Den här artikeln från DN idag är nog intressant för de flesta av oss här.
EKONOMI
Undvik skattesmäll när du tar emot pengar från andra
Uppdaterad 12:40 Publicerad 10:15
Foto: Jesper Frisk/TT
Ny teknik har gjort det enklare att ta emot pengar från andra men tekniken gör det också lättare för Skatteverket att spåra transaktionerna. Bloggare och andra som tar emot pengar kan åka på en skattesmäll. De här reglerna gäller.
Med jämna mellanrum dyker det upp personer som måste betala skatt på inkomster som de trott var skattefria. Personerna är ofta arga och känner sig orättvist behandlade.
När skatten inte betalas in i tid tillkommer ett skattetillägg på 40 procent av beloppet. Skattetillägget läggs ovanpå den skatt som inte betalats in och de som haft stora inkomster kan få ansenliga summor att betala.
– Det kan kännas svårt, särskilt om pengarna är slut och det är svårt att få fram den summa som behövs för att betala skatten, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket.
Men hon säger också att det inte är någon tvekan om att de som uppmanar andra att överföra pengar till dem i utbyte mot en tjänst ska betala inkomstskatt. Antingen som inkomst av tjänst, som när man är anställd, eller inkomst av näringsverksamhet och i det fallet ska man även betala socialavgifter och i vissa fall moms.
– Vi på Skatteverket följer inkomstskattelagen som senast uppdaterades 1999 och inte är helt anpassad efter alla dagens förhållanden. Till exempel för betalningar som sker på plattformar eller genom privata insamlingar. Det är mycket diskussion om lagen och om att den behöver ses över igen och bli tydligare, säger Pia Blank Thörnroos.
”Så fort man sätter ut sitt nummer på sin webbplats och det börjar komma in pengar så att den totala inkomsten överstiger fribeloppet ska man betala inkomstskatt.”
En del av dem som ber om donationer har börjat skriva ut att donationen ska ses som en gåva och inte ersättning för en tjänst. Men det är inte ett sätt att komma undan inkomstskatten.
– Nej, så fort man sätter ut sitt nummer på sin webbplats och det börjar komma in pengar så att den totala inkomsten överstiger fribeloppet ska man betala inkomstskatt, säger Pia Blank Thörnroos.
Det kan vara på sin plats att reda ut vad som krävs för att en donation ska vara en gåva i skattelagstiftningens mening. Det första är att det ska ske en överföring av pengar eller annat värde. Det andra är att överföringen ska vara frivillig. Det tredje, och det viktigaste i de här fallen, är att gåvan ska utföras utan krav på motprestation.
Så fort det framgår att pengarna ska användas för att göra något blir donationen skattepliktig. Det kan till exempel vara att blogga, att skriva en bok, att framföra musik eller att kommentera eller spela spel på internet.
Skattepliktigt. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT
En vanlig invändning mot detta är att gatumusikanter och andra som uppträder tillfälligt på en plats inte beskattas. Men inkomsten är skattepliktig och det är musikanten som ska redovisa inkomsten i deklarationen. Ett av skälen till att musikanten ofta inte beskattas är att betalningen sker i kontanter och är svår att spåra för Skatteverket.
En annan invändning är att man inte ska behöva betala skatt om man till exempel får födelsedagspengar av mormor. Det ska man inte heller eftersom detta är en skattefri gåva. Skatteverket går inte in i den privata sfären och granskar sedvanliga gåvor mellan personer i nära relationer.
Planerar man att be andra personer om pengar på ett organiserat sätt är det bra att kontakta Skatteverket och ta reda på vad som gäller innan man startar verksamheten. Då slipper man obehagliga överraskningar.
Något som underlättar är om man separerar intäkterna från dem som vill stötta en från sin övriga ekonomi. Till exempel genom att låta pengarna gå in på ett särskilt konto. Då slipper man att identifiera alla inbetalningar som gjorts till lönekontot och skilja ut vilka som är bidrag från okända och vilka som till exempel kommer från en kompis när man lagt ut för en biobiljett. De som har stora inkomster från personer som vill stötta det de sysslar med har ofta aktiebolag där pengarna går in. Då kan de ta ut lön från bolaget som även betalar socialavgifter. Bolaget betalar bolagsskatt och ägarna kan ta utdelning ur bolaget och betala kapitalvinstskatten som är 20 procent. Alltså ofta väsentligt mindre än om man ska betala inkomstskatt och egenavgifter. Nackdelen är att man måste ha 25 000 kronor att sätta in som aktiekapital när man startar bolaget.
Foto: Anders Wiklund/TT
Det har också blivit vanligare att privatpersoner drar igång insamlingar till välgörande ändamål. Men även då gäller det att hålla koll på vart pengarna går. Om vartenda öre går till ändamålet blir det ingen inkomstskatt. Men om insamlaren tar en del av de insamlade medlen som ersättning för till exempel resor eller andra utgifter blir den delen skattepliktig. Även här gäller det att kunna visa hur de insamlade pengarna har använts.
– Man kan till exempel starta en ideell förening och ansöka om ett 90-konto, säger Pia Blank Thörnroos.
Då ska du betala skatt
Inkomstgräns. Under 2024 kan man tjäna upp till 24 237 kronor skattefritt. Tänk på att du måste lägga ihop alla dina inkomster. Om du till exempel får lön från en arbetsgivare ska du lägga de övriga inkomsterna ovanpå din lön. Skattegränsen gäller alltså inte enbart donationer och andra sidointäkter.
Hobbyverksamhet. Om du har en syssla på fritiden vid sidan av ditt arbete och tjänar pengar på fritidsverksamheten ska du betala skatt på inkomsten. Du kan göra avdrag för kostnader du har för att utöva din hobby och då är det överskottet du ska betala skatt på.
Gåvor. Gåvoskatten slopades den 17 december 2004. Tidigare var det belopp som gick att ge bort skattefritt begränsat till 10 000 kronor per person och år. Nu går det i princip att ge bort hur stora belopp som helst utan att det blir skatt. Förutsatt att det är en gåva och inte betalning för en prestation.
Läs mer hos Skatteverket
https://skatteverket.se/influencer