• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Köksknivar

C772E504-F4F4-43DF-A687-CB2F5CF28A62.jpeg

Inte riktigt en kniv, MEN... vad tycker ni om Globals sax? Är den värd pengarna eller är den som vilken annan sax som helst?

Vill främst ha den för att den visuellt matchar resterande handverktyg i köket, men har väl egentligen ingen större användning för den. Kommer väl som mest användas till att klippa pizza ibland eller nåt.

Så, är den märkbart bättre än en vanlig ICA Maxi sax, eller är det bara en "vanlig" sax?

Det viktiga är hur den känns. Det ser ut som att det gör ont i fingrarna när man klipper
 
När jag bodde i Stockholm fanns det en "gubbe" som fixade våra knivar för jäkligt rimliga summor, för mig att det låg någonstans runt Kungsholmen. Rätt länge sedan nu, kanske 8-9 år sedan, men tror inte han tog mer än 30 kr per kniv.

Bor i Malmö sedan 6-7 år sedan och tänkte höra om det fanns något "liknande" här nere. Behöver inte vara super-super-proffs nivå men ingen dremel-slip-galning i ett garage. Har väl 14-18 knivar som borde ha en bättre omgång nu.

Sent svar, men Danielssons skomakeri slipar knivar för en billig peng.
https://www.danielssons-skomakeri.se/
 
Något off-topic, men vad ska man ha för skärbräda?
Jag letar efter en ny skärbräda/slaktarblock och tittar efter stavlimmad ek med köttsaftränna.
Men, är ek lämpligt? Finns ju även en massa andra träslag, men vilket är optimalt om man vill ha bra hållbarhet, en som inte slår sig och som skall vara som en allroundskärbräda till allt i hemmaköket.
Storleksmässigt någonstans 55x35x4cm, dock inget hugget i sten. Tacksam för tips!
 
Något off-topic, men vad ska man ha för skärbräda?
Jag letar efter en ny skärbräda/slaktarblock och tittar efter stavlimmad ek med köttsaftränna.
Men, är ek lämpligt? Finns ju även en massa andra träslag, men vilket är optimalt om man vill ha bra hållbarhet, en som inte slår sig och som skall vara som en allroundskärbräda till allt i hemmaköket.
Storleksmässigt någonstans 55x35x4cm, dock inget hugget i sten. Tacksam för tips!

jag lärde mig att ek inte var bra eftersom det innehåller endel syra och dessutom är fibrerna öppna vilket skulle vara sämre ur hygiensynpunkt.
På senare tid har jag dock förstått att det råder delade meningar om detta.
Alla träd med ätliga nötter, frukter och annat är ok ur giftsynpunkt
Lönn Är en klassiker.

https://ugglanocheggen.se/produkter.html

https://linusschatullmakare.se/

Ett välgjort och väl omhändertaget block håller länge.
 
Senast ändrad:
Något off-topic, men vad ska man ha för skärbräda?
Jag letar efter en ny skärbräda/slaktarblock och tittar efter stavlimmad ek med köttsaftränna.
Men, är ek lämpligt? Finns ju även en massa andra träslag, men vilket är optimalt om man vill ha bra hållbarhet, en som inte slår sig och som skall vara som en allroundskärbräda till allt i hemmaköket.
Storleksmässigt någonstans 55x35x4cm, dock inget hugget i sten. Tacksam för tips!
Jag har en 60x40x5 i massiv bok. 500 spänn av en norrlänning. Slagit sig lite men inga problem.
 
Kör Mac Pro och är väldigt nöjd. Underhållsslipar på keramiskt bryne för att behålla skärpan.
Tycker många andra märken har för lite distans till handtaget så jag slår i knogen när jag jobbar.
 
Var det inte någon på forumet som hade MAC knivar? Tillverkade utomlands och importerade under namnet MAC till Sverige?

Men jag kan ha fel...
 
