Shiro kamo.Söker tips på en kockkniv/gyuto som är
runt 23-25cm.
Tänkt som en arbetshäst så tror att rostfritt blir bäst.
Prisbild på 2000-2500:-
Använt denna modell (fast den längre) en del och gillar den.
Men finns bättre?
Tips?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se
Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.
Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.
Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!
/Hook & Leben
Shiro kamo.Söker tips på en kockkniv/gyuto som är
runt 23-25cm.
Tänkt som en arbetshäst så tror att rostfritt blir bäst.
Prisbild på 2000-2500:-
Använt denna modell (fast den längre) en del och gillar den.
Men finns bättre?
Tips?
Shiro kamo.
Söker tips på en kockkniv/gyuto som är
runt 23-25cm.
Tänkt som en arbetshäst så tror att rostfritt blir bäst.
Prisbild på 2000-2500:-
Använt denna modell (fast den längre) en del och gillar den.
Men finns bättre?
Tips?
Japp. Har en, toknöjd. Dock väldigt tunn och inte riktigt work horse. Som @blackcoffee skriver.Har du egen erfarenhet av de?
Förvaring!
Jag behöver göra mig av med magnetlist och ersätta med något annat.
Helst något som går ner i en kökslåda, typ liggande magnetlist-ish(!?).
Vad ska jag ha som är skonsamt?
Vad har du för bladskydd?En klassisker är ju ett knivställ att ha i en låda.
IKEA:
UPPDATERA knivställ, antracit, 20x50 cm - IKEA
UPPDATERA knivställ, antracit, 20x50 cm Tappa inte skärpan! Det här knivfacket tar hand om dina knivar, så de håller sig vassa längre och är enkla att hitta när du ska hacka och skära. Enkelt och praktiskt fack i plast som är lätt att rengöra. Tar hand om dina knivar och håller dem vassa längre.www.ikea.com
Zwilling:
KNIVFÖRVARING ZWILLING 41X15,5X4,8CM
Förvara dina knivar med stil! Med denna stilrena knivförvaring håller du ordning i lådan samt säkerställer att dina knivar förvaras på ett säkert sätt och knivarna håller sig vassa längre. Med utrymme för tolv stycken knivar får du plats med alla knivar du behöver för vardagens bestyr. Detta...www.bauhaus.se
Själv kör jag mer ungkarlsmässigt med korkskivor som jag skurit i mindre bitar som håller fast knivarna (oftast med kniven i bladskydd):
Vad har du för bladskydd?
Jag gillar ju inte den lösningen egentligen för jag bara ser framför mig att det missköts av någon annan i hushållet.... Tog ett par år att få henne att sätta tillbaka och lossa knivar på listen mot ryggen och inte eggen.
Om jag hamnade i en liknande situation skulle jag köra bladskydd. Vilken sort är en annan fråga. Beroende på hur många knivar det rör sig om skulle man kunna ha något liknande en knivrulle som ligger utvikt i lådan?Vad har du för bladskydd?
Jag gillar ju inte den lösningen egentligen för jag bara ser framför mig att det missköts av någon annan i hushållet.... Tog ett par år att få henne att sätta tillbaka och lossa knivar på listen mot ryggen och inte eggen.
Är sugen på en kockkniv och/eller santoku. Antar att workhorse är rätt benämning enligt ovan diskussioner, vill kunna köra den til det mesta, gärna slipa om själv även om jag inte gör det i dagsläget.
Är Yaxell Ran ett dumt alternativ? Finns det något bättre i prisklassen 1500-2000?
Är sugen på en kockkniv och/eller santoku. Antar att workhorse är rätt benämning enligt ovan diskussioner, vill kunna köra den til det mesta, gärna slipa om själv även om jag inte gör det i dagsläget.
Är Yaxell Ran ett dumt alternativ? Finns det något bättre i prisklassen 1500-2000?
Jag låter de jag har i rotation ligga i lådorna i kökslådan...Förvaring!
Jag behöver göra mig av med magnetlist och ersätta med något annat.
Helst något som går ner i en kökslåda, typ liggande magnetlist-ish(!?).
Vad ska jag ha som är skonsamt?
De ”flesta” knivar är ok om du slipar själv.
Ergonomin är nog det viktigaste om du jobbar mycket. Gör du inte det så kan du lika gärna köra på den du tycker är snyggast.
Personligen gillar jag miyabis knivar, men använder Ikea minst lika ofta.
