Kreacon
Guld
Vart köpte du den?Ingen större entusiast av brödknivar men detta brödsvärd på 32 cm får man ett leende på läpparna varje gång man plockar upp. Bra tyngd i handen och stora bröd är en lätt match.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se
Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.
Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.
Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!
/Hook & Leben
Vart köpte du den?Ingen större entusiast av brödknivar men detta brödsvärd på 32 cm får man ett leende på läpparna varje gång man plockar upp. Bra tyngd i handen och stora bröd är en lätt match.
Köpte den på ett lokalt bageri för 7-8 år sedan.Vart köpte du den?
Ok! Ser bra ut!Köpte den på ett lokalt bageri för 7-8 år sedan.
Ser ut som han tagit efter Robin Dalmans sätt att göra S-profil med att slipa på hjul parallellt med eggen?Fick hem denna mycket trevliga kniv för ett par veckor sedan och har nu använts flitigt. Fredrik Spåre heter smeden och kniven är i kolstål med en
S-grind profil. Kniven är lätt och smidig trots sina 25 cm och har bra balans. Patinan är magisk och framträder fort. I det stora hela en underbar kniv att arbeta med från en fantastiskt duktig smed.
Så kan det säkert vara. Har själv Ingen erfarenhet Dalmans knivar men bara hört gott, kanske får bli en sådan snart. Man får bara vara snabb när de väl släpps på hans hemsida.Ser ut som han tagit efter Robin Dalmans sätt att göra S-profil med att slipa på hjul parallellt med eggen?
Fin kniv iaf!
Så kan det säkert vara. Har själv Ingen erfarenhet Dalmans knivar men bara hört gott, kanske får bli en sådan snart. Man får bara vara snabb när de väl släpps på hans hemsida.
Ja, snabb bör man vara för hans knivar. Finns ett gäng i denna tråden om du skrollar upp (mina)Så kan det säkert vara. Har själv Ingen erfarenhet Dalmans knivar men bara hört gott, kanske får bli en sådan snart. Man får bara vara snabb när de väl släpps på hans hemsida.
Mig hjälpte det att starta en av smederna när han skulle kasta sig ut i det okända (inklusive feedback och råd på affärsplanen), men om du vill provköra så kan du låna några?Känner mig kränkt!!
Efter inspo från tråden tänkte jag göra slag i saken och äntligen beställe en kökskniv från en av ovan nämnda smeder.
Men tror du han tar emot ordrar?! NÄÄÄ!!
Han har ”för många beställningar” ”måste arbeta igenom back loggen”
Bryr sig väll om sin mentala/fysiska hälsa eller nått sånt töntigt.
GE MIG VAD JAG VILL HA!!!
LÅT MIG KASTA PENGAR PÅ DIG!!!
(Kul att det går bra för dom, frustrerad när man måste vänta på att få köpa nått.Får börja köpa stål-rolex så man blir van att vänta eller nått)
Det är ett hårt liv man lever…Mig hjälpte det att starta en av smederna när han skulle kasta sig ut i det okända (inklusive feedback och råd på affärsplanen), men om du vill provköra så kan du låna några?
Känner mig kränkt!!
Efter inspo från tråden tänkte jag göra slag i saken och äntligen beställe en kökskniv från en av ovan nämnda smeder.
Men tror du han tar emot ordrar?! NÄÄÄ!!
Han har ”för många beställningar” ”måste arbeta igenom back loggen”
Bryr sig väll om sin mentala/fysiska hälsa eller nått sånt töntigt.
GE MIG VAD JAG VILL HA!!!
LÅT MIG KASTA PENGAR PÅ DIG!!!
(Kul att det går bra för dom, frustrerad när man måste vänta på att få köpa nått.Får börja köpa stål-rolex så man blir van att vänta eller nått)
Har också kört med den ett tag, i början slipade jag knivar typ hela tiden men nu har jag lugnat ner mig. Hur som helst skönt att kunna slipa själv hemma. Slipvinkeln orsakade lite huvudbry, men nu tror jag att jag har koll på det. Bra service från Tormek, de har bra utbildningar och webinarer också.Då har jag kört med Tormek T1 i typ en månad.
Riktigt nöjd med resultatet även om det tog en stund att få in slipvinkel på de flesta knivarna.
Nu när vinkeln är ok på knivarna så går det fort om man skulle få för sig att knivarna är slöa. Det håller med att köra brynhjulet de gångerna man tänker att man vill ha någonting extra vasst.
