• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Köksknivar

Hur är andrahandsmarknaden för köksknivar?
Knivtokarna med modeller för fickan är ju rätt duktiga på att sälja sina knivar när de testat klart dem på Lifestyle, men man ser nästan aldrig några köksknivar.
Är sugen på att följa rådet från @essGunnar och testa en Gyoto på 24cm om man hittar något kul för en vettig peng, men vart letar man?
 
Hur är andrahandsmarknaden för köksknivar?
Knivtokarna med modeller för fickan är ju rätt duktiga på att sälja sina knivar när de testat klart dem på Lifestyle, men man ser nästan aldrig några köksknivar.
Är sugen på att följa rådet från @essGunnar och testa en Gyoto på 24cm om man hittar något kul för en vettig peng, men vart letar man?

Bra fråga. Jag tror inte jag har hela svaret ... men här har jag kollat:

Först, stora utländska forumet KKF och deras säljesdel. Det är en speciell kultur utvecklat där folk är noga med att säga om de finns inom EU eller inte för tullhantering. Läs också forumreglerna om betalning, Paypal Goods&Services är påbjudet:


Ett möjligt alternativ där är forumet kring butiken Chefknivestogo:


Sen finns ju Facebook. Facebook är ett jävla härke till system, men två grupper vill jag peka på: "Knivnördarnas bytes/säljes" och "Vi som nördat ned oss i köksknivar":

https://www.facebook.com/groups/827105794154703/

Det finns massor med fler grupper men ... tja, det är de två jag hittat saker i.

Hoppas det kan vara till nån hjälp.
 
Bra fråga. Jag tror inte jag har hela svaret ... men här har jag kollat:

Först, stora utländska forumet KKF och deras säljesdel. Det är en speciell kultur utvecklat där folk är noga med att säga om de finns inom EU eller inte för tullhantering. Läs också forumreglerna om betalning, Paypal Goods&Services är påbjudet:


Ett möjligt alternativ där är forumet kring butiken Chefknivestogo:


Sen finns ju Facebook. Facebook är ett jävla härke till system, men två grupper vill jag peka på: "Knivnördarnas bytes/säljes" och "Vi som nördat ned oss i köksknivar":

https://www.facebook.com/groups/827105794154703/

Det finns massor med fler grupper men ... tja, det är de två jag hittat saker i.

Hoppas det kan vara till nån hjälp.
Tack, då har jag nånstans att börja gräva.
Känns som om det borde finnas rätt stor marknad då en bra kniv håller i generationer.
 
Tack, då har jag nånstans att börja gräva.
Känns som om det borde finnas rätt stor marknad då en bra kniv håller i generationer.

Nu gissar jag vilt men för egen del så köper jag köksknivar för att använda dem till skillnad från andra knivar som mer är samlarobjekt.
Det senare kanske är mer lämpat för byteshandel och så än vad köksknivar som till större del används dagligen är.
 
Nu gissar jag vilt men för egen del så köper jag köksknivar för att använda dem till skillnad från andra knivar som mer är samlarobjekt.
Det senare kanske är mer lämpat för byteshandel och så än vad köksknivar som till större del används dagligen är.
Jag tänker att det finns många knivnördar som testar och skickar vidare som vi gör med klockor, men även att folk ständigt tar ett steg upp och säljer sin gamla.
 
Jag tänker att det finns många knivnördar som testar och skickar vidare som vi gör med klockor, men även att folk ständigt tar ett steg upp och säljer sin gamla.
Har du tänkt igenom vad du skall ha?

Förr i tiden tänkte jag att en 240 gyuto var rätt specifikt, men det finns så många variabler så numera (typ många olika senare) tycker jag man ju helst skall prova ett gäng innan man bestämmer sig...

Men det finns absolut en andrahandsmarknad. "Preizzo" på instagram brukar ha endel till salu.
För att vara tydlig, det är inte jag, men jag känner honom och har handlat av honom. Han finns i göteborg
 
Har du tänkt igenom vad du skall ha?

Förr i tiden tänkte jag att en 240 gyuto var rätt specifikt, men det finns så många variabler så numera (typ många olika senare) tycker jag man ju helst skall prova ett gäng innan man bestämmer sig...

