inte egentligen, även om det spontant känns lite konstigt för en kolgrillare:)
 

meijlinder

Rolex
2-Faktor
Coolt! Temperaturstabiliteten borde ju kunna bli riktigt bra med gasol så varför inte egentligen, även om det spontant känns lite konstigt för en kolgrillare:)
Hålla temperaturen är rätt enkelt som du säger.
Problemet är att det är mycket hål i en gasolgrill för luftgenomströmning, så mycket rök går till spillo.
men lite fler rökpaket och några strategiskt placerade ark alufolie för att täppa till så blir det inte så illa.
 

WiktorK

Omega
Det blev ingen gasgrill för min del, bytte en Weber Q2200 mot en el Q2400. Trots att jag varit skeptisk mot elgrillar så måste jag medge att jag är imponerad, bra kräm i grillen och det blir ordentlig grillyta. Genom att använda röklåda så får man till den rökiga tonen som bara kolgrill ger annars.

Jag använde röklådan idag och körde på för häftigt så det började brinna i röklådan.. Till följd av detta så blev hela insidan av locket svart och sotigt, det ser inte jättekul ut.

Finns det något bra och smidigt sätt att rengöra detta och få tillbaka den glansiga metallen? Eller är det bara inse att det kommer bli svart och sotigt? Särskilt när man röker?
 

joca

Patek
2-Faktor
Det blev ingen gasgrill för min del, bytte en Weber Q2200 mot en el Q2400. Trots att jag varit skeptisk mot elgrillar så måste jag medge att jag är imponerad, bra kräm i grillen och det blir ordentlig grillyta. Genom att använda röklåda så får man till den rökiga tonen som bara kolgrill ger annars.

Jag använde röklådan idag och körde på för häftigt så det började brinna i röklådan.. Till följd av detta så blev hela insidan av locket svart och sotigt, det ser inte jättekul ut.

Finns det något bra och smidigt sätt att rengöra detta och få tillbaka den glansiga metallen? Eller är det bara inse att det kommer bli svart och sotigt? Särskilt när man röker?
Kör också en Q2400 och tycker den grillar på bra!
Lite jobbig att rengöra då jag tycker det fastnar lätt på gallret men annars nöjd!
Vad gäller ditt sot så har jag ingen aning :)
 

Scipio

Patek
2-Faktor
Ja det känns ju onekligen som att det krävs lite mer handpåläggning än om man har röken sidmonterad på tunna. Grova spån av fruktträd har jag god tillgång till så det är inga problem:) prisklassen jag kollar i är 2000:- känns det rätt eller kan jag komma undan billigare eller bör jag kosta på ännu mer?
Det är ett tag sedan du skrev så du kanske redan har köpt en grill? Jag har en Weber som jag grillar färsk kyckling i. Weber har speciellt formade "korgar" som man lägger briketter i. De står mot ytterkanten så värmen inte kommer direkt underifrån. Sen har jag köpt till deras speciella ställ där man trycker ner kycklingarslet mot gallret och sen på med locket. Där får det stå i ca 1,5 timmar med stektermometer. Weber har praktiska tillbehör tycker jag och jag är väldigt nöjd. Jag köpte en variant med inbyggd bord som underlättar arbetet. Man behöver inte lägga allt på gräsmattan.
 

Hellebring

Cartier
Jäklar vad Flintastek var ogott. Senast jag provade var 1990 och nu känner jag att det kan få gå 28 år till nästa gång jag provar.
D6BC9E33-7C3F-4D20-BE6D-421CB041359F.jpeg
 

PIC

Cartier
2-Faktor
IMG_20180625_171435.jpg
Hur kan grilltråden hamna på 3 sidan mitt i sommaren.
Bra grillklocka så man har koll på grilltiden.
Under locket är det en enkel fläskytterfilé, lite egen marinad, rökspån och ca 150 grader.
 
Topp