• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Hemmabaren

Manhattan​

Jag har ingen anständig rye, så den får bli på bourbon idag. Jerry Thomas bitters är väl inte helt korrekt heller, men jag har slut på vanlig aromatic bitters.

PXL_20250823_174522515_crop.jpg
 
Kvällens…
Grön Chartreuse/Genepy är bra till mycket. Ungefär som Campari… Ni vet; ”When in doubt, add Campari”. Funkar på Grön C oxå!
Var på lokal för noga helger sen som hade överflöd på Chartreuse som hade det i allt; bl.a sin ”Negroni”, så jag provade hemma;

4 cl gin
3 cl röd vermouth
2 cl Genepy (som Chartreuse, fast lite sötare, typ)

Blev fan-i-mig galet bra! Prova!

Å så en Gin Fizz med en cl Genepy till frun. Bra som tusan, lite örtigare.

5 cl gin
1 cl Genepy
3 cl citron
2 cl sockerlag
Äggvita
Toppas med lite sodavatten. (lite för mycket så skummet rann över…)

IMG_0180.jpeg
IMG_0181.jpeg
 
Frågar man Bond kan man absolut inte göra en dry martini med nåt annat än Gordon’s!
Dock tycker han att den ska skakas, vilket är bullshit!
  • Cocktails som bara innehåller klara ingredienser måste röras, annars är de grumliga vid serveringen vilket inte är snyggt.
  • Cocktails som innehåller citrusjuice eller annan grumlig ingrediens kan skakas, vilket spar tid för den professionella bartendern med betalande gäster som står i kö (men slutresutatet blir lika bra om man rör dem).
  • Cocktails som innehåller äggvita måste skakas. Annars blir det inget skum.
Bond är underhållande, men Ian Fleming hade inte full koll på mixologi.
 
Dock tycker han att den ska skakas, vilket är bullshit!
  • Cocktails som bara innehåller klara ingredienser måste röras, annars är de grumliga vid serveringen vilket inte är snyggt.
  • Cocktails som innehåller citrusjuice eller annan grumlig ingrediens kan skakas, vilket spar tid för den professionella bartendern med betalande gäster som står i kö (men slutresutatet blir lika bra om man rör dem).
  • Cocktails som innehåller äggvita måste skakas. Annars blir det inget skum.
Bond är underhållande, men Ian Fleming hade inte full koll på mixologi.
Mja, det är ju Vesper martini som skakas, och den dricker han bara i Casino Royale. I böckerna är det mest klassiska dry martini, Negroni, gin & tonic som gäller. Mest av allt dricker han nog champagne eller ren vodka.
 
OK. Då kanke inte Fleming var så fel ute ändå.
Nej, han kunde nog sina cocktails ändå. Det var dessutom ett recept som en av hans vänner hade skapat, så var inte ens hans egna idé till att börja med.
Kan dock inte minnas att det finns någon beskrivning av hur dry martinis faktiskt tillreds i böckerna, så finns ju inga garantier att dom inte är skakade också.
 
Kul nördig diskussion ang. Bonds/Flemmings cocktailkunskaper.

Gillar för övrigt i nån av de senaste Bond-filmerna när en ganska sliten Mr. Bond beställer en Martini och bartendern undrar ”Shaken or stired?”
Svaret, lite lagom uppgivet: ”Do I look like I give a damn?”
(ur minnet, möjligen kan replikerna vara lite annorlunda)

Skön blinkning till de gamla filmerna, tycker jag!

Men fan; nu blev jag sugen på en drajja och det är onsdag fm… 😝

Var för övrigt iväg hos en polare och smakade ett fatprov från vårt senaste ginfat; en Hernö gin lagrat 12-13 månader på ett Highcoast sherry/whiskyfat. Fantastisk! Kommer bli grym i en drajja eller en gintung Negroni. Får återkomma i det ärendet när det är tappt och klart inom kort.
 
