• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Vegetariska tråden!

Blir linssoppa till middag. Väldigt gott och lättlagat. Krydda efter behag jag kryddar på mycket eftersom jag gillar smakrik mat.
Recept: ca 3 portioner
Olja till stekning (raps)
1 gul lök
2 vitlöks klyftor
0.5 -1 msk spiskummin
1-1.5 msk graam masala
0.5-1.5 tsk chlliflakess
Lite gurkmeja
2 st lagerblad
2 dl röda linser
1l buljong (eller 1l vatten och 2 buljong tärningar)
1 -2 lime
Salt och peppar
Koriander

1. Hacka löken och pressa vitlöken
D606CDE1-208C-4796-9116-6ACD02BF0D89.jpeg

2. Fräs gullöken och vitlöken tills det blir mjukt

DB8CC66A-3F01-42B1-9BE7-C3BFDD1CFAE5.jpeg

3. Tillsätt alla torra kryddor och fräs i någon minut
0FA9131C-EEA8-42A8-9D3B-25EFEE839220.jpeg

4. Tillsätt linserna
BBB1B57B-A475-4FD9-929C-70B0AECC8847.jpeg

5. Tillsätt vatten/buljong
1973D256-768F-4C4E-91A4-D28A884F049E.jpeg

6. Lägg i lagerblad
AC555474-FE4A-4AF0-8CDD-C0A8C8A03383.jpeg

7. Pressa saften av limen
2C03F517-74CC-434E-9F03-5ACC320BE899.jpeg

8. Låt det puttra i ca 20 min
D1A5B79A-38D2-463C-B44D-64A282FF777E.jpeg

9. Ta upp lagerbladen
10. Smaka av med salt och peppar och tillsätt mer av de andra kryddorna och mer syra efter behag
11. Häll upp och strö över lite hackad koriander.

Servera med en god bit bröd.
Jag brukar bara hälla på kryddor efter smak så måtten är ungefär vad jag brukar ta. Jag tillsätter ibland rökt paprika pulver.

Nu är jag en Student och jag hade glömt att inhandla färsk koriander så fick bli på burk :(
32AE608B-49A9-42C9-ADA6-D67ABB7AF8D1.jpeg
Ser gott ut! Skall testas! :)
 
Har jobbat mig genom Ännu Mera Veggo-böckerna och man kan väl summerar det som såhär.

Ta valfria grönsaker/rotfrukter och addera vitlök, grönsaksbuljongtärning och krydda med ”grön” krydda typ basilika, oregano eller liknande.

Blir asbra vardagskost hur man än stökar till det. Favvon är zucchini, krossade tomater tillsammans med ovanstående plus diverse grönt som finns i kylskåpet. Blir typ ratatoullie.
Serveras med pasta. Topp!
 
Vet inte om det nämnts tidigare men om man vill ha nåt vego som liknar kött rekommenderar jag Oumph! Gjort på sojabönor (inte superbra för miljön men iallafall) och tillagas i samma recept som man annars nyttjat kyckling i.

Annars är svarta belugalinser en favvo. Håller bättre än röda och ger lite tuggmotstånd. "Köttfärspaj" där man byter ut kött mot beluga är en höjdare.
 
Vet inte om det nämnts tidigare men om man vill ha nåt vego som liknar kött rekommenderar jag Oumph! Gjort på sojabönor (inte superbra för miljön men iallafall) och tillagas i samma recept som man annars nyttjat kyckling i.

Annars är svarta belugalinser en favvo. Håller bättre än röda och ger lite tuggmotstånd. "Köttfärspaj" där man byter ut kött mot beluga är en höjdare.
Oumphs soja växer i Schweiz (vill jag minnas det var), så det piskar kött på fingrarna på alla sätt och vis ;)

Även på priset tyvärr :/
 
Oumphs soja växer i Schweiz (vill jag minnas det var), så det piskar kött på fingrarna på alla sätt och vis ;)

Även på priset tyvärr :/
Saxat från Oumphs hemsida:
"Sojan som används för att tillverka Oumph! kommer från noga utvalda leverantörer. Idag köps den ifrån Nordamerika. Framöver kommer den troligen behöva komma från fler världsdelar för att säkerställa tillgången på just soja som inte är genmodifierad och skapa trygghet i leveranserna när vädrets makter stökar till det. För att med säkerhet undvika att bidra till avskogningen i Sydamerika köps ingen soja därifrån."
 