Ska köpa två knivar till köket. Tänkt mig typ en kockkniv runt 20cm och en NGT mindre kniv. Vad ska jag ha? Kollat bagaren och kocken de har en del set. Budget gärna under 3k för bägge knivarna. Vad ska jag ha, hjälp en knivnovis?
 
Ska köpa två knivar till köket. Tänkt mig typ en kockkniv runt 20cm och en NGT mindre kniv. Vad ska jag ha? Kollat bagaren och kocken de har en del set. Budget gärna under 3k för bägge knivarna. Vad ska jag ha, hjälp en knivnovis?
Tror det här setet kan passa rätt bra: https://bagarenochkocken.se/koksknivar/knivset/wuesthof-classic-ikon-knivset-3-delar-svart/
wuesthof-classic-ikon-knivsaet-9601-26350-1.jpg

Finns även med bara kockkniv och skalkniv för 500 mindre: https://bagarenochkocken.se/kokskni...ikon-knivset-2-delar-svart-kockkniv-skalkniv/
Edit: Vill du ha nåt lite mer spektakulärt, utseendemässigt, så har du Yaxell. Har denna kockkniv och är ruskigt nöjd med den. https://bagarenochkocken.se/koksknivar/knivset/yaxell-zen-2-del-kockkniv-20-cm-allkniv-12-cm/
yaxell-zen-knivsaet-2-dele-y-35500-902-31522-1.jpg
 
@marw
Prata (eller ännu hellre åk förbi) cleancut (de har ett showroom i bromma (tror jag)) och prata med dem.
Tills dess:
Fundera över om du är ok med kolstål eller vill ha rostfritt, vilken typ av handtag du gillar (japanskt eller västerländskt), hur du skär (slice eller chop) vilka som skall använda kniven och vilken typ av mat du lagar.

Normal rekommendation att starta med är en kockkniv 21-24cm, en skalkniv (victorinox för 49kr är en klassiker som alltid funkar) och en brödkniv (Victorinox eller MAC 26 cm är båda bra).

https://www.cleancut.se/butik/knivmodeller/kockknivar
https://www.cleancut.se/butik/knivmodeller/skalknivar
https://www.cleancut.se/butik/knivmodeller/brodknivar

Vill du även ha en kortare kniv (och redan har skal och bröd) så finner jag denna typ och storlek användbar till frukosttillverkning mm. Då väljer jag helst rostfri så man kan ha den på skärbrädan på matbordet och skära tomat, paprika etc utan att det behöver pysslas om. Längd mellan 12-13cm
https://www.cleancut.se/butik/knivmodeller/allknivar

Den bättre hälften använder en lite kortare kockkniv på 18 cm till nästan all matlagning.

Det finns givetvis en massa aktörer som säljer knivar, men jag har funnit Cleancuts råd vettiga och de har bra policys om det blir fel. Jag har inget egenintresse i att rekommendera dem.
Själv handlar jag i huvudsak mina knivar utomlands eller begagnat men de gånger jag handlat med CC har varit angenäma inklusive en gång då de fick tillbaka hela paketet efter att jag använt knivarna då jag tyckte de var felgjorda (Dao Vua med väldigt konstiga profiler).

Lycka till ocjh har du funderingar så kan du fråga.
 
@marw
Prata (eller ännu hellre åk förbi) cleancut (de har ett showroom i bromma (tror jag)) och prata med dem.
Tills dess:
Fundera över om du är ok med kolstål eller vill ha rostfritt, vilken typ av handtag du gillar (japanskt eller västerländskt), hur du skär (slice eller chop) vilka som skall använda kniven och vilken typ av mat du lagar.

Normal rekommendation att starta med är en kockkniv 21-24cm, en skalkniv (victorinox för 49kr är en klassiker som alltid funkar) och en brödkniv (Victorinox eller MAC 26 cm är båda bra).

https://www.cleancut.se/butik/knivmodeller/kockknivar
https://www.cleancut.se/butik/knivmodeller/skalknivar
https://www.cleancut.se/butik/knivmodeller/brodknivar

Vill du även ha en kortare kniv (och redan har skal och bröd) så finner jag denna typ och storlek användbar till frukosttillverkning mm. Då väljer jag helst rostfri så man kan ha den på skärbrädan på matbordet och skära tomat, paprika etc utan att det behöver pysslas om. Längd mellan 12-13cm
https://www.cleancut.se/butik/knivmodeller/allknivar

Den bättre hälften använder en lite kortare kockkniv på 18 cm till nästan all matlagning.