Kul nördig diskussion ang. Bonds/Flemmings cocktailkunskaper.

Gillar för övrigt i nån av de senaste Bond-filmerna när en ganska sliten Mr. Bond beställer en Martini och bartendern undrar ”Shaken or stired?”
Svaret, lite lagom uppgivet: ”Do I look like I give a damn?”
(ur minnet, möjligen kan replikerna vara lite annorlunda)
Det var i den snart 20 år gamla Casino Royale. Daniel Craigs första, och även den första boken i serien, där Vesper gör sin debut.
Vodka martini, som Bond alltid dricker i filmerna i övrigt, är bara en vanlig martini med vodka istället för gin.
 
Det var i den snart 20 år gamla Casino Royale. Daniel Craigs första, och även den första boken i serien, där Vesper gör sin debut.
Vodka martini, som Bond alltid dricker i filmerna i övrigt, är bara en vanlig martini med vodka istället för gin.

Du har förstås helt rätt och ja; det är väl en ganska ”ny” Bondfilm… 😝

Kul blinkning ändå. En ny tuffare Bond.

(Är inget stort fan och det var nog den senaste Bondfilmen jag sett…)
 
Du har förstås helt rätt och ja; det är väl en ganska ”ny” Bondfilm… 😝

Kul blinkning ändå. En ny tuffare Bond.

(Är inget stort fan och det var nog den senaste Bondfilmen jag sett…)
Ja, den filmen har gott om blinkningar till dom äldre filmerna.
On topic så testade jag mig (utan att fota, tyvärr) en annan cocktail från just Thunderball; vodka & tonic med bitters. Garnerade med apelsinskal. Blev riktigt gott, faktiskt!
 
Ja, den filmen har gott om blinkningar till dom äldre filmerna.
On topic så testade jag mig (utan att fota, tyvärr) en annan cocktail från just Thunderball; vodka & tonic med bitters. Garnerade med apelsinskal. Blev riktigt gott, faktiskt!

Är personligen inget fan av vodkacocktails. Gillar ju ”stiffa” grejer där basspriten får ta plats, och vodka är ingen favorit.

Testade t.ex. ”James Bond”-martinin (Vesper Martini) ur Casino Royal-boken, med gin/vodka/Lillet och blev inget fan. Finns ett inlägg om det här i tråden från i vintras, tror jag.
En Martini ska fan-i-mig smaka gin… 😝
 
En annan sak; FB-gruppen ”Hemmabaren” var ju kanon förr, men har ballat ur med mest frågor om sifoner och/eller vilken Vildmix passar bäst till billig Tysklands-vodka…

Nån som har tips på nån annan, mer kvalitativ, FB-grupp i samma anda där man diskuterar cocktails och delar recept/åsikter?
@Lyden; du var väl med och skapade den FB-gruppen? Var hänger ”ni” nu?
 
En annan sak; FB-gruppen ”Hemmabaren” var ju kanon förr, men har ballat ur med mest frågor om sifoner och/eller vilken Vildmix passar bäst till billig Tysklands-vodka…

Nån som har tips på nån annan, mer kvalitativ, FB-grupp i samma anda där man diskuterar cocktails och delar recept/åsikter?
@Lyden; du var väl med och skapade den FB-gruppen? Var hänger ”ni” nu?

Precis som du säger så har just den gruppen ballat ur.. blir nog så när en grupp växer fort på kort tid.

Jag var inte med och startade den, men däremot är det en god vän och branschkollega som gjorde det - hängt med där sen dag nummer ett.

Nu är det tyvärr dåligt med sånna grupper, kör nästan bara ”hemmabaren” och ”vi som älskar gin”. Tar gärna emot tips ifall ni andra besitter lite guldkorn, utan en massa frågor om sifoner och billigt skräp. 🙌🏻
 
Är personligen inget fan av vodkacocktails. Gillar ju ”stiffa” grejer där basspriten får ta plats, och vodka är ingen favorit.

