• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Köksknivar

Det kan vara så att den är härdad bättre/hårdare, men jag har aldrig känt någon skillnad på stenarna. Så jag tror egentligen att du inbillar dig. Sorry.

Däremot sjunger monostålsknivar annorlunda än san mai tycker jag. Ett plingigare ljud som jag kopplar till hårdare stål, men det finns ingen grund för det. Som när man slår på ett bra städ med hammare typ.
 
Tror inte jag sett den här nämnas här tidigare: OUTDOORS55
En youtube-kanal som verkligen går in i detaljer om knivslipning och vad som egentligen händer där, och testar och granskar allt i mikroskop.

En massa videor om specifika saker för den som vill titta på det, men den senaste är en bra video om första slipstenar att skaffa när man börjar från noll:
 
När klockfolk drar igång mars med att bara bära en klocka så är motsvarande på KKF att under mars bara använda fyrkantiga knivar. Ingen jätteutmaning för en amatör som mig som inte lagar mat hemma varje dag ens. Här är min uppställning för året:

PXL_20240228_151957361.jpg



It's hip to be square!
 
När man ska returnera saker till tillverkare i Taiwan gör man bäst i att skriva MADE IN CHINA på lådan med fet tuschpenna. Står det bara Made in Taiwan på lådan är det lätt att den inte kommer hela vägen fram.
 
Jag är lat och ointresserad av att slipa knivar.

Någon som vill anta sig jobbet, självklart mot ersättning och frakt att slipa 4 knivar?

3 rostfria och en kolstål.

Pm!
 
Ytterligare en slipningsfråga!

Varför är det så att jag kan få en högre skärpa på min gamla Dreizack som jag köpte i Malmö 1995 än på min damaskexxentkniv från 2001? Och varför håller skärpan längre på den tyska kniven?

IMG_8240.jpeg


IMG_8241.jpeg


IMG_8243.jpeg
 
Ytterligare en slipningsfråga!

Varför är det så att jag kan få en högre skärpa på min gamla Dreizack som jag köpte i Malmö 1995 än på min damaskexxentkniv från 2001? Och varför håller skärpan längre på den tyska kniven?

IMG_8240.jpeg


IMG_8241.jpeg


IMG_8243.jpeg
Vore lite kul att veta vilket stål som är i Exxenten, det är ju ett märke som är lite all over the map kvalitetsmässigt i deras sortiment genom åren. En del är stöddiga bra produkter för restaurangkök och en del har varit lite överprisade prylar mer riktade mot profil/presentmarknaden. Sen trenden att göra damaskerade knivar dök upp på den bredare konsumentmarknaden har det ju funnits en hel del som är mer kosmetiska pryttlar, kärnstålet är ingen höjdare men man får det att se ut som en högkvalitetprodukt.
Rent objektivt borde det ju inte vara som du beskriver även om Dreizack gör riktigt bra knivar, bättre än den lite generiska CroMoVa beteckningen antyder.
 
Vore lite kul att veta vilket stål som är i Exxenten, det är ju ett märke som är lite all over the map kvalitetsmässigt i deras sortiment genom åren. En del är stöddiga bra produkter för restaurangkök och en del har varit lite överprisade prylar mer riktade mot profil/presentmarknaden. Sen trenden att göra damaskerade knivar dök upp på den bredare konsumentmarknaden har det ju funnits en hel del som är mer kosmetiska pryttlar, kärnstålet är ingen höjdare men man får det att se ut som en högkvalitetprodukt.
Rent objektivt borde det ju inte vara som du beskriver även om Dreizack gör riktigt bra knivar, bättre än den lite generiska CroMoVa beteckningen antyder.
Nej precis! Det borde vara tvärt om. Nu är ju kniven över 20 år gammal, och alla markeringar effektfullt bortdiskade, så det kan bli svårt. Men ska kolla.
 
Jag funderar på att ge min bättre hälft lite knivslipningsgrejer i present.

Jag tittade på dessa slipstenar från Mareld:

Vad säger klocksnacks knivgurus? Bu eller bä?
Ingen aning om kvaliteten på Mareld stenar men rent instinktivt känns det ju som rätt mycket stenar för pengarna. Sen har alltid mitt generella råd varit om man börjar helt från noll med slipning att inte börja med att köpa på sig en massa stenar med olika grit. En sten ca 1000 räcker alldeles utmärkt att börja med och få in en teknik, skärpan man får är absolut tillräcklig. Sen när man använt den ett tag så har man bättre koll på A: om man kommer att slipa knivar själv överhuvudtaget B: vilken typ av sten(ar?) man känner att man kan ha behov av , fina stenar att blankpolera eggar med , grov sten att återskapa svårt skadade eggar, eller kanske bara nån mer fancy 1000 grit sten t.ex.
Risken om man köper en massa pryttlar dag 1 är att när man kommer till punkten att man börjar bli lite varm i kläderna så har man bättre pejl på vad man ska lägga sina pengar på och en del av de där tidiga köpen åker i soptunnan eller längst in i köksskåpet. Lite som att man inte hoppar in i klockvärlden med att köpa en färdig samling av 10 olika ingångs-Seikos, många av dem kan hinna bli rätt ointressanta innan man ens använt dem något vidare.
 