Det finns givetvis en massa aktörer som säljer knivar, men jag har funnit Cleancuts råd vettiga och de har bra policys om det blir fel. Jag har inget egenintresse i att rekommendera dem.
Själv handlar jag i huvudsak mina knivar utomlands eller begagnat men de gånger jag handlat med CC har varit angenäma inklusive en gång då de fick tillbaka hela paketet efter att jag använt knivarna då jag tyckte de var felgjorda (Dao Vua med väldigt konstiga profiler).

Lycka till ocjh har du funderingar så kan du fråga.
Tack! Missat ditt inlägg men stort tack. Hör ev av mig via PM med ngn mer fråga. Grymt.
 
Funderar på att köpa något fin kniv till tjejen lagom till jul. Vi har 3st billiga knivar hemma just nu. Den hon använder till 90% är den lilla skalkniven med typ 9cm blad. Mest till frukt och grönt.

Ibland använder hon den lite större vi har som är ca 13cm.

Den sista kniven på 20cm samlar damm då hon tycker den är för stor och klumpig.

Vill ju köpa någonting vettigt och gärna lite snyggt. Keramiskt har hon babblat om förut.

Den här såg fräsig ut som attan, men finns det något alternativ eller paket med skalkniven och allkniv ni tycker man ska beakta? Skulle gärna landa kring 1500kr för skalkniv och allkniv.
Hon är inte så varsam med grejerna tyvärr.

 
Funderar på att köpa något fin kniv till tjejen lagom till jul. Vi har 3st billiga knivar hemma just nu. Den hon använder till 90% är den lilla skalkniven med typ 9cm blad. Mest till frukt och grönt.

Ibland använder hon den lite större vi har som är ca 13cm.

Den sista kniven på 20cm samlar damm då hon tycker den är för stor och klumpig.

Vill ju köpa någonting vettigt och gärna lite snyggt. Keramiskt har hon babblat om förut.

Den här såg fräsig ut som attan, men finns det något alternativ eller paket med skalkniven och allkniv ni tycker man ska beakta? Skulle gärna landa kring 1500kr för skalkniv och allkniv.
Hon är inte så varsam med grejerna tyvärr.

 
Funderar på att köpa något fin kniv till tjejen lagom till jul. Vi har 3st billiga knivar hemma just nu. Den hon använder till 90% är den lilla skalkniven med typ 9cm blad. Mest till frukt och grönt.

Ibland använder hon den lite större vi har som är ca 13cm.

Den sista kniven på 20cm samlar damm då hon tycker den är för stor och klumpig.

Vill ju köpa någonting vettigt och gärna lite snyggt. Keramiskt har hon babblat om förut.

Den här såg fräsig ut som attan, men finns det något alternativ eller paket med skalkniven och allkniv ni tycker man ska beakta? Skulle gärna landa kring 1500kr för skalkniv och allkniv.
Hon är inte så varsam med grejerna tyvärr.

Man måste vara väldigt försiktig med keramiska knivar då de är spröda.
 
Snygg, men lite för stor. Söker främst en schyst skalkniv (8-10cm), men ser gärna att de finns en grönsakskniv (12-14cm) i samma serie
Man måste vara väldigt försiktig med keramiska knivar då de är spröda.
Mm, det är ingen bra egenskap då hanteringen inte är så snäll. Har du något bättre förslag?

Skulle ju bara kunna skicka iväg de vi har på slipning men de kostar typ som att köpa nya vilket är lite trist. Vill köpa någonting som känns värt att vårda och slipa i framtiden.
 
Tillbaka
Topp