Tja, Har tröttnat rejält på mina globalknivar, har ni tips på någon bra ”starter” kockniv, som är snäppet bättre än global?
OK, jag kan inte låta bli att hugga. Några tips utan att veta vad du söker. Jag står över Miyabi och sånt som man hittar på Cervera etc och går direkt på det japanska från specialistbutikerna. Väljer lite blandat mellan enkelt och heljapanskt och de som är lite mer åt det västerländska stuket på hantag och samtidigt kanske lite mer polerat utseende.
Edit med tillägg: Det är säkert inget fel på Miyabi, jag har bara inte provat dem annat än kort i butik. De är riktigt snygga men har också en annan balans än de japanska - mycket tyngre handtag. Det är en smaksak.
Notera att ALLA knivar behöver slipas förr eller senare, och med en omgång på dina Global på slipstenen kan du nog få även dem riktigt skallpellvassa. Global får en del skit på nätet men jag tycker de går att få riktigt trevliga efter en stund på slipstenen. OK, IKEAs kopia av dessa i serien 365+ tycker jag kan fås lika bra till lägre pris, men det gör inte Global till en dålig kniv.
Väljer två butiker, Cleancut (som har butik i Stockholm) och JNS, en webbutik driven av en dansk entusiast med enbart postorder. Båda butikerna har funkat riktigt bra för mig. Alla knivar nedan är lite ömtåligare - inte skära i ben, fruset, kärnor eller annat hårt.
Snyggt, vasst och prisvärt:
Ohishi VG-10 hos Cleancut. Snygga mönstrade blad och västerländska hantag. Mina har varit otroligt vassa och skallpellika vid leverans. Ganska billiga för sin klass men också lite mer känsla av fabrikstillverkat än en del annat jag kommer lista. Cleancut har också en lite enklare serie som de kallar VG-5 - annat stål och lite enklare utseende. Rostfri.
Ohishi tillverkar knivar som håller högsta kvalitet och som har ett tilltalande utseende. I modellutbudet återfinns santoku, nakiri och sujihiki. Handla på webben redan idag!
www.cleancut.se
Japanska knivar i kolstål och rostfritt. Handsmidda kockknivar och slipstenar från Japan
www.cleancut.se
Skallpellvasst och tunt, tunt:
Takamura. Mycket tunn, lite ömtåligare. Dessa har jag bara hanterat i butik, men de har gott anseende. Modellen med rött handtag och stålet kallat R2 är de kanske mest omskrivna på nätet. Det finns också en variant med lite "enklare" stål och där har Cleancut faktiskt rea på en set med två knivar just nu. Båda sorterna är rostfria.
Japanska knivar i kolstål och rostfritt. Handsmidda kockknivar och slipstenar från Japan
www.cleancut.se
Takamura V10 Special är en serie kockknivar som kombinerar suverän prestanda med ett lågt pris. Denna populära kniv har ett tunt och hårt blad som levereras vasst som ett rakblad
www.cleancut.se
Heljapanskt men ändå lite tåligare:
Kaeru Kasumi Stainless från JNS. Den här har jag inte provat själv men läst bra saker om. Något lite grövre än det allra tunnaste, och egentligen "semi-stainless" och inte fullt rostfri. Sägs dock vara riktigt prisvärd och den lär inte rosta vid normal användning men sägs få lite patina med tiden för den som använder den mycket.
Selected Japanese natural sharpening stones Toishi, Handmade by Best Blade smiths Japanese Knives, Razors and Tools
www.japanesenaturalstones.com
Heljapanskt och rustikt:
Munetoshi Sanjo. Grovt, brutalt, svart utom där det är vasst. "Vitt stål", ett ganska rent kolstål. Kanske den av de jag listar som är lättast att få sprättvass på slipstenar men tappar kanske också eggen snabbast. Kolstål rostar och patinerar sig, du får inte låta den ligga blöt och t.ex. citrusfrukter går hårdare åt eggen.
Dessa finns hos både Cleancut och JNS:
www.japanesenaturalstones.com
Munetoshi Sanjo - Handgjorda kolstålsknivar från Japan.
www.cleancut.se