@marw
Prata (eller ännu hellre åk förbi) cleancut (de har ett showroom i bromma (tror jag)) och prata med dem.
Tills dess:
Fundera över om du är ok med kolstål eller vill ha rostfritt, vilken typ av handtag du gillar (japanskt eller västerländskt), hur du skär (slice eller chop) vilka som skall använda kniven och vilken typ av mat du lagar.
Normal rekommendation att starta med är en kockkniv 21-24cm, en skalkniv (victorinox för 49kr är en klassiker som alltid funkar) och en brödkniv (Victorinox eller MAC 26 cm är båda bra).
https://www.cleancut.se/butik/knivmodeller/kockknivar
https://www.cleancut.se/butik/knivmodeller/skalknivar
https://www.cleancut.se/butik/knivmodeller/brodknivar
Vill du även ha en kortare kniv (och redan har skal och bröd) så finner jag denna typ och storlek användbar till frukosttillverkning mm. Då väljer jag helst rostfri så man kan ha den på skärbrädan på matbordet och skära tomat, paprika etc utan att det behöver pysslas om. Längd mellan 12-13cm
https://www.cleancut.se/butik/knivmodeller/allknivar
Den bättre hälften använder en lite kortare kockkniv på 18 cm till nästan all matlagning.
Det finns givetvis en massa aktörer som säljer knivar, men jag har funnit Cleancuts råd vettiga och de har bra policys om det blir fel. Jag har inget egenintresse i att rekommendera dem.
Själv handlar jag i huvudsak mina knivar utomlands eller begagnat men de gånger jag handlat med CC har varit angenäma inklusive en gång då de fick tillbaka hela paketet efter att jag använt knivarna då jag tyckte de var felgjorda (Dao Vua med väldigt konstiga profiler).
Lycka till ocjh har du funderingar så kan du fråga.