• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Vegetariska tråden!

100% vego toast skagen!
38B1139D-2963-4A33-8D8C-092443A5D4E3.jpeg
DA6370F9-AAB7-4938-9C04-5FD0FCE728FE.jpeg
 
Tänkte dela ett enkelt recept såhär i värmeböljan (inga bilder i vanlig ordning, för jävla dålig på att fota maten innan den är uppäten :bag:).
En variant på Tysk potatissallad som man kan äta både varm, ljummen eller kall. Tar under 1 timme att fixa.
2portioner inklusive backning ;)
6 stora potatisar
2 kokta ägg
1 gul lök
1/2 grönt äpple
2-3 dl gröna soyabönor, gärna frysta.
1dl färsk eller 1/2dl torkad persilja
Vinägrett: 1msk 12% ättika, 2msk äppelcidervinäger, 3 msk kallpressad rapsolja, 1 1/2 dl varmt vatten, 1tsk salt, 1/2 tsk vitpeppar.
Börja med vinägretten. Blanda allt utom vattnet (det slår man över när salladen är klar). Lägg hackad lök, persiljan och soyabönorna i en salladsskål med vinägretten.
Koka potatisen och dela i bitar du tycker är trevlig. Hacka ägget och tärna äpplet. Blanda runt i vinägretten och avsluta med det varma vattnet. Låt salladen dra en halvtimme. Klart!
Har man kvar blir den ännu godare efter ett dygn i kylskåpet. Funkar bra som den är, men passar perfekt till grillat.
*Man kan ha en sked senap i vinägretten om man vill, jag tycker det fungerar bättre om man kör utan äpple då... Har man färsk gräslök är det också trevligt att garnera med :)
 
Senast ändrad:
Då fortsätter vi temat varm, ljumen eller kall sallad. Pastasallad med söt rödlök och borlottibönor. Sjukt gott och enkelt!
F3664FA5-1177-4D1A-BA52-8296E8A5C7FB.jpeg

Lägg borlottibönor i en stor salladsskål, hacka och blanda ner ca 1dl färsk oregano. Salta rejält (3-4 nypor flingsalt) och peppra med grovmalen svartpeppar.
300ABA9D-043E-4924-8C90-30CB690B81EC.jpeg
Tärna fetaost och blanda ner.
Under tiden pastan kokas, finskiva 1 stor rödlök, 3 vitlöksklyftor och finhacka en chili.
3E142029-F410-40C2-BEA7-2BB5258799D4.jpeg
Fräs mjuka i het panna med olja.
Tillsätt ett par matskedar honung när vitlöken börjar få färg och fräs en minut så honungen glaserar löken. Ta av spisen.
7788F58B-5623-4B6D-9441-9430850F632E.jpeg
När pastan är färdig slås den över bönorna och blandas. På med löken, blanda och servera. Ett trevligt rödtjut ifrån Italien är pricken över i’t. Godast direkt, men funkar ljumen och kall också :)
*man kan använda färskost istället för fetaost men då kan man behöva salta lite extra.
 
Måste börja dra ner på mitt och sonens (13 år) köttätande och börja gå över mer till veg.
Bra tråd med det här, blir riktigt inspirerad.
Har ni några tips på hur man sakta men säkert börjar konvertera barn som är uppväxta på att äta kött dagligen? Målet är inte att bli 100% veg. Men iaf. 50%, som det är nu så känns det riktigt svårt, det enda som funkat någorlunda är halloumiburgare... Man skulle kunna tro att sonen är allergisk mot veg. rätter...
 
