Om vi tar GS som exempel, GS säger att 9f har en tidshållning av +10spy. Problemet som ofta uppstår är ju när en ägare av en GS med 9f gör en mätning efter en månad, och får resultatet +1,2sek och sedan gör beräkningen 1,2 x 12 = 14,4. Då hävdar den ägaren att den inte kommer att hålla de angivna +10spy efter dennes estimering. Och då blir frågan, är det likställt med vad det faktiska resultatet kommer att bli? Jag har läst flertalet poster där ägare skickar sin klocka tillbaka till tillverkaren för justering redan efter en månads ägande.
GS benämner verken att gå ±10 seconds per year. Om +- har någon faktiskt skillnad här kan jag inte avgöra. Men de går ju för seiko att hävda att klockan har inte avikit för+10spy ännu iochmed att den uppmätta tiden är kortare än ett år och att klockans avikelse ej är linjär eller konstant. Om vi ska skita i det "teoretiska" så kan vi ju säga att det är lämpligt att vänta två månader till och se om de gått 3.6spm och därav kan påstå att sin data är relevant för att kunna avgöra avikelsen under ett helt år.
Men är ett roligt exempel du tar upp, iochmed att en tillverkare skulle kunna påstå att klockan drar sig totalt max 100s/35 år och därmed kunna säga att en mätning som skett under en vecka inte är tillräcklig för att den ska få en genomgång med korntängerna..
Men åt andra sidan så är det ju inte relevant vad man mäter det enda som spelar roll är faktiskt gången av urverket. Dvs om klockan presterar enligt angivet spec och där kan man ju fråga grand Seiko om de menar +0.88spd/-0.88spd eller om de syftar på en total avvikelse på ett helt år, där klockan ena halvan kan ha gått -50s för att andra halvan gå 60s+ och där efter ha en avvikit från "faktiskt" tid (den tid klockan ska visa med en avikelse av 0s från att man ställde klockan) och då har man ju inte mätt hur klockan mäter/visar sekunder men man har mätt hur den avvikit från den tid den bör visa i slutet av året.