Testade t.ex. ”James Bond”-martinin (Vesper Martini) ur Casino Royal-boken, med gin/vodka/Lillet och blev inget fan. Finns ett inlägg om det här i tråden från i vintras, tror jag.
En Martini ska fan-i-mig smaka gin… 😝
Jag gör en variant på Vesper utan, eller med väldigt lite vodka, skakar alltid denna och adderar citronzest. En favorit 🍸
 
Är personligen inget fan av vodkacocktails. Gillar ju ”stiffa” grejer där basspriten får ta plats, och vodka är ingen favorit.

Testade t.ex. ”James Bond”-martinin (Vesper Martini) ur Casino Royal-boken, med gin/vodka/Lillet och blev inget fan. Finns ett inlägg om det här i tråden från i vintras, tror jag.
En Martini ska fan-i-mig smaka gin… 😝
Vodka dricker jag oftast i en annan Bond-variant: med is och pressad lime.
 
Någon som har tips på lämplig whisky om man vill undvika bourbon pga amerikanskt? Kört Makers Mark annars till tex old fashioned och liknande.
 
Någon som har tips på lämplig whisky om man vill undvika bourbon pga amerikanskt? Kört Makers Mark annars till tex old fashioned och liknande.
Det är väl den irländska whiskeyn som ligger till grund för den amerikanska? Tycker att exempelvis Tullamore Dew kan vara rätt trevlig som budgetwhiskey. Finns även en tolvåring där, som jag inte haft tillfälle att testa än. Tycker det är väldigt mycket samma lena sötma som i bourbon.
Notera att jag inte har stavat fel - irländarna, precis som amerikanerna, slänger in ett E i whisky.
 
Det är väl den irländska whiskeyn som ligger till grund för den amerikanska? Tycker att exempelvis Tullamore Dew kan vara rätt trevlig som budgetwhiskey. Finns även en tolvåring där, som jag inte haft tillfälle att testa än. Tycker det är väldigt mycket samma lena sötma som i bourbon.
Notera att jag inte har stavat fel - irländarna, precis som amerikanerna, slänger in ett E i whisky.
Längesen jag drack en Tullamore, tolvåringen kanske kan vara intressant.
 
Någon som har tips på lämplig whisky om man vill undvika bourbon pga amerikanskt? Kört Makers Mark annars till tex old fashioned och liknande.
Kan rekommendera Monkey Shoulder som kom till just för att passa till en old fashioned. Jag tycker karaktären påminner en hel del om bourbon och är något så ovanligt som en blended malt lagrad på gamla bourbon fat.
20250828_181352.jpg
 
Någon som har tips på lämplig whisky om man vill undvika bourbon pga amerikanskt? Kört Makers Mark annars till tex old fashioned och liknande.
Jag har också slutat köpa whiskey från USA av vissa skäl. Mitt förråd innehåller dock en del bourbon inköpt förra året, så jag klarar mig ett tag.

Men visst är det en utmaning att klara sig utan riktig bourbon och rye whiskey.

Agitator Rye Rye är en utmärkt whisky att dricka rent, men den saknar all likhet med amerikansk whiskey, så jag skulle inte använda den till någon cocktail som har bourbon eller rye whiskey i receptet. Jag skulle mycket hellre göra sådana cocktails på cognac eller rom, vilket funkar i vissa fall.

Agitator blind seal däremot, den är ganska lik en amerikansk rye whiskey. Jag har bara druckit den ren än så länge (jättegod) och inte testat den i någon cocktail ännu, Det kanske blir en Manhattan på den i helgen. Jag återkommer med smakrapport.

Om man vill ha en bra rye whiskey från nordamerika, men inte från USA, så kan jag rekommendera kanadensiska Lot No. 40 rye whiskey.


Jag har använt den i flera år, men efterfrågan har exploderat i år, så den är svår att köpa. Det verkar till och med som Systembolaget tagit bort den från sortimentet.
 
Tillbaka
Topp