• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Köksknivar

Skulle gärna ta lite rekommendationer på en bra kökskniv för kring 1500kr. Så all round som möjligt, allt från att hacka grönsaker till att skära kött, vad finns? 😅
 
Hej

Jag har denna Hattori kockkniv. Den var dyr 25 år sedan och då mycket svår att hitta. Kom från en web shop i Kalifornien.
Nån som vet om den?

IMG_0956.jpeg
 
Skulle gärna ta lite rekommendationer på en bra kökskniv för kring 1500kr. Så all round som möjligt, allt från att hacka grönsaker till att skära kött, vad finns? 😅

Om jag antar rostfritt, västerländskt handtag och håller mig inom budget, ett par klassiker:



alt


Oishin är tunnare och kommer nog upplevas vassare från fabrik. Lite ömtåligare med - ingen fara för normal användning men om du misshandlar den går den sönder snabbare än den andra. Som misshandel räknas att skära i fruset, ben eller gruskorn, eller varför inte köra ned den i en hårdseg ost och sen vicka i sidled? Trots att handtaget ser västerländskt ut så minns jag det som rätt litet, så det är nog bättre med "pinch grip" än att hålla som en hammare. Som alternativ kan man nog titta på den här som förmodligen är rätt lika ur många aspekter.

Victorinoxen kan nog hittas lite billigare om du söker efter modellen kallad "Fibrox" men det ska vara samma blad.
 
Hej

Jag har denna Hattori kockkniv. Den var dyr 25 år sedan och då mycket svår att hitta. Kom från en web shop i Kalifornien.
Nån som vet om den?

IMG_0956.jpeg

Jag är inte så inläst på Hattori, men den röda stämpeln ser mycket lik ut det som säljs här med lite text om smeden i fråga: :

 
Om jag antar rostfritt, västerländskt handtag och håller mig inom budget, ett par klassiker:



alt


Oishin är tunnare och kommer nog upplevas vassare från fabrik. Lite ömtåligare med - ingen fara för normal användning men om du misshandlar den går den sönder snabbare än den andra. Som misshandel räknas att skära i fruset, ben eller gruskorn, eller varför inte köra ned den i en hårdseg ost och sen vicka i sidled? Trots att handtaget ser västerländskt ut så minns jag det som rätt litet, så det är nog bättre med "pinch grip" än att hålla som en hammare. Som alternativ kan man nog titta på den här som förmodligen är rätt lika ur många aspekter.

Victorinoxen kan nog hittas lite billigare om du söker efter modellen kallad "Fibrox" men det ska vara samma blad.
Tusen tack!
 
Hej

Jag har denna Hattori kockkniv. Den var dyr 25 år sedan och då mycket svår att hitta. Kom från en web shop i Kalifornien.
Nån som vet om den?

IMG_0956.jpeg

Det är väl den gamla klassikern Hattori HD.
Vill minnas att det är VG-10 i kärnan och sedan typ 30 lagers "damaskus" som san-mai. Ryusen gjorde dem som oem till Hattori på den tiden.

https://ryusen-hamono.com/en/products/productdetail.php?id=7

Nostalgi för mig
Håll den vass så har du en fin kniv!
 
Det är väl den gamla klassikern Hattori HD.
Vill minnas att det är VG-10 i kärnan och sedan typ 30 lagers "damaskus" som san-mai. Ryusen gjorde dem som oem till Hattori på den tiden.

https://ryusen-hamono.com/en/products/productdetail.php?id=7

Nostalgi för mig
Håll den vass så har du en fin kniv!

Det är väl den gamla klassikern Hattori HD.
Vill minnas att det är VG-10 i kärnan och sedan typ 30 lagers "damaskus" som san-mai. Ryusen gjorde dem som oem till Hattori på den tiden.

https://ryusen-hamono.com/en/products/productdetail.php?id=7

Nostalgi för mig
Håll den vass så har du en fin kniv!
Japp, underhållsslipad hos klassiska Muhrens i GBG!
 
IMG_8798.jpeg


Äntligen fick de komma upp på nya knivlisten. Fick be Piotr the Bear om en specialare som är 4 cm djup så knivarna kom över kanten på stänkskyddet, den blev lite högre också för att inte bli helt fyrkantig.

Finns lite rum att växa också…sugen på en Bunka!
 
IMG_8798.jpeg


Äntligen fick de komma upp på nya knivlisten. Fick be Piotr the Bear om en specialare som är 4 cm djup så knivarna kom över kanten på stänkskyddet, den blev lite högre också för att inte bli helt fyrkantig.

Finns lite rum att växa också…sugen på en Bunka!
Snyggt! Vad fick du betala för en specialare? Jag är inne på samma men insåg också att jag har material liggandes till att bygga något eget, får se vad det kan sluta i.
 
IMG_8798.jpeg


Äntligen fick de komma upp på nya knivlisten. Fick be Piotr the Bear om en specialare som är 4 cm djup så knivarna kom över kanten på stänkskyddet, den blev lite högre också för att inte bli helt fyrkantig.

Finns lite rum att växa också…sugen på en Bunka!

Riktigt snyggt!
Är det magnet längs hela eller är det endast punktvis?
 
För ett par månader sedan köpte jag den finaste kniv jag köpt hittills på Cleancut. Otroligt väl avvägd, fantastisk finish, och en känsla i användningen som få slår i min samling i alla fall.

Det var en Hatsukokoro Komorebi med nästan spegelfinish på damaskusbladet.