Men det finns absolut en andrahandsmarknad. "Preizzo" på instagram brukar ha endel till salu.
För att vara tydlig, det är inte jag, men jag känner honom och har handlat av honom. Han finns i göteborg
Tänka innan jag köper något?, Näe asså, men det finns de i familjen som tycker att jag borde börja med det... ;)

Då jag inte har något i kolstål så är det önskvärt, och ganska högt blad, 45-50mm.
Mer än så har jag inte klurat ut.
En resa till Japan ligger inom inte allt för avlägsen framtid och vore naturligtvis roligare att köpa något på plats,
men då vill jag nog haft en liknande kniv innan så jag inte köper nått jag inte gillar i längden.
 
Tänkte bara tipsa om att den här trådens återuppvaknande fick mig att lägga ut en annons på några gyuto:

 
För den som är lite sugen på nåt bättre än det vanliga, här har visst Cleancut en rejäl rea på knivar som verkar kosta mer på andra håll:


Kanske inte det nördigaste i stan men troligen ett klart steg upp från vad många har i sina kök. :)
 
För den som är lite sugen på nåt bättre än det vanliga, här har visst Cleancut en rejäl rea på knivar som verkar kosta mer på andra håll:


Kanske inte det nördigaste i stan men troligen ett klart steg upp från vad många har i sina kök. :)
Tack! Blev en 21cm kockkniv!
 
För den som är lite sugen på nåt bättre än det vanliga, här har visst Cleancut en rejäl rea på knivar som verkar kosta mer på andra håll:


Kanske inte det nördigaste i stan men troligen ett klart steg upp från vad många har i sina kök. :)
Alltså man blir ju lite sugen. Kanske bara jag som är ovan men jag tycker 21cm blir så rackarns stort.

Har denna 18cm som jag använder till typ allt och gillar storleken.
20230119_224540.jpg

Ganska tung är den på 193gr men det stör mig inte. Det som stör mig är att den inte höll skärpan speciellt bra.

Så antagligen borde jag investera i en slipsten snarare än ny kniv. Har sneglat på din annons också dock :p
 
Gillar du kniven är ju rätt start att få den vass igen, hur du än gör det. Och även om du köper en ny kniv kommer du ju säkert behålla den grymma kniven och har då två knivar som behöver slipas ibland. Hur du än gör det. :)
 
Gillar du kniven är ju rätt start att få den vass igen, hur du än gör det. Och även om du köper en ny kniv kommer du ju säkert behålla den grymma kniven och har då två knivar som behöver slipas ibland. Hur du än gör det. :)
Hehe jo så är det väl. Men jag är ganska minimalistisk av mig så vill inte ha för mycket prylar. Så har gärna en kniv som funkar till det mesta. Jag använder den på bild och sambon föredrar den lilla grönsakskniven (typ 12cm).

Finns den någon slipsten där de räcker att jag har en? Känns som de mesta man ser är en uppsjö av stenar. Har förstått att dessa knivrullar som ska slipa knivar är ungefär lika illa som när en bil/putsnörd ser någon köra med borsten på snabbtvätten.
 
Alltså man blir ju lite sugen. Kanske bara jag som är ovan men jag tycker 21cm blir så rackarns stort.

Har denna 18cm som jag använder till typ allt och gillar storleken.
20230119_224540.jpg

Ganska tung är den på 193gr men det stör mig inte. Det som stör mig är att den inte höll skärpan speciellt bra.

Så antagligen borde jag investera i en slipsten snarare än ny kniv. Har sneglat på din annons också dock :p
Använder du en keramisk stav/bryne för att "böja" tillbaka eggen innan varje användning? Det kommer man långt på.
 
Hehe jo så är det väl. Men jag är ganska minimalistisk av mig så vill inte ha för mycket prylar. Så har gärna en kniv som funkar till det mesta. Jag använder den på bild och sambon föredrar den lilla grönsakskniven (typ 12cm).

Finns den någon slipsten där de räcker att jag har en? Känns som de mesta man ser är en uppsjö av stenar. Har förstått att dessa knivrullar som ska slipa knivar är ungefär lika illa som när en bil/putsnörd ser någon köra med borsten på snabbtvätten.

