Är jag ensam om att tänka som en ekonom i denna tråd? Alla kapitalvarors kostnad är deras värdeminskning plus drift- och servicekostnad, plus kapitalkostnad.
Nu håller ju även halvbilliga klockor (2-5K) rätt bra i många år för de flesta (tänker nu riktigt märke ej parfymklocka), så det går inte helt enkelt att säga att "det är bättre att betala dyrt för något som håller". För även en klocka 2-5K håller ofta i 10 år.
Däremot är inte skillnaden mellan en halvbillig och en riktigt dyr klocka så stor som ej klockintresserade kan vilja få det till
Ex Rolex och Omega (om beg) som håller värdet rätt pålitligt (värdestegring och spekulation räknar jag inte, det är trender som kan ändras). Total ägandekostnad över 10 år, vad blir det? Värdeminskar säg 1000-1500 per år. En dyr service räknar vi med, säg 8 000 kr, så 800 kr per år. Kapitalkostnaden nästan obefintlig iaf senaste 10 åren, men visst, kan bli lite mer vid normalränta. Så totalt kostar en klocka i 40-50K-klassen ca 2 000-2500 kr per år att äga, eller 200 kr/månad.
Den halvbilliga klockan kostar 3500 kr ny säger vi, värd 500 efter 10 år om inte helt värdelös. Om kvarts nya batterier varannat år, ca 1000 kr tot. Om automat behöver den också service. Säg 5 000 kr total minsta ägandekostnad över en tioårsperiod, lika med 500 kr per år eller en femtiolapp per månad.
Differens ca 150 kr per månad, men låt oss säga 200 kr mer netto per månad för att äga en dyr klocka i 10 år.
Som många redan har påpekat, detta bränns flera ggr om på outnyttjade streamingabonnemang, gymkort, sprit, snus, okynnesätande på stan mm. Även, eller kanske framför allt, av folk som "inte har råd".
Gillar man nåt fint, t ex klockor som man kan bli glad åt 30+ ggr per dag, då är 200 kr per månad inte så mkt pengar. Livet handlar om val.
TILLÄGG: Ett kvalitetsobjekt har en liten men dock en chans att också gå upp i värde över 10 år. Det är absolut inget att räkna med, men man har i alla fall en lottsedel också, vilket man knappast har med en halvbillig, icke-unik produkt, klocka eller annat.