Saxat från Oumphs hemsida:
"Sojan som används för att tillverka Oumph! kommer från noga utvalda leverantörer. Idag köps den ifrån Nordamerika. Framöver kommer den troligen behöva komma från fler världsdelar för att säkerställa tillgången på just soja som inte är genmodifierad och skapa trygghet i leveranserna när vädrets makter stökar till det. För att med säkerhet undvika att bidra till avskogningen i Sydamerika köps ingen soja därifrån."
Åh fan.
Jag var tvärsäker att det var Schweiz (eller Österrike). Undrar vilket företag jag tänker på....
 
Åh fan.
Jag var tvärsäker att det var Schweiz (eller Österrike). Undrar vilket företag jag tänker på....
Jag är rätt nöjd ändå. Så länge det inte handlar om avskogning så är det okej i min bok. Kan ju inte påstå att jag äter Oumph särskilt ofta, liksom. Lön i morgon för min del dock, så då ska jag slå på stort och köpa ett paket!
 
Oumph! ligger väl på den etiska gränsen då den ekologiska produktionen av sojabönor i världen inte är tillräcklig i dags dato.

Likväl är det, enligt mig, ett schyst substitut till kött. Att det är dyrt är en annan femma. :)
 
Oumph! ligger väl på den etiska gränsen då den ekologiska produktionen av sojabönor i världen inte är tillräcklig i dags dato.

Likväl är det, enligt mig, ett schyst substitut till kött. Att det är dyrt är en annan femma. :)
Precis, då handlar man det inte så ofta ändå. Det verkar ju ändå vara så okej produktion som det kan bli i dagsläget.
 
Jag är rätt nöjd ändå. Så länge det inte handlar om avskogning så är det okej i min bok. Kan ju inte påstå att jag äter Oumph särskilt ofta, liksom. Lön i morgon för min del dock, så då ska jag slå på stort och köpa ett paket!
Tips: köp pure stripe eller pure chunk. Allt annat är redan smaksatt. Pure-grejerna kan man krydda som man själv vill.
 
Någon som har tips på vegetariska grillrätter? Får gäster om några veckor och vi tänkte grilla (ja, även om snön ligger kvar). En i sällskapet äter bara vegetariskt. Något tips på vad jag kan grilla där? Känns alltid tråkigt om det vegetariska alternativet inte når upp till samma nivå som andra rätten.
 
Var ett tag nästan vegetarian på mat jag själv lagade ( inte i sociala tillfällen ) men gick tillbaka till att äta kött.
Har någon här testat att göra något vegetariskt i slow-cooker? Jag gillar iden att preppa maten på morgonen och komma hem till färdig mat.
 
Någon som har tips på vegetariska grillrätter? Får gäster om några veckor och vi tänkte grilla (ja, även om snön ligger kvar). En i sällskapet äter bara vegetariskt. Något tips på vad jag kan grilla där? Känns alltid tråkigt om det vegetariska alternativet inte når upp till samma nivå som andra rätten.

Spontan tanke: riven haloumi gjord till hamburgare. Borde finnas god potential för riktigt bra grillresultat där. Finns säkerligen recept där ute.
 
Någon som har tips på vegetariska grillrätter? Får gäster om några veckor och vi tänkte grilla (ja, även om snön ligger kvar). En i sällskapet äter bara vegetariskt. Något tips på vad jag kan grilla där? Känns alltid tråkigt om det vegetariska alternativet inte når upp till samma nivå som andra rätten.
Är det helvegetariskt eller lakto/ovo?

Marinerad tempeh/tofu/portabello är alltid gott. Annars Astrid och Apornas sojasteaks!
 
Någon som har tips på vegetariska grillrätter? Får gäster om några veckor och vi tänkte grilla (ja, även om snön ligger kvar). En i sällskapet äter bara vegetariskt. Något tips på vad jag kan grilla där? Känns alltid tråkigt om det vegetariska alternativet inte når upp till samma nivå som andra rätten.
Det finns en ny form av sojafärs som är formbar. Alltså likadan i konsistensen som köttfärs. hacka lök och ha i lite smör + valfri krydda. lagade det igår, smakade skitgott.
Jag tror att den heter Anamma formbarfärs, slänger upp en bild
formbar-fars.jpg
 
Det finns en ny form av sojafärs som är formbar. Alltså likadan i konsistensen som köttfärs. hacka lök och ha i lite smör + valfri krydda. lagade det igår, smakade skitgott.
Jag tror att den heter Anamma formbarfärs, slänger upp en bild
formbar-fars.jpg
Den är fantastisk!
Av all sojafärs jag testat gillar jag anammas mest. Astrid och Apornas blev jag jävligt Av sig av, ska testa markattas snart:)
 
Riktigt bra tips, det kommer att bli bra det här. Jag tror jag skall testa sojafärsen till helgen (fast då i stekpanna). Halloumi är ju också sjukt gott.
 
Tillbaka
Topp