Köp denna:
https://www.japaneseknifecompany.se/produkt/shapton-professional-2000-grit/
Slutsåld och dyrare på cleancut.

En Sten som lämnar en bra finish men ändå avverkar något sånär fort och med bra feedback.

Jag använder nästan uteslutande den och striglar numera. Då har jag ändå typ 15 andra stenar också.

Lägg till en sådan här och kolla om de kan impregnera den med typ 1/2/3 my diamant (vill de inte det kan jag lösa det)

https://www.japaneseknifecompany.se/produkt/strigel-lader-stropp-flexi/


Detta sagt så vet jag ingenting om marelds stenar

Edit: Såg att ni är i närheten. Jag finns strax väster om Gbg. Kom förbi med grejerna så bjuder jag på kaffe och en snabbkurs i slipning och impregnering av strigeln!
 
Köp denna:
https://www.japaneseknifecompany.se/produkt/shapton-professional-2000-grit/
Slutsåld och dyrare på cleancut.

En Sten som lämnar en bra finish men ändå avverkar något sånär fort och med bra feedback.

Jag använder nästan uteslutande den och striglar numera. Då har jag ändå typ 15 andra stenar också.

Lägg till en sådan här och kolla om de kan impregnera den med typ 1/2/3 my diamant (vill de inte det kan jag lösa det)

https://www.japaneseknifecompany.se/produkt/strigel-lader-stropp-flexi/


Detta sagt så vet jag ingenting om marelds stenar

Edit: Såg att ni är i närheten. Jag finns strax väster om Gbg. Kom förbi med grejerna så bjuder jag på kaffe och en snabbkurs i slipning och impregnering av strigeln!
Jag kör på Shapton pro 1500 och 5000 (och clas ohlson för ren eggformning) men aldrig gett mig på strigel.
Eller, använt både jeans, kork och tidning mot råegg, men ingen riktig.

Känns som ett prisvärt alternativ om man vill sätta sista poleringen. Hur går en impregnering till, och hur länge håller den i sig?
 
Jag kör på Shapton pro 1500 och 5000 (och clas ohlson för ren eggformning) men aldrig gett mig på strigel.
Eller, använt både jeans, kork och tidning mot råegg, men ingen riktig.

Känns som ett prisvärt alternativ om man vill sätta sista poleringen. Hur går en impregnering till, och hur länge håller den i sig?
Shapton är bra stenar.

Impregnera är enkelt. Man tar sin önskade strigelvätska, smetar ut ganska jämnt och låter det dra in.
Håller rätt länge (50 knivar?) och sedan kletar man in igen.

Ger lite extra lyster i poleringen och den där lite extra vassa finishen
 
Någon här som ska till Knivexpo i Vadstena?

 
Någon här som ska till Knivexpo i Vadstena?

Jag har en dagsutflykt planerad med en kollega. Ingen koll på vilken av dagarna det blir, men skulle gissa att det blir fredagen så vi "klämmer" en arbetsdag ;) *eller torsdagen
 
Någon här som ska till Knivexpo i Vadstena?

Det blir inget besök i Vadstena, jobb kommer i mellan :(
Passa på att kolla på Rickard Permans knivar då du är där, sjuhelsikes duktig
 
Har verkligen inte tid och ork just nu att nörda ner mig totalt i alla japanska märken osv men är det någon som kan rekommendera en bra första cleaver (heter det köttyxa på svenska?)? Har kollat lite på Victorinox 7” och Wüsthof 6” men tar gärna emot personliga rekommendationer. Gärna en som är lite allround, mycket kött men även grönsaker. Behöver inte klyva ben etc. Tack!
 
Senast ändrad:
Har verkligen inte tid och ork just nu att nörda ner mig totalt i alla japanska märken osv men är det någon som kan rekommendera en bra första Cleaners (heter det köttyxa på svenska?)? Har kollat lite på Victorinox 7” och Wüsthof 6” men tar gärna emot personliga rekommendationer. Gärna en som är lite allround, mycket kött men även grönsaker. Behöver inte klyva ben etc. Tack!
Cleaver på Engelska. Köp en av de 6 stycken på Cleancut, beroende på budget så kommer du bli mer än nöjd.

Sen filter "välj knivmodell" och cleaver.
 
Söker tips på en kockkniv/gyuto som är
runt 23-25cm.
Tänkt som en arbetshäst så tror att rostfritt blir bäst.
Prisbild på 2000-2500:-

Använt denna modell (fast den längre) en del och gillar den.
Men finns bättre?

Tips?
 
Tillbaka
Topp