Nu har de fått in en gyuto till. Inte gratis men i min mening värd det för den som vill ha något utöver det vanliga. :)



Edit: bilder av mitt ex finns här:

 
Senast ändrad:
För ett par månader sedan köpte jag den finaste kniv jag köpt hittills på Cleancut. Otroligt väl avvägd, fantastisk finish, och en känsla i användningen som få slår i min samling i alla fall.

Det var en Hatsukokoro Komorebi med nästan spegelfinish på damaskusbladet.

Nu har de fått in en gyuto till. Inte gratis men i min mening värd det för den som vill ha något utöver det vanliga. :)



Edit: bilder av mitt ex finns här:

Och där var den såld. Nån här som köpte?
 
Är jag fräck om jag påpekar att jag lagt ut en kniv till salu på Lifestyle köp/sälj?


:)
 
Hej!

Uppgraderade nyligen kniv lådan till dessa beauties som var på special pris. 40 års jubileum med riktigt skönt handtag och balans. Rekommenderas starkt! Har ni kunniga något tips på bra knivslip och block för en amatör som mig? Frugan vägrar hål i kaklet 🙂

IMG_0334.jpeg
 
Hej!

Uppgraderade nyligen kniv lådan till dessa beauties som var på special pris. 40 års jubileum med riktigt skönt handtag och balans. Rekommenderas starkt! Har ni kunniga något tips på bra knivslip och block för en amatör som mig? Frugan vägrar hål i kaklet 🙂

IMG_0334.jpeg
Magnetlist kan du väl fästa med tesa-strips eller gorilla-tejp?

Vill du ha en manuell upplevelse (och ny hobby) när du slipar, eller vill du ha något där det inte går att göra fel?
 
Magnetlist kan du väl fästa med tesa-strips eller gorilla-tejp?

Vill du ha en manuell upplevelse (och ny hobby) när du slipar, eller vill du ha något där det inte går att göra fel?

Det tänkte man inte på! Tack! Isåfall gärna någon svart magnetlist, originalet från Global är inte i min smak.

Gärna något där det inte går att göra fel 😀
 
Har ni kunniga något tips på bra knivslip och block för en amatör som mig?
Tänk på att Global har "asiatisk" vinkel på eggen. (Ca 15 grader? Jag hittar lite motstridiga uppgifter om det - men mindre än 20 som är vanligare på andra knivar i alla fall.)

Minosharp (en sån där med 2 eller 3 hjul) har rätt vinkel och är superenkel att använda. Duger för underhållsslipning, men har nackdelen att de inte riktigt tar ända ut i spetsen.

Horl 2, en rulle med slipskivor i ändarna och ett vinkelblock med 15 och 20 graders vinkel. Också lätt att använda, men funkar sämre för väldigt små (smala) knivar och väldigt stora knivar. Dyr, men se till att köpa originalet. Det finns billiga kopior som är ren sk*t.

Nästa steg är att köpa vanliga stenar och lära sig tekniken och att hålla rätt vinkel själv...
 
Tänk på att Global har "asiatisk" vinkel på eggen. (Ca 15 grader? Jag hittar lite motstridiga uppgifter om det - men mindre än 20 som är vanligare på andra knivar i alla fall.)

Minosharp (en sån där med 2 eller 3 hjul) har rätt vinkel och är superenkel att använda. Duger för underhållsslipning, men har nackdelen att de inte riktigt tar ända ut i spetsen.

Horl 2, en rulle med slipskivor i ändarna och ett vinkelblock med 15 och 20 graders vinkel. Också lätt att använda, men funkar sämre för väldigt små (smala) knivar och väldigt stora knivar. Dyr, men se till att köpa originalet. Det finns billiga kopior som är ren sk*t.

Nästa steg är att köpa vanliga stenar och lära sig tekniken och att hålla rätt vinkel själv...
Minosharp & andra med små hjul, har en tendens att förstöra knivarna, skulle avråda från dem.

Global kör mellan 10-15 grader t.om.
Dock håller de skärpan dåligt på 10 pga lågt HRC, så närmre 15 är att föredra.
 
Minosharp & andra med små hjul, har en tendens att förstöra knivarna, skulle avråda från dem.

Global kör mellan 10-15 grader t.om.
Dock håller de skärpan dåligt på 10 pga lågt HRC, så närmre 15 är att föredra.
Tycker det är lite skräckpropaganda att säga att dragslipar typ Mino "förstör" någon kniv. De gör ett ett hyggligt jobb att ersätta ett brynstål om man är obekväm med att använda ett sådant men de tar bort så ytterst lite stål att det är en överdrift att påstå att de gör någon skada och de gör definitivt inte någon permanent skada.
Enda riktiga "problemet" med Mino är väl egentligen att folk tror att de ersätter slipning vilket de definitivt inte gör i långa loppet, när man slitit ner en egg tillräckligt så hjälper inte allt gnuggande i världen på ett bryne eller Mino och då måste man antingen slipa kniven riktigt själv eller lämna in den på slipning.
 
Tycker det är lite skräckpropaganda att säga att dragslipar typ Mino "förstör" någon kniv. De gör ett ett hyggligt jobb att ersätta ett brynstål om man är obekväm med att använda ett sådant men de tar bort så ytterst lite stål att det är en överdrift att påstå att de gör någon skada och de gör definitivt inte någon permanent skada.
Enda riktiga "problemet" med Mino är väl egentligen att folk tror att de ersätter slipning vilket de definitivt inte gör i långa loppet, när man slitit ner en egg tillräckligt så hjälper inte allt gnuggande i världen på ett bryne eller Mino och då måste man antingen slipa kniven riktigt själv eller lämna in den på slipning.
Minosharp kommer efter en stund att skapa en urgröpning nära ”hälen” på kniven om man använder dessa till att slipa kniven med.
 
Tillbaka
Topp