Det blir onekligen gärna lite prylar när man börjar med sånt... jag har inte provat nån bra rullslip, bara billigt skit och det var verkligen inte bra. Men om du blir nöjd så blir du ju nöjd.

En bra start om du inte låtit kniven bli för slö är en brynstav som @zippan sade. IKEA har en fungerande keramisk stav för under hundringen. LIten genomgång av typer och användningsteknik här. Det ersätter inte riktig slipning men kan fräscha upp kniven en bit så det kan gå längre mellan slipningarna.

Grunden i slipningen är ju att gnida bort metall med en lite grövre sten tills du har en vettig egg och sen kör man med finare och finare korn i slipstenen efter det för att förfina metallytorna i eggen. Typiskt på en finare kniv (alltså tunnare kniv av hårdare stål) börjar man med en sten på 800-1200 grit och där får man till en egg som kan göra de vanliga testerena (raka armhår och skära papper) utan problem, sen oftast putsar man och striglar lite på en finare sten, kanske nånstans mellan 3000 och 8000 grit för att sen avsluta med att strigla på läder. En del svär vid att man bör bara halvera kornstorleken varje gång (1000, följt av 2000, följt av 4000 etc) medans jag tycker att för vanlig slipning så räcker det fint med två stenar med lite större hopp. Har man en riktig sliten kniv eller nåt lite enklare så kan man ibland börja på nåt grövre, 200 eller 500 eller så. Kornstorleken är ju dessutom bara just det - kornstorlek. Din teknik, hur hårt du trycker t.ex. spelar ju också roll.

Senast jag slipade ett par "vanliga" knivar (IKEA 365+ och en Tojiro DP-3) så använde jag enbart en enda slipsten, King Deluxe 1200, och sen avslutade jag med först strigling på en läderbit med diamantpasta på och sen en "naken" läderbit. Detr blev bra... men kombinera med nåt som håller upp slipstenen i arbetshöjd och en stenplanare så är det redan där fem prylar. Det finns ju dubbelsidiga stenar också med 1000-ish på ena sidan och sen nåt finare kring 3000-6000 på andra sidan, funkar också fint. Men det blir en hög med prylar. Dessutom blir det ju gärna en handduk eller två som man inte sen använder till annat antingen pga att man skär hål i den när man håller på eller för att den blir skitig. Den röda leran från King-stenen känns inte heller som en höjdare i ett ljust och fräscht kök om man är oförsiktig.

Om det får kosta pengar och ska vara lite minimalistiskt är nog det snyggaste ett par Shapton Glass-stenar tillsammans med den speciella "transporthållaren" som funkar både för förvaring och som hållare för arbetshöjden. Men även där vill man nog komplettera med en strigel och efter ett tag med en stenplanare...

Många gillar ju Tormeks maskinella slipar också. Deras modell Tormek T-1 är gjord för hemmabruk. Kanske kan gömmas i ett skåp?

Men som sagt, minimalism blir det inte riktigt hur man än gör.
 
Nu har man fastnat i träsket på riktigt, nördar man inte ner sig i klockor eller cyklar så kan man väl nörda ner sig i köksknivar? Till frugans förtret… ( hon älskar sin fiskars).

Nu har jag en tsunehisa aogami super 21cm med handtag från https://instagram.com/bladesknivesnstuff?igshid=YmMyMTA2M2Y=
Utöver det en Shiro kamo black dragon santoku.
Båda dessa är i kolstål och jag känner att jag saknar något? Kom gärna med tips på vad man ”måste ” ha nu ☺️
 
Använder du en keramisk stav/bryne för att "böja" tillbaka eggen innan varje användning? Det kommer man långt på.
Nope. Men Ikeas bryne inhandlas nästa gång vi åker dit. https://www.ikea.com/se/sv/p/flaksa-keramiskt-bryne-svart-30167003/
Det blir onekligen gärna lite prylar när man börjar med sånt... jag har inte provat nån bra rullslip, bara billigt skit och det var verkligen inte bra. Men om du blir nöjd så blir du ju nöjd.

En bra start om du inte låtit kniven bli för slö är en brynstav som @zippan sade. IKEA har en fungerande keramisk stav för under hundringen. LIten genomgång av typer och användningsteknik här. Det ersätter inte riktig slipning men kan fräscha upp kniven en bit så det kan gå längre mellan slipningarna.

