• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Köksknivar

Skulle gärna ta lite rekommendationer på en bra kökskniv för kring 1500kr. Så all round som möjligt, allt från att hacka grönsaker till att skära kött, vad finns? 😅
 
Hej

Jag har denna Hattori kockkniv. Den var dyr 25 år sedan och då mycket svår att hitta. Kom från en web shop i Kalifornien.
Nån som vet om den?

IMG_0956.jpeg
 
Skulle gärna ta lite rekommendationer på en bra kökskniv för kring 1500kr. Så all round som möjligt, allt från att hacka grönsaker till att skära kött, vad finns? 😅

Om jag antar rostfritt, västerländskt handtag och håller mig inom budget, ett par klassiker:



alt


Oishin är tunnare och kommer nog upplevas vassare från fabrik. Lite ömtåligare med - ingen fara för normal användning men om du misshandlar den går den sönder snabbare än den andra. Som misshandel räknas att skära i fruset, ben eller gruskorn, eller varför inte köra ned den i en hårdseg ost och sen vicka i sidled? Trots att handtaget ser västerländskt ut så minns jag det som rätt litet, så det är nog bättre med "pinch grip" än att hålla som en hammare. Som alternativ kan man nog titta på den här som förmodligen är rätt lika ur många aspekter.

Victorinoxen kan nog hittas lite billigare om du söker efter modellen kallad "Fibrox" men det ska vara samma blad.
 
Hej

Jag har denna Hattori kockkniv. Den var dyr 25 år sedan och då mycket svår att hitta. Kom från en web shop i Kalifornien.
Nån som vet om den?

IMG_0956.jpeg

Jag är inte så inläst på Hattori, men den röda stämpeln ser mycket lik ut det som säljs här med lite text om smeden i fråga: :

 
Om jag antar rostfritt, västerländskt handtag och håller mig inom budget, ett par klassiker:



alt


Oishin är tunnare och kommer nog upplevas vassare från fabrik. Lite ömtåligare med - ingen fara för normal användning men om du misshandlar den går den sönder snabbare än den andra. Som misshandel räknas att skära i fruset, ben eller gruskorn, eller varför inte köra ned den i en hårdseg ost och sen vicka i sidled? Trots att handtaget ser västerländskt ut så minns jag det som rätt litet, så det är nog bättre med "pinch grip" än att hålla som en hammare. Som alternativ kan man nog titta på den här som förmodligen är rätt lika ur många aspekter.

Victorinoxen kan nog hittas lite billigare om du söker efter modellen kallad "Fibrox" men det ska vara samma blad.
Tusen tack!
 
Hej

Jag har denna Hattori kockkniv. Den var dyr 25 år sedan och då mycket svår att hitta. Kom från en web shop i Kalifornien.
Nån som vet om den?

IMG_0956.jpeg

Det är väl den gamla klassikern Hattori HD.
Vill minnas att det är VG-10 i kärnan och sedan typ 30 lagers "damaskus" som san-mai. Ryusen gjorde dem som oem till Hattori på den tiden.

https://ryusen-hamono.com/en/products/productdetail.php?id=7

Nostalgi för mig
Håll den vass så har du en fin kniv!
 
Det är väl den gamla klassikern Hattori HD.
Vill minnas att det är VG-10 i kärnan och sedan typ 30 lagers "damaskus" som san-mai. Ryusen gjorde dem som oem till Hattori på den tiden.

https://ryusen-hamono.com/en/products/productdetail.php?id=7

Nostalgi för mig
Håll den vass så har du en fin kniv!

Det är väl den gamla klassikern Hattori HD.
Vill minnas att det är VG-10 i kärnan och sedan typ 30 lagers "damaskus" som san-mai. Ryusen gjorde dem som oem till Hattori på den tiden.

https://ryusen-hamono.com/en/products/productdetail.php?id=7

Nostalgi för mig
Håll den vass så har du en fin kniv!
Japp, underhållsslipad hos klassiska Muhrens i GBG!
 
IMG_8798.jpeg


Äntligen fick de komma upp på nya knivlisten. Fick be Piotr the Bear om en specialare som är 4 cm djup så knivarna kom över kanten på stänkskyddet, den blev lite högre också för att inte bli helt fyrkantig.

Finns lite rum att växa också…sugen på en Bunka!
 
IMG_8798.jpeg


Äntligen fick de komma upp på nya knivlisten. Fick be Piotr the Bear om en specialare som är 4 cm djup så knivarna kom över kanten på stänkskyddet, den blev lite högre också för att inte bli helt fyrkantig.

Finns lite rum att växa också…sugen på en Bunka!
Snyggt! Vad fick du betala för en specialare? Jag är inne på samma men insåg också att jag har material liggandes till att bygga något eget, får se vad det kan sluta i.
 
IMG_8798.jpeg


Äntligen fick de komma upp på nya knivlisten. Fick be Piotr the Bear om en specialare som är 4 cm djup så knivarna kom över kanten på stänkskyddet, den blev lite högre också för att inte bli helt fyrkantig.

Finns lite rum att växa också…sugen på en Bunka!

Riktigt snyggt!
Är det magnet längs hela eller är det endast punktvis?
 
För ett par månader sedan köpte jag den finaste kniv jag köpt hittills på Cleancut. Otroligt väl avvägd, fantastisk finish, och en känsla i användningen som få slår i min samling i alla fall.

Det var en Hatsukokoro Komorebi med nästan spegelfinish på damaskusbladet.

Nu har de fått in en gyuto till. Inte gratis men i min mening värd det för den som vill ha något utöver det vanliga. :)



Edit: bilder av mitt ex finns här:

 
Senast ändrad:
För ett par månader sedan köpte jag den finaste kniv jag köpt hittills på Cleancut. Otroligt väl avvägd, fantastisk finish, och en känsla i användningen som få slår i min samling i alla fall.

Det var en Hatsukokoro Komorebi med nästan spegelfinish på damaskusbladet.

Nu har de fått in en gyuto till. Inte gratis men i min mening värd det för den som vill ha något utöver det vanliga. :)



Edit: bilder av mitt ex finns här:

Och där var den såld. Nån här som köpte?
 
Tillbaka
Topp