Det blir inte polerade eggar, men det blir vasst som bara den.
Betyg 4,5 skärskador av 5.
Det enda man hade kunnat önska sig är en grovare sten och en finare sten. Men enkelheten är grym och resultatet är riktigt bra med tanke på energin man lägger ner.
Har också kört med den ett tag, i början slipade jag knivar typ hela tiden men nu har jag lugnat ner mig. Hur som helst skönt att kunna slipa själv hemma. Slipvinkeln orsakade lite huvudbry, men nu tror jag att jag har koll på det. Bra service från Tormek, de har bra utbildningar och webinarer också.
Senaste tillskottet. Santuko från Sakai Hamono i kolstål.
Väldigt nöjd förutom balansen, är framtung. Kanske hade mått bra av ett längre handtag(?).
Pinch.Snygg.
Hur håller du? Som en hammare eller mer... "pinch grip"? Japanska knivar är ofta mer gjorda för det senare.
Har också kört med den ett tag, i början slipade jag knivar typ hela tiden men nu har jag lugnat ner mig. Hur som helst skönt att kunna slipa själv hemma. Slipvinkeln orsakade lite huvudbry, men nu tror jag att jag har koll på det. Bra service från Tormek, de har bra utbildningar och webinarer också.
Fick du råegg på bägge sidor innan du började bryna?Jag har också haft min T-1 några månader. Kört igenom hela arsenalen en vända men blev inte helt nöjd. Tips kring slipvinkeln?
Tror jag satte den på 12-13gr för de flesta japanska knivarna jag har men tycker ändå inte det blev sylvasst.
Det är ju inte vinkeln som avgör om den blir vass, så råd kring slipvinkel får avhandla vilket stål/hårdhet och användningsområde kniven ska ha. Hårt stål för att primärt skära = brant vinkel runt 12-15°, mjukare stål eller för att hacka, lite vidare vinkel runt 20°. Ska du hugga kan du köra 25°Jag har också haft min T-1 några månader. Kört igenom hela arsenalen en vända men blev inte helt nöjd. Tips kring slipvinkeln?
Tror jag satte den på 12-13gr för de flesta japanska knivarna jag har men tycker ändå inte det blev sylvasst.
Fick du råegg på bägge sidor innan du började bryna?
Det är ju inte vinkeln som avgör om den blir vass, så råd kring slipvinkel får avhandla vilket stål/hårdhet och användningsområde kniven ska ha. Hårt stål för att primärt skära = brant vinkel runt 12-15°, mjukare stål eller för att hacka, lite vidare vinkel runt 20°. Ska du hugga kan du köra 25°
Som @ante_77 frågade, fick du upp en råegg på bägge sidor, och framför allt, fick du bort den helt vid bryningen? Man kan blöta/fukta brynskivan för en extra fin polering. Du kan även testa att efterpolera med fin brynstav för att avgöra hur bra du fått till det med maskinen. Blir resultatet bättre efter brynstav vet du att inte fått till det helt med maskinen. Precis som med stenar kan man börja bryna med ett visst tryck och sedan avsluta med ett väldigt lätt tryck för att polera ytan
Tack! Jag misstänker att jag fegade på stenen då jag inte fick en riktig råegg. På de första knivarna körde jag dessutom sten och bryn på ena sidan först och därefter på andra. Tror inte det funkade riktigt.
Ang vinkeln var målsättningen att hålla dem så nära ursprungsvinkeln som möjligt men det kan ju finnas skäl att ändra den beroende på syfte.
Update: körde en sväng till och tror problemet var att jag fegade på brynskivan och således behöll en del råegg. Klart det inte blir vasst då…
De Wakui jag har (några gyutos och några sujis, och kanske en nakkiri) är alla fina!Jag har en liten skalkniv av Toshihiro Wakui på väg hem. Mycket peng för liten kniv, men förhoppningsvis kommer den få arbeta mycket...
Någon med erfarenhet av hans smide?
Snyggt!När man kommer hem från semestern och ett paket från Rodin Dalman väntar
Fantastisk! Jäklar va kul.Efter lång väntetid blev den äntligen klar. En Custom K-tip gyoto på 250 mm med s-grind i 52100 kolstål från Smedja Aspen.
Fantastiskt kniv och hantverk, tar magisk patina direkt. Beställde ett lite grövre skaft då jag har stora händer vilket blev väldigt bra. Skaftet är i blåfärgad masur björk.