Grunden i slipningen är ju att gnida bort metall med en lite grövre sten tills du har en vettig egg och sen kör man med finare och finare korn i slipstenen efter det för att förfina metallytorna i eggen. Typiskt på en finare kniv (alltså tunnare kniv av hårdare stål) börjar man med en sten på 800-1200 grit och där får man till en egg som kan göra de vanliga testerena (raka armhår och skära papper) utan problem, sen oftast putsar man och striglar lite på en finare sten, kanske nånstans mellan 3000 och 8000 grit för att sen avsluta med att strigla på läder. En del svär vid att man bör bara halvera kornstorleken varje gång (1000, följt av 2000, följt av 4000 etc) medans jag tycker att för vanlig slipning så räcker det fint med två stenar med lite större hopp. Har man en riktig sliten kniv eller nåt lite enklare så kan man ibland börja på nåt grövre, 200 eller 500 eller så. Kornstorleken är ju dessutom bara just det - kornstorlek. Din teknik, hur hårt du trycker t.ex. spelar ju också roll.

Senast jag slipade ett par "vanliga" knivar (IKEA 365+ och en Tojiro DP-3) så använde jag enbart en enda slipsten, King Deluxe 1200, och sen avslutade jag med först strigling på en läderbit med diamantpasta på och sen en "naken" läderbit. Detr blev bra... men kombinera med nåt som håller upp slipstenen i arbetshöjd och en stenplanare så är det redan där fem prylar. Det finns ju dubbelsidiga stenar också med 1000-ish på ena sidan och sen nåt finare kring 3000-6000 på andra sidan, funkar också fint. Men det blir en hög med prylar. Dessutom blir det ju gärna en handduk eller två som man inte sen använder till annat antingen pga att man skär hål i den när man håller på eller för att den blir skitig. Den röda leran från King-stenen känns inte heller som en höjdare i ett ljust och fräscht kök om man är oförsiktig.

Om det får kosta pengar och ska vara lite minimalistiskt är nog det snyggaste ett par Shapton Glass-stenar tillsammans med den speciella "transporthållaren" som funkar både för förvaring och som hållare för arbetshöjden. Men även där vill man nog komplettera med en strigel och efter ett tag med en stenplanare...

Många gillar ju Tormeks maskinella slipar också. Deras modell Tormek T-1 är gjord för hemmabruk. Kanske kan gömmas i ett skåp?

Men som sagt, minimalism blir det inte riktigt hur man än gör.
Stort tack för att du tog dig tiden att göra ett så utförligt svar! Det var lite som jag misstänkte att de gärna blir en hel del grejer. Tror jag får försöka hitta någon i min närhet som snöat in på detta redan och pröjsa den en slant för att få knivarna slipade.

Du vet ju var jag håller hus så huvudstaden blir lite långt att åka bara för detta. Antar att många knivtokarna bor där.

Fick en sån här av mor min som jag provat. Blev bättre men inte bra, precis som du skrev.
16742080505134693407022261034180.jpg

Men köper Ikeas bryne nästa sväng upp och sen får jag se om jag har någon bekant i närheten som döljer ett vasst intresse för knivar :p
 
Nu har man fastnat i träsket på riktigt, nördar man inte ner sig i klockor eller cyklar så kan man väl nörda ner sig i köksknivar? Till frugans förtret… ( hon älskar sin fiskars).

Nu har jag en tsunehisa aogami super 21cm med handtag från https://instagram.com/bladesknivesnstuff?igshid=YmMyMTA2M2Y=
Utöver det en Shiro kamo black dragon santoku.
Båda dessa är i kolstål och jag känner att jag saknar något? Kom gärna med tips på vad man ”måste ” ha nu ☺️

Välkommen till träsket!

Det beror ju givetvis på vad man är sugen på själv... Helst skulle jag ju vilja peka på ett paket slipstenar som det här eller det här eller det här.

Men om det nu är kniv som gäller... en uppenbar sak är ju en annan knivmodell. En nakiri brukar de flesta prova förr eller senare. Watanabes Nakiri ur Pro-serien har mycket gott rykte (men jag har inte provat den själv, bara hans gyutos som är underbara):

180 mm: https://www.kitchen-knife.jp/pro/nakkiri.htm

165 mm: https://www.kitchen-knife.jp/pro/santoku.htm

Man beställer enkelt genom ett mail till herr Watanabe och betalar med Paypal. Snabb leverans om det finns i lager enligt min erfarenhet. Han brukar kunna erbjuda alternativa handtag också om man vill.