Tack för tipsen! Tror jag är mer inne på västerländskt snarare än japanskt handtag utan att ha känt än.Jag håller med @ante_77 - inget uppenbart bättre om du gillar den. Alternativen har inte bättre stål och om du gillar ergonomi, profil och geometri är det säkerligen ett utmärkt val.
Om jag antar rostfritt och max 2000 kr så kan några alternativ vara:
Ohishi VG-10. Snygga blad, tunna och fina, vassa från fabrik och ganska lätta slipa vassa igen.
Ohishi Tsuchime – Hammarbankat blad och vackra handtag i pakkaträ
Ohishi tillverkar knivar som håller högsta kvalitet och som har ett tilltalande utseende. I modellutbudet återfinns santoku, nakiri och sujihiki. Handla på webben redan idag!www.cleancut.se
Tsunehisa har serier med liknande egenskaper. Notera dock att det är japanska skaft och inte västerländska.
Blankpolerade japanska kockknivar
Tsunehisa Houseki är en mycket vacker knivserie som har blankpolerade blad i damaskusstål, parade med enjuskaft i klassiskt japansk formgivning. Houseki betyder 'ädelstenar' på japanska och det är lätt att tänka på just juveler när man ser detta vackra smycke.www.cleancut.se
Om du har nära till Stockholm har du ingen anledning att inte åka till Cleancuts butiker, speciellt den i Bromma är stor och riktigt välsorterad. Den inne i stan är också trevlig men lite mindre.
Om det får kosta lite mer är jag själv förtjust i Kaeru Stainless från JNS. Dessa är lite grövre i bladet, mer "workhorse" än "laser". Även här japanskt handtag av enklare slag - och med bonusen att vissa luktar rök eftersom dansken som säljer dem tydligen är en storrökare. Inget jag själv fått på mina fem knivar jag köpt från honom, men andra har rapporterat det.
Kaeru Kasumi Stainless Gyuto 210mm
Selected Japanese natural sharpening stones Toishi, Handmade by Best Blade smiths Japanese Knives, Razors and Toolswww.japanesenaturalstones.com
Om det inte behöver vara rostfritt.... nä, jag har nog tispat nog nu. Om du gillar Yaxellen är den säkert utmärkt för dig. De som är uppenbart "finare" är idag tyvärr dyrare än 2000 kr.
Personligen tycker jag de knivar med ”västerländska” handtag som har metallbolster fram ihop med japansk stil på bladen, speciellt ihop med packaträ eller micarta, blir ganska tunga och kan kännas felbalanserade. Nu står Yaxell Ran beskriven som att den har bra balans, men då frågar jag mig om den uppnås genom att bladet är tungt och tjockt? Du får testa på plats och avgöra.Tack för tipsen! Tror jag är mer inne på västerländskt snarare än japanskt handtag utan att ha känt än.
Är uppe med jobbet i Stockholm på måndag och tisdag så det får nog bli en sväng förbi Cleancut
Men langa gärna tipset på icke rostfritt också
Ja men det får nog bli ett test på plats!Personligen tycker jag de knivar med ”västerländska” handtag som har metallbolster fram ihop med japansk stil på bladen, speciellt ihop med packaträ eller micarta, blir ganska tunga och kan kännas felbalanserade. Nu står Yaxell Ran beskriven som att den har bra balans, men då frågar jag mig om den uppnås genom att bladet är tungt och tjockt? Du får testa på plats och avgöra.
Tack för tipsen! Tror jag är mer inne på västerländskt snarare än japanskt handtag utan att ha känt än.
Är uppe med jobbet i Stockholm på måndag och tisdag så det får nog bli en sväng förbi Cleancut
Men langa gärna tipset på icke rostfritt också
Löst?! Nu ska bara helvetet frysa till is!Jag låter de jag har i rotation ligga i lådorna i kökslådan...
Har en men är för "jobbigt" att plocka ner och upp. Har knivar som inre används där idag, liggandes i en byrå.Om jag hamnade i en liknande situation skulle jag köra bladskydd. Vilken sort är en annan fråga. Beroende på hur många knivar det rör sig om skulle man kunna ha något liknande en knivrulle som ligger utvikt i lådan?
Tackar tackar. Beställt en.De flesta är den vanliga plastsorten som säljs av t.ex. Cleancut:
Bladskydd som håller dina kockknivar i toppskick
Knivfodral med inbyggda magneter ser till att eggen inte skadas. Knivskydden finns i flera längder för att passa alla typer av köksknivar. Beställ ett bladskydd redan idag!www.cleancut.se
Detta är ju lite knöligare rent generellt och kräver viss noggrannhet med exempelvis att kniven är helt torr innan man drar in den i bladskyddet (framförallt för rostbenägna knivar). För mig är magnetlisten där jag har min dagliga rotation och de i lådan är de som antingen används mindre ofta eller är utroterade ur den dagliga användningen just nu.
