Kan det verkligen stämma att man räknar per sida?
Då skulle en europeisk stanna på 40 grader, det är ju mer än jag slipar min Fiskars klyvyxa.
Det kan absolut stämma
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se
Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.
Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.
Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!
/Hook & Leben
Kan det verkligen stämma att man räknar per sida?
Då skulle en europeisk stanna på 40 grader, det är ju mer än jag slipar min Fiskars klyvyxa.
Nä, det kan det absolut inte.
![]()
Det var första bilden som dök upp när jag googlade så grävde inte så djupt.Allt går att hitta om man vill stödja sin teori.
Jag skulle utan några som helst problem visa något som motsäger din bild.
Lite AI och annat vid en snabb och enkel googling.
![]()
![]()
Det var första bilden som dök upp när jag googlade så grävde inte så djupt.
Det låter mycket, men du har nog rätt.
Ser ju bättre ut när man ritar upp det i dator än i huvudet
![]()
Sedan har många knivar en tunnare profil ovan själva eggen.
Jag vägar NÄSTAN påstå att den är viktigare än själva eggen i sig.
Huvudet på spiken. Den yttersta eggen som såna här jiggar och horlar och annat slipar är förvisso viktig, men det är långt från hela sanningen med en vass kniv enligt min erfarenhet. Utmärkt för att få upp skärpan på denna yttersta egg igen efter en stunds användning, men man behöver efter ett tag en riktig omslipning som tunnar ut bakom skäreggen också för att ha en välfungerande kniv över längre tid. Allt är givetvis relativt och beror på hur hårt man misshandlar knivarna och hur ofta man slipar etc etc.
Och angående vinklar etc kan man ägna sig åt lite studier av konceptet "microbevel" där man lägger en tunn tunn egg med mycket trubbigare vinkel än man tror för att förlänga livet på skärpan.
Fast då är vi ju inne på koncetet "en ny hobby" som @Tio i två ville undvika.![]()
Haha tack! Precis så @ante_77, man ramlas snabbt ned i kaninhålet. Här tog det bara några få inlägg![]()
Har "beställt" en bunka från min vän, jag hoppas han kommer tillbaka med något fint till mig. Han hotade med att tiden var knapp för honom dock så vi får väll se. Om inget annat får jag väll beställa en på riktigt.
Gillar T1:an, den gör jobbet. Lite väl kostsam men slår man ut det på några år så.. denna fråga får jag fundera på.
www.instagram.com
Jag tänkte införskaffa ett par nya stenar istället för de gamla zwilling twin pro jag har. Dessa är ganska mjuka och kräver alltid att jag jämnar till dom ganska rejält efter användning.
Jag tänkte kombinationen Shapton Pro #320 & #1500 kunde vara en bra kombo? Vad har expertisen för input?
*jag har alternativ för högre glans, så det behöver jag inte nytt i detta läge
Jag tänkte införskaffa ett par nya stenar istället för de gamla zwilling twin pro jag har. Dessa är ganska mjuka och kräver alltid att jag jämnar till dom ganska rejält efter användning.
Jag tänkte kombinationen Shapton Pro #320 & #1500 kunde vara en bra kombo? Vad har expertisen för input?
*jag har alternativ för högre glans, så det behöver jag inte nytt i detta läge
Visst bör jag ha en tuffare sten för utjämning av Shapton, typ diamant?Jag tror det kan funka jättebra.
Visst bör jag ha en tuffare sten för utjämning av Shapton, typ diamant?
Ganska grovt steg mellan 320 & 1500, men det funkar säkert
Jag våtslipar mina skedknivar med 800 eller 1000 papper, och sedan striglar jag. Jag vet inte hur man ska säga att stegen är mellan dessa, men vartefter pappret eller stenen får slagg blir den ju finare och finare så att säga. Jag är mest sugen på att ha en ganska snabb sten som jag tror att #320 kan varaJag har läst andra som säger att den gamla tumregeln om att dubbla grit-talet mellan olika steg inte är så noga, och det jag provat verkar det stämma. Om jag går från säg 500 till 1000 till 3000 är min känsla att jag får det spegelblankt men om jag går direkt från säg 500 till 3000 blir det fortfarande supervasst men lite mer bett. Själva skärkänslan ju dock ganska subjektiv och frågan är om inte mer sitter i fingrarna än i vilka stenar jag använder - och hur mycket, hur hårt och hur länge jag gnider kniven mot stenen.
Det är min erfarenhet i alla fall.
Jag har läst andra som säger att den gamla tumregeln om att dubbla grit-talet mellan olika steg inte är så noga, och det jag provat verkar det stämma. Om jag går från säg 500 till 1000 till 3000 är min känsla att jag får det spegelblankt men om jag går direkt från säg 500 till 3000 blir det fortfarande supervasst men lite mer bett. Själva skärkänslan ju dock ganska subjektiv och frågan är om inte mer sitter i fingrarna än i vilka stenar jag använder - och hur mycket, hur hårt och hur länge jag gnider kniven mot stenen.
Det är min erfarenhet i alla fall.
Den enda av mina shapton som behövt någon nämnvärd planing är 320 PRO och 220 glas. De andra slits väldigt långsamtVisst bör jag ha en tuffare sten för utjämning av Shapton, typ diamant?
Det låter som en väldigt underhålls fri stenDen enda av mina shapton som behövt någon nämnvärd planing är 320 PRO och 220 glas. De andra slits väldigt långsamt
De är hårda… mycket ”enklare” än snowwhite etcDet låter som en väldigt underhålls fri sten![]()
Den enda av mina shapton som behövt någon nämnvärd planing är 320 PRO och 220 glas. De andra slits väldigt långsamt
Jag spolar av mina rätt ofta men har inte upplevt några problem med shapton. Har dock en pink brick som glazear. Biter tydligt sämre än grova shapton ocksåDet stämmer tusan för mig med. Eller ja, första halvan då. Vet inte om jag kommit till planing av mina grova Shapton än.
Hur har du märkt det med "glazing" av de grövre stenarna? Det är pinsamt länge sen jag gjorde större angrepp på nån kniv med en grov sten nu, men jag har för mig att det var en risk att de liksom geggade igen och blev hala när man slipat ett tag. Mer det jag "planade bort" än ojämnheter.
Din gamla sten ser ut som en lersten, kolla om den ger fina kontraster som finisher?Stenarna är nu hemma och en första slipning är gjord. Väldigt nöjd med resultatet efter detta test. Jag bytte vinkel ifrån ca18° till ca 12° på min Bunka med V10 stål.
5+4+3+2+2/sida med #320 stenen och den nya vinkeln var satt. 6+5+4+3+2 följt av 2+2+2 på #1500 stenen med ett lättare tryck på slutet. Väldigt fint bett samtidigt som hela eggen blev jämnt slipad direktTestade även att ge några andra knivar en lättare strykning på #1500 stenen följt av lite strigel. Jag har en klädd planka där ena sidan har lädrets släta sida ”naturell” medans råsidan har slip-pasta på sig, detta fungerar kanonbra för att ge slutglans. Tack för putten/peppen, nu inväntar jag bara en (billigare) diamantsten ifrån amazon för kommande planing.
![]()
Den gamla ”mjuka” zwilling #3000/5000 stenen kommer absolut ligga långt ner i lådan…
![]()
Jomen visst lär det vara lersten, det är väldigt lätt att råka få ett hack då stenen är blöt och uppvärmd.Din gamla sten ser ut som en lersten, kolla om den ger fina kontraster som finisher?
Funayukin (3e från vänster) vad är det? Ser ju supertrevlig ut.