Annars. Du har väl två tunna och fina knivar nu. En variation är en tjockare mer "workhorse"... tyvärr har jag inget bra i bakfickan där.

Vill du hellre ha nåt mer likt det du har fast annorlunda... varför inte nåt med riktigt häftig damaskus? Tsunehisa Nami ser cool ut, men återigen - jag har inte provat den. Kolla de rörliga bilderna på Youtube för att se hur ljuset speglas i den:


Om det får kosta lite mer, och om du vill stödja svenskt hantverk, så varför inte ta en titt på det ganska nya märket / samarbetet Birch & Bevel. Det är bland annat de två svenska smederna Fredrik Spåre och Jonas Johnsson som slagit sig samman med ett par andra och butiken Modern Cooking för att skapa eget märke:


Otroligt läckra knivar, och efter att ha provat ett kniv av Fredrik Spåre nu på allvar så tvivlar jag inte på att kvaliteten motsvarar priset.
 
Senast ändrad:
Välkommen till träsket!

Det beror ju givetvis på vad man är sugen på själv... Helst skulle jag ju vilja peka på ett paket slipstenar som det här eller det här eller det här.

Men om det nu är kniv som gäller... en uppenbar sak är ju en annan knivmodell. En nakiri brukar de flesta prova förr eller senare. Watanabes Nakiri ur Pro-serien har mycket gott rykte (men jag har inte provat den själv, bara hans gyutos som är underbara):

180 mm: https://www.kitchen-knife.jp/pro/nakkiri.htm

165 mm: https://www.kitchen-knife.jp/pro/santoku.htm

Man beställer enkelt genom ett mail till herr Watanabe och betalar med Paypal. Snabb leverans om det finns i lager enligt min erfarenhet. Han brukar kunna erbjuda alternativa handtag också om man vill.

Annars. Du har väl två tunna och fina knivar nu. En variation är en tjockare mer "workhorse"... tyvärr har jag inget bra i bakfickan där.

Vill du hellre ha nåt mer likt det du har fast annorlunda... varför inte nåt med riktigt häftig damaskus? Tsunehisa Nami ser cool ut, men återigen - jag har inte provat den. Kolla de rörliga bilderna på Youtube för att se hur ljuset speglas i den:


Om det får kosta lite mer, och om du vill stödja svenskt hantverk, så varför inte ta en titt på det ganska nya märket / samarbetet Birch & Bevel. Det är bland annat de två svenska smederna Fredrik Spåre och Jonas Johnsson som slagit sig samman med ett par andra och butiken Modern Cooking för att skapa eget märke:


Otroligt läckra knivar, och efter att ha provat ett kniv av Fredrik Spåre nu på allvar så tvivlar jag inte på att kvaliteten motsvarar priset.
Alltså. De första setet med slipsten för 45 euro med dubbla sidor är ju helt inom rimliga gränser för mig att ha hemma :)
 
Alltså. De första setet med slipsten för 45 euro med dubbla sidor är ju helt inom rimliga gränser för mig att ha hemma :)

Jo, jag blev lite glad när jag såg det. Nästan så jag funderade på att köpa ett själv bara för att testa... men jag har nog med stenar nu. De kommer räcka långt mer än min livstid innan de tar slut med nuvarande aktivitet.
 
Alltså. De första setet med slipsten för 45 euro med dubbla sidor är ju helt inom rimliga gränser för mig att ha hemma :)

Observera att den lilla demofilmen på produktsidan faktiskt har textning på engelska bakom CC-knappen för de av oss som inte förstår finska. Jag tror den gubben har slipat rätt många knivar i sitt liv, det gick smidigt. :)
 
För den som är lite sugen på nåt bättre än det vanliga, här har visst Cleancut en rejäl rea på knivar som verkar kosta mer på andra håll:


Kanske inte det nördigaste i stan men troligen ett klart steg upp från vad många har i sina kök. :)
Visst är dem rostfria?
 
Tillbaka
Topp