  • Like
Reactions: Kai
Måste börja dra ner på mitt och sonens (13 år) köttätande och börja gå över mer till veg.
Bra tråd med det här, blir riktigt inspirerad.
Har ni några tips på hur man sakta men säkert börjar konvertera barn som är uppväxta på att äta kött dagligen? Målet är inte att bli 100% veg. Men iaf. 50%, som det är nu så känns det riktigt svårt, det enda som funkat någorlunda är halloumiburgare... Man skulle kunna tro att sonen är allergisk mot veg. rätter...
Testa dom vegetariska "köttkopiorna" som finns. Quornfärs istället för köttfärs, fileer istället för kyckling osv. Oumph är tydligen poppis... Man ska inte glömma att krydda ordentligt när man går över heller. I Indien är kryddor något man äter, inte pudrar maten med ;)
 
Måste börja dra ner på mitt och sonens (13 år) köttätande och börja gå över mer till veg.
Bra tråd med det här, blir riktigt inspirerad.
Har ni några tips på hur man sakta men säkert börjar konvertera barn som är uppväxta på att äta kött dagligen? Målet är inte att bli 100% veg. Men iaf. 50%, som det är nu så känns det riktigt svårt, det enda som funkat någorlunda är halloumiburgare... Man skulle kunna tro att sonen är allergisk mot veg. rätter...

Testa att göra ”köttfärssås” med Anammas Vegofärs. Grabben kommer inte märka skillnaden... :)
 
Måste börja dra ner på mitt och sonens (13 år) köttätande och börja gå över mer till veg.
Bra tråd med det här, blir riktigt inspirerad.
Har ni några tips på hur man sakta men säkert börjar konvertera barn som är uppväxta på att äta kött dagligen? Målet är inte att bli 100% veg. Men iaf. 50%, som det är nu så känns det riktigt svårt, det enda som funkat någorlunda är halloumiburgare... Man skulle kunna tro att sonen är allergisk mot veg. rätter...
Ett tips är att stocka upp ordentligt med kikärtor, linser och sötpotatis i skafferiet och sen googla på typ vad du är sugen på. Det känns som nästan alla veg. recept har åtminstone någon av ingredienserna i sig. :) Du kan t.ex. göra en grym ”köttfärssås” och spaghetti genom att fräsa till lök, morötter (grovt rivna) och selleri och sen på med vad du nu brukar ha i din vanliga köttfärssås + ett par dl röda torkade linser. Koka ihop tills linserna är färdiga och voila! :)
Edit: Jag kan även varmt rekommendera veg. matbloggen www.javligtgott.se :) Jag har hittat massvis med inspo därifrån
 
Dagens söndagsmiddag (som brukar vara lördagsmiddag).
Sötpotatisraggmunk med solrosfrön. (med bilder, halleluja!) 2 pers + backning
IMG_4625.JPG

Sötpotatisraggmunk med solrosfrön, serveras med fetaostkräm och citrondoftande ruccola.
Sallad: Ruccola, citronzest, kallpressad rapsolja, svartpeppar.
Raggmunkar: 1 riven sötpotatis, 2 rivna potatisar (ägg storlek) 1/2dl solrosfrön, 1ägg, 1dl vetemjöl, 2dl grädde eller mjölk, salt & peppar.
Fetaostkräm: 250g fetaost, ca 2dl creme fraiche, grovmalen svartpeppar.

Blanda smulad fetaost och creme fraiche, peppra rikligt och ställ i kylen.
Skala och riv potatisarna på grova delen och lägg i en bunke med solrosfröna.
IMG_4622.jpg

Blanda ägg, mjöl och grädde för sig och vispa till en seg smet. Häll över potatisen och blanda väl.
IMG_4620.jpg

Segt ska det vara...
IMG_4621.JPG

Stek raggisarna i rikligt med olja, inte på högsta värmen (10 av 12 på min spis) så dom inte blir brända. Gärna ett par minuter innan man vänder. Kolla så kanterna börjar få fin färg innan du vänder.
IMG_4623.JPG

Om du har en V.H.P. kan du med fördel ta tid, annars får du höfta...
IMG_4624.JPG

Ett lätt Italienskt rödvin funkar lika bra som ett halvtorrt vitt till denna milda anrättning. Hela familjens lördagsfavorit (förutom kockens, som blir rejält flottig av att steka i så mycket olja ;) )
*om man gör dom i storlek som en hamburgare blir det 8-10 st. Tänk på att ha en ren stekspade när du vänder, annars fastnar det och dom går sönder...
 