De ligger i sina lådor de levererades i. Sedan ligger de lådorna bredvid varann i kökslådan?Löst?! Nu ska bara helvetet frysa till is!
Fick upp bilder i huvudet att de bara låg och skramlade i lådan. Fram och tillbaka.De ligger i sina lådor de levererades i. Sedan ligger de lådorna bredvid varann i kökslådan?
Att kalla det löst är ändå att ta i. Även om det ibland landar två knivar i samma låda
Fick upp bilder i huvudet att de bara låg och skramlade i lådan. Fram och tillbaka.
Har sänkt pulsen nu. Tack!
Tormek är poppis. Finns en hel del information i tråden.Jag har fyra Global-knivar som hängt med mig sedan början av 00-talet. Inget att “skryta” om i denna tråd, men de är bättre än inget. Jag försöker hålla dem vassa med en Global “handslip”, se bild:
(bild lånad från nätet)
Vad är nästa steg upp från detta? Jag kan nörda ner mig i saker, men slipstenar lockar inte riktigt. Jag vill ha ett sätt att snabbt och smidigt hålla mina knivar hyfsat vassa. Finns det något mellanting mellan det jag använder nu och slipstenar? Och om ja, vad borde jag köpa?
Vänligen,
Martin
Shiro Kamo såg ju riktigt fina ut. Blir det mycket ömtåligare där eller hur funkar det?OK, vi fortsätter med Cleancut då, kolstål under 2k för en gyuto.
Rustikt och grovhugget, men otroligt charmig: Munetoshi. Enkelt rent kolstål med sina för- och nackdelar.
Munetoshi Sanjo - Handgjorda kolstålsknivar
Munetoshi Sanjo - Handgjorda kolstålsknivar från Japan.www.cleancut.se
Kolstål med damaskus från Shiro Kamo. Lite annat stål, och den tillverkaren brukar göra riktigt tunna och fina blad åt laserhållet (dvs lite ömtåligare också).
Shiro Kamo Tora – Vacker kockkniv i japanskt kolstål
Shiro Kamo tillverkar dessa köksknivar av kolstålet aogami #2 som belagts med 16 lager damaskusstål. Det skapar en vacker traditionell japansk kockkniv som levereras sylvasswww.cleancut.se
Det finns en andra butik i Stockholm kallad Japanese Knife Company med nu två olika butiker men jag har inte kollat in där på ett tag så jag har inte riktigt koll på utbudet nu.
När det gäller handtagen är det ju en smaksak både vad avser form och balans. Jag har uppfattat den Yaxell du först kollade på som något man håller mer som en hammare i greppet. Den japanska stilen har ofta lättare handtag och är lite mer framtunga. För bästa balans håller man ofta längre fram, typ så här:
Om du håller med det "nypgreppet" på en kniv med tungt handtag kan den kännas baktung istället.
Smaksak och vana, även om jag föredrar det japanska sättet numera. Mer kontroll.
Har två. En sujihiki i kolstål, typ julskinkekniven. Samt en Bunka i rostfritt.Shiro Kamo såg ju riktigt fina ut. Blir det mycket ömtåligare där eller hur funkar det?
Tillägg: på forum som KKF snackar man ibland om knivar som antingen "laser" eller "workhorse".
Med det första menar man då de riktigt tunna knivarna som i många råvaror känns supervassa. Ibland har blöta råvaror mer en tendens klibba fast på bladet där. De Shiro Kamo jag har provat räknar jag hit.
Den andra sorten är då lite mer av en yxa, kraftigare, tyngre och där det man skurit mer flyger bort från bladet genom den tjockare geometrin i genomskärning. JNS Kaeru hör hit.
Om du föredrar laser eller workhorse är en smaksak. Kanske behöver du en av varje?
Japp. Har en, toknöjd. Dock väldigt tunn och inte riktigt work horse. Som @blackcoffee skriver.
Men använder den dagligen, till rotsaker som är hårda kör jag något tjockare och tyngre. Typ något i kolstål eller en tjockare Global g2.
Shiro Kamo såg ju riktigt fina ut. Blir det mycket ömtåligare där eller hur funkar det?