Senast ändrad:
S
Snart smäller det, jag och min trettonåriga son skall göra hamburgare på anamma.
Skall bli sjukt kul att se vad sonen tycker, han är en inbiten köttätare, precis som jag, men det känns nog som att han trots allt går in lite med öppna ögon i det här experiment.

DSC_1108.jpeg
Tänk bata på att inte tina i micro eller så! Då kan färsen tappa sin "kletighet"
 
Snart smäller det, jag och min trettonåriga son skall göra hamburgare på anamma.
Skall bli sjukt kul att se vad sonen tycker, han är en inbiten köttätare, precis som jag, men det känns nog som att han trots allt går in lite med öppna ögon i det här experiment.

DSC_1108.jpeg

Kul! Uppdatera gärna med hur de blev och vilken reaktion du fick! Lycka till!
 
Det där blev tyvärr inget bra försök.
Formen, utseendet och konsistensen är helt ok. Men smaken är tyvärr för... konstgjord. Som Felix köttbullar gånger hundra.
Nu behöver jag en plan B som heter duga till nästa försök...
Hur smaksatte du burgarna? Substitutmat brukat behövas krydas lite bättre/fiffigare än vanligr kött.
Min go-to när det gäller burgare är:
Salt
Peppar
Senap
Basilika
Lite sambal.
Liquid smoke (hemliga vegetarianvapnet)
 
Hur smaksatte du burgarna? Substitutmat brukat behövas krydas lite bättre/fiffigare än vanligr kött.
Min go-to när det gäller burgare är:
Salt
Peppar
Senap
Basilika
Lite sambal.
Liquid smoke (hemliga vegetarianvapnet)
Vi hade iaf hälften av ingredienserna, men tror inte det hade spelat någon roll om vi kryddat mer. Den där lite märkliga smaken är lite svår, eller kanske en vanesak, jag kan tänka mig att äta det igen iaf, men för sonens del är det nog kört i närtid.
Egentligen tror jag det vore bättre om inte färsen smakade någonting alls, då hade det varit lättare att dölja innehållet :)
 
Då fortsätter vi temat varm, ljumen eller kall sallad. Pastasallad med söt rödlök och borlottibönor. Sjukt gott och enkelt!
F3664FA5-1177-4D1A-BA52-8296E8A5C7FB.jpeg

Lägg borlottibönor i en stor salladsskål, hacka och blanda ner ca 1dl färsk oregano. Salta rejält (3-4 nypor flingsalt) och peppra med grovmalen svartpeppar.
300ABA9D-043E-4924-8C90-30CB690B81EC.jpeg
Tärna fetaost och blanda ner.
Under tiden pastan kokas, finskiva 1 stor rödlök, 3 vitlöksklyftor och finhacka en chili.
3E142029-F410-40C2-BEA7-2BB5258799D4.jpeg
Fräs mjuka i het panna med olja.
Tillsätt ett par matskedar honung när vitlöken börjar få färg och fräs en minut så honungen glaserar löken. Ta av spisen.
7788F58B-5623-4B6D-9441-9430850F632E.jpeg
När pastan är färdig slås den över bönorna och blandas. På med löken, blanda och servera. Ett trevligt rödtjut ifrån Italien är pricken över i’t. Godast direkt, men funkar ljumen och kall också :)
*man kan använda färskost istället för fetaost men då kan man behöva salta lite extra.


Tillräckligt god, snabb och enkel rätt som nu lagats vid ett par tillfällen och kommer garanterat lagas igen. Tack för tipset!
 
Senast ändrad:
Tillbaka
Topp